Ez így igaz.Amúgy kaptam egy samurai shark késélezőt karácsonyra ahúgomtól.Elöször
kiröhögtem hogy mi ez?Majd kipróbáltam.hát azóta nem kell köszörülnöm,csak ezen lehúzom 4-szer aztán fenés és kész.És a titok:a betétje wolfram-karbid.
Igazság szerint a két kést szüleimtől és keresztapámtól kaptam karácsonyra és ők a 18 centist szúrókésnek is gondolták bontás mellé. Nekik ez a méretű kés bevált sőt én is mindig ilyennel szúrtam.(21 éves vagyok csak) De ahogy ti mondtátok lehet mégis veszek egy vékonyabbat és kisebbet. Viszont nem akarom megbántani őket, mert szívesen adták és én is nagyon örülök neki. Persze az új szúrókés nem azt jelenti, hogy nem lenne használatban a másik kettő. Szerintem meg lehet osztani, hogy 1 szúr, 1 bontó, 1 csontozó. Szerintetek?
A fenőacélokkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Elnézést kérek, ha már elhangzott valahol ez, de most nincs sajnos időm végigolvasni a topic összes hozzászólását.
DICK késeim vannak, és egy 30 cm-es ovál szintén DICK acélom. Az acél felülete finoman bordázott. A kérdésem az lenne, hogy melyik fajta acél mire való, hiszen a DICK-ből is van jónéhány fajta. Konkrétan a sima felületűek érdekelnének, hogy azok miben másak? A színűkről nem is beszélve. Például miben más a polír vagy gyémánt acél?
Az egyik csontozókésem miatt merült fel bennem ez a probléma. Apósjelöltemmel voltam még decemberben disznót vágni, ahol a csontozót az ő szintén DICK acélján fentem meg, de ez egy sima felületű, nem bordázott acél. A lényeg: ezzel a fenővel sokkal élesebbre meg tudtam fenni a késemet, pedig ugyanazzal a technikával húztam rajta.
Ott lehet talán a kutya elásva, hogy a csontózók keményebb anyagból készülnek, és ezekhez egy keményebb acél kell? Azért gondolom ezt, mert a szeletelő/tőke késeim viszont a saját acélommal is jó élűek, és tudtommal a tőkekéseket puhábbra csinálják.
Szóval ezek a kérdések nyomasztanak. :) Kérlek benneteket, segítsetek, mert amint látszik sajnos még elég sötét vagyok ebben a témában. :)
Köszönöm előre is, és természetesen mindenkinek jó disznótorozásokat kívánok!!
Úgy gondoltam én is,mint az előzőekben hozzászólt kollega,egyenes a Giesser-ed de nagyon hosszú és legfőképp nagyon vastag.
Nekem is van egy hasonló méretü Dick-em,pontosan 19 es,én azt bontani használom.
Ha pár oldalt visszamész,láthatod az én késeimet,ott megtalálod az én szúrómat,de igazából valóban teljesen mind1 milyen márkáju a szúrókésed,csak legyen fasza hegye meg éle,és ne legyen túl vastag.
Igen, a Giesser-ed az egyenes, csak baszott hosszú meg nagy, a Dick-ed pont jó lenne csak az meg hajlított.
Ha bemész a legközelebbi vasműszakiba ott lehet tudsz olcsón venni aránylag normális kést, szúrni bőven elég, mert ahhoz nem kell márkás cucc, csak legyen éle és hegye!
helló mindenkinek valaki nem tudna nekem tippet aadni hogy hol lehetne venni dick polír vagy grafit acélt vennni mert azenyém egy kicsit régi sokat használtam és eléggé le van harcolva.
Nem akarom elvágni:) Pont azért kérdezem, hogy ne vágjam el.. Mit értesz egyenes kés alatt? Az enyém nem egyenes? Gondolom az, és a csontozó a görbe :)
Igaz, nem saját vágás-töltés, hanem Hutvágner féle satbilan megbízható, korrekten fűszerezett-összerakott anyag. (nem reklám). Ja, és zsemlés a véres! :)