Keresés

Részletes keresés

felcsair Creative Commons License 2008.10.28 0 0 804

Szia Sogormail!

 

Nem veszem kötekedésnek a kíváncsiságodat. :-)  Jogos a két pont, én is elképesztőnek tartom, hogy így történt, pedig így volt hidd el. :-) Azt ugyan nem tudhatom, hogy pontosan mit csinált a doktor úr az orromban, mert nem láttam bele, de nincs okom feltételezni, hogy nem mondana igazat. Ráadásul a műtét óta megszűnt minden addigi panaszom, istenien kapok levegőt is! Ha az orrsövény nem lett volna orvosolva, gondolom nem szelelne rendensen az orrom - márpedig orbitális a különbség. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy lézerrel másképp zajlik egy kicsit és ezért maga a sebfelület is jóval kisebb (ezért a vérzés is) és a tamponálás is rövidebb ideig tart. Minden esetre a történetem nem tévedés, nem elírás, minden betű úgy igaz, ahogy írtam! :-) A szakmai dolgokhoz nem értek, ezt orvostól kéne megkérdezni, de csodálkoznék, ha valótlant állított volna az én dokim, és miért is tette volna. Tulajdon képpen nekem mindegy is, mert minden panaszom megszűnt és ez a lényeg. De mivel több orvosnál is jártam és mindegyik azonnali műtétre javasolt első sorban az orrsövényferdülésem és a "tüskés kinövés" miatt, ezért gondolom a problémáimat főleg ez okozta. Egyébként az eljáráson vagy a különösebb fájdalom és szenvedés nélküli műtéten és gyógyuláson csodálkozol? :-) 

Szia: Felcsair

Előzmény: sogormail (803)
sogormail Creative Commons License 2008.10.28 0 0 803

Szia Felcsair,

 

Nem kötekedés, hanem kiváncsiság. Nem lehet, hogy neked nem orrsövénymütétet csináltak, csak az orrkagyló túltengésed orvosolták + némi "porctüske" lemetszése?

Csak mert orrsövény mütétnél leválasztják az orr nyálkahártyát, kiegyengetik a "sövényt", majd visszafektetik rá a nyálkahártyát. Varrják és tamponálják v. csak tamponálják. De ez mindenesetre meglehetősen nagy sebfelület, nem nagyon szokták a tamponokot 2-3nap előtt kivenni és ilyen hamar hazaengedni az embert:)

 

udv.:

sogor 

 

 

Előzmény: felcsair (799)
sogormail Creative Commons License 2008.10.28 0 0 802

"ui.: Ja, és visszanőhet, igen, de annak nagyon kevés a valószínűsége, ezen kívül nem is szabad mindig a legrosszabból kiindulni!!!"

 

Felnőttkorban ennek az esélye nem sok, hacsak a mütét nem volt sikeres. A fej fejlődése az ember huszas éveinek elején befejeződik, onnantól nincs elvileg mozgás belül:)

Előzmény: Lizy90 (794)
sogormail Creative Commons License 2008.10.28 0 0 801

Sziasztok,

 

Én is a Lászlóban voltam, most kb. 2,5hetes a mütét. Szerintem dr. Baczonyi és a dr. Szűcs neveket nyugodtan kiírhatod elég nagy nevek a szakmában:) Bár Baczonyi doktor már csak magánrendel, de mindkettő endoszkóp specialista.

Orrsövénnyel+orrkagyló túltengéssel mütöttek altatásban. Természetesen mütét előtt para, de jött a kék tabletta, amitől azt hiszem elmult minden, csak a lepkék és a varázsvilág:) Kb. 1 óra mütét, utána 3 nap szenvedés a tamponok miatt. Nem igazán a fájdalomtól, csak nem épp kellemes, mikor 1tonna tampon feszit az orrban és minden nyelésnél ki akar szakadni az ember dobhártyája. Meghát a fokozatos tamponkiszedések "lazitások" sem a kellemes foglalatosságok, de birható. Bár akkor nem úgy gondoltam.  Ajánlott napi kb. 3 lityi viz ivása, attól elviselhetőbb a szájon át levegőzés torokszárító hatása. Levessel meg óvatosan, mert a parittya hamar felszivja ha célt téveszt a kanál:) Szal 3 nap szenvedés, utána kikerülnek a tamponok, sokkal jobb, bár úgyis visszadugul.

Nekem az elején szimpla mentolos orrkenőcsöt ajánlottak, elég sok "trutyit" kiszed az emberből, néhány nap után már az óvatos orrfújás engedélyezett volt, de nem a trombitálás.

1 hét után kontrol, na az se kellemes, de a cél érdekében birható.

2,5hét után még mindig dugul esténként az orrom elég változatosan, felváltva használom a coldastopot napközben, esténként a kenőcsöt. Kb. 4 hetet mondtak, mire lehet sportolni.

A mütéttel csak azt tudom mondani, hogy no para ha helyi érzéstelenítésben, ha altatásban, ha szükséges, akkor sokat dob az életérzésen, már most is! Ráadásul nem mindenkinél szimpla életminőségjavító, egy durva orrsövényferdülés elég sok egyéb gondot is okozhat. Polipok, melléküreg nyálkahártya vastagodások, elzáródások, stb..

 

 

üdv.

sogor

Előzmény: donkeyy (782)
Élletke Creative Commons License 2008.10.28 0 0 800

Kedves BrutalBlood!

 

Még mindig megmosolyogtat, ahogy az orrodról beszélsz... "jobb orrom...bal orrom"...

Ha jól sejtem, neked is csak egy orrod van :) két lyukkal...szóval bal vagy jobb orrjáratról beszélünk :) De nem akadékoskodni szeretnék.

 

A dugulás teljesen normális, nekem egy hónapja volt a műtétem, mára egyre kevesebbszer dugul el és napról-napja csak jobb, de néha esténként még vacakol. Persze felváltva, hogy izgalmas legyen, és nem is tudom, mitől dugul ki meg be, de váltakozik :)

A dokim teljes gyógyulási időre úgy 3 hónapot ígért. Nekem csúnya csonttüskéket szedett ki a fejemből, nem is keveset, úgyhogy a lassú gyógyuláson nem is csodálkozom.

 

Azt viszont nem nagyon látom senk beszámolójában, amit az én orvosom javasolt, hogy EDZENI kell az orrnyálkahártyát! Műtét utáni 3. héttől elekezdtem edzeni járni - csak finoman, de határozottan :) - szóval kardio jellegű edzéseket kell csinálni. A doki szavaival élve "lihegtetős" gyakorlatokat, amitől a nyálkahártya az igénybevétel hatására jobban feltelik vérrel, az erek tágulnak, ezáltal erősödik és újra "megtanul" normálisan működni.

 

És tényleg működik :)

Előzmény: BrutalBlood (789)
felcsair Creative Commons License 2008.10.22 0 1 799

Sziasztok!

Én e hónap 13-án estem át egy klassz kis orrsövény műtéten, orrkagyló csonkítással és az orrsövényből kinőtt tüskés kinövés "leszerelésével" fűszerezve.

A műtét előtti éjszaka képtelen voltam az alvásra, így elkezdtem olvasgatni az ezzel kapcsolatos fórumokat és szerencsémre találtam egy pozitív hozzászólást is, így ezt próbáltam megtartani az emlékezetemben és ez akkor sokat segített. Elhatároztam, ha túl leszek a műtéten, én is leírom a tapasztalataimat itt a fórumon, de csak is akkor, ha nem horrorisztikus, mert abból már van elég.

Szóval, alapos kérdezősködés után, egy kis protekcióval eljutottam dr. Noszek Lászlóhoz a SOTE Fül-, Orr-, Gége Klinikáján. Nem csalódtam, mert már a hangja is nagyon megnyerő és megnyugtató volt, ám a személyes találkozás ezt csak még jobban megerősítette. Egy alapos vizsgálat után elmondta a doktor úr, hogy mi a helyzet, mindent elmagyarázott részletesen és türelmesen, elmondta Ő mit javasolna, aztán azt tanácsolta, gondoljam át nyugodtan és majd megbeszéljük. Én iszonyatosan féltem a műtéttől, mert rengeteg borzalmat (sőt, csak azt!) hallottam erről. Mégis, Noszek doktorral való beszélgetésem után teljes elszántsággal vetettem bele magam ebbe az egészbe, mert a doktor annyira meggyőző, megnyugtató és magabiztos volt, hogy éreztem, biztonságban vagyok a kezei között. És nem tévedtem!!! :-)  Annak is nagyon örülök, hogy nem hallgattam arra a sok emberre, akik rémisztgettek a helyi érzéstelenítés által átélt borzalmakkal, mert nem volt igazuk. S amikor ezen tipródtam, az orvosom ebben is maximálisan a segítségemre volt, korrekt módon támogatott és segített a döntésben.

12.15-kor elkezdődött a műtét, a műtősfiú becsomagolt csupa, szép zöldbe úgy, hogy csak az arcom látszott ki, aztán lemosta fertőtlenítővel az arcomat és átadott a dokinak. Ő érösszehúzóval átitatott gézcsíkokat helyezett az orromba, majd érzéstelenítő injekciókat adott. Egyik sem fájt egy picit sem, s én kellemetlennek sem éreztem. Aztán elkezdődött a lézerezés (mert, hogy lézerrel csinálta végig), ami szintén nem fájt, csupán kicsit büdös volt és kissé füstölt. Az egyedüli pici fájdalmat akkor éreztem, mikor egy fogószerű szerszámmal benyúlt az orromba és kiszedte (miután letördelte) a nem odaillő részeket. De ekkor sem éltem át pokoli fájdalmat, egy "jajj"szó nélkül tűrtem, csak az ágyat szorítottam kicsit jobban. A lézernek és a doktor szuper kezének köszönhetően a vérzés is elhanyagolható volt. A tamponálás szintés nem fájdalmas, inkább a kellemetlen kategóriába tartozik, mert hát az orr eleve egy szűk, érzékeny szerv. Végig magamnál voltam és őszintén mondom, hogy semmi rossz élményem nem maradt. S mivel az orvosomnak nem csak a szaktudása és a keze szenzációs, hanem a humora is, a műtét alatt kicsit vigyorogtunk is. A beavatkozás után sem hagyott magamra, többször rám nézett, hogy minden rendben van-e, este pedig kiszedte a tampont és 22.00-kor már mentem is haza. Nem volt egy pici fájdalmam sem, így egy darab fájdalomcsillapítót sem kellett bevennem. Végig jól éreztem magam, nem volt betegségérzetem egyáltalán.

Hát, remélem sokaknak segítettem ezzel a beszámolóval. Mindent összevetve én azt tartom a legfontosabbnak, hogy mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb orvost, akinek a szaktudásában és emberileg is vakon megbízik, s akkor nagy baj nem történhet. Az én orvosom ilyen (ami ma már sajnos ritkaság), ezért bátran merem ajánlani bárkinek, s ezúton is szeretnék köszönetet mondani neki mindazért, amit értem tett.

Szóval ne féljetek, ne rettegjetek, mert egyáltalán nem törvényszerű, hogy az ember egy ilyen műtét alkalmával a poklok poklát járja meg!!! Az viszont nagyon fontos, hogy ha problémát okoz az elváltozás, ne halogassátok, inkább essetek túl a műtéten, mert csak idő kérdése és úgy is szövődményekbe torkollna a műtét hiánya, ezt pedig nem kell megvárni.

Mindenkinek pozitív hozzáállást, pozitív tapasztalatokat és mielőbbi jobbulást kívánok! Hajrá!!!  :-)))

Lizy90 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 798
Köszi a választ! :-))

Tisztelt Moderátorok, elnézést, igyekszem nem OFF-olni többet!
Előzmény: Zuboly76 (797)
Zuboly76 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 797
Bocsánat, de most kerültem ismét gépközelbe. Szóval a Zuboly a keresztnevemből lett becenév. Emiatt választottam. De a zenekarnak ismerem néhány számát és ugyan én más jellegű zenét szeretek, de találtam olyat ami tetszett..
Lizy90 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 796
Én drukkolok Neked, és nagyon sajnálom, hogy vézékeny vagy! :-(( Ne haragudj, nem tudtam! :-((

Remélem, meggyógyulsz, és mire kijön a tavasz, szagolhatod a virágok friss illatát úgy, hogy közben teljesen jól kapsz levegőt! :-))

OFF:

Szereted is a darabot, gondolom, amiből választottál nicket? Ha igen, láttad már?

Bocsi, de nem tudok elszakadni a témától! :-P
Előzmény: Zuboly76 (795)
Zuboly76 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 795

Szia!

 

Köszönöm a válaszodat. Tudod azért is tartok tőle ennyire, mert én vérzékeny vagyok. És ami átlag esetben egy hét alatt gyógyul, az nálam minimum kétszer annyival számolható. Ezért félek az utána következő időszaktól... De persze én is próbálok azért pozitívan hozzá állni, hogy minden rendben lesz. Nem akarok életem végéig krákogni sem, úgyhogy ha más megoldás nem lesz, akkor belevágok. :)

Lizy90 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 794
Szia!

Először is: jó a nicked! :-))

Aztán a tárgy:

Hasonló panaszokkal küzdöttem anno (3 éve), mint most Te; állandóan krákogtam, illetve folyton el volt dugulva az orrom, volt némi orrsövényferdülésem, ám a doki szerint ez nem volt vészes. A folytonos orrdugulás miatt sok orrcseppet használtam, így az orrnyálkahártyám is megduzzadt, és már abszolút nem kaptam levegőt az orromon. Akkor döntöttem el, hogy megműttetem magam. Hidd el, a beavatkozás nem fáj, csak utána a tamponálás kellemetlen kicsit, de azt a két napot ki lehet bírni, és érdemes ia, mivel utána a panaszok megszűnnek. Legalábbis az én esetemben ez így volt.


Nagyon remélem, Veled is minden rendben lesz, ne ódzkodj a műtéttel, csak bátorság! :-)) (én is meg mertem tenni, pedig csak 16 éves voltam :-P)


Bízom abban, hogy ha nem is sokat, de valami kis információt tudtam adni Neked!


Üdv: Lizy


ui.: Ja, és visszanőhet, igen, de annak nagyon kevés a valószínűsége, ezen kívül nem is szabad mindig a legrosszabból kiindulni!!!


Előzmény: Zuboly76 (793)
Zuboly76 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 793

Sziasztok!

Olvasgattam a hozzászólásaitokat és a segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni. Nekem nem a légvétellel, orrdugulással van gondom, bár időnként nehezen kapok levegőt én is. Hónapok óta kapar a torkom, állandóan krákogok. Mikor elmentem a gégészetre azt mondták, hogy a sok torokgyulladástól roncsolódott a nyálkahártya ezért van, nem tudnak vele mit csinálni, törődjek bele. A háziorvosom nem hagyta ennyiben és elküldött egy másik gégészhez is. Ott csodálkozott a doki miért nem műttettem meg az orrsövényferdülésemet, amiről ugyan tudtam de annak idején mikor kiderült, az orvos azt mondta, hogy csak akkor kell megműteni, ha begyullad sokszor a fülem... Most meg kiderül, hogy lehet az egész krákogásom ettől van, mert a visszacsorgó váladék irritálja a nyálkahártyát.... Volt már valakinek ilyen jellegű problémája? Mi volt rá a megoldás? Elkerülhetetlen a műtét? Azt is hallottam, hogy visszanő az orrsövény ferdülés. Tényleg van ilyen? Válaszaitokat várom! Szép napot! :)

ed37 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 792

Helyzetjelentés :)

 

Tegnap (08.10.17) voltam hallásvizsgállaton és az eddigi legjobb eredményt sikerült pródukálnom.Tehát az orrsövénymütétnek lassan, de biztosan meglesz az eredménye a baoldali kevert tipusu halláscsökenésemre :)

 

ÉLJEN!!!

ed37 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 791

Sok sikert!

Ne izgulj nem lesz semmi gond!

Előzmény: bojszi29 (790)
bojszi29 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 790
Sziasztok!

Én holnap megyek orrsövény műtétre és nagyon, de nagyon félek!!! Legjobban talán az előkészületektől, a műtét előtti pár órában lesz a legrosszabb. Remélem nem törik össze nagyon az orromat, ugye nem fog látszani utána semmi?! Majd megírom a tapasztalataimat. Remélem nem lesznek nagyon kellemetlen élményeim. Mindenkinek jobbulást!!!!
BrutalBlood Creative Commons License 2008.10.11 0 0 789

Brigicica és ANNIE!
Utólag is elnézést kérek, de hülyeséget beszéltem! Mert habár a bal orrom felé volt a ferdülés, mindkét orrom volt műtve! És eltelt már kb 2 hónap a műtét óta és a jobb orrom néha bedugul és nem értem miért!!:((

Valaki valami ötlet???

Élletke Creative Commons License 2008.10.10 0 0 788

Köszönöm Anni! :)

 

Igen, tudom, hogy ez van, csak olyan vacak már, hogy ennyit kell várni...

Egyébként remekül aludtam tegnap végre!!! Nem használtam délutántól a Coldastop-ot és - nem tudom van-e hozzá köze, vagy nincs, de - nem dugult be éjszakára sem az orrom és most is nagyon tuti!!!

 

Még1x köszi :)

ANNI555 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 787

Szia!

Igen ez normális, most gyógyul HEGESEDIG ott belül a cucc! Ne akard kifújni! :)

Még 1-2 hét és jobb lesz, mint újkorában!:)

Nyúgalom!!!!

A gyógyuláshoz idő kell! :)

Előzmény: Élletke (786)
Élletke Creative Commons License 2008.10.09 0 0 786

Kedves Mindenki!

 

Segítsetek nekem légyszi!!!

 

Már két hete túl vagyok a műtéten, de most a legnyomorultabb a helyzet :(

Napközben semmi gondom, jövök-megyek, remekül elvagyok, de ahogy lepihennék, olvasnék vagy lefekszem aludni rögtön eldugul az orrom! Hol csak az egyik lyuk, hol mindkettő, néha meg felváltva és már hülyét kapok tőle, mert nem tudok aludni!

 

Tudom, időbe telik, mire normális lesz és napközben már érzékelem, hogy jobb sokkal, mint műtét előtt volt, de éjjel... nagyon kiborít, alig alszom.

 

A Coldastop orrcseppet használom műtét óta, de az ugye csak a nyálkahártya gyógyulását segíti elő, de a duguláson mit sem változtat.

Próbálom fújni az orrom, de azért nagyon erősen nem merem, mert fájdogál, meg igazából nem is változtat semmin :(

 

Más is ennyire nyűglődött vele, vagy csak én érdemeltem ezt ki? :)

Brigici Creative Commons License 2008.10.08 0 0 785
Jobbulást, minden mostanában műtötnek!!!
csoszbaby Creative Commons License 2008.10.07 0 0 784

Szia aerorr!

Kérdezz nyugodtan,ha még nem vagy túl a műtéten!

Te írtál privátba?

Előzmény: aerOrr:) (711)
cigaro Creative Commons License 2008.10.07 0 0 783
Heló! Én ma jöttem haza a kórházból, tegnap délben "szerelték" az orromat. Helyi érzéstelenítés + kábító injekció, még beszélgettem is a dokival műtét közben, bár nagyon nem voltam beszámítható állapotban :) Alaposan kitépkedte a porcokat valami fogóval, úgy kellett egyhelyben fogni a fejemet :) Utána gyakorlatilag 24 órát aludtam, nem fájt/nem fáj semmi, csak a géz kihúzása az orromból volt könnyfakasztó. Nagyon jól szelel az orrom, de még vattatömést kell benne tartani, mert kifújni nem szabad a váladékot. Ja, Péterfy utcai kórház, kedves nővérek és orvosok, tisztaság, stb.
donkeyy Creative Commons License 2008.10.06 0 0 782
Sziasztok!
NOs, én is csatlakozom a "táborotokhoz", bár nagyjából ugyanazokat tudnám leírni az "élmények" kapcsán. Inkább itt amit szeretnék megosztani Veletek, hogy a László Kórházban voltam. Korábbi bejegyzések között csak 2-t találtam, akik ide mentek. Ill. az egyik (2 évvel ezelőtti), annál a dokinál volt (B.M.), aki már nincs ott, hanem én az utódjánál voltam, és így ugyanazt az egyedi technikát alkalmazta. A másik beíró (Horváth Ati ha jól emlékszem...) nem írta, hogy túlesett-e már rajta, de vmikor ilyentájt mehetett ő is, mint én.
Szóval az én rövidke történetem annyiból áll, hogy ez az idős doktor bácsi már csak magánban rendel és én ott vizsgáltattam ki magam alaposan (pár éve éreztem, hogy valami nem oké), mindenre választ kaptam, mert nagyon türelmes. És ő küldött aztán tovább a kh-ba főorvosasszonyhoz.
EGy hét elmúltával annyi a panaszom, hogy olyan, mintha jól megfáztam volna, orrdugulás, nátha, krákogás, enyhe nyomás a szem környékén még mindig... kérlek nyugtassatok meg, hogy ez normális, és nem szedtem össze vmit...
Üdvözlet mindenkinek, és én is csak javasolni tudom a műtétet azoknak, akik nem elégedettek az "életminőségükkel" emiatt...

(Ha valakit szeretné a pontos infókat, elérhetőségeket, neveket, pls send me mail: donkeyy@freemail.hu)
Élletke Creative Commons License 2008.10.02 0 0 781

Sziasztok!

 

Nem kell parázni a műtéttől, abból semmire nem fogtok emlékezni, még ha csak érzéstelenítéssel csinálják, akkor sem, mert van előtte "bátorító" injekció :)

 

Nekem egy hete volt műtétem, most kicsit vacak, mert ahogy "gyógyulgat" úgy kissé húzódik, meg nem nagyon tudom kifújni még...de már érzem, hogy sokkal jobb, mint volt és ez csak javulni fog!!!

3héttel a műtét után lehet menni sportolgatni, hogy megedződjön a nyálkahártya, akkor lesz a tuti! :)

 

Péterfy S. utcai kórházban műtöttek, nagyon rendes mindenki, nővérek, doki!

ANNI555 Creative Commons License 2008.10.01 0 0 780

Szia!

Nagyon szivesen!:)

Előzmény: Brigici (779)
Brigici Creative Commons License 2008.09.30 0 0 779

szia!

 

köszi a tájékoztatást. már nem halok meg hülyén! :)

 

Előzmény: ANNI555 (777)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.29 0 0 778
Az minden bizonnyalbesurusodottfulzsir volt. A fulkurtnek jo esetben nincs kozvetlen osszekottetese a kulso hallojarattal.
Előzmény: ed37 (772)
ANNI555 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 777

Szia!

Az azt jelenti, hogy balra (bal irányba) ferdült el, a külömben egyenes orrsövény, ami egy porc!

" csak a bal orromban volt ferdülés!" Szóval a bal orrlyukon nyultak be és kalapálták helyre. 

Előzmény: Brigici (776)
Brigici Creative Commons License 2008.09.29 0 0 776

üdv ANNI555!

 

tényleg?

akkor miért irta BrutalBlood, hogy " csak a bal orromban volt ferdülés! Érted? :)"

hmmm?

 

 

ANNI555 Creative Commons License 2008.09.28 0 0 775

Szia!

Te miről beszélsz!!!!!????

Egy orrsövényed van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(középen)!

 

Előzmény: Brigici (774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!