Keresés

Részletes keresés

Laja73 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16999

Sziasztok megtámadta a rezisztens szőlőimet (mind a 4 fajtát) a peronoszpóra. Milyen már.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16998

Na egyre több a meggyőző érv, h ezt is telepítsek. Szárazságot mennyire bírja? Ti milyen művelésmódot alkalmaztok? Rövid csapon hogy terem?

Előzmény: yacek75 (16997)
yacek75 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16997

a Néróval kemény egy éve kísérletezek (bornak), illetve ismerősöm kb 4-5 éve készít belőle vörösbort.

teljesen elégedettek vagyunk vele, pedig akármilen bort nem iszunk meg :-)

egyébként 2-3 éves palackos érlelés után még finomabb.

tavaly picit hamarabb szüreteltem és éretlen magtanninok s oldódtak bele a hosszú macerálás alatt.

így egy picit kapar...

egy bronz minősítést így is elért a pannonhalmi újborversenyen.

 a Néró most van egy jelentősebb felfutás előtt. hála Isten aki komolyabban veszi, az jelentős eredményeket ér el vele,

lásd Kunsági Nero Rosé aranyérme a franciáknál. illetve az idei siller borveresenyen szintén Nero arany.

és mutatja az utat a többieknek, hogy JÓ AZ IRÁNY !!!

y

 

 

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16996
Köszi! Pölöskeiről van esetleg tapasztalata valakinek borkénudt? Van elég sava?
Előzmény: Törölt nick (16994)
gardonyim Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16995

Köszönöm szépen. Az első cikkben használt  0,1 ppm az azért nekem elég hihetetlennek hangzik. Jó lenne szőlős tanulmányt is látni, de amit én találtam az mind fizetős újságban volt.

Előzmény: pinotnoir777 (16982)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16994

Szia!

 

A Medina nagyon rezisztens,bőtermő. Egyszer egybe szedtem a Néróval,nagyon kellemes bor lett belőle.Mostanában nem szedem külön,hanem Biancával,Zalagyöngyével szedem egybe. Mindegyikből 120 tőkém van. Nagyon kellemes bor a végeredmény. Ezekből a fajtákból nagyon könnyű bio jellegű bort készíteni.

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16993

Egy elöregedett levél és egy fiatal levél színében és alakjában is lehet különbség. Ezt is megmagyarázná, hogy a 2 karban nem egyszerre indult meg a nedv keringés ezért a később indult levélzete még fiatalabb világosabb. (Még mindig csak hangosan gondolkozok!)

Előzmény: Falusi1 (16990)
régimaszek Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16992

noha, elvira ha bevállalod.

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16991

Úgy csinálnám, hogy az asztalon egymás mellé tennék két levelet.

Előzmény: Falusi1 (16990)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16990

Tettem egy kisérletet, de a fotó nem adja vissza a két karon lévő levelek színárnyalati különbségét.

Előzmény: Beer Monster (16975)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16989

Ennek elsősorban valami bio-termesztéshez hasonló kritériummal volna a leginkább haszna, a vegyszermentes élelmiszerek támogatása jegyében. Első megközelítésben ez szimpatikusabb a mostaninál, amikor szinte bármilyen telepítést támogathatnak. A 90-es években meg, ha jól emlékszem, azért adtak pénzt, ha valaki kivágta a szőlőjét...

Előzmény: BZoltan (16988)
BZoltan Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16988

Nekem évről évre egyre inkább az a meggyőződésem, hogy izmos támogatást kellene adni a rezisztens fajtákra való átállásra. Felszívódó vegyszerek nélkül lehet szőlőt művelni, de nem ipari méretben és nem mennyiségi szemlélettel. Márpedig volumenben az olcsón és nagy mennyiségben termelhető boroknak kell az ágazat alapját adni.

 

Vagyis nem hatalmas vegyszerigényű "nemes" fajtákkal kellene nyüglődni a többségnek, hanem biztonságosan, nagy mennyiséget termő rezidens fajtákra kell áttérni.

Előzmény: Törölt nick (16969)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16987

Szerintem minden fajtából lehet minőségi bort csinálni, más kérdés, hogy ezek a rezisztens fajták jól viselik a nagy terhelést és éppen ezért a legalkalmasabbak a tömegtermelésre, amit ki is használnak(én is)

Néróból Szentpéteriék csinálnak figyelemre méltó bort.

http://www.szentpeteriborpince.hu/?page_id=15

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16986

Köszönöm a segítséget! Tehát a 25 fokban esetleg perzselhet,de nem törvényszerű.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16985

0,6%-os

Reggel van :)

Előzmény: Törölt nick (16984)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16984

Ha betartod az előírást, vagyis 0,2 %-os oldattal permetezel, nem fog perzselni

Előzmény: Törölt nick (16981)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16983

Ha egy tagban van a birtok és a gazdának a kritikus időszakokban akár minden nap van ideje ránézni a szőlőre és ha kell, be is avatkozni, akkor mindenkit bíztatni tudok, hogy igenis versenyképes a bio szisztéma  a felszívódókkal szemben, és nem kell kétszer annyiszor permetezni sem, sőt, még nem számoltam össze, de az összköltsége sem magasabb egy felszívódós programnál. Én akkor győződtem meg a módszer sikerességéről, amikor egy burgenlandi birtokon járva arról beszéltek (és a borokat is mutatták), hogy 2010-ben sem voltak jelentős kárai, egészséges szőlőket szüretelt. Márpedig az a rész 100 éve még mocsár volt, pár km-re a Fertő-tótól, augusztusban már rendszeresen minden reggel párában úszik minden...

Persze ez nem az a bio szisztéma, hogy csak réz meg kén +imádkozás. Meg az is igaz, hogy kulcseleme a dolognak, és ez idén nálam ki is derült, hogy ÁLLANDÓAN kitakarva (persze ez nem azt jelenti, hogy déli oldalról is totálisan, de azért viszonylag alaposan) kell tartani a fürtzónát, ez vitálisabb ültetvényeken akár bizonyos időszakokban hetente elvégzendő zöldmunkát jelent.  Cserében a minőség is magasabb lesz, részben az alapos zöldmunka miatt is.

De én is erősen gondolkodom abban, hogy legalább a birtok 20-30%-ában rezisztens fajtákat kellene telepíteni, csökkentve  a kockázatokat és a költségeket.

Melyik rezi fajtákról van borról tapasztalatotok, melyikből készíthető komolyabb bor is szerintetek? A megérzéseim alapján a Néró érdekes lehet, de fehérben tippem sincs, a Bianca sztem is inkább csak tömegbornak való.

Előzmény: Törölt nick (16969)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16982
Előzmény: gardonyim (16970)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16981

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni! A Karathane tényleg perzsel,ha 25 fok felett szórom ki? Kb. 300 liter permetlét kell kiszórnom háti géppel,de mire felszárad a felület,bőven van 25 fok.

 

A segítséget előre is köszönöm!

JelenikD Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16980

Nekem a kék borszőlő közül még mind zöld, nem is úgy néznek ki mint akik mostanában kékek szeretnének lenni.

Kettő tőke kék csemege viszont már majdnem fogyasztható volt, de két hete lefújtam Thiovittal, utána 3 napon át esett az eső, az összes szem elrepedt (a víztől?). Amúgy az összes csemegém így járt.

Előzmény: juhosttt (16973)
Gudora Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16979

Sziasztok!

 

Nem tudom lehet-e itt börzézni?

 

Vennék használt zúzó-bogyózót. Azt a magyart, ha jól tudom "Mezőgép" gyártmányút. Kézi hajtásút, vagy motorost, akár működésképtelent is.

Somogyország és környéke jönne szamításba, Egerbe nem nagyon éri meg elmenni.    : -)

Ha tudtok segíteni, akkor ide írjatok, állapot megjelöléssel, irányárral:

zolisef@citromail.hu

gudora67@gmail.com

Segítségeteket előre is köszönöm!

Zoli a séf

juhosttt Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16978

kb 3-4 vitorláról tegyél fel képet inkább!

 

Nagyon sok ampelográfiai leírás van, ott kell kutakodni. Én hetekig azonosítottam az ezerjó tőkéimet mire végre sikerült. Előtte voltak téves megállapítások is persze, de végül sikerült. A levélből sok mindenre nem lehet következtetni. Régi motorosok írták tavaly, hogy ezek a levelek nem mindig azt mutatják ami a valóság. Szóval csalóka lehet, ezért kell 3-4 vitorláról kép.

Előzmény: Beer Monster (16976)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16977

Nekem a saszla van így. Konkrét magyarázatot én se tudok, de hangosan gondolkozva:

 

A karok tőből jönnek, nem 1 kar és az ágazik ketté. (így adta a vessző, de majd nevelek új kart)

A dél felé néző karon már a szőlőt lassan enni lehet. Az észak felé néző karon még nem. Szóval lehet a napsütés is közrejátszik, de mivel olyan szellős a tőke, egyáltalán nincs árnyékolási veszély.

Én arra gyanakszom, hogy a karokban a nedvkeringés nem egyszerre indult meg. Szóval amikor melegszik az idő és a tőke nyomás alá kerül, az egyik kar előbb indult meg, mint a másik.

Lehet hülyeség, de a csepegtetős öntözésemnél amikor megindítom, a 4 elágazás nem egyszerre indul meg. Először megindul az egyik, majd a másik, a harmadik és így tovább.

Szóval lehet a szőlőnél is hasonló elv működik a több kar esetén. Még ha 1 kar van és az ágazik ketté, szerintem ott is lehet benne valami. De ez csak a saját gondolatom, lehet hülyeség, lehet nem...

Előzmény: Falusi1 (16974)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16976

Beteszek akkor mindjárt én is egy talányt:

 

 

 

 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131194174&t=9217758

 

 

 

 

 

 

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16975

Szívesen megnéznénk fényképen is. Hátha rájön valaki a nyitjára.

Előzmény: Falusi1 (16974)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16974

A kadarka kezd színesedni a cabernetek még nem.

Viszont van egy C. sauvignon tőkém (legalább is az oltványt annak mondták) aminek két karja van. Az egyik karon a fürtök még zöldek és valószínűleg még sokáig azok is maradnak, a másik karon lévő fürtök viszont már színesednek valamint a levelek is világosabb zöldnek  tűnnek. Én ilyet még nem láttam. Azért vettem csak most észre, mert az idén fogtam termőre.

Előzmény: juhosttt (16973)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16973

Kinek hogy néznek ki a kék szőlők? Nekem nagyon érnek, bízom benne, hogy idén is jó évet fogok zárni...

 

Addig is egy kis kedv csináló:

https://www.youtube.com/watch?v=4pX5uSC9ZVE

 

A csemegékből is lassan lehet csemegézni. A saszla a déli oldal felől már egész jól néz ki. A narancsízűnek kell még 1 hét legalább, bár az fejművelésű tőke, ott kevesebb fény is éri, mint a kordonnál.

medveger Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16972

Köszönöm! :-)

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16971

Egerekben és szövettenyészeten bizonyult rákkeltőnek. Mivel nem minden kísérleti állatnál okoz daganatot, így elképzelhető, hogy emberben sem. Borban nem szokott előfordulni, csak a bomlástermékei. Főleg csemegeszőlőben és zöldségekben van jelen.

Előzmény: gardonyim (16968)
gardonyim Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16970

Köszönöm szépen. Az a tanulmány elérhető az interneten? Egy hazai kutatást találtam csak fahéj olaj fungicid hatásával kapcsolatban, de az jórészt in vitro adatokat tartalmazott, és a lisztharmatot nem vizsgálta. A külföldi szakirodalmat meg nem tudtam még áttúrni.

 

Üdv,

Gárdonyi M.

Előzmény: pinotnoir777 (16964)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!