Miénk is sparos kacsa volt, besóztuk, a hasába tettünk almát és hagymát, nagyon finom kacsaízű lett. Tán egy kicsit hamarabb kellet volna kinyitni ici-picit puha volt.
Jelentem tök ízetlen volt a kacsa, csak a szaga volt kacsás. Anyám nem volt meggyőzhető, hogy ne főzze. Fiatal, sparos pecsenyekacsa volt, gondolom, nem etetik őket sokáig, elérik a vélhető maxsúlyt, levágják. Legközelebb én főzök :)
Libacomb lesz, van is a hűtőben jópár belőle. Sütöttem már múltkor is, de csak pikkpakk, különösen még csak nem is fűszereztem, de isteni volt.
Szerintem is csak az öreg kacsát kell: nem megfőzni, hanem fedő alatt esetleg megpárolni. De nekem arra is tökéletesen működik a sütőben fedett tepsiben 120 fokon sokáig sütés, és a végén fedél nélküli pirítás.
ha nem főzöd meg előtte, és nem rozéra akarod sütni, akkor elég sok időt kell hagyni neki lefedve és a végén megpirítani
egyszer kipróbálom, milyen az, ha csak sütöm, én nagyon szeretem az először főtt és a végén átpirított változatot, de szerintem a kacsát elég nehéz elrontani, a főtt kacsának is nagyon finom az íze
Tudjatok, mennyire hianyzik? Amiota nem dolgozom, lehetosegem sincs hozzajutni.
Acelnyarsra spiralban vagy hullamosan felszurt szalonnabort vagy vekonyra leszedett boros szalonnat a kihulo -de meg boven 600 C fok feletti homersekletu- ontoust folott ropogosra sutni. Es friss kenyerrel felfalni.
Kenyer sutes homerseklet... amit tegnap sutottem annal a recept 375F/190C fokot irt elo, amit alacsonynak tartottam, es kiderult, hogy tokeletes volt... igaz, agyag edenyben sult.
A dagasztas nelkuli kenyeret 450F/230C fokon irja a recept.
Amit ajanlanak es kiprobaltan mukodik nalam - egy pizza ko. Ha nem veszel agyagot akkor egy 30x30-as (vagy amekkora belefer a sutodbe) granit lapot. En azon sutottem a kinnti grillen - tokeletes pizza lett belole!
En is szoktam pizza tesztat csinalni - es itt a trukkom... szaraz elesztot hasznalok es nem futtatom fel semmiben sem, hanem osszekeverem a liszttel... :))csodalatosan megkel.
Mondjuk azt azért imádom, amikor máshol hőfokokat írnak egy receptnél. Minden bizonnyal a profi sütőknél ez nem is probléma, de, hogy egy szimpla gáztűzhelyben hány fok lehet épp nagy talány számomra.
Még azért is szeretem ezt a 40 dkg-os adagot, mert a (most lemértem a hsz. kedvéért) 32x42 cm-es gáztepsimbe pont megfelelő a mennyiség. A következő lépcsőfok a dupla adag, de az akkor kerül sorra, hogy vendégek is vannak. :-)
Ez már inkább, 40 deka liszthez max fél csomag élesztő. Én mondjuk frissből csak negyedet tennék, de ehhez persze idő kell. De a két csomag szárított elborzasztóan sok.
Rég sütöttem pizzát, jó is hogy eszembe juttattátok.
kepzeld, en ma ezt az aranyt fogom megcsinalni, mert a kapott receptnel a 60 dkg-hoz 1 zacsko szaritott nekem kevesnek tunt, a teszta meg sok lett, es azt terveztem, h 40 dkg liszt/1 zacsko szaritott elesztovel probalom ma ki, es amit te irsz, az minden masban ugyanaz, aranyaiban, mint az en receptem, kiveve az elesztomennyiseg
Nem biztos, hogy ki leszel segítve, mert itt is kaphatsz annyi tuti receptúrát mint égen a csillag. :-)))
Az enyém pl. ez:
40 dkg liszt (legtöbbször fele liszt nálam tönköly)
2,5 dl víz
1,5 tk. só
fél csomag (2 dkg) friss élesztő
2 ek. olívaolaj
1 tk. oregánó
Általában a kenyérsütő üstjébe beledobálok mindent, abban dagasztom és kelesztem. De természetesen "hagyományos" dagasztással és kelesztéssel is ugyanolyan finom!
Tepsi méretű sütőpapírom kinyújtom, egy mozdulattal belehúzom a tepsibe és ízlés szerint pakolható rá minden finomság. Maximális hőfokon szoktam sütni (már amit a gázsütő produkálni tud) és így finom, ropogós lesz a tészta.