Keresés

Részletes keresés

neutrova Creative Commons License 2004.09.15 0 0 30
Szeretnék elkezdeni tanulni, viszont most hirtelen nem adnék ezért 300-500ezer Ft-ot. Viszont azt hallottam, hogy a zeneiskolákban lehet bérelni, ám én már felnőtt vagyok, tehát a zenesuli sem lenne már kedvezményes.
florg Creative Commons License 2004.09.14 0 0 29
Az a trombitától lehet, de attól sem feltétlenül. (Chet Baker pl. mindig inkább beesett arcú és szemű volt.) A rossz technika (erőlködés) okozhat gúvadt szemet, és a felfújt anzacctól lehet esetleg hatalmas pofazacskó, de az nem alapvetés, sőt, egyes irányzatok egyenesen ellenzik.

Alton kezdtem, aztán alton és baritonon játszottam, de meguntam a cipekedést, és a kettő között a tenort választottam. Ha tele lennék pénzzel, akkor viszont mind a három lenne, sőt, még egy szopránt is hozzátennék, mert mindegyik más hangulat.

Egyébként intonáció szempontjából mindenképpen a tenor a legkönnyebb, egyébként viszont mindegy, fogásra nincs különbség. Súlyra viszont annál inkább, egy bariton már elég súlyos a nyakban lógatva, mondjuk egy másfél órás koncertet alapul véve.
Előzmény: neutrova (28)
neutrova Creative Commons License 2004.09.14 0 0 28
Szóval, abból semmi nem igaz ,hogy hatalmas kikerekedett szemeim és hatalmas pofazacskóm lesz a szaxizástól? Te milyen szaxin játszol és miért? (tenor, alt, bariton)
Előzmény: florg (27)
florg Creative Commons License 2004.09.13 0 0 27
Emberfüggő a nehézsége. Meg az is fontos, hogy mit akarsz játszani. Ha csak a lagziban tutulni, ahhoz, ha a hangképzés úgy-ahogy megy, elég fél év is. A kicsit komolyabb követelményrendszerű műfajokhoz azért kell néhány év. Persze minden függ a tehetségtől és a szorgalomtól.

Trombitával (és más egyéb hangszerrel) nem mérném össze, mindegyikben más a nehéz.

Nem tudom, hogyan gondolják a fontrade-esek, mert fuvola és trombita még csak csak törölgethető, mert nincs nád, de minden új vevőnek az előző próbálkozó nyálas nádját adják szopogatni? Vagy minden próbára beáldoznak egy új nádat/1000 ft? Hamar csődbe mennek akkor. Az összeharapdált fúvókáról nem is beszélve.
Szaxit maximum saját fúvókával és náddal szokás próbálgatni.

Én kb. 20 éve játszom. Hogy milyen szinten vagyok, az szubjektív. Van, amit el tudok játszani, és van amit nem.
Előzmény: neutrova (26)
neutrova Creative Commons License 2004.09.13 0 0 26
Valamelyik nap láttam a tv-ben a fontrade üzlet reklámját, és a reklámban azt ígérik, hogy a helyszínen kipróbálhatsz mindent. Lehet, hogy vmikor meglátogatom őket. Te mióta tanulsz és milyen szinten vagy? Mennyire nehéz elsajátítani a szaxizást? Én kb 4-5évig tanultam zongizni és az marha nehéz, pedig nem én képzem a hangot. Igaz, a szaxinál sem teljesen, de szerintem a szaxizás talán könnyebb mint a trombitálás. Ám, nem nyilatkozom mert még soha nem szaxiztam.
Előzmény: florg (25)
florg Creative Commons License 2004.09.13 0 0 25
Nem igaz.
Hangszerboltban nem fogják a kezedbe adni, egyrészt higiéniai okokból, másrészt, mert nád van benne, ami sérülékeny. egyébként ritka, akinek elsőre sikerül hangot csiholnia belőle, mindenféle előtanulmány nélkül.
Előzmény: neutrova (24)
neutrova Creative Commons License 2004.09.13 0 0 24
Igaz az, hogy a fúvós hangszereken játszó emberek arcizmai megereszkednek és kicsit "angolbuldog" típusú fejük lesz? :)  Egyenlőre szeretném kipróbálni a hangszert, csak nem tudom, erre hol van lehetőség. A hangszerboltokban egy amatőrnek nem biztos, hogy a kezébe adnak egy szaxit.
Előzmény: florg (23)
florg Creative Commons License 2004.09.12 0 0 23
Hát, a Postás meg a Vasutas zeneiskolában biztosan, meg az OSZK-ban (nem biztos, hogy még mindig ez a neve), meg egy csomó magániskolában, meg szaxofonosoknál (jazzkonzisok pl.). Viszont hangszerbérlésről sajnos nem hallottam, ez már régebben sem volt jellemző szaxi esetében, mostanában meg egyre ritkább. Sajnos ez egy kis(nagy) befektetést igényel, mert még egy régebbi keleti (ndk, cseh) hangszer is 100000 körül van, és azok azért nem is olyan jók, némelyik sajnos még tanulni sem. Érdemes rászánni egy kis pénzt, mert egy rossz hangszeren nehéz tanulni, rossz beidegződélseket okozhat (hamisság, ilyesmi), és egy életre elveheti a kedvedet az esetleges kudarcélmény.
Előzmény: neutrova (22)
neutrova Creative Commons License 2004.09.12 0 0 22
Nagyon köszönöm! Most már csak egyre lennék kíváncsi, hogy hol tanulhatok Bp-en és, hogy lehet-e ideiglenesen hangszert bérelni?
Előzmény: florg (21)
florg Creative Commons License 2004.09.12 0 0 21
A boltok meg:

http://www.andand-fuvos.hu/explo.htm

http://www.fontrademusic.hu/

http://www.corpus.hu (ez régebben a klasszikus konzi aljában volt, ha ez ugyanaz a bolt, a honlapja még nem nagyon műkszik, nagyon jó kis korrekt hely volt)

Meg van még a Passacaglia, valahol a Dohány utcánál (vagy ban?), ők szervíz inkább, de szokott lenni eladó hangszerük.
Előzmény: neutrova (19)
florg Creative Commons License 2004.09.12 0 0 20
http://szaxofon.lap.hu/

De mielőtt bárhol megveszed, nézz meg minden boltot, mi, hol mennyi, meg vigyél magadal egy profit, aki ért hozzá, mert százezereket lehet bukni hozzánemértéssel.
Előzmény: neutrova (19)
neutrova Creative Commons License 2004.09.12 0 0 19

Sziasztok!

 

Hol van Bp-en jó fúvós bolt, ahol lehet kapni szaxikat?

florg Creative Commons License 2004.05.24 0 0 18
Szia Margarita!
Ha még aktuálius, írj, lehet, hogy van pár ötletem. Viszont néhány dolgot jó lenne tudni:
Mire gondolsz pontosan? Merre orientálódna a barátod (stílus)? Milyen zenei előképzettsége van? Van hangszere? Milyen? Hol szeretne tanulni (tájegység)?
Heti egy alkalom egyébként elég. Mármint a tanárhoz. Gyakorláshoz gáz.
Előzmény: Margarita05 (17)
Margarita05 Creative Commons License 2004.03.24 0 0 17
Sziasztok!

Látom, itt az utolsó hozzászólás már 2 éves,de azért megpróbálkozom, hátha ír valaki..
A barátom szeretne szaxofonozni tanulni kezdő szinten, de nem tud semmilyen lehetőséget erre. Már megnézett jópár internetes oldalt, meg kérdezősködött itt-ott, de nem volt olyan lehetőség, ami igazán jó lett volna. Egyetemre jár, úgyhogy csak heti egy-két alkalomra érne rá kezdetben. Ha bárki bármit hozzá tudna szólni a témához, az írjon légyszi!!
Pusz: Margarita

Előzmény: Bergeron (16)
Bergeron Creative Commons License 2002.08.16 0 0 16
Az a helyzet, hogy én is hasonló cimpőben jártam amig egy weboldalt találtam azzal a cimmel "how to buy used saxophne"
http://www.saxophone.org/buyersguide/
ott javasolja a szerző, hogy látogassak el az E bay-hez, (ez egy online aukciós site.) És tényleg... találtam használt amerikai hangszereket a magyarországi árak töredékéért.
Igy vettem egy Bundy klarinétot 16! amerikai dollárért igaz hogy bakelit de kezdőknek tökéletes, és egy Selmer Bundy II szaxofont 120-ért (+ 40 dollár szállitás) de még igy is kevesebb mint felébe került az egész mint a legolcsóbb hangszer amit használt üzletekben láttam.
Mikor elvittem a hangszerészhez a klarinétot a mester rögtön elkérte a linket.
A szaxofon még nem érkezett meg csak 4 hét múlva ér ide, mivel nem akartam túl sokat fizetni a szállitásért ezért hajón utazik.

Ha még aktuális nézz körül biztos találsz valamit.

www.ebay.com a link.

Előzmény: Orange bud (14)
Bergeron Creative Commons License 2002.06.26 0 0 15
Szia!
Az a helyzet, hogy általában állami zeneiskolában nem nagyon oktatnak szaxofont. Én is próbáltam azt tanulni de nem találtam iskolát. A zeneoktatói munkaközösségek oktatnak de ők meg hangszert nem adnak és kb annyit fizetsz havonta mint amennyit egy állami iskolában egy évre. Végül én is úgy döntöttem, hogy elkezdek klarinétozni, az jó előtanulmány a szaxofonhoz és a Józsefvárosi Zeneiskolába iratkoztam be, most végeztem az első évet.
Ha sok pénzed van akkor mehetsz a Postás Zeneiskolába, tavaly 60000 volt egy évre, de oda kell hangszer is.
Előzmény: Orange bud (14)
Orange bud Creative Commons License 2001.12.17 0 0 14
Kicsit halodik ez a topic, de azert ugye egy 24 es fel eveseknek is hasznalhato zeneiskolat meg tudtok javasolni (Bp, Szentendre korul)

B változat: adjatok kölcsön (bérbe) egy szaxofon.

Mindenkinek köszönöm megérto segítségét.

HA híres leszek is emlékszem majd rátok

Előzmény: Tofi (13)
Tofi Creative Commons License 2000.02.02 0 0 13
Nos, most megint előjött a téma, lévén mindjárt vége a vizsgáimnak (már csak 1 nap!)
Viszont nincs továbbra sem jó suli-címem, tanár, stb...
Segítsetek!

Tofi

szobiszörp Creative Commons License 2000.01.07 0 0 12
kedves Tofi!
sajnos igazad van. ma már se szaxi, se sport. nagyon hülye gyerek voltam fiatal koromban.(lehet, hogy nem változtam!)
Előzmény: Tofi (8)
Tofi Creative Commons License 2000.01.06 0 0 11
Valaki küldjön zeneiskola címet, telefonszámot, árakat is légyszi!!!!

Tofi

duck Creative Commons License 2000.01.06 0 0 10
Ja, még a gyakorlással kapcsolatban: nem szeretek skálázni. Úgy szooktam gyakorolni, hogy berakok egy Joshua Redman vagy Kenny Garret CD-t és szépen ráfújok. Sokat lehet tanulni ilyenformán. Fontos egyébként a fúvóka is meg a nád, ezekre is kell áldozni.
GoldenEye Creative Commons License 2000.01.06 0 0 9
Én is! é nis!
realdoko, hol lehet ilyen lehetőséghez jutni??
Nagyon régi álmom, hogy megtanuljak szaxofonozni, egyszer-kétszer már fújtam is és mindig megszólalt, ami nagy dolog ám, elsőre!:)
Lécci írj egy mailt!

Most lenne rá időm..és ha bejön, akkor egy idő után már nem csak bérelnék, hanem vehetnék is egy szaxofont..:)

Előzmény: realdoko (1)
Tofi Creative Commons License 2000.01.05 0 0 8
Sport és szaxi miért nem megy (neked) együtt?
Vagy mindkettőt NAGYON komoly szinten akartad űzni, azért? Mert én is sportolok (komoly szinten), de a szaxit is komolyan szeretném valamennyire...
Előzmény: szobiszörp (7)
szobiszörp Creative Commons License 2000.01.05 0 0 7
végülis ez mind o.k. de mint mondtam nem születik mindenki zenésznek.
én csak 3 évig klarinétoztam, de akkoriban (az átkosban) csak így lehetett kezdeni. 3 év után jöhetett volna a szaxi. sajnos én inkább a sportot választottam. nagyon hülye voltam.
Előzmény: realdoko (1)
duck Creative Commons License 2000.01.05 0 0 6
Kedves Tofi,

én olyan 5 évvel ezelőtt találtam rá a szaxira. Félévet jártam zeneiskolába. Azóta van egy együttesünk, ahol bluest meg jazzes beütésü dolgokat játszunk (a nevünk szerény: Abszolút Hallás Blues Band - sic!) Cigarettázom, igaz sportolok is. Ami lényeges, az a légzés, a fogások begyakorlása + egy kis feeling a hangszerhez. Egyébként a kottán valahogy eligazodok, de többnyire hallás után játszom, illetve "megjegyzem" a dallamokat.

Az árakról: tanuló hangszer-kategória: olyan 50-70 ezer Ft
komolyabb hangszer: százezres nagyságrendben (nekem egy Yanagisawa tenorom van az negyed milla volt használtan...)
profi hangszer: pl. egy Selmer Mark6-os stb: jó párszázezer Ft.

A lényeg, hogy szeresd a hangszert és gyakorolj lehetőleg naponta, mert különben elmegy az "Ansatz"-od és utána fáj a szád, ha hosszabb időt kihagysz.

X polgártárs Creative Commons License 2000.01.04 0 0 5
off
A Clinton bácsi + Selmeczy néni tudna segíteni :)
nandu Creative Commons License 2000.01.04 0 0 4
Pont a tegnapi (Hétfő) Népszabiban van egy terjedelmes cikk a szaxizásról, ha jól emlékszem a címlapon is fenn volt. Arról szól, hogy a szaxofonosok korán halnak mer megterhelő a légzőrendszerre meg csökkenti az agy vérellátását. Olvasd el a weben! (www.nepszabadsag.hu)
Tofi Creative Commons License 2000.01.04 0 0 3
Ne süllyedjen már el, még kell a segítség!!!!!!!
Aki tud, írjon!
Köszi

Tofi

Tofi Creative Commons License 1999.12.31 0 0 2
Tüdőügyileg nem lehetnek gondok elvileg (sport + No cigi), zenei alapom viszont egyenlő a semmivel... Te hogy kezdtél neki, mennyi közöd volt a zenéhez úgy általában?
És mi a célod? Saját szórakoztatás vagy zenekar?
Elárulnád, milyen zeneiskolába jársz (hova, milyen, mennyi, stb...)? Segítenél vele! :-)
Mennyire lehet társaságot szórakoztatni egyébként szaxofonnal? Vagy ezt (is) inkább csak zenekarban érdemes játszani (ellentétben a gitárral)?
Előzmény: realdoko (1)
realdoko Creative Commons License 1999.12.31 0 0 1
Ez csodálatos!! Ugyanis 3 hónapja elkezdtem teljesen nulláról szaxofonozni tanulni.
Elmondhatom az eddigi tapasztalaaimat, de nem sok van, mert úgy alakult, hogy alig volt órám megtartva.
Előszöris:szobiszörp, nincs igazad. A tüdő abszolúte nem lényeges szempont, mivel egészen más légzési technikát kell használni, mint ami a megszokott. A szaxofontanárom akítv dohányos és úgy játszik, mint egy isten. (És én is dohányzom és nem is kell abbahagynom, yess.)
Furulya? Mi a halálnak? Hm, nekem ilyet nem kell, az biztos.
Szolfézsban is nulláról indultam. Egészen lassan haladunk szolfézs terén, nagyon az alapoktól mondogatja nekem el a dolgokat, és mindig éppen csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a hangszert meg bírjam szólaltani, s tudjam is, hogy mit csinálok.
Tényleg elég nehéz szép hangot kicsikarni belőle, nekem hetekig úgy szólt, mint valami elcseszett szilveszteri duda, de már most sokkal jobb.
Ha begyakoroltad a szájtartást, légzést, miegymást, akkor be kell szépen gyakorolni a lefgogásokat, amíg eléggé automatikussá nem válik. Na, nagyjából itt tartok most. Már kemény 6 viszonylag szép hangot ki tudok belőle varázsolni (és ezek kombinációit.)
Egyelőre ennyi a személyes tapasztalat, de lelkes vagyok, és majd meglátjuk, mi lesz.
Amúgy a szaxofon természetesen nem az enyém, hanem félévenként kemény 500 Ft-ért bérlem egy zeniskolától.
Üdv.
realdoko

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!