Keresés

Részletes keresés

greyhead Creative Commons License 2006.06.13 0 0 2501
Nagyon köszönöm a tanácsodat, megfogadom.
Előzmény: Törölt nick (2485)
morcika40 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 2500

Van egy oldal a neten, ahol minden kérdésre választ kaphatsz, jogi segítőkkel veheted fel a kapcsolatot email-ben. Itt a link! www.ugyvedem.hu  klikkelj rá!

Előzmény: bix70 (2499)
bix70 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2499

Üdvözlök mindenkit.Én jogi tanácsot szeretnék kapni építkezés,szocpol,APEH,ügyvéd és bíróság ügyben.Sajnos a dolog, jogilag csavart,amit nem értek.

Viszont elég terjedelmes,ezért nem akarom a fórumot feltartani.Vagy van olyan oldal,ahol válaszokat kapnák a kérdéseimre?

Kösz.

bild56 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2498
Tehermentesen vetem meg, a garázsban található dolgokról az árverési jegyzőkönyv nem tesz említést.  A saját tulajdonomba mikor mehetek be? Lehet, hogy furcsán hangzik de a végrehajtóval lehetetlen komunikálni.
Előzmény: directrix (2497)
directrix Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2497

Tisztázni kell, hogy pontosan milyen feltételekkel is vetted meg a garászt (például: haszonélvezettel, bérleti joggal terhelten, teher nélkül, stb.)

Ha nincs olyan rész, ami arra utal, hogy másnak bármilyen joga is lehet (nem hinném, hogy lenne), főleg, ha kiürített állapotról szól a papír, akkor meg kell tudakolni a végrehajtótól (értsd: szükség esetén fel kell szólítania végrehatót), hogy intézkedett-e a garázsban levő dolgokkal kapcsolatban.

Ugyanis: a volt tulajdonos - főleg ha erre az eljárás során felszólították, illetve az erre is kiterjed! - köteles a holmijait - saját költségén! - elhelyezni. Ha ezt adott határidőig nem hajtja végre, úgy a végrehajtási eljárás folyamán - a végrehajtás keretén belül! - hatóságilag el lehet szállítani és mindaddig megőrizni, amíg a tulajdonos el nem szállítja, vagy az erre megadott határidő le nem telt. Ezt követően értékesíthető, és az elszállítási/őrzési költségek után megmaradó pénz pedig a tulajdnost illeti (illetve a garázs értékesítése során befolyt pénzből levonható, ha az költségek az eladási árat meghaladják).

 

Mégegyszer jelzem, hogy a fentieket árnyalja, ha te kötöttségekkel vetted meg a garázst, ugyanis ebben az esetben a kötöttségektől függő tűrési kötelezettséged van. Ha bizonytalan vagy, keress meg egy ügyvédet, aki - ha kell - a végrehajtó fele is eljár!

Előzmény: bild56 (2496)
bild56 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2496

Üdv mindenkinek !

A következő dologban kérném a segítségeteket. 2006. 03.17-én árverésen /BV/ vettem egy garázst. Kifizettem a vételárat, a földhivatal bejegyezte a tulajdon jogomat. Mivel az adós önként nem adta át a kulcsokat 2006.04.21-én kértem a végerhajtót intézkedjen a birtokba adásról. 2006.05.31-én felnyitotta a garázst és megállapította, hogy még vannak benne dolgok amik az adós tulajdonát képezik és lelakatolta .

Ma 2006.06.12 van és még mindig nem mehetek be a tulajdonomba lévő garázsba.

Kérdésem a következő valóban nem vehetem birtokba az ingatlant míg ki nem ürítik ? Meddig tarthat ez még ? Mi van ha használatba veszem? Sajnos a végrehajtóval nem tudok szót érteni . Mit tehetek mit tanácsoltok ?

Előre is köszönök minden segítséget !!!

 

 

S.O.S.

B5.em Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2495

Tyű. Nagyon köszönöm a segítségedet! :-)

 

Ezt jól megjegyzem. Legalább lesznek érveim, amikor hülyére vesznek... :-))

 

Mégyegszer nagyon köszi!!! :-))

 

További szép napot! :-)

Előzmény: directrix (2494)
directrix Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2494

A baj a kötbér pontatlan megfogalmazásánál a vetítési alap számolásának módja - hogy naponta számolandó - nem korrekt, DE

 

- Figyelembe véve a kötbér szerepét és jellegét (minimálkártérítés);

- A kártérítésre vonatkozó általános elveket (a kártérítés a kárt szenvedőnek a kár bekövetkeztétől (itt a késedelembe esés kezdetétől), a kártérítés bekövetkeztéig (késedelem megszűnéséig) jár);

 

Bár hirtelenjében pontos jogszabályi helyet nem tudnék megadni (nem tartom lehetetlennek, hogy nem is lehetne), de

- lévén a késedelem objektíve bekövetkezett;

- ebben a másik fél a hibás,

=> így az ebből adódó hátrányoknak is a másik felet kell terhelniük.

 

Az, hogy az adott hónapból még hátravan pár nap nem érv arra, hogy az ő hibájából eredő késedelem esetén ne kelljen kötbért fizetnie az ő késedelembe esésének ezen időtartamára.

Különösen mivel a megfogalmazás nem zárja ki ezt (nem szerepel benne például, hogy minden lezárt hónap után jár csak kötbér!).

 

Ráadásul mivel erősen gyanítom, hogy a szerződést is a másik fél fogalmazta (blankettaszerződés!!!), így joggal feltehető, hogy ha ez volt az esetleges célja, úgy akkor neki kellett volna ezt kihangsúlyoznia.

Előzmény: B5.em (2491)
B5.em Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2493

Köszi a választ. :-)

 

Nekem azért nem egyértelmű, mert a késés is napban van megadva. 90 nap. A kötbér meg más összeg szerintem februárban, januárban stb, tehát attól függ, hogy 28, 30, 31 napos e a hónap. A TGYÁS-t is így számolják asszem... :-))

 

Bizakodom hátha sikerül a tört hónapot is valahogy kivasalni belőlük... :(

Előzmény: Beebite (2492)
Beebite Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2492

Sztem meg havonta fizet.

Mondjuk én töredékhónapra is bevasalnám.

 

Azt mondjuk kevésbé értem, hogy ha nem képes birtokbaadni, és elállás van, az mér nem az Eladó hibája... Azon kívül, hogy nem nagyon akar dupla foglalót fizetni:)

Előzmény: B5.em (2491)
B5.em Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2491

Üdv Mindenkinek!

 

Keresgéltem a topicok között, hátha van egy olyan társaság, akik tudnának segíteni... Talán Ti... :)

Nektek lehet egyértelmű, de nekem, mint laikusnak nem az.

Kérnék valakit, segítsen. :)

 

Lakást vettünk és a kötbér megfogalmazása a szerződésben eléggé nem gyértelmű...

 

Ide másolom:

      "A birtokbaadás határidejét Eladó egy alkalommal, legfeljebb 90 nappal, kár és költségtérítési kötelezettség nélkül meghosszabbíthatja. Az ezt követo idoszakra Eladó köteles havonta a nettó vételár 0,8%-ának megfelelo késedelmi kötbért megfizetni a Vevo részére, de a kötbér összértéke maximálisan a vételár 10 %-át nem haladhatja meg.

Abban az esetben, amennyiben a birtokbaadás további 90 napig sem  valósulna meg, Vevo jogosult elállni a szerzodéskötéstol. Felek azonban megállapodnak abban, hogy ezen esetet nem tekintik a szerzodés Eladó hibájából bekövetkezo meghiúsulásának, így Eladó a Vevo által megfizetett foglalót és vételár-részleteket köteles Vevonek megtéríteni, valamint a fentiekben rögzített késedelmi kötbért köteles számára megfizetni."

 

A fenti megfogalmazást én úgy értelmeztem, hogy a "havonta" kifejezés a kötbér mértékét jelöli és NEM azt, hogy csak teljes hónapra fizetnek. Ugyanis az eladó szerint ezt tartalmazza a szerződés és nem akarnak tört hónapra fizetni kötbért.

 

Szerintetek??

 

Előre is köszönöm a segítséget! :-)

B.
morcika40 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2490
Köszönöm a tanácsot, azért majd utána nézünk hogy mit tehetünk.
Előzmény: nonesz (2489)
Elm Creative Commons License 2006.06.12 0 0 2488
Ha semmi bizonyitek ra, csak a szuleid es a Te allitasod, mig a masik fel tagadja, akkor szerinted mit kellene itelnie a bironak? Gondolj bele ugyanebbe forditva is, hozhatna a masik fel is a rokonsagat, hogy nem is a Te hanem az O penzebol vettetek, es akkor mit kene iteljen? Nehez dolog, legalabb valami kozvetett bizonyitek lenne (pl. szuleid szamlajarol utaltatok a teljes vetelarat, vagy ilyesmi), akkor talan lenne ertelme, de ha nincs effele, akkor nem hinnem...
Előzmény: morcika40 (2487)
morcika40 Creative Commons License 2006.06.11 0 0 2487

Segítséget kérek!

2001-ben, szüleim kifizették az örökrészemet, ebből vettünk egy házat. Az adásvételi szerződésben sajnos nem lett rögzítve, hogy a vételárat az én örökségemből fizettük ki. 2002-ben elváltunk, de a Bírónő nem fogadta el hogy a szüleim csak szóban tudják bizonyítani,hogy örökségemből fizettük ki a házat, az ingatlant eladtuk, az ár felét megkapta a volt feleségem. 1.500.000Ft-ot.

Azt szeretném megtudni,hogy jogos volt-e az itélet, vagy megtámadható-e?

 

wawabagus Creative Commons License 2006.06.09 0 0 2483

Kedves hozzáértők!

 

Hátha tud nekem valaki segíteni :-).

 

Valahogy azt szeretném megtudni, hogy milyen jogaim vannak nekem külföldi "kiküldetést" illetően.

Pesten dolgozom egy cégnél és a főnököm kitalálta, hogy menjek ki egy hónapra Franciaországba a testvér céghez besegíteni.

 

A szállásomat és repülőmet fizetné, viszont az itteni béremet kapnám továbbra is.

A bérem magyar viszonylatban jó, viszont francia viszonylatban messze a minimum alatt van.

 

Valahogy úgy érzem, hogy nem lenne korrekt csak a magyar béremet kapni, de szeretném, ha ezt valami törvénnyel is alá tudnám támasztani.

 

Esetleg tud nekem valaki segíteni? Pl. hol találok erről valamit? Hol ismerhetem meg a jogaimat :-) a témában?

 

Ezer köszönet!!!

 

J.

greyhead Creative Commons License 2006.06.09 0 0 2482

Kedves Jogtudorok!

Idősebb korban kötnék házasságot, legfőképpen azért, hogy öt éve velem élő élettársam özvegyi nyugdíját biztosítsam. Egyúttal az ő házába költöznék, ahol haszonélvezeti jogot kapnék. Mindkettőnknek felnőtt gyerekei vannak és nem kívánjuk a normál örökösödési helyzetet megbolygatni. Olyan házassági szerződést kötnénk, amely ezt rögzíti. Kérdésem, hogy ebben egyúttal elrendezhetjük-e a haszonélvezet kérdését is, vagy arra külön szerződés kell?

Köszönöm, ha válaszoltok.

halkergető Creative Commons License 2006.06.08 0 0 2480

Hálásan köszönöm! Egy rövid email elment. Holnap a továbbiak.

 

Köszönettel:

halkergető

Előzmény: Törölt nick (2479)
halkergető Creative Commons License 2006.06.08 0 0 2478

Az előző kérdésem iránti érdektelenség miatt másképp kérdezem:

 

Van valaki, a gazdasági jog területén járatos kedves topiktárs, aki időt tudna fordítani egy - érdeklődés esetén megadandó - probléma átgondolására, és egy rövid tanácsadásra?

 

Köszönettel:

halkergető 

Előzmény: halkergető (2474)
eksön_ Creative Commons License 2006.06.07 0 0 2475
Nem látok módot arra, hogy ahaszonélvezetet korlátozzák vagy megszüntessék, viszont a haygaték kiadása irán pert indíthatsz, azok iránt is amit eddig eladogatott.
Előzmény: mikkamakkax (2472)
halkergető Creative Commons License 2006.06.07 0 0 2474

Tisztelt Olvtársak!

 

Volt már valakinek ügye a Gazdasági Versenyhivatallal, illetve az 1996. évi LVII. - a tisztességtelen piaci magatartásról szóló - törvénnyel kapcsolatban?

 

Ha igen, kérem tisztelettel adjon életjelt! Nagy szükségem lenne tapasztalatokra.

 

Előre is hálásan köszönöm a jelentkezést.

Üdv.

halkergető

Elm Creative Commons License 2006.06.07 0 0 2473
A hagyateki eljarasnal leltarba kellett volna vetetni edesanyad ingosagait. Amik nem kerultek bele, es az apaddal kozos haztartasban, valoszinuleg jo resze kozos vagyontargykent van, azokat utolag kerni igen nehez lesz. Ezt akkor kellett volna. Esetleg olyan nagyobb erteku dologert lenne erdemes pereskedni, amirol _egyertelmuen_ tudnad bizonyitani valamivel, hogy az anyukad tulajdona volt... de ingosagoknal ez szinte lehetetlen...
Előzmény: mikkamakkax (2472)
mikkamakkax Creative Commons License 2006.06.07 0 0 2472

Kedves eksön!

 

Édesanyám semmit nem hagyott az apámra , tehát nem értem, hogy milyen alapon gondolja azt, hogy bitorolhatja az ő személyes dolgait.

Sajnos ezeket a tárgyakat nem tudom elhozni a házból, mert mint ahogy azt írtam, nem enged be oda.

Mégis mi mód van arra, hogy kérjem a haszonélvezete korlátozását, esetleg megszűntetését?

És hogyan kérhetem számon rajta édesanyám eltékozolt dolgait?

 

 

Előzmény: eksön_ (2466)
gerd Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2471
Kedves EKSÖN és t3v3d3s!
Hallottam a Máv fizetési készségéről én is. Azt nem értem, hogy itt mindent meg lehet tenni az emberrel. Erre nincs törvény? Sejtem, hogy nem fognak fizetni. Cascom nincs.
Milyen törvények vannak ebben az országban? A MÁV saját zsebére dolgozhat?
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2470
részben, amit eksön írt, részben a homáron voltak már rémtörténetek, hogy a máv bizti mennyire lassan hajlandó bármit is tenni, ha egyáltalán.
Előzmény: gerd (2468)
eksön_ Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2469
A MÁV biztosító egyesület biztosításkötési engedélyt a PSZÁF bevonta, rendkívül súlyos adminisztrációs problémák vannak náluk, de nem pénzügyi-gazdálkodási jelegű dolgok. Viszont a káosz miatt valószínű, hogy hónapok, de akár több idő is eltelhet, mire rendezik akárod. a saját biztosítódnál próbáld az asztalt verni, hátha ők tudnak valamit, ha van CASCO-d akkro kérj ideigelenes kárrendezést arra.
Előzmény: gerd (2468)
gerd Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2468
Mindenkit üdvözlök!

3 hete gazdasági totálkáros lett a kocsink. A karambolt okozó gépkocsi tulajdonosának MÁV kötelezője van. Kárfelvételen voltunk. A biztosító a füle botját sem mozgatja. Lehetséges, hogy a saját pénzünkön kell a kocsit megjavítani?
világitóbogár Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2467

Sziasztok ! Tudja -e valaki , hogy 2001 decemberében az ingatlan átruházási szerződésekre kötelező volt -e az ügyvédnek az ellenjegyzéskor " szárazbélyegzőt"
használni az ellenjegyzésnél. Érvényes-e az a szerződés amin nincs " szárazbélyegző
lenyomat? köszi
eksön_ Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2466
Igaza van, a haszonélvezete feljogosítja őt erre. A tulajdonjogodból csak a tulajdonátruházás jogát gyakorolhatod, amíg a haszonélvezet rajta van, de nem birtokolhatod, vagy hasznosíthatod.

Az édesanyád dolgai közül azokat adhatja el, amiket ő örökölt, ha egyáltalán valamit. ASmit te örököltél, azt ki kell adnia számodra.

Az örökös, csak a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásiért, és nyilván annak nem része a te tulajdonrészed a házból.
Előzmény: mikkamakkax (2465)
mikkamakkax Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2465
Sziasztok!

Tanáccsal tudna valaki segíteni?
Az édesapámmal fele-fele részben tulajdonosai vagyunk az általa és az édesanyám által épített családi háznak.
Az én részemen az édesapámnak természetesen haszonélvezeti joga van, édesanyám révén.
Sajnos nem vagyok a legjobb viszonyban az édesapámmal, és odáig jutottunk, hogy nem hajlandó beengedni a házba, mondván, hogy neki haszonélvezete az én részemen és ez feljogosítja őt erre.
Az édesanyámnak a házban maradt személyes dolagit, elajándékozza, eladogatja.
A kérdésem az lenne, hogy voltaképp mire is jogosítja fel őt a haszonélvezeti jog?
Hallottam, hogy lehetséges a korlátozását kérni. Ez hogyan lehetséges? Mire hivatkozhatok?
Az italozó életmódja miatt egyre rosszabb anyagi helyzetben él.
Attól tarok, hogy adóságot fogok utána örökölni.
Ez hogyan kerülhető el?
Anti-Poligrupo Creative Commons License 2006.06.06 0 0 2464
Tisztelt Jogban Járatos Fórumozók!

Nagy tisztelettel megkérnék közületek valakit/valakiket, hogy amennyire az ideje, érdeklődése, kedve, segítőszándéka, stb. lehetővé teszi, akkor látogasson el legyen szíves az origo "Életmód - házépítés, lakásügyek - Rózsaliget lakópark" topikra, mert ott szerintem éppen a fórumozóknak igen nagy szükségük lenne néhány okos jogi tanácsra.

Segítségeteket előre is megköszönve, üdvözlettel: Joe bácsi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!