Keresés

Részletes keresés

granov Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17061

Sajnos ismét megjelentek a legnagyobb kártevőim: az őzek.

Mivel lehet ellenük hatékonyan védekezni?

Nézegetem a vadriasztó szereket. Van valakinek tapasztalata velük?

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17060

Mármint hogy levélnyél-nek.

 

 

Jegyezd meg arról, hogy "kocsányon lógnak a szemei". El sem lehet felejteni.

 

Előzmény: Beer Monster (17056)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17059

Én pedig most épp a hobbikertembe keresek friss must készítéséhez kicsi felszerelést. Olyan 20-30 literről van szó mindössze, csemegeszőlők, rókaszőlő meg ilyesmikhez. Mivel célszerű feldolgozni ilyen léptékben? Egy 80 l-es présbe bele sem lehet tenni.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17058

Vannak olyanok amelyeknél a hajtás egy 2-4 pálcás keverőt is tartalmaz ami behúzza a fürtöt. Ez se elhanyagolandó dolog ha gyorsan akarunk dolgozni, főleg ha motoros a cucc.

Előzmény: Beer Monster (17054)
Paja1983 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17057

Igen az :) - mondom, hogy mindig kimegy a fejemből a neve, valamint lusta voltam utánakeresni :)

Előzmény: Beer Monster (17047)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17056

A levél "kocsányát" pedig nyélnek mondják.

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17055

Az alumínium borzasztó is, azt kerülni kell szőlő közelében.

Előzmény: juhosttt (17052)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17054

Hát ha csak csúszógaratos, akkor kell neki egy kicsit segíteni tömőfával.

Előzmény: vulkánok tüze (17053)
vulkánok tüze Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17053

Sziasztok!

 

Köszönöm a segítséget! Most már csak azt nem tudom, hogy előnyösebb tulajdonság-e, ha egy zúzó-bogyózógép pl. behordócsigás vagy ugyanilyen jó az is, ha adott esetben csúszógaratos? Azt, hogy a behordócsigás ipari méretekre lenne, azt szerintem azért nem helytálló, mert hasonló árkategóriában kaphatóak a neten.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17052

Ha jó a bogyózó, akkor leveri szépen a bogyót. Ha előtte meg van zúzva, ez mégkönnyebb művelet.

 

youtube-on van pár videó, amely ihletet adhat a  házi készítésűhöz.

 

Azt már leszögeztem magamban, hogy festett cuccal nem dolgozok és aluminiummal sem. (Előbbinél a festék lepereghet, utóbbinál a savak oldják az aluminiumot)

Szóval marad a full inox alkatrészek. Ez picit megdobja majd a bogyózó árát, de sztem így sem kerül 180 000 ft-ba....

 

Hasra ütve kell egy tábla lemez, az kb 20 000 ft

Kell perforált lemez, az 10 000 ft (bár ebből kevés kell, hátha tudok kisebbet is venni)

Kell kör acél, vagy acél rúd, amely a tengely lesz + lapátok. Ez megint csak 10 000 ft körül van.

Továbbá még az állvány és egyéb vas alkatrészek kb 10 000 ft.

A villany motor már adott, sajnos eddig csak 3 fázisú 380v-os van, de pár évig elmegy. (Ez majd akkor jelent gondot, ha a leendő pince közelében lesz a feldolgozás, mert oda nem tervezek 3 fázist, mivel iszonyú sok pénz...)

 

Ez eddig 50 000 ft és ahol szőlő van, ott saválló anyaggal dolgozunk.

Itt a aluminium (is)? van és 180 ezer. Ha még a munkadíjat számolom 10-20 000-re (ismerőssel csinálom) Akkor is közel 100 000 ft-ot spórolok ehhez képest:

 

 http://www.bi-bor.hu/termekek/bogyozok/zuzobogyozo-eno-3-motoros-teljesen-ino

Előzmény: Beer Monster (17048)
csoxi Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17051
Előzmény: Beer Monster (17050)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17050

Értem.

(a kacs megint más, kocsány lesz az továbbra is :)

Előzmény: csoxi (17049)
csoxi Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17049

Ez zúzza, majd bogyózza. A kacsot kigörgeti,egy kád mellé helyezett gyüjtőbe, a zúzott szemek a kádba hullanak. Nincs mit visszadobni, tökéletesen leválogatja.

Előzmény: Beer Monster (17048)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17048

Ez tehát le is bogyózza? Ami bogyó rajtamarad, azzal mit csinálsz, újra bedobod a tölcsérbe?

Előzmény: csoxi (17045)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17047

Én azt hiszem, a kocsányra gondolhatsz - ugyan az nem fás, hanem zöld.

Előzmény: Paja1983 (17046)
Paja1983 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17046

Hello,

 

kezdjük felülről, a szőlő belemegy a garatba, ebben vagy van egy csiga ami eljuttatja a zúzó hengerekhez (behordócsigás) vagy tölcsér kialakítású, itt nincs csiga (behordócsiga nélküli).
http://www.e-kertmester.hu/index.php?categoryID=175&sort=Price&direction=DESC

ENO10M - látszik a behordócsiga is.

ENO 3M - csak sima garat van tölcsér kialakítással.

 

Zúzó-bogyózó: először zúzóhengerek segítségével megzúzza a szemeket a fürtön, utána kerül a bogyózó munkafázishoz.

Bogyózás során a bogyók és a fürt fás része(mindig kimegy a fejemből a neve) külön kerül.

 

Bogyózó: itt csak lebogyózza a fürtöt, nem zúzza a bogyókat.

 

http://www.bi-bor.hu/termekek/bogyozok/zuzobogyozo-20-qh-festett

Cefreszivattyú: ha végzett a bogyózó munkafázissal a bogyók egy a zúzó bogyózóra épített tartályba kerülnek, ahonnan egy cefreszivattyú segítségével a présbe vagy éppen egy kádba lehet szivattyúzni a bogyókat és a levet(mustot).

 

Ha valamiben tévedtem kérlek javítsatok ki.

Előzmény: vulkánok tüze (17042)
csoxi Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17045

Üdv.

 

Mellékelek az enyémről néhány képet,

 

csoxi

Előzmény: juhosttt (17043)
Totya0024 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17044

köszönöm a segítséget!

Előzmény: Törölt nick (17041)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17043

Bár nem én vagyok a Te embered, de én is zúzó bogyózó előtt állok.

Tekintettel, hogy kicsiben csinálom, én saját készítésűt akarok. Ezen egy elődaráló lesz és darálás után fog bogyózni. Ezt egy 3 fázisú motor fogja hajtani. Rambonak van bogyózója, az obiban vette, de nekem az csuma kihordás nem túl világos, hogyan történik...

 

De nekem konkrét elképzelésem van, hogy mire van szükségem és mire nincs. Neked is fel kellene állítani, hogy mit kell hogy tudjon.

 

A cefreszivatyús az gondolom olyan, hogy tartályba megy a bogyó és azt lehet kiszivattyúzni pl a présbe, vagy ülepítő tartályba.

 

A behordócsigás sztem az nagyüzemi technika lehet, ott a behordócsiga hordja be a zúzóba, pl egy pótkocsiról. (Ez csak saját vélemény, mert szemes takarmánynál láttam ilyen behordó csigát)

 

A darálóhengeres az meg értelem szerűen darálja is a bogyót, nem csak a csumától válassza szét.

 

 

Nekem egyszerű technika lesz, a darálónak lesz egy garat, itt bemegy a szőlő, majd darálás után jön a bogyózás. A bogyó egy perforált lemezen egy tartályba kerül, a csuma pedig egy külön tartályba. A bogyózó még nem teljesen világos mint írtam, mert nem tudom hogy történik a csuma kiürítése... no meg az se buli, ha a csumán sok bogyó marad... Ezért lenne jó élőben látni, hogyan működnek.

A daráló egy a mezőgép által gyártott daráló. Ez a fajta zúzó rész (lásd a kép) csak megroppantja a bogyót, nem zúzza szét, mint a sűrűfogas zúzók. Na ebből van nekem 2 db. Az egyiknek a fa része már megvan sínylődve, ezt fogom fém keretbe építeni + motor + bogyózó. 

 

Előzmény: vulkánok tüze (17042)
vulkánok tüze Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17042

Sziasztok!

 

 

Idén zúzó-bogyózógépet szeretnék vásárolni, ebben kérem segítségeket. A neten néztem utána, és több olyan fogalommal találkoztam, amiről legfeljebb elképzelésem van, de hogy a gyakorlatban hogy működik, azt nem tudom. (pl. behordócsigás, csúszógaratos, darálóhengeres, cefreszivattyús) Melyiknek mi az előnye és a a hátránya? Van olyan márka, amivel kapcsolatban jók a tapasztalatok, vagy amelyiket jobb elkerülni?

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17041

Chorus

Teldor

Előzmény: Totya0024 (17038)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17040

"elsődleges szempont, hogy a ménykű se csapjon bele. Másodlagos szempont vélhetően, hogy kielégítően teremjen, majd azután legyen jó is, piacos is."

 

A sorrend jó, csak pont fordítva többnyire :)

Előzmény: bajnár (17039)
bajnár Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17039

Azért van elég sok perspektívikus fajta (vinifera), ami parlagon hever. Egy rezinél viszont gondolom az elsődleges szempont, hogy a ménykű se csapjon bele. Másodlagos szempont vélhetően, hogy kielégítően teremjen, majd azután legyen jó is, piacos is.

Én azt nem értem, hogy a muskotály vérvonalat miért kell a legjavába belevinni (gondolom idehaza a cserszegi sikerén felbuzdulva vagy, hogy takarja a rókaízt), illetve - rögtön leszögezve, hogy nem értek a kersztezéshez - azt nem értem, hogy miért nem szerepelnek a klasszikus, bevett ismert fajták annyira a pedigrékben, hiszen vmi megszokott, kedvelt ízhez hasonlót lenne ésszerű előállítani. Gondolom a legnehezebb a visszakeresztezési rész: hogy a nemes fajta aromatikája domináljon, a rezisztenciára való hajlamot viszont az ellenálló keresztezési partnertől örökölje meg.

Valószínű, hogy ez nem egyszerű feladat, külföldről se hallani még túl sok széles körben elismert jól sikerült reziről, gyerekcipőben jár még ez a kutatási ág, de fel fog gyorsulni és az igény is növekedni fog, hiszen ezen fajták bora nemhogy bio, hanem 100%-ban vegyszermentes lehet.

Előzmény: pinotnoir777 (17036)
Totya0024 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17038

sziasztok!

szürkerothadás ellen milyen szert javasolnátok?
gondolom nem felszívódó kellene, és 3. kategóriásak közül mit javasolnátok?

gardonyim Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17037

Igen, valószínűleg van egy szemléletbeli ok is, de ne felejtsük el, hogy minőségre nagyon nehéz nemesíteni. Sokkal egyszerűbb hozamra, ellenálló képességre vagy akár mustfokra szelektálni. Egy rezi fajta bemutató engem is érdekelne ettől függetlenül. Lássuk, hol tart a tudomány!

Előzmény: pinotnoir777 (17036)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17036

 

Köszi, pont ettől tartottam. A borminőség még mindig nem túlzott prioritás a honi kutatásoknál, korábban sem tűnt úgy...Köszi a kontaktot is!

Előzmény: bajnár (17025)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17035

Sőt, a tejről is mondják, szintén 10%-os hígitásban. Milk+powdery mildew a gugliba...

Előzmény: Törölt nick (17030)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17034

Igen, kitűnően lemossa a gombafonalakat. Amíg a 'fehér bevonatos fázis van', főleg az elején, addig hatásos. A Biocont összes, lisztharmattal foglalkozó hírlevelében leírták ezt a hatásmechanizmust. 2%-os oldattal kell használni, nagy lémenyiséggel, lassan menve (én kétoldalról csináltam, egyszerre csak egy oldalról permetezve, így közel menve a sorhoz). Másnap vagy harmadnap viszont le kell permetezni mással, az csak a mosást végzi el. Érdeklődjél a Biocontosoknál ha több vagy szakmaibb info kell.

Előzmény: RAMBO (17032)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17033

Erre a szeánszra hadd nevezzek be én is ha lesz!

Előzmény: bajnár (17025)
RAMBO Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17032

A káliszappant lisztharmatra használtad? Itt nem ír semmit arról, hogy az ellen is jó lenne:

 

http://www.agro-store.hu/novenyvedelem/rovarolo-szerek/biosol-kaliszappan-1-l

Előzmény: pinotnoir777 (16950)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!