Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81148

...kedves Barátom, őszinte leszek hozzád, halvány gőzöm sincs, de ahhoz, hogy a nálam nagyobb tudásúak hozzá tudjanak szólni, szerintem kicsit többet kéne tudni az előzményekről...

Előzmény: jhjenő (81147)
jhjenő Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81147

  Rézműves , Józsipapa Szoljatok hozzá mert nemtudom hogy mi történt.

jhjenő Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81146

               Tisztelt pálinkafőzők. Gondom akadt és nem tudom a magyarázatot ( mitől változik meg a pálinka áloga , íze . olyan mint valami nagyon bűdös törköly pálesz pedig még szöllő sem volt benne) hidegben és üvegben tárolom.Ha valaki tud segíteni akkor kérlek írj a haleczky@freemail.hu ra . Előre is köszönöm : Jenő.

csalitos Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81145

   Ahogy mondod! Gondos cefrézésel kiváló a kihozatal. Gondold meg, 44%-os a párlat!

   Egészségedre.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: tanca1 (81142)
sogi01 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81144

Rézműves! Ment mail.

pedropolis Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81143

A téli fajta a legjobb, hozamra.

Én nyár végén a hollott, nem teljesen érettet gyüjtöttem.

Azért az is adott. 90 liter cefréből lett 17 liter 38-as alszeszem.

Előzmény: tanca1 (81142)
tanca1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81142

Jó estét!

 

Meghoztam az almapálinkát.

Kb.120l almacefréből lett 20l, 44v/v% pálinkám.

Az illata? Elsőre még picit "vad", de a friss, üde, visszafogott almaillatot bizony érezni.

Amikor odaértem, egyből rákérdeztem a tulajnál a mennyiség-minőség-összeöntés dologra. A válasza az volt, hogy bár még nem látott almát ennyit "adni", de abban biztos lehetek hogy ő senkiével nem öntötte össze és hogy amilyen az alapanyag, olyan(és annyi) a pálinka!

Az alma egyébként egy régi magyar fajta: pogácsa alma (téli, jól elálló)

 

Ezek után mire gondoljak? Vagy már ne gondolkozzak rajta, csak pihentessem és fogyasszam?? :))

Előzmény: Piszra (81125)
rézműves1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81141

...a műhelyben is enyhül az idő, ma már 15°C-ot is mértem a csütürtöki 12°C helyett...

 

...ki is kelt az "Artúr" ikertestvére is, igaz nem "egypetéjűek", mert ennek dupla feneke van és gőzzel "fűlik"...

 

............

 

......

 

rézműves1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81140

...Pssszt...pénzről, üzletről itt nem beszélünk...(az egy másik fórum)...vagy írj privibe...

Előzmény: turmix75 (81136)
rézműves1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81139

...ha jól emlékszem a tulaj, az olajos duplafalúsítással egyidejűleg leeresztőcsapot tesz rá...ahol lakik, ott anyaggal együtt, "ócsón" megcsinálják neki...

 

...na ez a nem mindegy, mert ezt megcsináltatni iparossal, nem lehet éppen "ócsó"...

Előzmény: héjja60 (81137)
Alex Raps Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81138

Mennyibe fájna egy ilyen ha eladnád?

Előzmény: rézműves1 (81132)
héjja60 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81137

Az üst ürítése milyen megoldással lesz ?

Előzmény: rézműves1 (81132)
turmix75 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81136

Üdv ! Mennyibért készitesz egy ilyen réz fejet?A söröshordó már meg van:)

Előzmény: rézműves1 (81132)
Beró1985 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81135

Szép jó napot mindenkinek!

Ma megyek a szőlő pálinkámért, kiváncsi vagyok milyen lesz!

 

Úrak ti szoktátok cukrozni a cefrét?

 

rézműves1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81134

...egészségedre...jó csurgatást...(majd írj, hogy sikerült)...

Előzmény: fragola.6035 (81133)
fragola.6035 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81133

Itthon kikritizáltuk a főzős kollégákkal, szép munka, nem lehet belekötni!

Köszönöm szépen!!

Előzmény: rézműves1 (81132)
rézműves1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81132

...a "műhelyszagban" meg új "rézfejű-Artúr" született.........

 

......remélem, jó nedűk csorognak belőle, (ez duplafalúsítva lesz)...

rézműves1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81131

...pályinkás jó reggelt....

vf1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81130

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/         

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: vf1 (79930)
tanca1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 81129

Ok, valami ilyesmi válaszokra számítottam. Tehát szinte biztos, hogy elszúrtak valamit a főzőben és összerakták egy másik cefrével :(

Egyébként már 100l cefrét lefőznek, fajtánként (eddig lefőzték).

 

No, majd ma de kiderül ha megyek érte és kostolom, valamint alá szeretnék iratni velem a bérfőzési papírokat.

Az elvi max. kihozatala (50v/v%) mennyi egyébként az almacefrének?

Előzmény: Piszra (81125)
szilvakukc Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81128

Válaszoltam ám!

Nézzed megfelé!

Előzmény: ffookkaa (81063)
Cipurró Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81127

Kizártnak tartom hogy cukor nélkül birs ennyit adjon le.

Azt is hogy összecserélték(mikor leadod a cefrét,aláírsz egy papírt,vagy annak a számát,vagy a nevedet feltüntetik a hordón).

Azt már inkább el tudom képzelni,hogy összecsapták egy másik anyaggal.Ha mákod van,nem törköllyel :-))Nem tudom mekkora a főzde,de 120L anyaggal nem hiszem hogy nekiállnak külön főzőcskézni.Kevés az ilyen kis főzde,meg elég gazdaságtalan is.

 

Üdv

C

Előzmény: tanca1 (81114)
szilvakukc Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81126

Ez ugyanolyan, mint hogy az aktuális politikusokat mindig szidni kell. Elfelejtjük, hogy ezek az emberek, és még sokan, komoly szakemberek, és nagyon sokat tettek, tesznek, és küzdenek azért, hogy a "pálinka", mint olyan, ott legyen, és olyan legyen, amit megérdemel. És sajnos ezen a pár szerencsétlenen kívül, aki itt erőlködik, tényleg nem tart még mindig sehol az országban az ész osztásának eredményessége. Én még ministráns sem vagyok ezekhez az emberekhez képest, csak talán jó érzés, hogy megismernek, és tudják, hogy én is azt szeretném(osztani az észt a jó pálinka érdekében), amit ők. Hogy milyen módszerrel, az már egy más kérdés, és lehet, hogy a pirimidinsav lebontásánál hamarabb megérti a paraszt, amit a római katona mondott Jézusnak:

"Uram, nem kell, hogy házamba jöjj, csak egy szót szólj, és megjavul az én pálinkám":DDD 

Előzmény: héjja60 (81098)
Piszra Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81125

Akkor majd számolj be a végeredményről. Ha szilva ízű lesz a pálinkád a birsefrédből az már gyanakvásra adhat okot! :-D

Egy biztos: ennyit cukor nélkül nem adhat! (Szerintem)

 

Még valami. (Én már jártam így,bár erre nem vagyok büszke):

Amikor elkezdtem anno cefréhez gyümölcsöt gyűjteni, az ősöktöl "örököltem" 3 hordót amire Ők azt mondták, hogy 100 l-es. Megszedtem őket szilvával kb háromnegyedéig. (3 x kb70-80l=~  210-220l cefre) Gondoltam én!

Bérfőzde,lefőzték és nekem is gyanusan sok lett az anyag,pedig ott voltam,nagyon korrektek is voltak.

Aztán "lemértem" a hordó kapacitását és kiderült, hogy 120 sőt inkább 130 l-esek voltak, magyarán kb volt 300l cefrém amit főzetem amiről én azt hittem, hogy 210-220l.

 

 

 

 

 

Előzmény: tanca1 (81121)
szilvakukc Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81124

"Szóval elvileg adhat ennyi pálinkát az almacefre?"

Nem!

Én a helyedben megvárnám a következő beírást:

"Képzeljétek, elvittem a főzdébe 400 liter cefrét, és kaptam 10 liter pálinkát. Lehetséges ez?"

Ha nem, sunnyogva meginnám.:DD

Előzmény: tanca1 (81121)
pedropolis Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81123
Nekem legutóbb, 60 liter almacefréböl cukor nélkül, 6 liter 48 fokos pálinkám lett.
Előzmény: tanca1 (81121)
obsitos3 Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81122

Sem elvileg,sem gyakorlatilag nem adhat ennyit az alma,vagy bármilyen gyümölcscefre.Ez a kihozatal a cukorcefrére jellemző.Ha egyáltalán lehetséges.

Előzmény: tanca1 (81121)
tanca1 Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81121

Szia!

 

A cefrét más biztosan nem cukrozta meg, ez 100%.

Azt, hogy milyen ízű még nem tudom, de holnap megyek érte, majd kiderül. A minőséggel nem hiszem hogy baj lesz, mert főzettünk már ott többször pálinkát és mindíg tökéletes minőségű lett a pálinka. Szóval, a hozzáértésükkel nincsen probléma.

 

Szóval elvileg adhat ennyi pálinkát az almacefre?

 

 

Előzmény: Piszra (81117)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81120

ahogy az előttem szólók is mondták: csináld külön-külön, ha csak egy főzőnyi az anyag.

Ha kétszerre tennéd oda a törkölyt, akkor az egyik főzőnyihez tegyél bort, a másikhoz ne.

Kísérletezz bátran!

Előzmény: zsuzska60 (81119)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.12.14 0 0 81119

mindent megkérdeztem, csak azt nem, hogy mekkora a főződ... :-)

Előzmény: franyo01 (81103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!