...kedves Barátom, őszinte leszek hozzád, halvány gőzöm sincs, de ahhoz, hogy a nálam nagyobb tudásúak hozzá tudjanak szólni, szerintem kicsit többet kéne tudni az előzményekről...
Tisztelt pálinkafőzők. Gondom akadt és nem tudom a magyarázatot ( mitől változik meg a pálinka áloga , íze . olyan mint valami nagyon bűdös törköly pálesz pedig még szöllő sem volt benne) hidegben és üvegben tárolom.Ha valaki tud segíteni akkor kérlek írj a haleczky@freemail.hu ra . Előre is köszönöm : Jenő.
Az illata? Elsőre még picit "vad", de a friss, üde, visszafogott almaillatot bizony érezni.
Amikor odaértem, egyből rákérdeztem a tulajnál a mennyiség-minőség-összeöntés dologra. A válasza az volt, hogy bár még nem látott almát ennyit "adni", de abban biztos lehetek hogy ő senkiével nem öntötte össze és hogy amilyen az alapanyag, olyan(és annyi) a pálinka!
Az alma egyébként egy régi magyar fajta: pogácsa alma (téli, jól elálló)
Ezek után mire gondoljak? Vagy már ne gondolkozzak rajta, csak pihentessem és fogyasszam?? :))
...ha jól emlékszem a tulaj, az olajos duplafalúsítással egyidejűleg leeresztőcsapot tesz rá...ahol lakik, ott anyaggal együtt, "ócsón" megcsinálják neki...
...na ez a nem mindegy, mert ezt megcsináltatni iparossal, nem lehet éppen "ócsó"...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kizártnak tartom hogy cukor nélkül birs ennyit adjon le.
Azt is hogy összecserélték(mikor leadod a cefrét,aláírsz egy papírt,vagy annak a számát,vagy a nevedet feltüntetik a hordón).
Azt már inkább el tudom képzelni,hogy összecsapták egy másik anyaggal.Ha mákod van,nem törköllyel :-))Nem tudom mekkora a főzde,de 120L anyaggal nem hiszem hogy nekiállnak külön főzőcskézni.Kevés az ilyen kis főzde,meg elég gazdaságtalan is.
Ez ugyanolyan, mint hogy az aktuális politikusokat mindig szidni kell. Elfelejtjük, hogy ezek az emberek, és még sokan, komoly szakemberek, és nagyon sokat tettek, tesznek, és küzdenek azért, hogy a "pálinka", mint olyan, ott legyen, és olyan legyen, amit megérdemel. És sajnos ezen a pár szerencsétlenen kívül, aki itt erőlködik, tényleg nem tart még mindig sehol az országban az ész osztásának eredményessége. Én még ministráns sem vagyok ezekhez az emberekhez képest, csak talán jó érzés, hogy megismernek, és tudják, hogy én is azt szeretném(osztani az észt a jó pálinka érdekében), amit ők. Hogy milyen módszerrel, az már egy más kérdés, és lehet, hogy a pirimidinsav lebontásánál hamarabb megérti a paraszt, amit a római katona mondott Jézusnak:
"Uram, nem kell, hogy házamba jöjj, csak egy szót szólj, és megjavul az én pálinkám":DDD
Akkor majd számolj be a végeredményről. Ha szilva ízű lesz a pálinkád a birsefrédből az már gyanakvásra adhat okot! :-D
Egy biztos: ennyit cukor nélkül nem adhat! (Szerintem)
Még valami. (Én már jártam így,bár erre nem vagyok büszke):
Amikor elkezdtem anno cefréhez gyümölcsöt gyűjteni, az ősöktöl "örököltem" 3 hordót amire Ők azt mondták, hogy 100 l-es. Megszedtem őket szilvával kb háromnegyedéig. (3 x kb70-80l=~ 210-220l cefre) Gondoltam én!
Bérfőzde,lefőzték és nekem is gyanusan sok lett az anyag,pedig ott voltam,nagyon korrektek is voltak.
Aztán "lemértem" a hordó kapacitását és kiderült, hogy 120 sőt inkább 130 l-esek voltak, magyarán kb volt 300l cefrém amit főzetem amiről én azt hittem, hogy 210-220l.
Azt, hogy milyen ízű még nem tudom, de holnap megyek érte, majd kiderül. A minőséggel nem hiszem hogy baj lesz, mert főzettünk már ott többször pálinkát és mindíg tökéletes minőségű lett a pálinka. Szóval, a hozzáértésükkel nincsen probléma.