Megnéztem, én mindenféle sportolót látok. Ez pl. egyszerűen zseniális: http://picasaweb.google.com/maccabi.hungary/SportDay2006June#4994039298471428114
Egyébként ha jól emlékszem az asztalitenisz szakosztályuk volt nagyon jó 45 előtt.
ha megnézed a felhasználó többi képét, kiderül, hogy vélhetően a Maccabi VAC tornász szakosztályához van köze, ugyanis a kortárs fotók jó része is tornászokkal foglalkozik
Én úgy tudom, hogy az edzőknél az volt nagy lépés, amikor profi edzőket kezdtek foglalkoztatni: ezt már amatőr csapatnál is lehetett. A zöldeknél Tóth-Potya volt az első ilyen.
Nem tudom mióta van edző, de nehezen tudom elképzelni, hogy az angol profiknál ne lett volna. Ha máskor nem, legalább a 90-es évekre. Az viszont egy nagy kérdés, hogy mióta van edzőképzés. Erre most fejből nem tudom a választ, de az kétségtelen, hogy nem mindegy, kiből, hogyan lehet edző. Amire az nb1.hu utalt, szóval az a 26-os évszám, arról éppenséggel el tudom képzelni, hogy pl. a FIFA kongresszuson néhány ország képviselői elhatározták, hogy megszervezik az edzőképzést. A Földessybe kellene belenézni, abban biztos van valami. Ha a 26-osban nem, akkor a 60-asban biztosan.
Nehéz lett volna utánaolvasniuk ... Bár az érdekes lehet, hogy mikortól létezik az edzői "státusz". Művezetője a legtöbb csapatnak volt, sőt edzőnek is nevezhetjük őket, de mikortól számítanak a csapat részének ténylegesen? A Fradi tuti alkalmaz Tóth-Potya 1926-os szerződtetése előtt edzőt (mármint az amatőr korszakban), mégis őt tartják nyilván elsőnek (hivatalosan).
Ja, Jimmy Hogan meg biztos szertáros volt az MTK-nál, hiszen 26 előtt nem volt edző a csapatoknál... Csak emiatt regisztráltam azon az oldalon, ennyi marhasághoz kénytelen voltam hozzászólni (s hogy ki ne vágjanak egyből kritizálás miatt, még alá is írtam a déer-rel bővített nevem:)).
Pluhár nem is akármilyen csatársorban volt válogatott. Első alkalommal Svádország ellen 1921-ben. Cserként állt be a 46. percben Braun helyett. Így festett ekkor a magyar csatársor: Pluhár-Molnár-Orth-Schlosser-Jeny. Eredmény 4:2 ide!
Az nb1.hu Régi idők focija rovatában olvastam ezt: A világ első futballklubja állítólag az 1857-ben alapított Sheffield United (a Fradi "testvérklubja"), mégis: egészen 1878-ig kellett várni arra, hogy a találkozók játékvezetője egy sípot kapjon, hogy azzal szakíthassa meg a játékot. Az első edzőre még tovább kellett várni: Ausztria, Magyarország, Svájc, Olaszország, Belgium és Spanyolország 1926-ban egyeztek meg abban, hogy a csapatok mellett edzők oktatják majd a játékot, és ők döntenek a csapatok összeállításáról. Érdekesség, hogy Franciaországban csak a második világháború alatt/után ismerték be ennek szükségszerűségét. Hallott valaki bármit is erről az "egyezményről"? Gillemot már 1906-ban leül a MAC képzeletbeli kispadjára... Miről írnak itt?
Lehet, hogy volt már, és lehet, hogy buta a kérdés: de az a Pluhár István, aki 1921-ben a BEAC színeiből kétszeres válogatottnak mondhatja magát, az ugyanaz a Pluhár, aki 42-ben könyvet ad ki a magyarországi sportegyesületekről?
Szóba jöhet a Fulham is a mez összeállítás az 1901-es évből hasonló, és Dél-London nem esik messze tőle. Helyileg hol lelte a fényképet, hol lakik a család?
Megnéztem a MOL-ban, ott sincs. A kúriai anyag egyébként is hiányos. A három halálos eset kapcsán egyedül a Bindl-ügy bírósági iratai vannak meg, igaz, azok elég bőségesek (a nagyobbik része orvosi szakvélemény).
„Életüket és testi épségüket szolgáltatják ki…” 1. Dávid Vilmos halála. Magyar Narancs 2008. március 20. www.narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16131
2. Stiller Gyula halála. Magyar Narancs 2008. május 22. www.narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16439
3. Bindl Jenő halála. Magyar Narancs 2008. június 26. www.narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16645
A Kúria jegyzőkönyve nincs meg nekem, de mintha a régi képviselőházi jegyzőkönyvek között lett volna említés erről. A jegyzőkönyvek pedig elérhetőek a neten. Igaz, ez csak a parlamenti vitára, esetleges felszólalásokra szorítkozik.
"Még a 20-as években is hivatkoztak az MLSZ-ben arra az 1901-es kúriai ítéletre, amely kimondta, hogy akik önként futballmérkőzést játszanak gyakorlatilag lemondanak testi épségük jogi védelméről. Ennek ellenére főként lábtöréses esetekben többször előfordult, hogy bíróság elé került az ügy."