Ne főzz újra semmit. A nagy kozmaolajtartalmú pálinkák opálosodnak be a higítástól - egylépcsős technológiánál ez gyakori. (Kétlépcsős főzésnél az első főzés során történik egy kozmaolajszűrés.) Nézd meg, mit ír Snapszmester a fenti linken a kozmaolajról, ill. keress rá a fórumon. Dióhéjban tedd be a pálinkádat mélyhűtőbe, majd a mélyhűtött pálinkát valamin szűd le, esetleg többször egymás után.
Az opálosodás csak esztétikai hiba, ha egyébként finom a pálinkád, akkor leginkább ne nyúlj hozzá.
Igen, én is úgy érzem, hogy a deflegmáció túl lett fetisizálva az utóbbi pár hétben. Én éppen olyan időszakomat élem, amikor a kis deflegmációt látom jónak. Aztán lehet, hogy később mégis a javítani fogom a deflegmációmat. Ki tudja. :)
Sziasztok! Egy kis segtségre lenne szügségem egy lépcsős három tányéros pálesz főző szerkezet és a velekészített pálesz desztvíz hozzáadása után beszürkül na és lövésem sincs mi a baj és főleg hogy lehet kijavítani. A meglévő anyagot ujra főzöm egylépcsőssel. De mért lesz ilyen az egész?
Olvasgatva a napok eseményeit, egy kicsit elakadtam.
A jó minőségű gyári egylépcsős készülékek duplafaluak, de biztosan keverősek az egyöntetü felmelegedés és forrás érdekében. Bizosnak kell lennünk abban hogy a nemkívánatos komponensek a forrás megindulásakor teljesen eltávoznak.
Csak egy erős deflegmátor nem eredményezi ezt.
Ha kisüsti rendszerrel főzünk ez a feltétel teljesűl.
A kísérletezéssel két dologra kell nagyon vigyázni: ne menjen a minőség és főleg az egészség rovására.
Vettem nemrég egy hordót raktam belle szölő pálinkát állítólag tölgy.Egy hónapja van benne most néztem de még nem változott színre semmit izre egy picit. Az lenne a kérdésem mérnem színezte meg még lehet nem tölgy. A kis 5l hordó az már ilyenkór megszínezi.
Nekem nagyon tetszik a megoldásod. Szépen elosztja a gőzt és így a léghűtés jobban érvényesül.
Egyetértek templomhegyivel is, hogy ez egy magas alkoholfoku alszeszhez vezet, na persze, hogy le is írtad. Akkor pedig ez az eljárás a kétlépcsősnek már sok lesz.
Tehát marad az egymenetes, amiben teljes mellszélességben támogatlak. Az eredmény szerintem magáért beszél.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Azért a te hsz-d re irtam ezt mert látom mostanság kezted főleg ezzel a készülékkel ,még össze sem melegedtetek már megbabráltad ,én ezt nem értem de nehogy megharagudj rám ez szörnyü
Biztos lessz aki bátoritani fog de ez tuti hogy nem kell rá
A nagyobb biztonsági szelep nem egészen jó megoldás a gondodra mert a nyomás be vághatja visszafelé az alját,inkább figyelj a cefre sűrűségére hogy meg legyen a megfelelő hőáramlás (a sűrű cefre kérget képez az üst alján)
Ha nagyon megy a nyomás higitsd vagy pillanatra elzárod a gázt és leveszed a sisakot és kiforditot annyira hogy feltudd keverni az alját (a páracső annyit enged)és vissza mehet a gáz
Azért ez már nekem egy kicsit erős....jó-jó hogy itt a karácsony de nem lenne egyszerübb egy fát venni
Ez nem való pálinkafőző berendezésre az tuti,meg ezek a kis csövek a nagy csőben meg még talán abban is egy mégkissebb hát nem tudom ? lehet hogy amerikában wiszkit főzni vagy lengyel testvéreinknél vodkára jó de hát mi
KISÜSTI PÁLINKÁT szeretnénk előállitani.
Kell a pálinkához a jó deflegmáció de ami sok az sok .
Takargatni sem kell már mert legális a dolog .Ezzel a módszerrel nem lehet egymenetben pálinkát főzni ,akár az egész szekrényt is ráhordhatod oda más kell.
Nem akarom senki kisérletező kedvét elvenni ez csak egy vélemény.
Igazából azért zártam el 20foknál, mert 1,8 baros lefújószelepet tettem rá és nem tudtam tovább melegíteni, csepegett már a szelep. A sisakban a gőz 99°C-os volt. Vennem kell egy 2,5baros szelepet.
Ezekkel a hűtőkkel nem csak deflegmációt (részleges kondenzáltatás), hanem teljes hűtést csinálnak, és a párlat egy részét visszavezetik refluxnak az oszlopra.
Ezek a készülékek tisztaszesz előállítására valók, nem hiszem, hogy jó pálinka főne rajtuk.