Nagy felbuzdulásomba már akartam írni, hogy "nem mindent tud leválasztani". Valóban, a főző (mármint a szerkezet, az üst, páracső, meg más kegytárgyak a kozmás-olajszűrő kivételével) nem tudja leválasztani.
A másik meghatározó tény a főzés technológiája. Ha nem jól fűtesz, vagy nem érsz rá, vagy közban meccset nézel, ne várj semmi jót.
Minden jót
Józsipapa
Ui: Kellemes és békés Karácsonyt kivánok mindenkinek.
Igen, elég nehéz ráhangolódni egy hengszerre, de most, szerintem Csalitos mondta meg a tutit a 81474-es hozzászólásában. A cefrézés, a gyümölcs dönti el, hogy mennyire lesz opálos (mondom én, akinek nincs tapasztalata e téren - Hála Istennek!!). A főző ezeket a komponenseket nem tudja leválasztani.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mivel célszerű felragasztani a pálinkás üvegre a címkéket? Még nem próbáltam, de úgy gondolnám, hogy ha folyékony ragasztót használnék, akkor az átütne a papíron. Egyáltalán érdemes papírra nyomtatni, vagy inkább öntapadós matricákra?
Az ehezhasonlót úgy értsd, hogy nem duplafalut csináltam, és az oszlopot nem csöböl készítettem hanem szögletes(téglalap) alakú ja és az oszlop tetején nem vizzes zárású kupak van. Közbe gondolkoztam valoszínü nem jól vettem el az elejét + ugy gondolom apró szerkezeti hibát is csináltam a vissza folyó reflux cső csatlakozásánál. Na de kiderül ha kiigazítom. A meglévőt meg szerintem végig engedem egy tisztázón.
Ne a főződet kárhoztasd az opálosodásét, mert már a cefre érésének folyamatában eldől, hogy mennyi kozmás olaj lesz a cefrében. Az első főzéskor fog eldőlni, hogy milyem lesz a pálinkád. Ha gondosan használod a kozmás-olajszűrőt, nagy a valószínűsége, hogy elkerülheted az opálosodás. Javitani hűtéssel és többszözi szűréssel lehet, vagy derítéssel.
Maga a párlat nagyon jó illatú érezni rajta a birsalmát. 80 fokos teljesen tiszta áttetsző de mikor elkezdem hígítani beszürkül és ez nekem nem jó + zavar. Maga a főző teljesen saválló anyagból van de van benne egy adag réz töltet katalizátorként. Szóval ezek után nem tudom,hogy mi a baj.
Most egy kicsit visszanéztem és a deflegmáció növelését párolgási hővel, az 59255 hozzászólásomban ecseteltem bővebben, rajzokkal fényképekkel. Ehhez közel még találsz több féle hozzászólást, vitát. Ha nem világos, akkor talán privátban.
Azonban, közben született újabb verzió is. Ha a csepegtetést ki akarod kerülni, akkor végezd el a következő kísérletet:
Tégy az asztalra egy pohár vizet. Mellé egy tányért. Lógass bele egy textília csíkot, aminek a végét a tányérra helyezed. A csík vastagságától függően a pohárból lassabban vagy gyorsabban átvándorol a víz a tányérba. Na ezt is lehet használni a "rongyok" nedvesítésére.