Keresés

Részletes keresés

Jansy Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81533

Helló Manta-z !

 

Leírnád nekem a pontos eljárásodat a cefrézésről esetleges cukrozásról és a főzésről.

Én most csináltam életemben előszőr narancsot és mandarint vegyesen. Cukor nélkül volt a cefrének kicsi kesernyés utóíze,de cukrozás után hála az égnek elmúlt.

Előzmény: manta-z (81519)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81532

üdvözlök mindenkit!

 

nem zavarsz! a jo pälinkätol meg messzevagyunk,de mär tudjuk ugymond müködtetni a fözönket.

kissebb ätalakitäsokra mär mi is gondoltunk de elösször tanuljunk meg rajta "jot" fözni!

sajnos a gyärtotol nemsok tanäcsot kaptunk,meg hasznälatiutasitäst sem de "räjöttünk hogy kell hasznälni".

az alföldön eleg nehezkes volt iden a gyümölcsbeszerzes. remeljük jövöre jobblessz a termes es könnyebb/olcsobb lessz

tapasztalatot gyüjteni!

 

neked is jo nedüt!!!

 

Előzmény: Törölt nick (81515)
Miklós1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81531

Ezelőtt 5 évvel volt egy kísérletem, hogy a borókából pálinkát csináljak, akkor kudarccal végződött, mert mindössze 0,5l kátrányízű 50%-os szeszt sikerült előállítanom (fényképes leírás a 6326, 6328, 6329, 6363 hsz.-ban). Be kellett látnom, hogy a boróka pálinka el van felejtve, semelyik főzde kínálatában nem szerepel a mai napig sem, keverik a borovicskával, senki nem tudja hogyan kell cefrézni, a Sólyom könyvben is csak futólag szerepel a különleges erjesztési eljárások között (68.o).

Ezért is örültem Baracilin felfedezésének, amit a 78188-ban tett közzé, egy 1921-ben íródott pálinkás könyv: Hérics-Osztróvszkij Gyümölcsök szeszipari feldolgozása Borgazdasági melléktermékek értékesítése címmel amely több elfelejtett pálinkát is tárgyal (szentjánoskenyér, genciána), de mint a bevezetőben írják: „Munkánkban részletesen csakis a nagyobb mennyiségben piacra kerülő, közgazdaságilag jelentős gyümölcsnemekkel foglakozunk”. A boróka 1921-ben a törköllyel és a szilvával együtt említett legnépszerűbb pálinka volt (akkoriban nevezték borovicskának is, de ma már a borovicska mást jelent) , Magyarországon a keletkezett borókatörköly mennyisége évente 300-400 vagonnyi (191.o), ezért  szerencsére részletes cefrézési és szűkszavú lepárlási útmutató van a könyvben. Az eljárást „olasz módszer” néven mutatják be (96.o.), én is ezt követtem nagyjából és sikerült a boróka 25% körüli cukortartalmát kihasználva az első lepárlásban 9,2hlf alkoholt kinyerni 100kg borókára átszámolva, ami 18,4l 50%-os pálinkát jelentene, ha a második lepárlás nem lenne veszteséges.

Folyt. köv.

szentöltvíz Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81530

Még jó hogy idézőjelbe raktad az úriembert:))

Előzmény: rézműves1 (81517)
kupeci Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81529

Igy mostmár hogy a sorok közé  bébujtam, tök mindegy hogy sikerül e a növendék vagy sem....legfeljebb Szilva ír mégegy verset:)))))

Előzmény: szilvakukc (81521)
kupeci Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81528

:))

Előzmény: hal65 (81526)
rézműves1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81527

...akkor Te biztosan a vasútnál dolgoztál úgye???...mert ott használtak régebben "metilt" a fékek fagymentesítésére...

 

...ezt csak azért gondolom, mert közönséges halandó, életében nem szagolt még "metilt" és nem is tudja, hogy milyen szaga van...de aki pálinkát sokszor főzött már, az sem tudja megkülönbötetni az etiltől, mert nem is lehetne...

...áruld már el, hogy miből gondolod, hogy az metil???...szerintem Te is csak képzeled ezt, mert nem azt érzed...

...ha a (barack), vagy bármilyen cefre nagyon sűrű, max odaég, ha nem kevered, vagy nem dupla az üstöd...

...nem lehet, hogy a finomításkor nem kellő mennyiségű előpárlatot vettél el és most az "tréfált" meg???...

...ha meg az erős alkoholszag zavar, hígítsd lejjebb...nem mindíg az 52%-os pálesz a jó!!!...

 

                                                                                     ...jó nedűt...

 

...ui: ha néha egy-egy vesszőt, vagy pontot is elejtenél, érthetőbb lenne...

 

Előzmény: apa1026 (81520)
hal65 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81526

Ott van az!

Szilvakukc!:)))

Előzmény: kupeci (81525)
kupeci Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81525

Mi az hogy?!:)

Csak lemaradt a vers címe:(

Előzmény: Tan-csi (81522)
macska6 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81524

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Eddig is fájt a szívem, hogy nem mehetek, de ezek után..... :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

 

TZD résztvevőinek

           sok jó pálinkát,

           jó hangulatot,

           vidámságot kívánok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: szilvakukc (81521)
sogi01 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81523

Hy.

 

48%-ra

Előzmény: manta-z (81519)
Tan-csi Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81522

:)))

Ez is bekerült a többi közé!

Előzmény: szilvakukc (81521)
szilvakukc Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81521

A Hortobágyon van egy csehó,

Oda gyűlik a sok tahó

persze majd mind eltévedne,

Ha Kupeci nem közeledne.

 

De Kupeci szervezkedik,

Megteszi, mi tőle telik

Hisz a téli ZD-t szervezi ő,

Mely jubilál, most lesz ötödsző.

 

A kocsikat mind leteszik,

A poharakat előveszik.

Hogyha már így összejöttek,

Lássák idén, miket főztek?

 

A jó nedűket toljuk oda,

Mustrát szervez Zsuzska koma.

Kinek dicsérik a művit?

Ki fizeti le a zsűrit?DD

 

Aztán eszünk, iszunk sokat,

Szétverjük a szállásokat

Bár lelkeink ki kísértené,

Most nincs itt Csiba, s nincs itt Kibé.

 

Oszt, ha jőnek, s kopogtatnak,

Hogy kuss legyen má, Tisztelt Urak!

Hát követjük a jó Kupecit,

Hová csak a szánon repít.

 

Hogy nincsen hó, min  szán röpüjjön?

Házigazda feje főjön.

De megbocsájtunk komám Néked,

S megesszük a növendéket.

 

És, ha jőnek, s kopogtatnak,

Hogy húzzanak el most már urak!

Hát indul haza mindnyájunk,

Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánunk!

 

apa1026 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81520

sziasztok most keztem aszakmát és már sikerült egy kisseb adagot főzni csak apálinkám igenerős metilalkohol szagúra sikeredet vajon mitrontotam el talán túl sűrű volt acefre egyébként barackbol főztem és az ilatán érezni csak ez az erős alkoholszag nem tetszik segitségeteket előre is köszönöm

manta-z Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81519

Tegnap a pihentetés után végre fogyasztási szeszfokra kihigítottam a narancspárlatot.

Pistorius tányéros főzővel főztem, nem tudom van-e összefüggés, de főzéskor szinte semmi kozmaolajat nem tapasztaltam.  Szeszfok beállításakor kis poharakban teszteltem. 32%-ról indultam és mentem felfelé 52%-ig- Úgy döntöttem 47%-ra állítom be. Opálosodás semmilyen formában nem volt még 32%-on sem.

Idén igyekeztem mindem technológiai utasítást és tanácsot betartani amit tőletek kaptam, azt kell mondjam igen jó minőségű anyag lett.  A tavalyi első kiserletezéseimet, messze túlszárnyalja, pedig már az is átlag feletti minőséget produkált.

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek aki segített, különösképpen rézműves mesternek és egyben Kellemes Ünnepeket is Kívánnék.

 

sogi, hány százalékosra szoktad beállítani a narancs párlatodat?

porgolo Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81518

Ha Jászberényig mész, oda nem. Azért köszi.

Előzmény: rézműves1 (81517)
rézműves1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81517

...Szia! én Pestről a 31-esen megyek egy darabig, de csak egy "Úri-embert" megyek felvenni, mert a templomhegyről hozok valakit...

...ha oda el tudod juttatni, akkor elvisszük...

Előzmény: porgolo (81516)
porgolo Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81516

Talán még nem maradok le arról h küldjek nektek mintát véleményezésre, ha 31-es főút Heves megyei szakaszán valaki elvinné, megköszönném. Nyárira se sikerült...a másik topikot meg nem szoktam olvasni, ezért váratlanul ért a dolog.

Előzmény: rézműves1 (81513)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81515

Jóreggelt ! Elnézés hogy zavarlak. De nekemis egylépcsös van gyári ,megvan 2 éve jo egy év kellet mig rájöttem hogy kell fözni rajta jó páleszt !!! van egypár átalakitani valo dolog rajta nem mindig kel megfogadni a gyárto tanácsait tapasztalat jo tanitto mester!!!!!Elnézést hogy zavartalak! jó nedüt !!!

Előzmény: kezdö kotyvaszto (81474)
vf1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81514

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/         

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

 

Előzmény: vf1 (81505)
rézműves1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81513

...pályinkás jó reggelt...már csak egyet kell aludnunk és ..."ZD"...

sogi01 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81512

:-)) Megtörtént! Nzd különlegessége...fenyőfa pálinka illóolajos sülthússal:)))

Előzmény: Tan-csi (81511)
Tan-csi Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81511

Vigyázz, gyantás! Legalább kétszeres méretű kozmaolaj szűrő kell, gyantaleválasztóval. :)))

Előzmény: sogi01 (81507)
besztercei Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81510

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Baracilin Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81509

Boldok Karaácsonyt Kívánok Mindenkinek!

 

 

Már csak 2 nap :)

jana001 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81508

Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

Jana

sogi01 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81507

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

 

 

Lenne egy kérdésem is! Valaki csinált már szaloncukorból pálinkát???

Mert arra gondoltam,hogy ha a fenyőt is mellé darálom? .....  :DD

porgolo Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81506
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok minden pálinkát szeretőnek!
vf1 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 81505

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/         

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

 

Előzmény: vf1 (81480)
Csakaházi Creative Commons License 2012.12.24 0 0 81504

Áldott, meghitt Karácsonyt mindenkinek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!