Leírnád nekem a pontos eljárásodat a cefrézésről esetleges cukrozásról és a főzésről.
Én most csináltam életemben előszőr narancsot és mandarint vegyesen. Cukor nélkül volt a cefrének kicsi kesernyés utóíze,de cukrozás után hála az égnek elmúlt.
Ezelőtt 5 évvel volt egy kísérletem, hogy a borókából pálinkát csináljak, akkor kudarccal végződött, mert mindössze 0,5l kátrányízű 50%-os szeszt sikerült előállítanom (fényképes leírás a 6326, 6328, 6329, 6363 hsz.-ban). Be kellett látnom, hogy a boróka pálinka el van felejtve, semelyik főzde kínálatában nem szerepel a mai napig sem, keverik a borovicskával, senki nem tudja hogyan kell cefrézni, a Sólyom könyvben is csak futólag szerepel a különleges erjesztési eljárások között (68.o).
Ezért is örültem Baracilin felfedezésének, amit a 78188-ban tett közzé, egy 1921-ben íródott pálinkás könyv: Hérics-Osztróvszkij Gyümölcsök szeszipari feldolgozása Borgazdasági melléktermékek értékesítése címmel amely több elfelejtett pálinkát is tárgyal (szentjánoskenyér, genciána), de mint a bevezetőben írják: Munkánkban részletesen csakis a nagyobb mennyiségben piacra kerülő, közgazdaságilag jelentős gyümölcsnemekkel foglakozunk. A boróka 1921-ben a törköllyel és a szilvával együtt említett legnépszerűbb pálinka volt (akkoriban nevezték borovicskának is, de ma már a borovicska mást jelent) , Magyarországon a keletkezett borókatörköly mennyisége évente 300-400 vagonnyi (191.o), ezért szerencsére részletes cefrézési és szűkszavú lepárlási útmutató van a könyvben. Az eljárást olasz módszer néven mutatják be (96.o.), én is ezt követtem nagyjából és sikerült a boróka 25% körüli cukortartalmát kihasználva az első lepárlásban 9,2hlf alkoholt kinyerni 100kg borókára átszámolva, ami 18,4l 50%-os pálinkát jelentene, ha a második lepárlás nem lenne veszteséges.
...akkor Te biztosan a vasútnál dolgoztál úgye???...mert ott használtak régebben "metilt" a fékek fagymentesítésére...
...ezt csak azért gondolom, mert közönséges halandó, életében nem szagolt még "metilt" és nem is tudja, hogy milyen szaga van...de aki pálinkát sokszor főzött már, az sem tudja megkülönbötetni az etiltől, mert nem is lehetne...
...áruld már el, hogy miből gondolod, hogy az metil???...szerintem Te is csak képzeled ezt, mert nem azt érzed...
...ha a (barack), vagy bármilyen cefre nagyon sűrű, max odaég, ha nem kevered, vagy nem dupla az üstöd...
...nem lehet, hogy a finomításkor nem kellő mennyiségű előpárlatot vettél el és most az "tréfált" meg???...
...ha meg az erős alkoholszag zavar, hígítsd lejjebb...nem mindíg az 52%-os pálesz a jó!!!...
...jó nedűt...
...ui: ha néha egy-egy vesszőt, vagy pontot is elejtenél, érthetőbb lenne...
sziasztok most keztem aszakmát és már sikerült egy kisseb adagot főzni csak apálinkám igenerős metilalkohol szagúra sikeredet vajon mitrontotam el talán túl sűrű volt acefre egyébként barackbol főztem és az ilatán érezni csak ez az erős alkoholszag nem tetszik segitségeteket előre is köszönöm
Tegnap a pihentetés után végre fogyasztási szeszfokra kihigítottam a narancspárlatot.
Pistorius tányéros főzővel főztem, nem tudom van-e összefüggés, de főzéskor szinte semmi kozmaolajat nem tapasztaltam. Szeszfok beállításakor kis poharakban teszteltem. 32%-ról indultam és mentem felfelé 52%-ig- Úgy döntöttem 47%-ra állítom be. Opálosodás semmilyen formában nem volt még 32%-on sem.
Idén igyekeztem mindem technológiai utasítást és tanácsot betartani amit tőletek kaptam, azt kell mondjam igen jó minőségű anyag lett. A tavalyi első kiserletezéseimet, messze túlszárnyalja, pedig már az is átlag feletti minőséget produkált.
Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek aki segített, különösképpen rézműves mesternek és egyben Kellemes Ünnepeket is Kívánnék.
sogi, hány százalékosra szoktad beállítani a narancs párlatodat?
Talán még nem maradok le arról h küldjek nektek mintát véleményezésre, ha 31-es főút Heves megyei szakaszán valaki elvinné, megköszönném. Nyárira se sikerült...a másik topikot meg nem szoktam olvasni, ezért váratlanul ért a dolog.
Jóreggelt ! Elnézés hogy zavarlak. De nekemis egylépcsös van gyári ,megvan 2 éve jo egy év kellet mig rájöttem hogy kell fözni rajta jó páleszt !!! van egypár átalakitani valo dolog rajta nem mindig kel megfogadni a gyárto tanácsait tapasztalat jo tanitto mester!!!!!Elnézést hogy zavartalak! jó nedüt !!!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: