Keresés

Részletes keresés

Jansy Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81557

Pucolt narancs és mandarin vegyesen valakinek ?

buga1 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81556

A metilalkoholnak nincsen szaga. Amit érzel az acetaldehid, esetleg etil-acetát.

A hiba abban lehet, hogy nem vetted el (vagy keveset vettél el) az előpárlatot. Finomítsd újra...

Itt van egy kis segítség http://www.nemesitalok.hu/media/HaziPalinka-Fozesi_Kiskate.pdf

Sok sikert!

Előzmény: apa1026 (81520)
Babar66 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81555

(H)iszem, ha iszom...  :)

Üdv!

Előzmény: sogi01 (81554)
sogi01 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81554

    ZD-sek egészségére!

 

 

Vegyessel! Hamár sajnos nem lehetek ott:-(  De milyen a vegyes?

Egykicsi alma alszesz + utópárlatok(csipke,galagonya,birs)

Már most is jó íze van pedig ma főztem :)

degumentes Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81553

Valakinek nincs eladó fagyasztott kökénye? Vagy naspolya?

manta-z Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81552

Gyakorlatilag ugyanúgy csináltam mint akármelyik másik gyümölcsből, egyébként meg snapszmester leírása alapján, illetve ha a keresőbe beírod a narancs vagy mandarin szót akkor itt a topikon belül elég sok infót találsz.

Nekem nem volt keserű a cefre valószínű azért mert kevés fehér hártya került a cefrébe a kanalas módszer miatt, illetve lehet, hogy részben gyümölcs függő is a keserű íz.   

 

Előzmény: Jansy (81533)
Babar66 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81551

Az Urak úton vannak, a droidok meg ilyenkor is melóznak....  :(

Jó mulatást!

Előzmény: templomhegyi (81549)
vf1 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81550

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/         

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: vf1 (79930)
templomhegyi Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81549

jó reggelt urak

Elindultunk !

TINTUS Creative Commons License 2012.12.27 0 0 81548

Köszönöm az irodalmi katarzist

Tintus

 

És jó szakmai munkát a téli zd résztvevőknek.

Előzmény: szilvakukc (81521)
rézműves1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81547

...jó hogy ilyen "korán" le tudsz feküdni...én most fejeztem be a palackozást, mert családi dolgok voltak...

...most kezdek pakolni...

Előzmény: templomhegyi (81546)
templomhegyi Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81546

Jó estét urak

Remélem már mindenki elcsomagolta az utravalót a ZD-re ha nem akkor húzzon bele mert időben le kell pihenni holnap kemény napnak nézünk elébe.

Szilva köszönjük az ujabb gyöngyszemet remek lett.

 No gyerünk lefekvés .

mindenki vigyázzon az uton, csak óvatosan mert mindenkivel szeretnék találkozni.

Jó éccakát  

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81545

Szia kezdö kotyvaszto !!! Kösz a válaszod én a kis alföldön lakom náluk jó a minöség menyiség de nem aszt kel követni amit a gyárto hablakol amit te tapasztalsz de ha kel szivesen segitek alapanyag téren ha érdekel a töbi privát @mail-on szia jo szeszfokot!!!

Előzmény: kezdö kotyvaszto (81532)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81544

Szia Miklós 1

 

Megérdemeljük mi ennyi munka után a kóstolást ?

 

Üdvözlégy !!

Előzmény: Miklós1 (81537)
barkócza Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81543

Nagyon klassz leírás, gratula hozzá! Én még nem jutottam hozzá...

Előzmény: Miklós1 (81537)
kupeci Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81542

Hehe, nem baj.....legfeljebb azt nem keretezem bé:))))

Előzmény: szilvakukc (81538)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81541

Ez minden év végén és év elején előjön, mint téma. :)

A törvény azt határozza meg, mennyit főzhetünk évente háztartásonként, azt nem teszi kötelezővé, hogy ezt meg is igyuk december 31-ig. Bár szép feladat volna és érdekes munka szilveszterre. :)

Előzmény: birogyula (81539)
apa1026 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81540

rézműves 1- nagyon köszönöm a válaszod. és kérdezném hogy kb, mennyi előpárlatot kel elengedni.

birogyula Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81539

Sziasztok!

 

Ha az idei pálinkámból marad jövőre is mondjuk 20liter.

Akkor jövőre főzhetek 50 liter 86 fokos pálinkát?

Vagy ithon csak a megengedett mennyiség lehet?

szilvakukc Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81538

Rendben, de ha nem sikerl, annak már lesz címe is:"Leokádó szép üzenet".:DDD

Előzmény: kupeci (81529)
Miklós1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81537

Boróka negyedik rész

A borókalé erjesztése 25°C-on.

 A bogyókat nem mostam meg és nem hőkezeltem, Unikén borélesztővel próbáltam külön kis oltólevet készíteni, de a cefre és az oltólé egyszerre kezdett erjedni, ezért nem lehet tudni, hogy melyik élesztő végezte az erjesztést. Három 2x2kg-os adagot cefréztem, tehát 12kg-ot, a száraz számadatok a következők:

-1. kísérlet. Az A-re öntött vizek 2,8l-1,2l-1,2l. A cefre Brix28,4-Brix24,3-Brix20,8. Cefre tömeg 4078g, erjedési idő 265 óra, kierjedve Brix 10, alkoholtartalma 0,363l.

-2.kísérlet. Az A-ra öntött vizek 3l-1,6l-1,6l és B-re 1,2l. A cefre Brix28,8-Brix23.3-Brix18,5-Brix16,4. Cefre tömeg 6124g, erjedési idő 108 óra, kierjedve Brix8, alkoholtartalma 0,373l

-3.kísérlet (olasz módszer). Az A-ra öntött vizek 3l-2l-2l és B-re 1,2l. A cefre Brix28-Brix22,3-Brix18-Brix14,4. Cefre tömeg 7036g, erjedési idő 62 óra, kierjedve Brix7, alkoholtartalma 0,376l. Ez itt a 3. kísérlet során mért cefre hőmérséklet és cefre Brix az idő előrehaladtával:

 

A három kísérlet közös alszesze 20%-os volt, a második lepárlás érdekessége az előpárlat, amely illatra nem tartalmaz etil acetátot vagy acetaldehidet, csak borókaillat érződik, viszont olyan sok a borókaolaj benne, hogy hígításra homályosodik, ezért vettem el 1% előpárlatot. Így a középpárlat kibírta a 44%-ra hígítást, és még maradt bőven borókaíz. Lehet, hogy szükség lesz harmadik lepárlásra is mert másképp viselkedik, mint egy gyümölcs párlat, egyelőre kétlépcsősen hagyom.

A lényeg, hogy milyen lett a borókapálinka? Aki ott lesz a ZD-n, kóstolhatja.

Vége

Miklós1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81536

Boróka harmadik rész

Saját tapasztalatok a boróka cefrézése során:

 A borókabogyóim novemberi szedésűek voltak, (fajtája Juniperus communis) a Kunságból származtak. 1kg bogyó kb.2,6l helyet foglalt, ez az adat a bogyó kiszáradásával csökkenhet, ami a szesz kihozatalban növekedést jelenthet. Nekem 2kg bogyó ledarálása 40percig tartott kézi húsdarálón. Próbáltam famozsárban zúzni a bogyókat de a cukorkihozatal ilyenkor kisebb. A boróka az első áztatásból felvesz 25%-nyi vizet, tehát a 2kg bogyó a kipréselés után nem 2kg lesz, hanem 2,5kg. Próbáltam a vászonnal kifacsarni a levet de így csak a lé 75%-a nyerhető ki, a további 25%-hoz kell a kézi szőlőprés. A 2kg-os adagok kényelmesen kezelhetők 8l-es szőlőprésben, sokkal több nem fér be.

A 2l-es víz mennyiségeket a boróka darálék elnyeli, nem látunk vízfelületet sehol, végig gyantás sárral kell dolgozni. A présből barnás zavaros lé folyik ami kezdetben mézédes (Brix24) később csak édes. A száraz törköly pogácsák erjedni kezdenek néhány nap után, ezért az olasz módszert kiegészítettem egy negyedik áztatással, a B pogácsát amely végig cukros levet kapott az A-ról, még egyszer leöntöttem 50°C-os vízzel és így 3%-kal növeltem a szesz kihozatalt. Az összes edény és eszköz gyantás lesz amivel dolgozunk, a szappanos kézmosás majdnem lehozza a gyantát a kezünkről, a vödröket, szőlőprést lúggal vagy hígítóval lehet tisztítani.

Folyt. köv.

Miklós1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81535

Boróka második rész

Az olasz módszer az én kis házi mennyiségeimmel röviden a következő:

-cefrézni akarunk 4kg borókabogyót, húsdarálón ledaráljuk és két egyenlő részre osztjuk, tehát 2kg „A” és 2kg „B” boróka lesz.

-az A-ra öntünk 3liter 50°C-os vizet és állni hagyjuk 24 órát

-24 óra múlva szőlőpréssel kinyomjuk az A1 levet és ráöntjük a B adagra, az A pedig újabb 2l 50°C-os vizet kap.

-12óra múlva a B-ből kipréseljük a B1 levet és a cefre gyűjtőbe öntjük, az A-ból pedig kipréseljük az A2 levet és a száraz B adagra öntjük, az A pedig újabb 2l 50°C-os vizet kap.

-12óra múlva a B-ből kipréseljük a B2 levet és a cefre gyűjtőbe öntjük, az A-ból pedig kipréseljük az A3 levet és a száraz B adagra öntjük.

-12óra múlva a B-ből kipréseljük a B3 levet és a cefre gyűjtőbe öntjük.

Ez a bonyolult eljárás azért szükséges, mert a szimpla áztatással nagyon alacsony lenne a cefre cukorfoka és emiatt romlékony lesz és a lepárlásnál is alacsony szeszfokot kapunk.

Az olasz módszert végig csináltam kisebb vízmennyiségekkel, hogy a cefre cukorfokát növeljem, de Brix20%-nál már nehézkes volt az erjedés, nem a cukor tartalom miatt, valószínűleg a boróka illó olaja zavarja az élesztőt a működésben.

rézműves1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81534

...nem tudom, hogy az illető "előállító" hogyan jutott hozzá a főző rajzaihoz, de könnyen meglehet, hogy ügyesebb lakatos, vagy hegesztő, mint "Pálinka-professzor", ahogy a főzőjét nevezi...lehet, hogy ő se nagyon ismeri a használatát...

...nemrégiben láttam a videós "készülék-bemutatóját" ...egy lomos sufniban volt felvéve és egy teljesítményben, egyáltalán nem hozzáillő "piacos" gáz-zsámoly billegett alatta, pár rossz téglán...valahogy az egész környezet, meg a "felvezetés" sem illett egyáltalán, a "Profi" cucchoz...szerintem aki látta (és kicsit ért is az egészhez) furcsákat gondolhatott erről a "bemutatóról"...

 

Előzmény: kezdö kotyvaszto (81532)
Jansy Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81533

Helló Manta-z !

 

Leírnád nekem a pontos eljárásodat a cefrézésről esetleges cukrozásról és a főzésről.

Én most csináltam életemben előszőr narancsot és mandarint vegyesen. Cukor nélkül volt a cefrének kicsi kesernyés utóíze,de cukrozás után hála az égnek elmúlt.

Előzmény: manta-z (81519)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81532

üdvözlök mindenkit!

 

nem zavarsz! a jo pälinkätol meg messzevagyunk,de mär tudjuk ugymond müködtetni a fözönket.

kissebb ätalakitäsokra mär mi is gondoltunk de elösször tanuljunk meg rajta "jot" fözni!

sajnos a gyärtotol nemsok tanäcsot kaptunk,meg hasznälatiutasitäst sem de "räjöttünk hogy kell hasznälni".

az alföldön eleg nehezkes volt iden a gyümölcsbeszerzes. remeljük jövöre jobblessz a termes es könnyebb/olcsobb lessz

tapasztalatot gyüjteni!

 

neked is jo nedüt!!!

 

Előzmény: Törölt nick (81515)
Miklós1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81531

Ezelőtt 5 évvel volt egy kísérletem, hogy a borókából pálinkát csináljak, akkor kudarccal végződött, mert mindössze 0,5l kátrányízű 50%-os szeszt sikerült előállítanom (fényképes leírás a 6326, 6328, 6329, 6363 hsz.-ban). Be kellett látnom, hogy a boróka pálinka el van felejtve, semelyik főzde kínálatában nem szerepel a mai napig sem, keverik a borovicskával, senki nem tudja hogyan kell cefrézni, a Sólyom könyvben is csak futólag szerepel a különleges erjesztési eljárások között (68.o).

Ezért is örültem Baracilin felfedezésének, amit a 78188-ban tett közzé, egy 1921-ben íródott pálinkás könyv: Hérics-Osztróvszkij Gyümölcsök szeszipari feldolgozása Borgazdasági melléktermékek értékesítése címmel amely több elfelejtett pálinkát is tárgyal (szentjánoskenyér, genciána), de mint a bevezetőben írják: „Munkánkban részletesen csakis a nagyobb mennyiségben piacra kerülő, közgazdaságilag jelentős gyümölcsnemekkel foglakozunk”. A boróka 1921-ben a törköllyel és a szilvával együtt említett legnépszerűbb pálinka volt (akkoriban nevezték borovicskának is, de ma már a borovicska mást jelent) , Magyarországon a keletkezett borókatörköly mennyisége évente 300-400 vagonnyi (191.o), ezért  szerencsére részletes cefrézési és szűkszavú lepárlási útmutató van a könyvben. Az eljárást „olasz módszer” néven mutatják be (96.o.), én is ezt követtem nagyjából és sikerült a boróka 25% körüli cukortartalmát kihasználva az első lepárlásban 9,2hlf alkoholt kinyerni 100kg borókára átszámolva, ami 18,4l 50%-os pálinkát jelentene, ha a második lepárlás nem lenne veszteséges.

Folyt. köv.

szentöltvíz Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81530

Még jó hogy idézőjelbe raktad az úriembert:))

Előzmény: rézműves1 (81517)
kupeci Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81529

Igy mostmár hogy a sorok közé  bébujtam, tök mindegy hogy sikerül e a növendék vagy sem....legfeljebb Szilva ír mégegy verset:)))))

Előzmény: szilvakukc (81521)
kupeci Creative Commons License 2012.12.26 0 0 81528

:))

Előzmény: hal65 (81526)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!