Keresés

Részletes keresés

peca_matyi Creative Commons License 2013.01.03 0 0 81701

Mivel vizzel higítassz vissza nincsenek ( kisebb mennyiségben vannak) zavaró savanyú ízek az alszeszben. Így finomításkor sem tudnak belekerülni a pálinkádba.

Régen a finomítást is úgy csinálták , hogy addig engedték az utópárlatot , ameddig a gyűjtőedényben lévő anyag elérte az v/v 50 %-ot.

Azaz savanyúvízzel higítottak. Ezért jó növelni alszeszfőzésnél is a deflegmációt.

Szerintem

Előzmény: vasbicikli (81699)
szabics30 Creative Commons License 2013.01.03 0 0 81700

Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni...

Van egy dohos szagú szilvapálinkám. Több helyen olvastam, hogy aktív szénnel sokat lehet segíteni rajta.

Kipróbáltam de valami nem kóser...

Az ajánlott mennyiségű aktív szén granulátumot belekevertem, kevergettem, kb. 12 óra múlva leszűrtem. A dohos szag szinte teljesen eltűnt, de a pálinka sajnos elszürkült. Hagytam leülepedni, többször átszűrtem mindenféle szűrőn, szűrőpapíron, de nem lett olyan mint az eredeti. Pedig azt írták, hogy a színén nem változtat.

Mi lehet a baj? Hogyan kellene másképpen csinálnom?

Várom mielőbbi tanácsotokat: szabics30@citromail.hu

vasbicikli Creative Commons License 2013.01.03 0 0 81699

Szia Snapszmester!

 

Nem akarok veled vitába szállni, csak nem egészen értem az okfejtésedet.

 

"Az alszezsfőzésnél természetesen lehet nagy erősítés, de ne essetek abba a tévedésbe hogy akkor már 1 lépcsős. Csak annyi az előnye hogy nagyobb valószínűséggel mentitek meg az aromákat."

 

Az én értelmezésem szerint alszeszfőzéskor egyedül abban az esetben van értelme növelni a deflegmációt, ha anélkül gyenge (25 % alatti) lenne az alszesz. Felesleges töményebbre törekedni, ha finomításhoz visszahígítjuk 25-re.

Nem értem, hogy az aroma-mentés itt hogy függ össze a deflegmáció mértékével.

 

 

"ha magas szeszfokkal indul kevés az előpárlat mennyisége. Nagy valószínűséggel kidobjátok az aromákat."

 

Ezt az előpárlat mennyiség kérdést nem érzem annyira kritikusnak.

Vegyük azt, hogy normál kisüsti üzemmódban 25 %-os alszeszből kiindulva kb. 70 %-on indul a párlat, fokozott deflegmációval meg 80 körül (Pistorius, vizesrongy, hüvelyspirál, akármi). Arányaiban ez nem tűnik olyan nagy eltérésnek, hogy az ötpohras szisztémával ne lehetne lekezelni. Ha eddig mondjuk 0,8 dl előpárlati frakciókat szedett valaki, akkor deflegmátorral 0,7 dl-ket kell szedni, és helyreállnak az arányok. Meg egyébként is kóstolunk, tehát nem dobjuk el automatikusan az elejét, csak azt, ami már nem jó.

Másrészt minden szakkönyv meg oktató anyag hangsúlyozza, hogy a finomítás elején lassan kell vezetni a lepárlást, hogy legyen ideje elválni az előpárlati komponenseknek (etilacetát, acetaldehid), ne "üsse el" őket az etanol. Egy erősebb deflegmációval működtetett rendszerrel szerintem élesebb előpárlat-elválasztást lehet megvalósítani. Azokkal az aromákkal pedig, amik az etilacetáttal és acetaldehiddel fedésben jönnek, egyébként sem tudunk mit kezdeni, azok így is-úgy is veszendőbe mennek.

 

 

Vagy van valami, amit nem vettem figyelembe, vagy rosszul gondolok?

Előzmény: snapszmester (81675)
pedropolis Creative Commons License 2013.01.03 0 0 81698
Nem úr, aki nem pazarol. :)
Előzmény: golyós (81697)
golyós Creative Commons License 2013.01.03 0 0 81697

Vadkörte alszesszel kísérletezel ?? Hm.. Te aztán tudsz élni...... :-)....

üdv.g.

Előzmény: pedropolis (81671)
vf1 Creative Commons License 2013.01.03 0 0 81696

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/  

 

       Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: vf1 (81666)
hal65 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81695

Szóltam hogy lopok:)

Előzmény: sogi01 (81690)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81694

Sajnos nem oldják meg, tavaly több hordóba szedtem át, úgy ment felfelé a kocsira, kishíjján lenyakaztak hogy nem zsákban van. Szivattyúzzák a cefrét, a törkölyt viszont nem birják, így ha meg nem is követelik a zsákot, örülni nem örülnek a hordós törkölynek. Egyéb okokból viszont szeretem őket, szóval inkább engedelmeskedek. :-)

Előzmény: snapszmester (81692)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81693

Ha cefréd jó volt akkor sok előpárlat elvétel.

Előzmény: turmix75 (81689)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81692

120 L hordóból nem kell kiszedni, főleg ha ilyen leves. Ha főzdébe viszed ott megoldják, ha házi ott is van rá idő. Kiszedni cementkádból kell ami nem mozgatható.

1 hétre előre nem lehet garantálni a hideget, elfolyik a leve, van spontán melegedés is.

Előzmény: gergerg (81687)
buga1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81691

Csak ne merülj alá sokszor :)))

Előzmény: gergerg (81687)
sogi01 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81690

De ismerős kép!  :-D

Előzmény: hal65 (81682)
turmix75 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81689

Sziasztok! mit rontottam el hogy a szilva pálinkámnak 48 fokos csak sima vodka illata van,ize jó, az üres poháron érzik fogyasztás után egy minimális szilva illat semmi több?

hal65 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81688

Mint a termoszoknál. Levegő.

Előzmény: pedropolis (81683)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81687

Ja, hogy legyen valami magyarázata is hogy miért akarom előbb kiszedni, nehogy azt hidjétek hogy pusztán lázadásból. :-) A főzés napjára kapok szabit. Reggelről vinnem kell és főzik is. Előtte folyamatosan dolgozok, hétvégén is, és este már nem sok energiám van a törkölyt kiharcolni a hordóból. És ha nincs szerencsém még minusz sok is lehet, abba meg pláne nem nagy élvezet a törkölyt rakosgatni. Szóval ez az ok. Ma egyik 120 literes hordót fel is pattintottam, kiváncsi voltam az illatára, meg az állagára. Láttam hogy nem tünt el a levesessége, és kicsit beparáztam hogy ha így zsákba teszem és lyukas a zsák elfolyik a lé. Oldalra fordítottam, 32 liter bor csurgott ki belőlle. Ha a többi hordó is ilyen, akkor páleszba fürdök idén. :-)

Előzmény: gergerg (81686)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81686

Arra amit írtál. Nem tudtam okozhat-e valami gondot, te írtad hogy mi így utánna néztem. Ha nem kérdezem meg, csak tovább agyalok hogy lehet-e valami baja és nem nézek utánna, mert nem tudom mit keressek. Úgyhogy köszönöm szépen!

Előzmény: snapszmester (81681)
tünde71 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81685

Bocs, mégsem, csak először nem jelent meg nálam a fotó.

Előzmény: tünde71 (81684)
tünde71 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81684

Vagyis, minél maradsz ? Valami lemaradt.

Előzmény: hal65 (81682)
pedropolis Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81683

Ismeri valaki közelebbről ezeket a duplafalú, ételhordókat?

Mi lehet a szigetelése, a két fal közt?

Alá lehet gyujtani?

hal65 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81682

Kedves Tünde!

Ügyes szerkezet, de én maradok ennél:

 

Előzmény: tünde71 (81679)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81681

A Te anyagod. Élj veszélyesen.

Nem értem mire voltál kíváncsi? Megerősítést nem adok.

Előzmény: gergerg (81680)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81680

Köszi! Én úgy tudom 12 fok alatt leáll az ecetsav baktériumok működése. Rosszul tudom?

Előzmény: snapszmester (81674)
tünde71 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81679

Vannak gyümölcsök amit cefrézéshez össze kell aprítani. Találtam egy ügyes szerkezetet amit barkácsolni szerető honfitársaim talán  szívesen elkészítenének otthon.

Így készül a szerkezet:

Használat közben:

pedropolis Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81678

Megfogadnivaló dolgok!

 

Köszönöm!

Feriba51 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81677

Szia pedropolis!

 

Ha a kezedbe adnak egy hegedűt, több, mint valószínű, hogy nem tudsz rajta igazán játszani. Több gyakorlás után jönnek ki az igazi hangok, s aztán valamilyen mű is összeáll. Na így van ez a pálinkafőzésnél is, kell "egy kis"gyakorlás. Azt pedig már rég leírták, hogy az elején jön igazán az illat és a végén az íz. Sőt valamikor úgy merészeltem fogalmazni, hogy a végén "beleengedek egy kis büdöset", ami eloszlik az összesben.

Azt ne várd, hogy valaki megmondja a tutit azzal kapcsolatban, hogyan használd a rendszeredet. Ezzel úgy vagyunk, mint az asszonnyal. A magáét is nehezen ismeri ki az ember:-)

Annyi bizonyos, talán még ez sem, ha két lépcsőben főzöl, akkor ne erőltesd a fokozott kiválasztást. Az az  egymeneteseknek jó, de annak igazán. Ez is csak egy vélemény és semmi tuti:-)

Jó nedűt!!!!

Előzmény: pedropolis (81671)
hal65 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81676

Megül egy "borlovat".

Előzmény: SándorTiszteletes (81673)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81675

El vagytok ezzel a deflegmációval. Minél erősebb annál nehezebben tudjátok elvenni az optimális előpárlatot.

Amit már javasoltam (nem kell megfogadni, de legalább gondoljátok át) ha magas szeszfokkal indul kevés az előpárlat mennyisége. Nagy valószínűséggel kidobjátok az aromákat. Induljatok gyenge deflemációval és növeljétek az előpárlat elvétel után. Az alszezsfőzésnél természetesen lehet nagy erősítés, de ne essetek abba a tévedésbe hogy akkor már 1 lépcsős. Csak annyi az előnye hogy nagyobb valószínűséggel mentitek meg az aromákat.

Előzmény: pedropolis (81671)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81674

Igen, elég gáz.

Leginkább ecetsav gáz amit elérsz. A bolygatástól, a bevitt levegőtől az alkohol ecetsavvá alakul. Átrakni a főzés napján szabad.

Előzmény: gergerg (81668)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81673

hogy lesz valakiből borlovag?

Előzmény: vf1 (81670)
vasbicikli Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81672

Én úgy gondolom, hogy ha az első 2 literben benne van az illatok-aromák java, akkor a harmadikból nem a deflegmáció miatt hiányzik, hanem addigra már kijött minden finomság, ami ki akart. Normál finomításnál is más jellegű a párlat eleje meg a vége.

A hűtésre az lenne a tippem, hogy a nagy hűtő elfolyó végénél csinálj egy elágazást (lefolyó+deflegmátor), a deflegmátor elé meg tegyél be egy külön csapot, így függetlenül tudod szabályozni a két hűtőt.

Előzmény: pedropolis (81671)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!