Keresés

Részletes keresés

SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81673

hogy lesz valakiből borlovag?

Előzmény: vf1 (81670)
vasbicikli Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81672

Én úgy gondolom, hogy ha az első 2 literben benne van az illatok-aromák java, akkor a harmadikból nem a deflegmáció miatt hiányzik, hanem addigra már kijött minden finomság, ami ki akart. Normál finomításnál is más jellegű a párlat eleje meg a vége.

A hűtésre az lenne a tippem, hogy a nagy hűtő elfolyó végénél csinálj egy elágazást (lefolyó+deflegmátor), a deflegmátor elé meg tegyél be egy külön csapot, így függetlenül tudod szabályozni a két hűtőt.

Előzmény: pedropolis (81671)
pedropolis Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81671
BUÉK mindnkinek!

A multkor szó volt a deflegmáció növelés módjairól.
Említettem egy lehetöséget, miszerint, egy leibig hütöt szerkesztve az emelkedö páracsöre, növelném a deflegmációt.
Megcsináltam a napokban és ki is próbáltam.
A nagyobbik hütö kijövö melegvizét vezettem a páracsöre.
Az elsö egy liter párlat 82%-os, a második 78-as.
A harmadik liter, bár még elég erös, 68-as volt, de már alig volt meg az az illat, ami az elsö kettöre volt jellemzö.
10 liter vadkörte alszesz fözésröl van szó.
Lehet, túl erös volt a deflegmáció?
Vagy nagy lett a deflegmátor?
80cm hosszú a 22- es páracsö és kb. 25cm hosszú rajt a 28-as hütö.
Nem tudtam összehangolni a két hütöt, mert vagy kevés volt a hütés, vagy sok a deflegmáció.
Közben átkötöttem a hidegvíz csapra, épp hogy csöpögjön, de így is soknak találtam.
Lehet, maradok a hagyományos módszer mellett, legyen gyengébb, több, de maradjon meg az illata, aromája.
Vagy tévedek?
vf1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81670

Van egy kiváló szakemberünk erre: Nabiti, aki már borlovag is!

Előzmény: vasbicikli (81669)
vasbicikli Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81669

Üdv, pálinkás buékot mindenkinek!

Lehet hogy kicsit hülyeriporteres lesz a kérdésem, előre is elnézést kérek.

Kaptam karácsonyra egy háztáji borász könyvecskét. Nem mintha ilyen irányú terveim lennének, csak úgy olvasgatom.

Nekem így első blikkre jóval összetettebb, buktatósabb dolognak tűnik a borászat, mint a pálinkafőzés, de ez nyilván csak egy felszínes, egyoldalú vélemény a részemről.

Kíváncsi lennék rá, hogy aki bor, meg pálinka terén is képben van, melyik műfajt tartja komplikáltabbnak, ill. szerintetek melyik fegyvernemben van több esélye a hobbistának elérni a jó, netán kiváló szintet?

 

Előzmény: héjja60 (81667)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81668

Köszönöm a válaszokat! Még azt szeretném kérdezni hogy nagyon gáz-e ha főzés előtt egy héttel már átszedem a törkölyt zsákokba?

héjja60 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81667

Látom úgy döntöttél , hogy felrakod a " kiskáté"-t.

Köszönjük !

A szerzők megérdemlik a nevesítést !

Előzmény: vf1 (81666)
vf1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81666

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/  

 

       Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: vf1 (79930)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81665

pälinkäban gazdag ujesztedöt kivänok mindenkinek!

rézműves1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81664

...szivesen segítek, hiszen ezért van ez a fórum, de kicsit több infóra volna szükségem, ha lehet fotókkal és méretekkel...az én címem publikus, írj arra és megbeszéljük...

Előzmény: Tarnamenti (81661)
rézműves1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81663

...pályinkás jó reggelt...

barkócza Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81662

Nagysűrűségű polipropilénben vagy PET-ben szerintem lehet tartani. Az üveg, persze, jobb. Pl. a 4,2 literes befőttesüvegek is alkalmasak.

 

Csak nem a törkölyödet főzetted le?

Előzmény: gergerg (81659)
jatti1 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81660

Nem is sejtettem, hogy ilyen szép melleid lehetnek! :)

jatti

Előzmény: csalitos (81643)
gergerg Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81659

Ami azt illeti most számoltam meg, van itthon 14 db 5 literes pet palackom.

Előzmény: Feriba51 (81658)
Feriba51 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81658

Az üveges tragédiákról én is hallottam, ezért én 5 literes ásványvizes palackokat használok.

Tudom vannak ellen vélemények, de azok is csak vélemények.

Azt sem mondom, hogy kövesd a példámat.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: gergerg (81656)
kupeci Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81657

Ilyen valóban elő fordulhat, de ettől még az üveg használatiértéke nem csökken:)

Előzmény: gergerg (81655)
gergerg Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81656

Tavaly még volt bennük bor. Jó, akkor beleteszem azokba, de a biztonság kedvéért lábasba állítom őket. Egy normál parafa dugó megfelel lezárni? Nem párolog át rajta semmi?

Előzmény: pálinkaüst (81654)
gergerg Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81655

Volt főnököm mondta hogy neki egy 50 literes üveg ment így szét, ott ahol olyan mintha varrat lenne rajta függőlegesen. A multkor meg egy ismerősöm kapott egy félliteres üveg pálinkát, a kocsiban felejtette, majd másnap leszaladt érte, bevitte a lakásba, egyszer hallott egy pattanást és az üveg nyaka elhagyta a testet. Jó, gondolom ez azért volt megt minusz x fokról hirtelen melegre vitte.

Előzmény: kupeci (81653)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81654

Én töményet semmilyen műanyagba nem tennék, de ez az én heppem, és nem tudom alátámasztani tudományos kutatásokkal vagy hasonlókkal. :)

 

Az biztos, hogy léteznek élelmiszerbarát műanyagok, ezeknél a kioldódási határértékek összege nem haladhatja meg az aktuális össz. kioldási határértéket (amit időnként lejjebb visznek, mert rájönnek, hogy még mindig túl magas). Ha jól tudom, ez jelenleg a cefréző tartályok esetében 60 mg a cefre minden kilójára vonatkoztatva (2002/72/EC).

 

Régi üveg ballonokban hajszálrepedések lehetnek - azt pedig bármilyen folyadék nyomása szétnyomja, szóval ezt egyszerűen kipróbálhatod, ha vízzel telitöltöd (pár napnál tovább ne hagyd benne, mert képes berohadni a víz).

Előzmény: gergerg (81651)
kupeci Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81653

..kitől hallottad?:)

Előzmény: gergerg (81651)
deszegregator Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81652

B.U.É.K. mindenkinek!

gergerg Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81651

Köszönöm a vályaszokat!

 

 Pálinkaüst! A boros ötlet nem rossz, van is egy italdiszkontos cimborám, kérdeztem hordanak-e valamelyik kocsmába ilyen bort (ott szemétnek számít mert nem betétdíjjas) de nem hordanak. Venni meg nem szeretnék, mert 70-80 literre számítok így nem lenne valami gazdaságos.

 

 Vannak ithon boros üvegballonok, 20-25 literesek, viszont azt hallottam, hogy az ilyen üvegeket, főlleg ha öregek, szétnyomja a pálinka. Igaz ez? Arra is gondoltam hogy beleteszem ilyen ballonokba, azokat meg nagy fazekakba, ha szétmegy, legalább ne csurogjon szét.

 

 Van egyébként olyan műanyag ami alkalmas a tárolásra vagy egyik sem?

pálinkaüst Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81650

Ne mérgezd magadat nem alkohol tárolására szolgáló műanyagokkal, igazából még cefrét sem volna szabad bármilyen műa. hordóba tenni. Lehet kapni 5 literes nagyon szép boros üveget borral együtt a Pennyben, a bort kiiszod belőle (vagy készítesz belőle borpárlatot, azt is szabad csinálni), aztán van üveged.

Előzmény: gergerg (81647)
rézműves1 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81649

...talán egy rövid ideig (azt sem töményen), míg üvegekbe töltöd...hosszab ideig én csak alszesz (25%) tárolására használnám, a finomításig...

Előzmény: gergerg (81647)
kupeci Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81648

Átmenetileg.

Előzmény: gergerg (81647)
gergerg Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81647

BUÉK!

 

  Szerintetek ez a kanna alkalmas pálinka tárolásra? Ha igen, mennyi ideig maradhat benne?

http://bbbbb.superwebaruhaz.hu/muanyag-kanna-20-l-es-t157205

zsuzska60 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81646

Ne legyél már ilyen irigy!!!

Jusson neked is, neki is, nekem is :-)

Előzmény: hal65 (81644)
Feriba51 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81645

Itt is, mint annyi sok esetben az érdekek ütköznek.

Soha nem fogjuk megtudni az igazat:-(

Boldog Új évet Mindenkinek és jó nedűt!!!!

Előzmény: schlumbergerr (81641)
hal65 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81644

Minek Neked ilyen szép mellbimbó? :))

Előzmény: csalitos (81643)
csalitos Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81643

   Sokminden! De azokból csak egyet említenék! Nem én vagyok a fotón!  :-((

   BUÉK.

   Józsipapa

Előzmény: Törölt nick (81642)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!