Keresés

Részletes keresés

hal65 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81688

Mint a termoszoknál. Levegő.

Előzmény: pedropolis (81683)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81687

Ja, hogy legyen valami magyarázata is hogy miért akarom előbb kiszedni, nehogy azt hidjétek hogy pusztán lázadásból. :-) A főzés napjára kapok szabit. Reggelről vinnem kell és főzik is. Előtte folyamatosan dolgozok, hétvégén is, és este már nem sok energiám van a törkölyt kiharcolni a hordóból. És ha nincs szerencsém még minusz sok is lehet, abba meg pláne nem nagy élvezet a törkölyt rakosgatni. Szóval ez az ok. Ma egyik 120 literes hordót fel is pattintottam, kiváncsi voltam az illatára, meg az állagára. Láttam hogy nem tünt el a levesessége, és kicsit beparáztam hogy ha így zsákba teszem és lyukas a zsák elfolyik a lé. Oldalra fordítottam, 32 liter bor csurgott ki belőlle. Ha a többi hordó is ilyen, akkor páleszba fürdök idén. :-)

Előzmény: gergerg (81686)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81686

Arra amit írtál. Nem tudtam okozhat-e valami gondot, te írtad hogy mi így utánna néztem. Ha nem kérdezem meg, csak tovább agyalok hogy lehet-e valami baja és nem nézek utánna, mert nem tudom mit keressek. Úgyhogy köszönöm szépen!

Előzmény: snapszmester (81681)
tünde71 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81685

Bocs, mégsem, csak először nem jelent meg nálam a fotó.

Előzmény: tünde71 (81684)
tünde71 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81684

Vagyis, minél maradsz ? Valami lemaradt.

Előzmény: hal65 (81682)
pedropolis Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81683

Ismeri valaki közelebbről ezeket a duplafalú, ételhordókat?

Mi lehet a szigetelése, a két fal közt?

Alá lehet gyujtani?

hal65 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81682

Kedves Tünde!

Ügyes szerkezet, de én maradok ennél:

 

Előzmény: tünde71 (81679)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81681

A Te anyagod. Élj veszélyesen.

Nem értem mire voltál kíváncsi? Megerősítést nem adok.

Előzmény: gergerg (81680)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81680

Köszi! Én úgy tudom 12 fok alatt leáll az ecetsav baktériumok működése. Rosszul tudom?

Előzmény: snapszmester (81674)
tünde71 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81679

Vannak gyümölcsök amit cefrézéshez össze kell aprítani. Találtam egy ügyes szerkezetet amit barkácsolni szerető honfitársaim talán  szívesen elkészítenének otthon.

Így készül a szerkezet:

Használat közben:

pedropolis Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81678

Megfogadnivaló dolgok!

 

Köszönöm!

Feriba51 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81677

Szia pedropolis!

 

Ha a kezedbe adnak egy hegedűt, több, mint valószínű, hogy nem tudsz rajta igazán játszani. Több gyakorlás után jönnek ki az igazi hangok, s aztán valamilyen mű is összeáll. Na így van ez a pálinkafőzésnél is, kell "egy kis"gyakorlás. Azt pedig már rég leírták, hogy az elején jön igazán az illat és a végén az íz. Sőt valamikor úgy merészeltem fogalmazni, hogy a végén "beleengedek egy kis büdöset", ami eloszlik az összesben.

Azt ne várd, hogy valaki megmondja a tutit azzal kapcsolatban, hogyan használd a rendszeredet. Ezzel úgy vagyunk, mint az asszonnyal. A magáét is nehezen ismeri ki az ember:-)

Annyi bizonyos, talán még ez sem, ha két lépcsőben főzöl, akkor ne erőltesd a fokozott kiválasztást. Az az  egymeneteseknek jó, de annak igazán. Ez is csak egy vélemény és semmi tuti:-)

Jó nedűt!!!!

Előzmény: pedropolis (81671)
hal65 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81676

Megül egy "borlovat".

Előzmény: SándorTiszteletes (81673)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81675

El vagytok ezzel a deflegmációval. Minél erősebb annál nehezebben tudjátok elvenni az optimális előpárlatot.

Amit már javasoltam (nem kell megfogadni, de legalább gondoljátok át) ha magas szeszfokkal indul kevés az előpárlat mennyisége. Nagy valószínűséggel kidobjátok az aromákat. Induljatok gyenge deflemációval és növeljétek az előpárlat elvétel után. Az alszezsfőzésnél természetesen lehet nagy erősítés, de ne essetek abba a tévedésbe hogy akkor már 1 lépcsős. Csak annyi az előnye hogy nagyobb valószínűséggel mentitek meg az aromákat.

Előzmény: pedropolis (81671)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81674

Igen, elég gáz.

Leginkább ecetsav gáz amit elérsz. A bolygatástól, a bevitt levegőtől az alkohol ecetsavvá alakul. Átrakni a főzés napján szabad.

Előzmény: gergerg (81668)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81673

hogy lesz valakiből borlovag?

Előzmény: vf1 (81670)
vasbicikli Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81672

Én úgy gondolom, hogy ha az első 2 literben benne van az illatok-aromák java, akkor a harmadikból nem a deflegmáció miatt hiányzik, hanem addigra már kijött minden finomság, ami ki akart. Normál finomításnál is más jellegű a párlat eleje meg a vége.

A hűtésre az lenne a tippem, hogy a nagy hűtő elfolyó végénél csinálj egy elágazást (lefolyó+deflegmátor), a deflegmátor elé meg tegyél be egy külön csapot, így függetlenül tudod szabályozni a két hűtőt.

Előzmény: pedropolis (81671)
pedropolis Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81671
BUÉK mindnkinek!

A multkor szó volt a deflegmáció növelés módjairól.
Említettem egy lehetöséget, miszerint, egy leibig hütöt szerkesztve az emelkedö páracsöre, növelném a deflegmációt.
Megcsináltam a napokban és ki is próbáltam.
A nagyobbik hütö kijövö melegvizét vezettem a páracsöre.
Az elsö egy liter párlat 82%-os, a második 78-as.
A harmadik liter, bár még elég erös, 68-as volt, de már alig volt meg az az illat, ami az elsö kettöre volt jellemzö.
10 liter vadkörte alszesz fözésröl van szó.
Lehet, túl erös volt a deflegmáció?
Vagy nagy lett a deflegmátor?
80cm hosszú a 22- es páracsö és kb. 25cm hosszú rajt a 28-as hütö.
Nem tudtam összehangolni a két hütöt, mert vagy kevés volt a hütés, vagy sok a deflegmáció.
Közben átkötöttem a hidegvíz csapra, épp hogy csöpögjön, de így is soknak találtam.
Lehet, maradok a hagyományos módszer mellett, legyen gyengébb, több, de maradjon meg az illata, aromája.
Vagy tévedek?
vf1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81670

Van egy kiváló szakemberünk erre: Nabiti, aki már borlovag is!

Előzmény: vasbicikli (81669)
vasbicikli Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81669

Üdv, pálinkás buékot mindenkinek!

Lehet hogy kicsit hülyeriporteres lesz a kérdésem, előre is elnézést kérek.

Kaptam karácsonyra egy háztáji borász könyvecskét. Nem mintha ilyen irányú terveim lennének, csak úgy olvasgatom.

Nekem így első blikkre jóval összetettebb, buktatósabb dolognak tűnik a borászat, mint a pálinkafőzés, de ez nyilván csak egy felszínes, egyoldalú vélemény a részemről.

Kíváncsi lennék rá, hogy aki bor, meg pálinka terén is képben van, melyik műfajt tartja komplikáltabbnak, ill. szerintetek melyik fegyvernemben van több esélye a hobbistának elérni a jó, netán kiváló szintet?

 

Előzmény: héjja60 (81667)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81668

Köszönöm a válaszokat! Még azt szeretném kérdezni hogy nagyon gáz-e ha főzés előtt egy héttel már átszedem a törkölyt zsákokba?

héjja60 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81667

Látom úgy döntöttél , hogy felrakod a " kiskáté"-t.

Köszönjük !

A szerzők megérdemlik a nevesítést !

Előzmény: vf1 (81666)
vf1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81666

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/  

 

       Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: vf1 (79930)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81665

pälinkäban gazdag ujesztedöt kivänok mindenkinek!

rézműves1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81664

...szivesen segítek, hiszen ezért van ez a fórum, de kicsit több infóra volna szükségem, ha lehet fotókkal és méretekkel...az én címem publikus, írj arra és megbeszéljük...

Előzmény: Tarnamenti (81661)
rézműves1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 81663

...pályinkás jó reggelt...

barkócza Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81662

Nagysűrűségű polipropilénben vagy PET-ben szerintem lehet tartani. Az üveg, persze, jobb. Pl. a 4,2 literes befőttesüvegek is alkalmasak.

 

Csak nem a törkölyödet főzetted le?

Előzmény: gergerg (81659)
jatti1 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81660

Nem is sejtettem, hogy ilyen szép melleid lehetnek! :)

jatti

Előzmény: csalitos (81643)
gergerg Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81659

Ami azt illeti most számoltam meg, van itthon 14 db 5 literes pet palackom.

Előzmény: Feriba51 (81658)
Feriba51 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 81658

Az üveges tragédiákról én is hallottam, ezért én 5 literes ásványvizes palackokat használok.

Tudom vannak ellen vélemények, de azok is csak vélemények.

Azt sem mondom, hogy kövesd a példámat.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: gergerg (81656)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!