Szerintem a mészhiány tünet nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs (elég) mész a talajban, hanem igen sokszor azért lép fel, mert nem elég nedves a talaj, így nem tudja a növény felvenni. Még savanyú talajon is, -kellő fahamu kiszórásával - elég mész kerül a talajba, már "csak" az kell, hogy oldott állapotban legyen..
Nem tudom, én már 4 éve ugyanazon zacskó Roma magjait vetettem. Jövőre vennem kell. De az biztos, hogy az idén vetettem a Rédei KErtimag által forgalmazott determinált San Marzano-t, és az bizony egy az egyben azonos volt a Roma Vf-el. Ha nem írtam volna rá, hogy mi-micsoda és nem rajzoltam volna térképet róluk, azt hittem volna, hogy összekevertem őket.
Köszönöm az infókat, felírom magamnak. Azt kérdezném még, hogy elfordul-e olyan, hogy azonos néven (Roma VF pl.) eltérő forgalmazó magjából eltérő minőségű növények lesznek?
Én is gyakran kísérletezek fajtákkal. Jövőre 3 fajta mellett biztosan megmaradok. ACE 55 bokorparadicsom, kifejezetten befőzni, de enni se rossz. 4 tő komoly mennyiséget terem egyszerre. Lugasparadicsomnak a Harzfeuer F1 és a Moneymaker fajtákat fogom a Lugas F1 helyett tartani. Mindkettőt a Lidl árulja tavasszal. Hagyományos kerek, nem túl nagy paradicsomok, a Moneymaker kicsit puhább. Még mindig szorgalmasan teremnek, bár már apróbbak a termések.
A Roma VF és a San MArzano enni nem finom, és tényleg ki kell vágni a kocsány körül, de nekem szárítani nagyon bevált, és salátának is kiváló. Kár, hogy a San Marzano későn lendül bele a termésbe, lekéste a nagy kánikulákat, nálam most hozza a nagy fürtöket.
Legnagyobb gond a paradicsom megtartása akkor, amikor teremni kezd, mert ilyenkor támadnak a legveszélyesebb kártevők: a paradicsomvész és a vándorpoloska.
Milyen tapasztalatok van ezekkel szemben a bio szerekkel?
"A leírás szerint folytonos növekedésű és 1,90 m-re is megnő"
Valóban. De megfelelő hosszúságú karó mellett nagyszerűen megvan, jól kötözhető.
Folyton növő, jobban bírja a betegségeket, mint pl. az ebből a szempontból átlagosnak mondható erdélyi ökörszív. Viszont nagyin megdöbbentően rossz volt a kikelési arány. (Nyolc magból csak kettő kelt ki)
Írni ritkán szoktam ide, de rendszeres olvasom a hozzászólásokat, sokat tanultam már tőletek!
Igazán három éve próbálkozom paradicsomokkal, de nem vagyok elégedett az eredménnyel. Három éve voltak talán a legszebbek a paradicsomjaim, csak a kalcium hiányos talpassággal szenvedtem. Akkor még ez a rengeteg poloska sem volt. Tavaly augusztusban elvitte a vész a teljes ültetvényt. Idén nem igen lettek egészségesek a termések. a csuma körül sárga maradt, kemény a legtöbb bogyó. Írtátok, hogy ez az erős UV sugárzás és hőség eredménye is lehet. Van esetleg ennek ellenszere?
Sok fajtát próbáltam már ki, és nagy részük nem vált be. Leírom, miket nem fogok többet ültetni: Citrina, sárga körte koktél, Costoluto, Japán csíkos, Black Cherry (íze miatt), Kecskeméti K1, Manó (pusztult mire lehetett volna érett paradicsomot levenni róluk). A lugas F1, Schott lugas, Budenovka, Marmade, Róma VF, San Marzano sárga maradt a nyakánál. A Jubileumról csak pár szemet tudtam leszüretelni. Kétszer kaptak Cuproxat+tápos, kétszer tejes permetezést, szedegettem le a leveleket, ahogy kell. Ami bevált, az a Super Banana (orosz mag), az Óriás paprika alakú. Jó ideig jó volt a Schott hosszúkás koktél. Pozitív csalódás a Gelber narancssárga grillparadicsom. Nagy, kerek, egészséges jóízű termések.
Majd hozok képeket is, most nincs nálam.
Szeretnék jóízű, átlagos máretű lugas paradicsomot (mint a Lugas F1), jó fajta befőző paradicsomot. Cserélnék, vennék magot, ha valaki ajánlana. Jövőre ki fogom próbálni a Trifendert is. Egyéb tanácsot is szívesen veszek. Nem kimondottan homokos, inkább öntéstalajnak mondanám a földünk. Csepegtető öntözés kihúzva.
De nem biztos hogy azzal függ össze, mert kezelések hatására sem javult a helyzet. Minden esetre meszem van, nem tudom mit jelent a döglött, olyan van amivel meszelni lehet a falat. nagyon régi. Biztos ez a döglött. :)
Nem is úgy értettem, hogy majd felfelé hoz többet, hanem hogy sűrűn ültetem, mondjuk méterenként 5-7 palántát... Bármekkora hülyeség, kipróbálom, mit veszíthetek?
Én egy rövidebb szőlőkaróval szoktam egy lyukat szúrni a földbe, kicsit meglocsolom, kihúzom a karót és beleeresztem a lyukba a palántát. Majd a karóval kürülszúrkálom körülötte a földet, ezzel rányomódik a palánta gyökerére és adok neki kb 2 liter vizet.
Fóliába ültettük, 1 szálon volt vezetve, kacsozva, levelezve, a termésmennyiség kb. ugyanaz: az 1. termések fél kilósak, de csak néhány darab, utána elvétve kisebbek.
Én sűrűn raktam, mert már nem volt helyem. Akkor kértem tőled, mikor a többi már jóval előrébb volt, szerintem az enyémen ezért van még mindig zöld termés is. Minden kacsot leszedtem, és szerintem így is úgy viselkedik mint nálatok.
Semmiképpen nem szeretnék lemondani erről a fajtáró, mert imádjuk! ... Jövőre teszek egy próbát úgy, hogy naggyon sűrűn fogom ültetni, és könyörtelenül kacsolni. Jónak kell úgy lennie:)
Nálam is csak első termések nagyok, de azok igen nagyok. Ezeket követi 1-2 kisebb szem, és most van rajta néhány szem olyan nagyobb tyúktojás nagyságú, meglehet, ezek már nem érnek be, és 1-2 kicsi ami biztos hogy zöld marad.
Az íze nagyon finom, de a paprika alakú is. Azzal csak az a bajom hogy rengetegnek a vége elkezdett feketedni és tönkrement annak ellenére, hogy permeteztem kalciummal háromszor is. Ugyanúgy folytatódott tovább a dolog. Jövőre máshová teszem, és hamarabb adom neki a kalciumot, hátha segítene.
Egy ilyen nekem is van. Nem igazán ökörszív, mert nem szív alakú, de nagyon nagy, néha kicsit gerezdes, piros, nem rózsaszínes, krumplilevelű. Az első virágokat eldobja, a 2. vagy a 3. szint köt, utána még esetleg egy vagy kettő, a többiből nem lesz semmi. Fitoftórára nem érzékeny, de az atkák szeretik. Én is megtartom, mert tényleg nagyon finom.
A Laci-féle csücskös ökörszíven sokkal több van, finom is, de nem annyira. Jövőre lesz mind a kettő.