Keresés

Részletes keresés

turmix75 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81857

üdv! én úgy gondoltam ,hogy kanadai tökből főzném gyümölcsdarálón ledarálnám úgy cefrézném,nem tudom hogy hámozzam e, papír vékony a héja,szerinted fontos előfőzni?

Előzmény: szentöltvíz (81853)
vf1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81856

Téli Zug Desztillálók fesztiválja, 3% cukor.

Előzmény: citrus04 (81854)
citrus04 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81855

Gratulálok az éremhez és a többiek elismeréséhez!

Előzmény: szentöltvíz (81853)
citrus04 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81854

Köszönöm mindenkinek a segitséget!

Mi az a TZD? Mit jelent a 3 % napfény?

szentöltvíz Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81853

Sütőtök !!

 

Én kétszer főztem, az első ezüstérmes lett a TZD-én. A második kétszeri finomítás után is egy rakás sz@r. Az elsőt a 4-ik napon főztem, a másodikat a 7-ik napon, ennyi elég volt hogy ecetes legyen.

A tököt kettévágtam, kimagvaltam, forró vízben addig főztem amíg a héja könnyen lejön.

Utána festékkeverővel pépesíthető, pektinbontó, élesztő és 3 % napfény. Vigyázzatok mert nagyon forr nekem kb 40 cm-ről lenyomta ahordó tetejét. 2-3 nap alatt kiforr akkor azonnal főzni !!

 

Üdvözlégyetek !

Baracilin Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81852

A Szicsek féle sütőtököt kóstolni sem érdemes, szinte semmi íze nincs...

Szentöltvíznél érdeklődj, neki sikerült finomat főzni belőle.

Előzmény: citrus04 (81851)
citrus04 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81851

Talán érdemesebb lenne előbb belekóstolnom, hátha elmegy a kedvem a kisérletezgetéstől? Ezt fogom tenni:-)))

Előzmény: Feriba51 (81849)
norris53 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81850

Jó-jó egy kis inni való maradt még :-)

Feriba51 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81849

Soha nem próbálkoztam sütőtökkel, de az előbbi linkben a minősítés nagyon két értelmű:

 

.."Aki belekóstol, soha nem feledi."

 

Háááát, jól gondold meg!:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: citrus04 (81847)
norris53 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81848

Pálinkás jó napot !

Eléggé elfogytak a főzni valók  van idő az olvasásra - szerintem ennyi elég is lesz :-))

http://www.palinkafozes.com/palinkafozes-otthon-torveny

citrus04 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81847

Kedves Mindenki!

Új vagyok a fórumon, a sütőtök pálinka érdekelne. Láttam már üzletben is, itt alant is ajánlották. Hogy készithető? Sajnos, cukorral és fajélesztővel is tönkrement a cefrém. 10-10 kg-ot próbáltam, kisérletképpen. Nem nagy veszteség, csak elszomorit, hogy nem tudtam megcsinálni, pedig biztos, hogy lehet. (Nyáron a kisérleti sárgadinnye fuccsolt be.)

Előre is köszönöm a választ.

Szép napot mindenkinek!

pasig Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81846

Ennyi csövet tudtam szerezni, és sajnáltam volna levágni belőle, mert ugye mit csinálok a maradékkal..-)))

De ha tudtam volna , hogy ez is gond lehet.....

 

Azért, gondolom az alapprobléma nálam az ecetesség, bár nagyon nem érzem ki.

Ha kék marad, engedjem át kationcserélőn?Vagy jobb ha már az alszeszt átfolyatom rajta?Mert akkor holnap veszek töltetet,és töltettartót valahol.

Előzmény: rézműves1 (81842)
pasig Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81845

Kösz, megkóstolom.Egyébként eszembe jutott, hogy ph mérővel nem lehet megmérni a savasságot?Bár nem tudom mennyinek kellene lennie az alszesznek.

Előzmény: vasbicikli (81841)
Feriba51 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81844

És ez már az enyhített változat:-)))

Valamikor az ajánlások 12-15 méterről szóltak:-)

Jó nedűt!!!!

Előzmény: rézműves1 (81842)
reikisgabi58 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81843

Üdv. mindenkinek!

Hozzászólásaimat tekintve új vagyok itt, (bár régóta szinte naponta olvasom és próbálom magamévá tenni a sok tapasztalatot, tudást) Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen számítási, méretezési módszer az üst térfogata, a páracső hossza, keresztmetszete, lejtése, a hűtő térfogata, hűtőcső keresztmetszete, hossza tekintetében.

Konkrétabban, van egy 30 literes söröshordóból készített üstöm, ahhoz milyen keresztmetszetű és hosszúságú hűtőcső dukál. (Vásárlás előtt vagyok, nem akarok az alábbi hibába esni)

Előzmény: rézműves1 (81842)
rézműves1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81842

...pályinkás jó reggelt...

 

..."120 l-s hordó kb 8 m. 15-s rézcső beletekerve"...

 

...már megint túlzásba estek...mekkora főző az, amihez 8m 15-ös rézcső kell??...ezt hogy találtátok ki??...

...egy 120-as hordóban, ennek a fele is bőven elég 15-ösből...és akkor csodálkoztok, ha kék a pálesz, ekkora spirálnál...

...persze nem a hosszú csőtől lesz kék, hanem az ecetes cefrétől, de a sok menetnél, pláne ha nincsenek egymáshoz rögzítve, nehezebb is a megfelelő lejtést tartani... és ha a rakosgatásnál elmozdul, akkor jön a "köpködés-böfögés"...

...vágd le a felét és add a haverodnak...

Előzmény: pasig (81820)
vasbicikli Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81841

Nemrég volt hasonló esetem egy ismerősöm körte cefréjével, meg is írtam, de most én se találom.

Ha hideg alszeszbe teszed a szódabikarbónát, nem fog látványosan pezsegni, mert a CO2 hideg vízben jobban elnyelődik. A konkrét mennyiséget hiába írom, hogy én mennyit tettem (fél csomag/tizenkevés liter) mert a tiedben nem biztos, hogy ugyanannyi ecet van.

Egyébként kóstolással elég jól meg lehet állapítani, hogy elmúlt-e már a savanyú íz, de abból se lesz nagy baj, ha kicsit több szódabikarbóna szalad bele.

Előzmény: pasig (81829)
vf1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81840

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/  

 

       Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: vf1 (81666)
héjja60 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81839

Ha már eddig eljutottál , ne add fel , kell még szedned ,vedd kíhívásnak !

A végeredmény remélem kárpótol !

 

Előzmény: pedropolis (81836)
turmix75 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 81838
Előzmény: csalitos (81807)
pedropolis Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81836
Egy keveset szedtem ma is, talán holnap is tudok ìgy lessz talán 5 kg.
Nem sok, de annyival már talán tudok valamit kezdni.
Majd az idén, elöbb ráállok.
Előzmény: sogi01 (81818)
Tucso69 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81835

Bár én értenék hozzá annyit!

Előzmény: snapszmester (81796)
Tucso69 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81834

Úgy-úgy! A finnyás sógoromnak is ízlett! Lehet én is kipróbálom egyszer!

Előzmény: kupeci (81809)
Tucso69 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81833

Nekem most bugyog a kotyogó! :-)

TZD előtt cefréztem a második adagot.

Előzmény: sogi01 (81821)
sogi01 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81832

Na ez meghaladja a képességeimet. Mestereim válaszolnak.....Ha,,,,

Előzmény: pasig (81830)
buga1 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81831

Nem éri meg a vesződést! É már ittam és az íze... Hát még enyhén szólva is borzalmas. Olyan az íze, mint a szaga-főtt répa... Nem maradsz le semmiről, ha nem kóstolod meg s főleg ha nem főzöl belőle szeszt :)

Előzmény: leparlo02 (81769)
pasig Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81830

Dec közepéig tuti volt felette CO2 mert néztem, utána légmentesen zártam. Lehet hogy igazad van,de ha beleszagolok nem igazán érzem az ecetet.

Előzmény: sogi01 (81828)
pasig Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81829

Most szórtam bele szód bikarbónát, de nem láttam pezsgést.Mi a mennyiség kb? egy zacskó ami nálam van az 50 gr. De nem tettem bele csak egy kiskanálnyit.Túladagoláskor kárt okozok?

Előzmény: barkócza (81823)
sogi01 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81828

Az lehetett ecetes! Én a birscefrémet 3 hét után főztem.

Előzmény: pasig (81826)
barkócza Creative Commons License 2013.01.05 0 0 81827

Az alszeszét nem feltétlenül, de ez nem baj. Az ecetes alszesz finomításakor egyébként nem az alszeszben lévő réz fog átmenni, hanem az ecet fog újra rezet kioldani a hűtőből. Ezért kell az ecetet lekötni.

Előzmény: pasig (81825)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!