Sokat tanultam már tőletek, de most kicsit aggódom.Lefőztem ma az első főzet birsemet, és az alszeszem nagy tömegben kicsit kékes(kb 25 liter).Holnap akarom finomítani, nyugtassatok meg, hogy eltűnik a kékes szín.Vagy mit csináljak vele?Biztos volt már szó róla itt a fórumon csak most nem találom a választ, és snapszmester honlapján sem találom a megoldást.
Snapszmester, Nabiti, és mindenki más fórumos szaktekintély véleményét kérem, azzal kapcsolatban, hogy KEG saválló söröshordó alkalmas e pálinka tartós ( kb 1 év ) tárolására ?
Húha!
Kémiafakultáció?
Inkább teszek fel egy pálinkás kérdést!
Eddíg 2kg csipkebogyót bírtam szedni.
Ha nem sikerül többet szednem, belekeverhetem a 25 liter almacefrémbe?
Vagy ne pancsoljak?
El nem rontanám, talán.
A királyvíz 65 m/m%-os salétromsav és tömény (37 m/m%-os) sósav 1:3 térfogatarányú elegye.
A salétromsav, vagy hétköznapi nevén választóvíz a nemesfémek közül képes feloldani az ezüstöt, de azaranyat és a platinát már nem. Így alkalmas ez utóbbi két értékes fém többi fémtől való hatékony elválasztására. A királyvíz (mintegy „feljavított” salétromsav) viszont már képes az aranyat és a platinát is oldatba vinni. A királyvíz készítésénél az alábbi kémiai reakció játszódik le:
A folyamatban naszcens (atomos állapotú) klór és nitrozil-klorid képződik. Ezek a komponensek támadják meg még a nemesfémeket is és oxidálják a következő reakcióegyenletek szerint:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: