Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82469

...hali, mit csurgatsz?? (a nyáladon kívül)...::))...

Előzmény: Mr.Stratos (82468)
Mr.Stratos Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82468

Sziasztok ! Rézműves Uram !Egyre szebbek a főzőid....csurog a nyálam,és a páleszem is ))))

 

Előzmény: rézműves1 (82441)
Baracilin Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82467

Én ígytartósítom a hordómat 2 szezon közt: (borász lapon olvastam)

Ph-t borkősavval 3 körülire belövöm, 1 kanál borkén a hordóba....aztán pár hetente pótoom a párolgó vizet...

így nem fog beleposhadni a víz.

Előzmény: kovasc (82454)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82466
látjuk:)))) Többet kiolvasunk a szavakból, mint hinnéd:)))
Előzmény: héjja60 (82464)
iosdfhpiodsqhnfvospnvoqd Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82465

az a helyzet hogy megybort csináltam csak a dohos hordoba tettem .amikor kész lett akkor kostoltam rájöttem hogy dohos .akkor föztem ki pálinkának azt hittem hogy jo lesz de igy is érezni

Előzmény: héjja60 (82464)
héjja60 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82464

Olvastad a kiindulást....,"dohos hordoba forr a cefre...." /82416/.

Hol itt a fa hordó ?

Persze kell , hogy tudjuk a hordó kezelését,.....csak,hogy.... nem látjátok......??????

Előzmény: bujukcekmece (82455)
hal65 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82463

Bele fog büdösödni!

Szárítsd ki, kénezd meg, és tárold száraz pincében, nehogy bedohosodjon

Üdv!

Előzmény: Babar66 (82458)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82462
Igen, de még ehhez egy jó adag cirtomsav, antioxidáns mivoltja miatt jobban segít az ízeken is.
Előzmény: jancsusz (82459)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82461
Én inkább gyakrabban forráznám, majd kénezném, szallaggal, és ahogy babar írta hűvös, nedves helyen tárolnám.
Előzmény: kovasc (82460)
kovasc Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82460

Rendben értem de pálinkás hordóhoz ezt írják több kádár oldalon. Vagy rosszul értelmezem (és nem töltjük fel azonnal) ez mit takar időbe. ?

Ha kifogyott hordónkból a nedű, és nem töltjük fel azonnal, akkor is célszerű langyos vízzel felengedni, majd időnként a vizet cserélni benne, így nem szárad ki.

jancsusz Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82459

Szia!A PH-ra gondolsz?Akkusav megoldás lehet?

 

Előzmény: bujukcekmece (82456)
Babar66 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82458

Bele fog büdösödni!

Szárítsd ki, kénezd meg, és tárold nyirkos pincében, nehogy szétszáradjon

Üdv!

Előzmény: kovasc (82454)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82457
Mert a sima víz megbüdösödik(het). Bár nincs pálinkás fahordóm, de van két boros üres. Az egyik szezonális, fél évig vann benn bor, szüretkor forrázva, tavasszal kiürítve, hidegvízzel kimosva, majd kénezve havonta. A másik használaton kívül (boron kívül) épp fel van öntve folyékony kénnel kevert vízzel. A ként szintén pótolni kell havonta, így csíramentes a picike. Én így tárolnám, de majd a pálinkáshordós tulajdonosok kijavítnak.
Előzmény: kovasc (82454)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82456
A savakból fog veszíteni valamennyit, érdemes pótolni cefrézéskor.
Előzmény: jancsusz (82452)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82455
Mezőgazdasági szakboltban kapsz aktív szenet, meg tanácsot is a hordód kezelésére, vannak már komoly szerek! Egy ilyen hibát simán lehet orvosolni, sokkal lehetetlenebb egy használaton kívüli évekig üres hordó bajait gyógyítani.
Előzmény: iosdfhpiodsqhnfvospnvoqd (82446)
kovasc Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82454

Mért nem jó vízzel feltölteni a fa hordót? Nekem most nemrég kiürült a 10l eperfa hordóm. Tele raktam vízzel és hidegbe raktam.

 

 

Előzmény: pálinkaüst (82451)
snapszmester Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82453

A fagyasztás talán még a főzésnél is jobb cefrézési megoldás. Ha felenged azonnal cefrézni kell mert gyorsan megromlik.

Előzmény: jancsusz (82452)
jancsusz Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82452

Üdv!

Olcsón hozzájutnék néhány hordónyi almához-körtéhez de nem tudnám csak kint tárolni cefrézésig.Baja lesz ha netán megfagy?Veszít aromából vagy cukorfokból vagy ilyesmiből ami befolyásolya a minőséget-mennyiséget?Hogy tároljam egészben vagy inkább aprítsam?

pálinkaüst Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82451

Mivel a doh beleül a fa anyagába (tehát nem felületi szennyeződés), tisztítással nem lehet eltűntetni, általában a kisbalta hozza meg a végleges megoldást.

Lehet próbálkozni forró kénes vízzel ill. ha nagyobb a hordó, akkor újbóli kiégetéssel, de semmi garancia rá, hogy nem teszi tönkre a következő adagot is. Ha lesz még fa hordód, tiszta vizet soha ne tárolj benne pár napnál hosszabb ideig.

Előzmény: iosdfhpiodsqhnfvospnvoqd (82446)
héjja60 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82450

Üdv. i...d!

Olvastam valahol / nem itt/, hogy a hordó kezelhető fekete szénnel. Félig kell tőlteni,

felengedni vízzel, jó hidegen kell tartani,/még szerencse , hogy nem nyár van/, naponta 

többször keverni, kb. egy hétig.

Ha nem segít akkor add oda a nejednek majd Ő elintézi.

Lehet , hogy a Mesternek más a véleménye !

Előzmény: iosdfhpiodsqhnfvospnvoqd (82446)
kupeci Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82449

Ok.:)

Előzmény: rézműves1 (82445)
kupeci Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82448

Szia Feribá51!

Köszi, megnézem. Próbáltam már a "hüvelyspirált" de még az ősszel. Ígéretes. Ha egy kicsit jobb lesz az idő újra próbálom. Készíteni akarok diagramot (Miklós-féle) is hogy lehessen viszonyítani a többihez.

Előzmény: Feriba51 (82410)
héjja60 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82447

Rendben ! 

Viszont a számonkérés módját és mikéntjét én jelen nagytiszteletű és nagyérdemű

közösségre bízom.......

Bár lehet, ha önként vállalsz valamit az könnyíti a helyzeted.

Előzmény: kendefi (82440)
iosdfhpiodsqhnfvospnvoqd Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82446

Kösssz a választ ez meg probálom amugy sokat olvasom a snapszmestert jo dolgokat találni .a hordoba hagytam a vizet attol let dohos ahordot is lehet kezelni szénnel ? sajnálom jo kis hordo volt  !

Előzmény: snapszmester (82426)
rézműves1 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82445

...akkor megnyugodtam...

 

...tudod azt szoktam mondani, hogy apámtól a vagyon helyett, a "feledíkenységet" örököltem...de nem ő a hibás, hanem az a hülye német, az az "Archejmer" vagy hogy híják...

 

...de most, hogy "kísz" lett ez az üst, beletúrok a tervrajzokba...remélem hamar megtalálom...

 

                                                                                                                                     ...jó nedűt...

Előzmény: kupeci (82442)
iosdfhpiodsqhnfvospnvoqd Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82444

Kösszi a választ az aktiv szénen át kell fojatni ? vagy mi a teendö vele ? hol lehet ilyet szerezni ? kössszi

Előzmény: bujukcekmece (82425)
iosdfhpiodsqhnfvospnvoqd Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82443

bocs azért ilyen anevem mert nem fogadot el semmit ami rövidebb 4

Előzmény: Törölt nick (82427)
kupeci Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82442

Ne szígyenkezz, nekem is most jutott eszembe!:))

Előzmény: rézműves1 (82406)
rézműves1 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82441

...közben nekem meg készen lett a kis tisztázó üst...

 

...még szerencse, hogy a lakkot rá kell égetni, mert abban a hideg pincében sose száradt volna meg...

 

       .........lehet alágyújtani...

kendefi Creative Commons License 2013.01.24 0 0 82440

OK megigérem

Előzmény: héjja60 (82438)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!