Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89765

Oh... nem hivjak hortobagyinak :)), hanem rantott husosnak :)).  Igy  mar mas.... :))

Előzmény: Bubo.Bubo. (89763)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89764

MIvel toltik?

Előzmény: Bubo.Bubo. (89762)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89763
Előzmény: ZsuR (89761)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89762

hajaj, a legtöbb étteremben - érdekes módon Debrecenben is - a feltekert, töltött, két végén bedugott palacsintát bepanírozzák és kisütik, és gyakran tartárral meg valami kommersz körettel tálalják...

Előzmény: ZsuR (89761)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89761

Van panirozott is?

Előzmény: Bubo.Bubo. (89760)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89760

? melyik hortobágyi palacsinta? a szószos vagy a panírozott?

Előzmény: Törölt nick (89758)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89759

A parikás csirke bizony nagyon jó tud lenni.

Előzmény: Caipi (89756)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89758

hirtelenjébe ez jut az eszembe:

 

halászlé, hortobágyi palacsinta...... ühüm, és tán mákos guba ,)

 

 

Előzmény: ZsuR (89753)
H_G Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89757

Korrekt = nincs benne más, mint ami tényleg kell és betartották a kulcsfontosságú lépéseket.

 

Előzmény: Caipi (89756)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89756

Gondolom kinek mi a korrekt, de részemről az a legjobb magyar kaja. :-)

Előzmény: H_G (89755)
H_G Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89755

Az tudtommal a lengyeleknél is van még. De korrekt paprikás csirke, az sehol máshol. (És arról is rettentően eltorzított receptek keringenek a neten...)

 

Előzmény: Caipi (89754)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89754

Na hát ehhez részemről nem értek, úgyhogy passz.... anno a hetvenes években a sóskafőzelékre csodálkozott rá nagyon Biggi barátnőm...

ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89753

MI az ami tenyleg egyeduli es magyar?

Előzmény: Caipi (89752)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89752

Csak felhoztam egy példát, azt is írhattam volna, hogy Bécsben az ember kezében függőlegesen megáll az echte ungarische langosch. :-)

Előzmény: ZsuR (89746)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89751

Én nem tudtam ilyet, én csak német recepteket láttam, és nem is hasonlítottak szerintem a székelygulyásra. :-)

Előzmény: nagypapi51 (89748)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89750

...vagy ugy... :))

Előzmény: öreg_néne_b (89749)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89749

Nem, csak korábban azt emlegették.

Előzmény: ZsuR (89746)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89748

Mint tudjuk, a Szegediner Goulasch a Székely káposzta - ami ugye pesti vendéglős "találmány" - német étlapi neve.

 

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (89743)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89747

Elso kulinaris racsodalkozasom a magyar konyhara... mikor hallottam a kulombozo etel neveket, amik ugyanazt az etelt jelentettek vendeglokben, otthonokban... mert otthon ilyent nem tapasztaltam, otthon a nevek egyediek voltak... mindenki ugy hivta ahogy eppen akarta, es mindenki mast ertett alatta.  Es mi kis orszag vagyunk... :))

ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89746

Miert pont Szeged?  Szegedrol szarmazik a gulyas?

Előzmény: öreg_néne_b (89743)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89745

Es miert ne? :))  Hol van az a hatar, amikor valamit masnak kellene mar hivni - mert meg a variacio fogalomba sem illik bele? :))

Előzmény: ke_fe (89742)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89744

:)) Hat ez az... mindenki ugy erzi, hogy miert ne... ami rendben is van.  De... amikor valaki megvaltoztatja az osszetetelt, az akkor egy variacio lesz.

Persze, mi az eredeti... 

 

En ugy nottem fel, hogy a gulyasleves nekem nagyon egyszeru etel volt - ahogy az Anyu fozte. Egyszeru es nagyon finom :))

 

Az Anyu  keves fuszert hasznalt, de amit hasznalt attol nagyon izletes lett az etel.

A gulyasleves: hus, hagyma, kumpli, so, paprika, baberlevel, zsir... no es csipetke belefozve.

Előzmény: nettomazsola (89741)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89743

az osztrakok esküsznek, h övek az "igazi" gulyas

 

És Szeged ősi osztrák város. ;)

Előzmény: nettomazsola (89741)
ke_fe Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89742

Reges-regen volt olyan szerencse(tlensege)m, hogy az NDK-ban Drezdaban ennem kellet echte ungarische Gulashsuppe-t.

Hatarozottan edes volt, mert karamellizalt cukor is volt benne. Mikor belekostoltam, ijedtemben meg a hatamrol is ledobtam a szort.

Előzmény: nettomazsola (89741)
nettomazsola Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89741

az osztrakok esküsznek, h övek az "igazi" gulyas es ök pl belepasszirozzak a lebe a zöldseget, krumplit vagy ami meg merdekebb liszttel süritik.

keptelen vagyok megenni ...

 

egyebkent en itthon a sajat gulyasomba siman beleteszek ha epp van zöldbabot v barmit amit szeretünk. miert ne?

Előzmény: ZsuR (89737)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.17 0 0 89740

Hat igen... van amikor a szonak tobb jelentese van - pl a kánon, amit en nagyon egyoldaluan ismertem.

 

The term pepperoni is a corruption of peperoni, the plural of peperone, the Italian word for bell pepper. The first reference using pepperoni to refer to a sausage dates to 1919.[3] Throughoutcontinental Europe with the exception of France,peperone is a common word for various types of capsicum, including bell peppers and a small, spicy and often pickled pepper known aspeperoncino or also sometimes peperone piccante peperoncini or banana peppers in the U.S. Unlike in Europe, the English word pepperoni is used as a singular uncountable noun. In Italian the word "peperoncini" mostly refers to hot and spicy peppers or sometimes even to small sweet kinds, while "peperoni" refers only to sweet peppers as the Bell peppers.

 

Pepperoni is an Italian-American variety of salami(a dry sausage) usually made from cured pork and beef,[1][2] although poultry may also be used. Pepperoni is characteristically soft, slightly smoky, and bright red in color.[3] Thinly sliced pepperoni is a popular pizza topping in American-stylepizzerias,[4] a filling in the Appalachian pepperoni roll, and is used to make some varieties of sub sandwiches.

Előzmény: H_G (89739)
H_G Creative Commons License 2013.02.17 0 0 89739

Én azon csodálkoztam sokáig, hogy az amerikai művekben (mint a Garfield :) folyton valami szörnyen hízlaló kicsapongásként emlegetik a pepperonis pizzát. Elvégre itt a pepperoni egyféle hegyes erős zöldpaprika, annak a feltétként használata csak javítana egy pizza egészségességén... Végül persze leesett a parafatantusz, hogy Amerikában a pepperoni egy kolbászféle.

 

Előzmény: ZsuR (89738)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.17 0 0 89738

Ja, itt Bologna :))

Előzmény: sickamic (89734)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.17 0 0 89737

:)) Nekem is kedveskedtek mar gulyassal az ismeroseim - karfiol is volt benne meg zoldbab... nem volt rossz, de nem gulyas volt :)).

Előzmény: Törölt nick (89732)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.17 0 0 89736

Biztos igy van.  Oszinten - nem jelent sokat nekem ez a recept, inkabb keszitem az Anyu tejfolos-gombasat... 

Előzmény: Caipi (89731)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!