Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89770

Wiki ezt irja rola:

The dish actually does not originate from the Hortobágyregion of the Great Hungarian Plain and has nothing to do with Hortobágy. It was originally invented for the 1958 Brussels World Fair. However some Hungarian recipe books already featured a similar recipe in the 1930s. The name of the food is simply a marketing trick.


Mit tudtok, mi volt az eredete?

 

Előzmény: Caipi (89769)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89769

És ezt hívják hortobágyinak? Hát ez nekem ugyan nem kéne... az eredetivel ellentétben. :-)

Előzmény: Bubo.Bubo. (89762)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89768

Igen, a magyar recept szerint korrekteket. A német Paprikahuhn meg akkor korrekt, ha a német recept szerint készítik. :-)

Előzmény: H_G (89757)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89767

Igen.

Előzmény: Bubo.Bubo. (89766)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89766

meg sem néztem a leírását, csak kerestem egy képet, ami hasonlít arra, amit többször ettem hortobágyi húsos palacsintaként étteremben

 

ugyanúgy darált pörkölttel töltik egyébként

Előzmény: ZsuR (89765)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89765

Oh... nem hivjak hortobagyinak :)), hanem rantott husosnak :)).  Igy  mar mas.... :))

Előzmény: Bubo.Bubo. (89763)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89764

MIvel toltik?

Előzmény: Bubo.Bubo. (89762)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89763
Előzmény: ZsuR (89761)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89762

hajaj, a legtöbb étteremben - érdekes módon Debrecenben is - a feltekert, töltött, két végén bedugott palacsintát bepanírozzák és kisütik, és gyakran tartárral meg valami kommersz körettel tálalják...

Előzmény: ZsuR (89761)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89761

Van panirozott is?

Előzmény: Bubo.Bubo. (89760)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89760

? melyik hortobágyi palacsinta? a szószos vagy a panírozott?

Előzmény: Törölt nick (89758)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89759

A parikás csirke bizony nagyon jó tud lenni.

Előzmény: Caipi (89756)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89758

hirtelenjébe ez jut az eszembe:

 

halászlé, hortobágyi palacsinta...... ühüm, és tán mákos guba ,)

 

 

Előzmény: ZsuR (89753)
H_G Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89757

Korrekt = nincs benne más, mint ami tényleg kell és betartották a kulcsfontosságú lépéseket.

 

Előzmény: Caipi (89756)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89756

Gondolom kinek mi a korrekt, de részemről az a legjobb magyar kaja. :-)

Előzmény: H_G (89755)
H_G Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89755

Az tudtommal a lengyeleknél is van még. De korrekt paprikás csirke, az sehol máshol. (És arról is rettentően eltorzított receptek keringenek a neten...)

 

Előzmény: Caipi (89754)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89754

Na hát ehhez részemről nem értek, úgyhogy passz.... anno a hetvenes években a sóskafőzelékre csodálkozott rá nagyon Biggi barátnőm...

ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89753

MI az ami tenyleg egyeduli es magyar?

Előzmény: Caipi (89752)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89752

Csak felhoztam egy példát, azt is írhattam volna, hogy Bécsben az ember kezében függőlegesen megáll az echte ungarische langosch. :-)

Előzmény: ZsuR (89746)
Caipi Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89751

Én nem tudtam ilyet, én csak német recepteket láttam, és nem is hasonlítottak szerintem a székelygulyásra. :-)

Előzmény: nagypapi51 (89748)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89750

...vagy ugy... :))

Előzmény: öreg_néne_b (89749)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89749

Nem, csak korábban azt emlegették.

Előzmény: ZsuR (89746)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89748

Mint tudjuk, a Szegediner Goulasch a Székely káposzta - ami ugye pesti vendéglős "találmány" - német étlapi neve.

 

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (89743)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89747

Elso kulinaris racsodalkozasom a magyar konyhara... mikor hallottam a kulombozo etel neveket, amik ugyanazt az etelt jelentettek vendeglokben, otthonokban... mert otthon ilyent nem tapasztaltam, otthon a nevek egyediek voltak... mindenki ugy hivta ahogy eppen akarta, es mindenki mast ertett alatta.  Es mi kis orszag vagyunk... :))

ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89746

Miert pont Szeged?  Szegedrol szarmazik a gulyas?

Előzmény: öreg_néne_b (89743)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89745

Es miert ne? :))  Hol van az a hatar, amikor valamit masnak kellene mar hivni - mert meg a variacio fogalomba sem illik bele? :))

Előzmény: ke_fe (89742)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89744

:)) Hat ez az... mindenki ugy erzi, hogy miert ne... ami rendben is van.  De... amikor valaki megvaltoztatja az osszetetelt, az akkor egy variacio lesz.

Persze, mi az eredeti... 

 

En ugy nottem fel, hogy a gulyasleves nekem nagyon egyszeru etel volt - ahogy az Anyu fozte. Egyszeru es nagyon finom :))

 

Az Anyu  keves fuszert hasznalt, de amit hasznalt attol nagyon izletes lett az etel.

A gulyasleves: hus, hagyma, kumpli, so, paprika, baberlevel, zsir... no es csipetke belefozve.

Előzmény: nettomazsola (89741)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89743

az osztrakok esküsznek, h övek az "igazi" gulyas

 

És Szeged ősi osztrák város. ;)

Előzmény: nettomazsola (89741)
ke_fe Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89742

Reges-regen volt olyan szerencse(tlensege)m, hogy az NDK-ban Drezdaban ennem kellet echte ungarische Gulashsuppe-t.

Hatarozottan edes volt, mert karamellizalt cukor is volt benne. Mikor belekostoltam, ijedtemben meg a hatamrol is ledobtam a szort.

Előzmény: nettomazsola (89741)
nettomazsola Creative Commons License 2013.02.18 0 0 89741

az osztrakok esküsznek, h övek az "igazi" gulyas es ök pl belepasszirozzak a lebe a zöldseget, krumplit vagy ami meg merdekebb liszttel süritik.

keptelen vagyok megenni ...

 

egyebkent en itthon a sajat gulyasomba siman beleteszek ha epp van zöldbabot v barmit amit szeretünk. miert ne?

Előzmény: ZsuR (89737)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!