hello mindenkinek ma jöttek hozzám hogy itt nálam lekéne vágni egy hízot és nem tudom mennyiért csináljam meg.fűszereket meg belet is hoznak a gázt nekem kéne adni meg az egyéb dolgokat
Még nem füstöltem rajta csak szalonnát, sonkát és csülköt, de igazad van a kolbásszal kapcsolatban. Ott be kell süllyeszteni, vagy a tetőt nem nyomom teljesen rá, mert megtartják a fülek.
A felső hordó mindkét fedelét teljesen kivágtam, nem elég kifúrni, mert nem fog eléggé szellőzni.
Az árút felülről rakom be, amit 12-es négyzetvasak tartanak, amik egyszerűen a hordó peremén ülnek. A rudaknak nincs fix helye, mert így szabadon variálható a pozíciójuk.
Ha jó a füstöléshez használt por, saját maga ég nem szükséges tüzet rakni mellé, alá, fölé. Én gáz perzselővel gyújtottam meg a sok kínlódást elkerülendő.
A fedelet szintén lemez fülek tartják a helyükön és mivel a négyzetvasak távolságot tartanak a hordótol itt tud is szellőzni, kellemes enyhe légáramlat keletkezik függőleges irányban.
Ne bonyolult, nagyon olcsó és mint írtam kipróbált, bevált eszköz. A használatával kényelmesen saját ízlés szerint lehet füstölni lényegében bármit(sajt, hal, stb.), csak a füstölő térben kell rögzíteni.
Kopp-kopp... kaptunk egy ilyen fustolot, meg nem probaltuk ki. Kellene, de nincs meg merszunk hozza. Soha nem csinaltunk magunknak kolbasz felet, a Papus szokott segiteni a baratoknak a disznolkodasban, tehat van valami fogalma rola...
Azért én nem kapkodnám el a koppintást. Meg kellene nézni a kolléga kolbászait egy-két hét múlva. Kicsinek és ezokból túl melegnek tűnik nekem ez a füstölő.
Én így is értem ( persze jöhetnek a képek), csak a felsőnek a lecsúszás/ lebillenés elleni védelme nem jutott eszembe, de így leleményes a laposvasakkal.
A felső hordó aljára kívülről laposvasból vezetőket hegesztettem, 4darabot ezek tartják a peremeket pontosan egymáson. Az alsó hordó belsejében van körben egy 20x20-as zártszelvény ezzel szélesítettem ki a belső peremet. Mivel mind a két hordó ugyanolyan méretű ezért csak a peremek illesztése volt a feladat a többit elvégzi a gravitáció.
A tető a kivágott hordó fedélből van, amit szintén lemez fülekkel illesztek a helyére.
Holnap teszek fel képeket a részletekről, mert úgy érthetőbb a dolog.
Lényeges, hogy a hordó már nem mai gyerek, mert van jó állapotú hordóm is csak az olajos még belülről, ezért minimum ki kellene égetni, hogy ne legyen olajszagú a hús tőle. Inkább a rozsdás, de tisztát választottam.
A kéményen nem engedek ki füstöt az csak akkor funkcionál, amikor hagyományos üstházként működik, egyébként egy igen speciális kis serpenyővel van lefedve. A füst így a húson keresztül a szerkezet tetején távozik ahol van egy kis rés körbe. Tehát minimális huzatoltatás van csak nem a kéményen.
Nyugodtan csináld meg. ha van lehetőséged rá. Nagyon egyszerű, de ha van kérdés szívesen válaszolok rá.
Anyósomék falujában is egyre többen csinálnak ilyen füstölőket saját részre. Ha kiszámolja az ember a füstölés díját, szállítási költséget, akkor biztos megéri, kivéve ha a szomszédod ingyen megcsinálja. (persze ez sem szokott ingyen lenni, még ha nem is forintokban számoljuk :))
Nem olyan nagy macera a füstölés. Én reggel munkába indulás előtt begyújtottam, délután amikor hazaértem szintén, meg este még egy adagot. Csak a huzatoltatást kell kitapasztalni, de ez szerintem minden füstölőnél így van.
A begyújtást próbáltam először újságpapírral, fával. Elég sok kínlódás -10 fokban pláne. Gondoltam egyet és megpróbáltam a disznóperzselővel, ez lett a nyerő. Nem kell csak pár pillanat és izzik a fűrészpor.
Gondolatébresztő volt a múltkor, hogy hét határban én füstöltetek a legdrágábban, ezért csináltam házi füstölőt. Az otthon található anyagokból a legegyszerűbben csináltam meg. Kipróbáltam sonkán, szalonnán és tökéletesen működik. Akác fűrészport sikerült szereznem amibe vadcseresznye hasítékot tettem az íz fokozás miatt és tökéletesen bevált.
Tulajdonképp a meglévő üstházamra, amit szintén szabvány 200l-es hordóból csináltam egy másik hordót tettem, aminek kivágtam a két fedelét. Az egyik fedélből lett a füstölő teteje. Nem nagy kapacitású, de egy disznót le lehet füstölni vele, úgysem egyszerre megy a füstre minden. A füst minősége páratlan, nem lesz olyan barna, mint a folyékony füsttől, de az aroma nagyságrendekkel jobb.
Az egész berendezés 0 forintból kivitelezhető, amit lefüstöltem benne az minimum 6000ft lett volna nekem. Bármikor szétszedhető, szállítható, áthelyezhető máshova.
A Dick listaára is 4000 körül van. Van Victorinox késem ( igaz nem fekete,hanem sárga nyéllel) de semmi különbséget nem érzek a Dick és a Vinox között. AHogy tudom ezt is- azt is használja nem kevés vágóhíd Németországban pl. De mondjuk a Pápai hús Eickert használ. Volt a kezemben a Solventnél, de nekem egyáltalán nem tűnt jobbnak az előző kettőnél.