Épp a 3-6-9-12...hónapos szárítási folyamat elején vagyok...Idekint sajna nincs füstölőm, sonkát is csak haver segítségével tudtam szerezni, de nagyon jól néz ki a téma, a recept innen van:
A Magyar Gasztronómiai Egyesület december 29-én tartja következő hentesáru-kóstolóját, mely alkalommal a hazai virsli kerül a tárgyasztalra. Hentes témában addig is közreadjuk Muskotály Küvé tapasztalatait, melyeket a házilag sonkaszárítás terén szerzett:[...] Bővebben!Tovább »
Ne érts félre nem gizdáskodni vagy okoskodni akarok meg olyan mélységekig belemenni hogy mikor csomagolod el a húst hidegen vagy melegen aki ilyennel foglalkozik annak ilyen dolgokat tudni kell mert ez szerintem alapvetö amit gondolok hogy munkadij megfelelö legyen nyilván ne azért dolgozzon senki hogy más jóllakjon de tulzásokba se jó esni mert szerintem az hosszú távon nem kifizetödö.
Tisztelt lángölö az elöttem szoló is leszokta vágni és feldolgozni konyha készre szerintem nem élve adják oda,amit te plusszban ajánlasz a zacskó az szerintem nem ér 50 ft/kg-ot az egy 150-es hizónál 7500 ft pluszt jelent és amibe elcsomagolod annak a zacskónak az ára kb 400 ft el kell dönteni hogy vissza járó elégedett kuncsaftot akarsz vagy csak egyszer eladni ez meg az én véleményem.
Vágva, feldolgozva, konyhakészre előkészítve, fóliába (zacskó) csomagolva adod át, neki nem kell semmihez se nyúlnia, csak a fagyasztó ajtajához. Szerintem 200Ft-ot ezért kérj el. (saját vélemény)
hello mindenkinek ma jöttek hozzám hogy itt nálam lekéne vágni egy hízot és nem tudom mennyiért csináljam meg.fűszereket meg belet is hoznak a gázt nekem kéne adni meg az egyéb dolgokat
Még nem füstöltem rajta csak szalonnát, sonkát és csülköt, de igazad van a kolbásszal kapcsolatban. Ott be kell süllyeszteni, vagy a tetőt nem nyomom teljesen rá, mert megtartják a fülek.
A felső hordó mindkét fedelét teljesen kivágtam, nem elég kifúrni, mert nem fog eléggé szellőzni.
Az árút felülről rakom be, amit 12-es négyzetvasak tartanak, amik egyszerűen a hordó peremén ülnek. A rudaknak nincs fix helye, mert így szabadon variálható a pozíciójuk.
Ha jó a füstöléshez használt por, saját maga ég nem szükséges tüzet rakni mellé, alá, fölé. Én gáz perzselővel gyújtottam meg a sok kínlódást elkerülendő.
A fedelet szintén lemez fülek tartják a helyükön és mivel a négyzetvasak távolságot tartanak a hordótol itt tud is szellőzni, kellemes enyhe légáramlat keletkezik függőleges irányban.
Ne bonyolult, nagyon olcsó és mint írtam kipróbált, bevált eszköz. A használatával kényelmesen saját ízlés szerint lehet füstölni lényegében bármit(sajt, hal, stb.), csak a füstölő térben kell rögzíteni.
Kopp-kopp... kaptunk egy ilyen fustolot, meg nem probaltuk ki. Kellene, de nincs meg merszunk hozza. Soha nem csinaltunk magunknak kolbasz felet, a Papus szokott segiteni a baratoknak a disznolkodasban, tehat van valami fogalma rola...
Azért én nem kapkodnám el a koppintást. Meg kellene nézni a kolléga kolbászait egy-két hét múlva. Kicsinek és ezokból túl melegnek tűnik nekem ez a füstölő.
Én így is értem ( persze jöhetnek a képek), csak a felsőnek a lecsúszás/ lebillenés elleni védelme nem jutott eszembe, de így leleményes a laposvasakkal.
A felső hordó aljára kívülről laposvasból vezetőket hegesztettem, 4darabot ezek tartják a peremeket pontosan egymáson. Az alsó hordó belsejében van körben egy 20x20-as zártszelvény ezzel szélesítettem ki a belső peremet. Mivel mind a két hordó ugyanolyan méretű ezért csak a peremek illesztése volt a feladat a többit elvégzi a gravitáció.
A tető a kivágott hordó fedélből van, amit szintén lemez fülekkel illesztek a helyére.
Holnap teszek fel képeket a részletekről, mert úgy érthetőbb a dolog.
Lényeges, hogy a hordó már nem mai gyerek, mert van jó állapotú hordóm is csak az olajos még belülről, ezért minimum ki kellene égetni, hogy ne legyen olajszagú a hús tőle. Inkább a rozsdás, de tisztát választottam.
A kéményen nem engedek ki füstöt az csak akkor funkcionál, amikor hagyományos üstházként működik, egyébként egy igen speciális kis serpenyővel van lefedve. A füst így a húson keresztül a szerkezet tetején távozik ahol van egy kis rés körbe. Tehát minimális huzatoltatás van csak nem a kéményen.