Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2015.09.20 0 0 17079

Akkor készítettél jó sokat.

nekem nem lett ennyi parim, de azért aszaltam meg a paprika alakút mert ahhoz sok lett hogy megegyük. Lét is raktam el amennyi kell, és inkább aszaltam a paprika alakút mint kidobjam a többletet. Így legalább elfogyott, sőt aszaltan még több is fogyott volna. :)

Jövőre ebből lesz a legtöbb, mert mindenre ez vált be leginkább. Ez, és a koktél. Azt meg lehet vinni utazásra, étkezésnél 1 szem 1 falat, pont méret, stb. ...

Előzmény: eeddie (17078)
eeddie Creative Commons License 2015.09.20 0 0 17078

Én sajnálom aszalásra használni a paprika alakút amikor enni az a legfinomabb. Aszalni aszaltam kb 18 nagy tepsivel, ebből 3 tepsinyit ajándékoztam el, a többi üvegben várja a telet, némelyik olajban, némelyik csak szárazon.

Előzmény: 55judit (17077)
55judit Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17077

Próbáltad már aszalni a paprika alakút? Mennyei pariból legfinomabb még az aszalt is. Most volt először ilyen parim. Könnyű lehúzni a bőrét, hosszában 4-5-6 csíkra vágtam mérettől függően, azt a kevés magját kiszedtem. Sajnos eltevésre nem maradt, pedig 4 nagy szögletes tálcával aszaltam. Hihetetlen finom volt. :)

Előzmény: eeddie (17076)
eeddie Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17076

ÉN mindig tartok Roma VF-et, rendszerint 4 tövet. Nálam kb 120 centis,kiterjedt bokor, jóval korábban érik, mint az SM. Rengeteget terem, sokáig. Enni nekünk nem finom, de salátának, aszalni, sütni, lének jó. Keményhúsú, sok szárazanyaggal, nálam az aszalt paradicsom 90%-a ebből lett. De nem üreges és száraz, mint az SM. 

Előzmény: Mariska néni (17069)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17075
Előzmény: Mariska néni (17071)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17074

Amióta csak fóliába tartok paradicsomot azóta csak folyton növők vannak. Csak kb. 4 éve fényképezgetek. De keress rá az interneten .Küllemre hasonlít az SM-re.

Előzmény: Mariska néni (17071)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17073

Való igaz ez a kis sárgaság felül de nálam az SM-nél is volt ilyen.

 

Előzmény: 55judit (17072)
55judit Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17072

Nálam a Roma fv 160 cm-en vissza lett csípve hogy ne menjen tovább. Tényleg nem annyira potyogós, viszont nálam ahol teljes napot kaptak a szemek, ott a tetejük sárga maradt. csak levelek alatt lettek a szemek teljesen pirosak.

Előzmény: TINTUS (17070)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17071

Köszi, akkor ezzel felváltom a SM-t, amíg szünetel a támrendszer. Esetleg képed nincs egy tőről, vagy egy termésről?

Előzmény: TINTUS (17070)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.18 0 0 17070

Elnézést ha bele vau. Roma vf. szerintem jó fajta, fagyokig életben tudtam tartani a bokrot ritkítással. Két emberes mert egyik átöleli a hajtásokat és felfelé megtartja a másik átköti. Bőven terem  nem potyog olyan könnyen mint a SM. Viszont a belseje nem üreges. 120-130 centi magasak a bokrok simán.

Előzmény: Mariska néni (17069)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.18 0 0 17069

Jövőre szeretném a támrendszereket babbal-uborkával beültetni, mert évek óta paradicsom volt alattuk, igaz hogy komposztban, de kis szünetet tartanék. Mivel ez a hely a legjobb fekvés szempontjából a támrendszernek, így a futó parik legalább egy részét ki kellene váltani alacsonyabbakkal. Ezért nagyon érdekel ez a Roma. Milyen magasra nő? Mennyiben tér el az SM-től? Szerinted ez is van olyan jó?

Előzmény: eeddie (17048)
Ranyu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 17068

Köszönöm szépen, érdekel. Jelentkezni fogok.

Előzmény: wilona (17067)
wilona Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17067

Nálam az idén is nagyon jó termése volt a Cleota Pink fajtájú paradicsomnak. A legnagyobb például 883 gr-os lett. Nagyon kedveljük frissen, salátának, de befőzni is szeretem. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. E-mail címem nyilvános

Előzmény: Ranyu (17043)
gergerg Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17066

Ha valakinek lenne esetleg kedve magot csereberélni, katt ide.

GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17065

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17064)
GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17064

Köszönöm mindenkinek, nagyon kedvesek vagytok! Mindenkire hallgatok, rosszul nem járhatok...

Ma reggeli képpel küldöm üdvözletemet az Óperenciás tengeren is túlról   -  V.S.

 

 

55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17063

No, Gazfickó, van miből választani. :)

A lényeg, legyen a mag érett pariból szedve, és szárazon eltéve. Tuti módszer! :)

CBNora Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17062

Mostanában én is így csinálom, csak saját levében buggyantom, nem rakok hozzá vizet.

De a papírra ragasztott, nem alaposan mosott magok is jól kelnek.

Előzmény: Rhéman (17058)
janijani Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17061

Én sem szoktam tisztára mosni a paradicsommagokat csak kipiszkálom, nagyjából lemosom és felragasztom egy papírra. A kelési arány így is közel 100%. Az utóérlelés akkor kell ha éretlenül leszedett (pl piacon vett) paradicsomból akarok magot fogni.

 

A paprika magot meg a csutkájában hagyva jól kiszárítom és így teszem el egy papírzacskóba. 

Előzmény: Lora1213 (17055)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17060

Így van kedves Rhéman, a te magjaid is ugyanolyan jól keltek mint a sajátom. :)

 

 

Előzmény: Rhéman (17058)
Rhéman Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17059

ciccot = cuccot

Rhéman Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17058

Én a magfogásra szánt paradicsomot az ablakpárkányon kicsit utóételem. 

 

A kiszedett magot, és a ráragadt ciccot pohárba teszem, kicsi vizet öntök rá, és pár napig lefedve tartom. Ezalatt az idő alatt penész réteg keletkezik a tetején. Ezt eldobom, a pohár tetejére került léha magokkal együtt. A penész lebontja a csírázást gátló anyagot.

 

A maradékot egy erre a célra tartott tea szűrőn leszürüm, kiterítve szárítom, felcímkézve zacskóba teszem.

 

Gyorsan kelnek, és magas százalékban. Sok embernek küldtem már magot, eddig senki nem panaszkodott.

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17052)
beetee Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17057

Másik vélemény - bár tényleg nem folytattam kísérleteket ez irányban - hogy a csírázásgátló mellett természetes gombaölők is vannak abban a mázban. Ami meg védené egy kicsit a csírázáskor.

 

Szóval ez lehet hogy se nem fehér, se nem fekete...

Előzmény: Lora1213 (17055)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17056

Tudom Lora, ezt már több helyen is olvastam, de ha így is kikél mind,ill. néha 1-1 nem, akkor nincs vele gond.

 

Az én módszerem magyarázata még Nagymamától ered. Miszerint az a mag sincs lemosva ami paradicsommal együtt kerül földbe, és ki lehet próbálni, szebb, életerősebb növények is fejlődnek belőle. Nagymama szerint a paradicsomnak jót tesz az a tápanyag, ami a paradicsomhússal a magokon marad. Egyetlen hátránya a helyben vetésnek az, hogy bő 1 hónappal később lesz rajta termés mint a palántaneveléses módszerrel. Én igazat adok neki, sok év óta én is ezt tapasztalom.

Ettől függetlenül tetszenek a mosott magok, de a tapasztalat szerint semmi előnye nincsen.

Előzmény: Lora1213 (17055)
Lora1213 Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17055

Nem csak a szépség miatt kell mosni a magokat. A felszínükön csírázás gátló anyag van, azt kell lemosni.  Jobb lesz a kelési arány.

Előzmény: 55judit (17054)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17054

Másik módszer ahogyan meg én szoktam:

Kikaparom a magokat egy tányérra, ami így nagyon leves. Rátenyerelek egy konyharuhával, a magok ráragadnak, erről átkaparom késsel egy papírlapra. Mire ott megszárad, rá is tapad. Ráírom a nevét, elteszem. Én sosem mosom. Bár egyértelműen szebb lesz a mag ahogyan Mariska tárolja majd, de nekem így is tetszik. :D

 

 

Előzmény: Mariska néni (17053)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17053

Jókor kérdezted, pont magot szedek. Amikor esszük a jó érett paradicsomot félbevágom,  kiskanállal kikotrom a magot egy edénybe. Beleteszem egy kis befőttes üvegnyi vízbe, és lezárva jól összerázom, így a magok szépen különválnak.

 

A tetején lévők a léha magok, ezeket le szoktam önteni, mert ezek tavasszal úgysem kelnének ki. Az alul maradók a jók, ezeket szitára téve megszárítom és elteszem egy dobozkába, zacsiba, bármibe. De van, aki még ennél is egyszerűbben csinálja. Egyébként nem zaklattál, jó érzés, hogy a világ másik felén is növöget a kedvenc paprika alakúm, és hogy ilyen gonddal ápolgatod:)

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17052)
GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17052

Valaki megmondaná nekem, mi a legjobb módszer, hogy a paradicsom magját eltegyem?

Meddig tartsam a szárán, és mit, hogyan?

(Lehet, hogy idétlen vagyok, de nem akarom Mariska nénit jövőre is zaklatni!)

Most olyan ablakpárkányom van, amit reggeltől délig süt a nap, és talán végre

  én is nevelhetek palántát!

Köszi, ha segítetek! 

GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17051

Idehoztam a Facebookról:

 

55judit Creative Commons License 2015.09.09 0 0 17050

Köszönöm, hátfahamut nem szórtam, viszont víz hiány nem volt. Úgy öntöztem mint a kis angyal.

Előzmény: bojnik (17049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!