nekem nem lett ennyi parim, de azért aszaltam meg a paprika alakút mert ahhoz sok lett hogy megegyük. Lét is raktam el amennyi kell, és inkább aszaltam a paprika alakút mint kidobjam a többletet. Így legalább elfogyott, sőt aszaltan még több is fogyott volna. :)
Jövőre ebből lesz a legtöbb, mert mindenre ez vált be leginkább. Ez, és a koktél. Azt meg lehet vinni utazásra, étkezésnél 1 szem 1 falat, pont méret, stb. ...
Én sajnálom aszalásra használni a paprika alakút amikor enni az a legfinomabb. Aszalni aszaltam kb 18 nagy tepsivel, ebből 3 tepsinyit ajándékoztam el, a többi üvegben várja a telet, némelyik olajban, némelyik csak szárazon.
Próbáltad már aszalni a paprika alakút? Mennyei pariból legfinomabb még az aszalt is. Most volt először ilyen parim. Könnyű lehúzni a bőrét, hosszában 4-5-6 csíkra vágtam mérettől függően, azt a kevés magját kiszedtem. Sajnos eltevésre nem maradt, pedig 4 nagy szögletes tálcával aszaltam. Hihetetlen finom volt. :)
ÉN mindig tartok Roma VF-et, rendszerint 4 tövet. Nálam kb 120 centis,kiterjedt bokor, jóval korábban érik, mint az SM. Rengeteget terem, sokáig. Enni nekünk nem finom, de salátának, aszalni, sütni, lének jó. Keményhúsú, sok szárazanyaggal, nálam az aszalt paradicsom 90%-a ebből lett. De nem üreges és száraz, mint az SM.
Amióta csak fóliába tartok paradicsomot azóta csak folyton növők vannak. Csak kb. 4 éve fényképezgetek. De keress rá az interneten .Küllemre hasonlít az SM-re.
Nálam a Roma fv 160 cm-en vissza lett csípve hogy ne menjen tovább. Tényleg nem annyira potyogós, viszont nálam ahol teljes napot kaptak a szemek, ott a tetejük sárga maradt. csak levelek alatt lettek a szemek teljesen pirosak.
Elnézést ha bele vau. Roma vf. szerintem jó fajta, fagyokig életben tudtam tartani a bokrot ritkítással. Két emberes mert egyik átöleli a hajtásokat és felfelé megtartja a másik átköti. Bőven terem nem potyog olyan könnyen mint a SM. Viszont a belseje nem üreges. 120-130 centi magasak a bokrok simán.
Jövőre szeretném a támrendszereket babbal-uborkával beültetni, mert évek óta paradicsom volt alattuk, igaz hogy komposztban, de kis szünetet tartanék. Mivel ez a hely a legjobb fekvés szempontjából a támrendszernek, így a futó parik legalább egy részét ki kellene váltani alacsonyabbakkal. Ezért nagyon érdekel ez a Roma. Milyen magasra nő? Mennyiben tér el az SM-től? Szerinted ez is van olyan jó?
Nálam az idén is nagyon jó termése volt a Cleota Pink fajtájú paradicsomnak. A legnagyobb például 883 gr-os lett. Nagyon kedveljük frissen, salátának, de befőzni is szeretem. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. E-mail címem nyilvános
Én sem szoktam tisztára mosni a paradicsommagokat csak kipiszkálom, nagyjából lemosom és felragasztom egy papírra. A kelési arány így is közel 100%. Az utóérlelés akkor kell ha éretlenül leszedett (pl piacon vett) paradicsomból akarok magot fogni.
A paprika magot meg a csutkájában hagyva jól kiszárítom és így teszem el egy papírzacskóba.
Én a magfogásra szánt paradicsomot az ablakpárkányon kicsit utóételem.
A kiszedett magot, és a ráragadt ciccot pohárba teszem, kicsi vizet öntök rá, és pár napig lefedve tartom. Ezalatt az idő alatt penész réteg keletkezik a tetején. Ezt eldobom, a pohár tetejére került léha magokkal együtt. A penész lebontja a csírázást gátló anyagot.
A maradékot egy erre a célra tartott tea szűrőn leszürüm, kiterítve szárítom, felcímkézve zacskóba teszem.
Gyorsan kelnek, és magas százalékban. Sok embernek küldtem már magot, eddig senki nem panaszkodott.
Másik vélemény - bár tényleg nem folytattam kísérleteket ez irányban - hogy a csírázásgátló mellett természetes gombaölők is vannak abban a mázban. Ami meg védené egy kicsit a csírázáskor.
Szóval ez lehet hogy se nem fehér, se nem fekete...
Tudom Lora, ezt már több helyen is olvastam, de ha így is kikél mind,ill. néha 1-1 nem, akkor nincs vele gond.
Az én módszerem magyarázata még Nagymamától ered. Miszerint az a mag sincs lemosva ami paradicsommal együtt kerül földbe, és ki lehet próbálni, szebb, életerősebb növények is fejlődnek belőle. Nagymama szerint a paradicsomnak jót tesz az a tápanyag, ami a paradicsomhússal a magokon marad. Egyetlen hátránya a helyben vetésnek az, hogy bő 1 hónappal később lesz rajta termés mint a palántaneveléses módszerrel. Én igazat adok neki, sok év óta én is ezt tapasztalom.
Ettől függetlenül tetszenek a mosott magok, de a tapasztalat szerint semmi előnye nincsen.
Kikaparom a magokat egy tányérra, ami így nagyon leves. Rátenyerelek egy konyharuhával, a magok ráragadnak, erről átkaparom késsel egy papírlapra. Mire ott megszárad, rá is tapad. Ráírom a nevét, elteszem. Én sosem mosom. Bár egyértelműen szebb lesz a mag ahogyan Mariska tárolja majd, de nekem így is tetszik. :D
Jókor kérdezted, pont magot szedek. Amikor esszük a jó érett paradicsomot félbevágom, kiskanállal kikotrom a magot egy edénybe. Beleteszem egy kis befőttes üvegnyi vízbe, és lezárva jól összerázom, így a magok szépen különválnak.
A tetején lévők a léha magok, ezeket le szoktam önteni, mert ezek tavasszal úgysem kelnének ki. Az alul maradók a jók, ezeket szitára téve megszárítom és elteszem egy dobozkába, zacsiba, bármibe. De van, aki még ennél is egyszerűbben csinálja. Egyébként nem zaklattál, jó érzés, hogy a világ másik felén is növöget a kedvenc paprika alakúm, és hogy ilyen gonddal ápolgatod:)