Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17195

Lényegében egyetértünk.

Előzmény: juhosttt (17190)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17194

Igen, pont erre a disznóságra voltam kíváncsi. Így tömeg szőlő termelőként kár a minőséget erőltetni, ha úgy is csak eladják szőlőként...

Előzmény: Törölt nick (17192)
BZoltan Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17193

60-at??? Dögöljenek meg :(

Egyébként nekem továbbra is szent meggyőződésem, hogy az alázóan alacsony felvásárlási árak egyik oka pont az, hogy hülyék lennének a pancsgyárak sokat adni a szőlőért és főleg a természetes cukortartalomért amikor tök legálisan fel tudják húzni a szar alapanyagot is.

Előzmény: Törölt nick (17188)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17192

Nem. Az elvárt fok 17,1. Alatta 3-5 ft levonás fokonként

Csak az a disznóság, ha 17,1-nél jobb a szőlő akkor viszont nincs plusz

Előzmény: juhosttt (17191)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17191

Ez minőségtől független, vagy az árat pl a cukorfok (vagy bármi más) is befolyásolja?

Előzmény: Törölt nick (17186)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17190

El is árultad, hogy mi a probléma! Nincs is elérhető magyar szőlőből magyar bor!!!

Nem tagadom, hogy lehet merlotbol meg cabernet fajtákból jó bort csinálni. De azért a régi magyar fajtákat se kellene teljesen elfelejteni! Azt se állítom h csőlátásban kell gondolkozni és csak a magyar fajta legyen, még akkor is ha semmire se jó, de azért bizonyos szinten csak jó lenne ha visszatérnének és nem kellene bejárni az országot 1-1 ritka fajtáért! Nekem itthon a fekete rizling a zászlós bor szőlőm, de pl ebből nem fogok telepíteni 1-2 Ha-t, csak itthon a kertbe lesz pár tőke és kész.

 

Én nem olvastam 7-es tankönyvet, ez csak a személyes véleményem.

 

Előzmény: Falusi1 (17182)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17189
Előzmény: Törölt nick (17188)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17188

gondolod? 60-at hallottam a biankára

Előzmény: BZoltan (17184)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17187

délelőtt megyek a pincéhez és rákérdezek a többire is

Előzmény: Törölt nick (17186)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17186

Ami biztos:

irsai 110

cserszegi 80

rizlingszilváni 75

Előzmény: Kulicz (17185)
Kulicz Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17185

Idén is eladom borszőlőimet, Kékfrankos és Olaszrizling. Az árakról még senki nem nyilatkozott, gondolom sok jóra ne számítsak, mégis mennyi felétek a szőlő ára?

Előzmény: Törölt nick (17181)
BZoltan Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17184

Mennyi?

 

Ilyen évben a rezisztens fajták aranyat érnek.

Előzmény: Törölt nick (17181)
kersa48 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17183

Üdv. Mindenkinek!

Segítséget, javaslatot szeretnék kérni a témában jártas társaktól. Gyalázatosra sikeredett a szőlő termésem az idén, ami nagyban a jégverés, illetve a lisztharmat okozta / pedig géppel keményen permeteztettem /. Kérdésem, ha ledarálom pálinkának, mit várhatok tőle, gondolok itt a lisztharmat okozta ízhibára / mintha itt olvastam volna ilyet /?

Falusi1 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17182

Természetesen csak magamnak termelek, mint ahogy írtam csak műkedvelő vagyok. Viszont a magyar fajták borairól nincs semmi infóm, mert nem lehet sehol kapni én legalább is nem találok. Cabernetből készült borokat pedig már kóstoltam és volt köztük egész jó is.

Elárulom azt is, ami a hsz.-em közvetlen kiváltó oka volt. Olvastam, hogy az egyik hetedikes tankönyvben a nyugatmajmolásról írnak és elképedtem. Elismerem, hogy ez elég merész asszociációs ív volt.

Előzmény: juhosttt (17176)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17181

Na, megvolt a szüret egy része. A mennyiség és a minőség hozta az elvárást, a vételár gyalázatos.

Maci_P Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17180

Hello!

Látom, kell egy ilyen oltványost nekem is találnom...

Üdv.

   Maci

Előzmény: BZoltan (17179)
BZoltan Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17179

Oltványt abból készít az oltványos amilyen csapot viszel neki. Már ha jóban vagy az oltványossal és rá tudod venni. Mi idén is csináltattunk több régi magyar fajtából sokszáz oltványt.

Előzmény: Maci_P (17178)
Maci_P Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17178

Hello!

 

A kékfrankos majdnem magyarnak tekinthető, vagy ott vannak az újak: magyar frankos, néró, turán, medina, rubintos.

Próbálkozásnak azért jobb, mert a mi éghajlatunkon ezek sokkal jobbak - és magyarok. És majdnem mindegyikből ittam már bort.

Meg vannak a régi magyar fajták, bár azokat inkább csak átoltással lehet szaporítani, mert oltványt nem igazán készítenek belőle.

 

Üdv

   Maci

Előzmény: Falusi1 (17174)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17177

Én is szeretem a kihívásokat, azért is akarok régi fajtákkal foglalkozni, de pl a kora-közép őszi fagyokkal nem tudok mit kezdeni.

Előzmény: kovás zoli (17175)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.03 0 0 17176

Na úgy látom 8 órát itt hevert a hsz...

Vártam is az ilyen reakciókat! :)

Te piacra termelsz, vagy csak magadnak? Ha valaki magának megtermeli mert mondjuk ezt szereti oké. Én is ittam finom merlot rozét, de ettől nem fogok belevágni, mert csak bukta lenne. Ha van 6 fajta merlot roze a tesó polcán, akkor a 7. már nem sok mindent fog változtatni...

 

De ahogy elnézem az üzletek boros polcait, magyar fajta szőlőből alig találni roze v vörös bort. Vagy ennyire tudatlan vagyok és nincs is? Mondjuk mikor megemlítettem a régi fajtákat, hallottam olyan visszajelzést, hogy sokan belevágtak aztán meg kivágták, mert csalódás volt. Én személy szerint a jádorvány, kék bakator, csókaszőlő-t próbálnám ki, és ha lehetőségem nyílik ki is fogom. 

 

De ez mind csak az én személyes véleményem, senkit nem nézek ettől kevesebbnek, hogy milyen fajtával van a piacon, vagy magának! 

Előzmény: Falusi1 (17174)
kovás zoli Creative Commons License 2014.09.02 0 0 17175

Sziasztok

 

Köszönöm a valaszaitokat.Valoszinü megprobalkozom a merloval.Szeretem a kihivasokat es szeretm babusgatnia szölömet

 

Köszönöm

Falusi1 Creative Commons License 2014.09.02 0 0 17174

 Nekem pedig Cabernet fajták vannak, akkor én is a külföldieket majmolom?

Persze van kadarkám is, de a Cabernetet én is azért ültettem mert a szakirodalom szerint jó minőségű bort ad.

Ezt most fogom megtapaszalni, mert most fogtam termőre.

Egyébként szívesen fogadok száraz, vörösbort adó magyar fajtára vonatkozó javaslatot és csak műkedvelő vagyok.

 

Előzmény: juhosttt (17172)
Zalancelot Creative Commons License 2014.09.02 0 0 17173

Nekem kb 60 tő van.

Saját tapasztalat alapján bátran merem ajánlani.

A bora elő osztályú, ha egészségesen megőrződ a szőlejét szüretig, kifogástalan bor készíthető belőle.

A szüret ideje október, annak is inkább közepe- vége.

Elég sok zöldmunkát igényel, mivel rengeteg hónaljhajtást nevel, erős megújulási képessége van.

Alvórügyről is termést hoz, ezért  ha a tavaszi szélviharok a termővesszőket letördelik még várhatsz róla termést.

A fürtje kissé laza, ennek ellenére nagy fürtöket is képes nevelni

Én Kékfrankossal házasítom, mondhatom, a zászlós vörösborom szokott lenni!

Előzmény: kovás zoli (17165)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.01 0 0 17172

Nekem van tavalyi ültetés. Későn kezdett el hajtani és úgy tudom kései érésű is. Továbbá nem tudom mért kell a külföldieket majmolni a nagy és kis és közepe borászatoknak. Nekem 1 tő van belőle, csak azért hogy a fajtaválaszték bővüljön.

Olyan helyre tuti nem való, ahol az őszi fagyok hamar jönnek.

Előzmény: kovás zoli (17165)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.01 0 0 17171

Más az egyes növények anyagcseréjének ideje. 

Előzmény: Gudora (17170)
Gudora Creative Commons License 2014.09.01 0 0 17170

Sziasztok!

Ki tudja, mi az oka/magyrázata annak, hogy a növényvédőszereknél az ÉVI, különböző növényeknél más és más, sőt, azonos szernél, (a nevét most nem tudom), rövidebb az ÉVI csemege szölő esetében, mint borszölőnél. Pl a  lentebb említett Switch 62.5 WG esetében jelentős az eltérés a szölő (28 nap) és a szamóca (3 nap), vagy a málna, szeder (14 nap) esetében.

Azt sejtem én is, hogy hosszú kísérletek, vizsgálatok előzték meg a szerek forgalomba hozatalát, de józan paraszti ésszel nehéz megérteni a különbségeket.

Zoli a séf  a Gudorából 

SASA1949 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 17169

T  Fórumozók ! Holnap  fél tizkor   szüreti bemutató a pécsi Szölészeti   Kutató Intézet szölészetében !

jános 55 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 17168

Hétvégén kényszerből szedte ismerősöm az oportóját és a zenitet, mert a lisztharmat is megfogta és erősen megindult rothadni is. Az oportó mustfok 14-es volt állítása szerint. Zenit egy kicsit jobb volt ott 16-os cukorfokot mértek. Erről több mondani való nincs is.

Előzmény: dokimax (17157)
jános 55 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 17167

Pénteken permeteztem szürke rothadás ellen, chorust ( ÉVI 14) adtam neki és egy kis kumulust. Októberre tervezem a szüretet. Egy kis lisztharmat volt, de időben megfogtam nem számottevő a kár. Rothadás nem volt eddig és azért permeteztem, hogy ne is legyen. Az tény, hogy a szomszédaim rám csodálkoztak, hogy permetezem a szőlőt ilyenkor. Őszintén be vallom életemben ez volt az első, hogy augusztus végén permeteztem, pedig több évtizede kapcsolatban vagyok a szőlővel. 

 

Előzmény: kovás zoli (17159)
drotszamaras Creative Commons License 2014.09.01 0 0 17166

Kōszönöm az infokat!

Előzmény: juhosttt (17162)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!