félreértettél!!! Kisbáláról van szó, így már annyira nem is speciális a kazán, csak annyi a trükk hogy nagy ajtó van rajta, az egész eleje lenyílik, ezáltal belefér minden vacak. Plusz a rostélyban és az ajtóban is víz van, így a parázsló fa is fűti a vizet. A kisbála 100 ft-os tétel, de itt nem is kell a takarmányminőségűre gondolni, hanem csak az a lényeg hogy száraz legyen.
Sok melléktermék keletkezik a mezőgazdaságban, pl.:
- szalmabála (tavalyi, penészes, stb)
- kukoricaszár (bálázva, kévézve, stb)
- favisszavágásból, kivágásból gallyak, vékonyabb ágak
- energiafű, fa, ezek a jövő zenéi, így legalább értelmes, eladható dolgot lehetne termeszteni!!!!
- Nagy rönkök, gyökerek, ormótlan fák, amik nem férnek be a normál kazánba
- Préselési melléktermék (pellet, fűrészpor, olajpréselési melléktermék!)
- olcsóbb fa (fenyő, stb), amiből több kell egyszerre, de mivel mázsára közel ugyanannyit fűt mint a drágább, így jóval olcsóbb ugyanannyi MJ fűtőérték.
Láttam egy traktor után köthető aprítógépet, amivel a fakivágás, erdőritkítás után a muksó ingyen összeszedte a gallyakat (amit felaprított a gép pár 10 cm-es darabokra), így neki volt olcsó tüzelője, az erdőtulaj meg megszabadult a karvastagságnál vékonyabb hulladéktól.
Vannak profibb gépek is, az egész fát megetetik vele, és eladják pelletüzemnek az aprítékot.
Hirtelen ennyi témaindítónak.