Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17218

Ez nagyon szép, ha megfizetik megéri várni is a szürettel.

Előzmény: Törölt nick (17216)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17217

Itt az augusztus volt csapadékos, azóta nem volt egy jó peronoszpóra ölő meleg, így sajnos akkor felütötte a fejét. Most úgy pangás van, nem nagyon terjed. Az idő elég szeles, meleg az nincs, a pára is egész magas, napsütés az néha van, de sokszor takar a felhő. Nem tudom mit számít még közel 3-4 hét, de nagyon bízom benne, hogy nem jön be az őszi fagy, mert akkor még húzhatom a szüretet.

Előzmény: Cirfandlia (17214)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17216

Szüret előtt

cserszegi                                             kékfrankos

  

 

generosa

 

kess__ Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17215

Van esetleg valakinek zenit szőlője? Ha igen, érdekelne -kíváncsiságból-, hogy amennyiben már leszüretelte, akkor mikor, hol és milyen cukorfokkal. 

Cirfandlia Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17214

Biztos. A Tiszántúlon napok óta nyárias meleg, napos, száraz idő és 25-30 fokok vannak, míg a nyugati harmad belefullad a vízbe. http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/  Nem is értem Juhosttt-nél a peronoszt... :O

(Mi Baranyában 83 mm-nél vagyunk 5 nap alatt... )

Előzmény: dokimax (17213)
dokimax Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17213

Lehet, hogy nem egy felé lakunk, mert nálunk ezen a héten nem ment 20 celsius fok fölé a hőmérséklet, és minden nap esett. Öt nap alatt ha egy órát sütött a nap...

Előzmény: juhosttt (17206)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17212

Nálam még nincs darázs, de ha jönnek is kiteszem a darázs fogó sörös mézes dobozokat. (Bár volt egy darázsfészek, oda tettem és nem jöttek oda.)

Előzmény: Falusi1 (17211)
Falusi1 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17211

A tömött fürtű fajták nálam is kezdenek rothadni nem utolsó sorban a darazsak miatt is.

Előzmény: juhosttt (17209)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 17210

Emberek! Színtiszta, egyszerű globalizáció van, ami már megtépázta-tönkretette számos ágazatunkat, most érkezett el teljes erővel a szőlő-bor ágazatba is. 50-60 forintért jön be a spanyol-olasz bor, egyre nagyobb tömegben, és egyre több alsópolcos gagyimárka hátcímkéjén olvasható a "származási hely: EU országai felirat".  60 forintos bor meg a piacon hosszú távon max 30-40 forintos szőlőárakat fog eredményezni. Magam is kaptam 2 hete egy körímélt egy spanyol cégtől, többszáz magyar pincének elküldték, kb 10 féle spanyol bort kínáltak 60-120 Ft/l áron, a vevő az alkoholfokot is meghatározhatja. Számos nagy magyar cég már élt is ezekkel a lehetőségekkel.

Előzmény: Törölt nick (17200)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17209

Semmilyen unortodox dolog nincs itt. Nem írja elő törvény, hogy mikor lehet utoljára permetezni. Arra sincs törvény h éretlenül kell a szőlőt szüretelni. Persze vannak jó és rossz évek. Ez egy rossz év. A tavalyi kiváló volt. De ha meg tudjuk menteni, akkor meg kell menteni a menthetőt.

Bár érdekes, hogy a fekete rizling nem rezisztens, mégse betegedett le annyira mint itt egyeseknek a rezi szőlők. Bár a fejművelésűek azért van ahol jobban lebetegedtek, de egy lombritkítás még helyre rázta őket.

 

De ha a nordox jobban tapadt volna, sztem ennyi gondom se lett volna. továbbá jövőre mindenképpen lesz egy augusztus közepei rothadás elleni permetezés, mert annyira tömött a rizling fürtje h rothad mindig.

Előzmény: Falusi1 (17208)
Falusi1 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17208

Köszönöm. Az ember úgy látszik néha rákényszerül unortodox lépésekre.

Előzmény: juhosttt (17207)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17207

Én lettem volna az egyik aki ezt mondta. Én is kontakttal mentem és csak a fertőzött levelekre.

A minap a fekete rizlingen is láttam a fiatal levélzeten  pár peronosz foltot, de nem olyan vészes. Ott a fürt tömöttsége végett erősen rothadni kezdett, de a teldor segített. Ez aug 25-én volt.

Most szeptemberbe már csak a csemegéket fogom leszórni rézzel, ha nem akar a peronosz megállni, de csak miután leszüreteltem!! 

Előzmény: Falusi1 (17205)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17206

Elképedve nézem a fokokat, árakat, elveket... Én tavaly agyon terhelve 19 fokosan szüreteltem. Idén kevesebb mint fele annyi terheléssel megint a 19 fokot várom, és valamivel jobb minőséget a tavalyhoz képest.

Az ezerjót tavaly megettük, ott nem tudom mennyi volt a fok, de attól is várom a 19-20 fokot, és a novemberi szüret a cél.

Továbbá szeptember vége előtt csak akkor szüretelek, ha a dér annyira megcsípi h a levelek lefagynak.

Az idő jobb mint augusztusba, néha süt a nap, akkor meleg is van. Az esőfelhők nagyon riogatnak, de remélem kivárnak novemberig...

Falusi1 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17205

Valaki a közelmúltban írta, hogy még permetezett, Lehet, hogy eretnekség de peronoszpóra ellen én is tervezem. Azt reméltem, hogy megáll a fertőzés, de nem, már néhány öreg levelet is részben elszárított a fiatalokról nem is beszélve, melyek kezdenek lehullani. A termés még a tőkén van, de csak a fertőzött gócokat és a fiatal felső levelek permetezésére gondoltam kontakttal.

Véleményeteket örömmel olvasnám.

Falusi1 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17204

Nekem 3 tő magasművelésű Biankám van. Volt úgy hogy tavasszal a bogarak rágták a rügyeket, nyár elején pedig az atkák támadták meg de peronoszpórás, lisztharmatos, botrítiszes még sosem volt.

Előzmény: zsebpiszok0510 (17201)
dokimax Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17203

Köszönöm!

Én is úgy döntöttem múlt vasárnap hogy nincs mire várni, és azóta esett végig és 20 fok volt maximum. Napsütés semmi. Én 15-ös cukorfokot mértem.

Előzmény: jános 55 (17168)
Maci_P Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17202

Hello!

 

A bianca elvben rezisztens. Vagy ez csak idén ilyen, és a többi évben, amikor nem ilyen esős az év, nincs ilyen gond vele?

Mert pont bianca telepítésen is gondolkodom.

 

Köszi

   Maci

Előzmény: zsebpiszok0510 (17201)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17201

Így néz ki a peronoszos bianka:

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17200

A szőlőművelést? szerintem rossz helyre címezted. Nem a termelőkkel van probléma, hanem a felvásárlókkal

Az árak, ami biztos:

irsai fok nélkül 110

A többinél 17,1 a bűvös szám:

                          alatta      fölötte

bianka                  60           65

rizlingszilváni        70           75

veltelini                 70           75

cserszegi              75            80

fizetés: "még az idén"

Előzmény: Oechsle (17196)
BZoltan Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17199

Így van.


Aztán habzik a Varga család meg a többi sűrítményező, cukrozó, pancsoló tróger szája, ha előkerül ez a téma.

 

Nekik igazándiból a szőlőnek nema cukortartalma kell, hanem a származásija. Ha az megvan akkor a törvény minden lehetőséget megad nekik, hogy akár 12-es mustfokból is kihozzák a bort.

 

Előzmény: Oechsle (17196)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17198

A perenoszos szőlők jövőre fognak valamennyit teremni?A vesszők be tudtak érni.

Holnap lesz bianka fórum a müv.házban Kiskőrösön,lehet ,hogy elmegyek.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17197

Mikor fizetnek?Van olyan hely,ahol mondták ,hogy átveszik,de csak fél év múlva fizetnek.Árat akkor még nem tudtak mondani.

Előzmény: Törölt nick (17192)
Oechsle Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17196

Akitöl az Irsait veszem azt mondta, hogy augusztus 15-en leszedi, mert akkora tud embereket szerezni a szüretre. Az, hogy eretlen a szölö az öt nem erdekli, mert a Varga ugyanannyit fizet ha 12-es, ha 17-es.

 

A cserszegit idehoztak nekem 13-es cukorfokkal, mert ha nem kell eladjak a Varganak.

 

Az irsaiert 130, a cserszegiert 120 forintot fizettem. Szerencsere minden mas fajta sajat ültetvenyen van es nem vagyok kiteve ennek a rossz alkupozicionak.

 

A szölömüveles szot nagyon sok embernek nem lenne szabad kiejtenie a szajan.

Előzmény: BZoltan (17193)
Falusi1 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17195

Lényegében egyetértünk.

Előzmény: juhosttt (17190)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17194

Igen, pont erre a disznóságra voltam kíváncsi. Így tömeg szőlő termelőként kár a minőséget erőltetni, ha úgy is csak eladják szőlőként...

Előzmény: Törölt nick (17192)
BZoltan Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17193

60-at??? Dögöljenek meg :(

Egyébként nekem továbbra is szent meggyőződésem, hogy az alázóan alacsony felvásárlási árak egyik oka pont az, hogy hülyék lennének a pancsgyárak sokat adni a szőlőért és főleg a természetes cukortartalomért amikor tök legálisan fel tudják húzni a szar alapanyagot is.

Előzmény: Törölt nick (17188)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17192

Nem. Az elvárt fok 17,1. Alatta 3-5 ft levonás fokonként

Csak az a disznóság, ha 17,1-nél jobb a szőlő akkor viszont nincs plusz

Előzmény: juhosttt (17191)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17191

Ez minőségtől független, vagy az árat pl a cukorfok (vagy bármi más) is befolyásolja?

Előzmény: Törölt nick (17186)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17190

El is árultad, hogy mi a probléma! Nincs is elérhető magyar szőlőből magyar bor!!!

Nem tagadom, hogy lehet merlotbol meg cabernet fajtákból jó bort csinálni. De azért a régi magyar fajtákat se kellene teljesen elfelejteni! Azt se állítom h csőlátásban kell gondolkozni és csak a magyar fajta legyen, még akkor is ha semmire se jó, de azért bizonyos szinten csak jó lenne ha visszatérnének és nem kellene bejárni az országot 1-1 ritka fajtáért! Nekem itthon a fekete rizling a zászlós bor szőlőm, de pl ebből nem fogok telepíteni 1-2 Ha-t, csak itthon a kertbe lesz pár tőke és kész.

 

Én nem olvastam 7-es tankönyvet, ez csak a személyes véleményem.

 

Előzmény: Falusi1 (17182)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.04 0 0 17189
Előzmény: Törölt nick (17188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!