Itt az augusztus volt csapadékos, azóta nem volt egy jó peronoszpóra ölő meleg, így sajnos akkor felütötte a fejét. Most úgy pangás van, nem nagyon terjed. Az idő elég szeles, meleg az nincs, a pára is egész magas, napsütés az néha van, de sokszor takar a felhő. Nem tudom mit számít még közel 3-4 hét, de nagyon bízom benne, hogy nem jön be az őszi fagy, mert akkor még húzhatom a szüretet.
Lehet, hogy nem egy felé lakunk, mert nálunk ezen a héten nem ment 20 celsius fok fölé a hőmérséklet, és minden nap esett. Öt nap alatt ha egy órát sütött a nap...
Emberek! Színtiszta, egyszerű globalizáció van, ami már megtépázta-tönkretette számos ágazatunkat, most érkezett el teljes erővel a szőlő-bor ágazatba is. 50-60 forintért jön be a spanyol-olasz bor, egyre nagyobb tömegben, és egyre több alsópolcos gagyimárka hátcímkéjén olvasható a "származási hely: EU országai felirat". 60 forintos bor meg a piacon hosszú távon max 30-40 forintos szőlőárakat fog eredményezni. Magam is kaptam 2 hete egy körímélt egy spanyol cégtől, többszáz magyar pincének elküldték, kb 10 féle spanyol bort kínáltak 60-120 Ft/l áron, a vevő az alkoholfokot is meghatározhatja. Számos nagy magyar cég már élt is ezekkel a lehetőségekkel.
Semmilyen unortodox dolog nincs itt. Nem írja elő törvény, hogy mikor lehet utoljára permetezni. Arra sincs törvény h éretlenül kell a szőlőt szüretelni. Persze vannak jó és rossz évek. Ez egy rossz év. A tavalyi kiváló volt. De ha meg tudjuk menteni, akkor meg kell menteni a menthetőt.
Bár érdekes, hogy a fekete rizling nem rezisztens, mégse betegedett le annyira mint itt egyeseknek a rezi szőlők. Bár a fejművelésűek azért van ahol jobban lebetegedtek, de egy lombritkítás még helyre rázta őket.
De ha a nordox jobban tapadt volna, sztem ennyi gondom se lett volna. továbbá jövőre mindenképpen lesz egy augusztus közepei rothadás elleni permetezés, mert annyira tömött a rizling fürtje h rothad mindig.
Én lettem volna az egyik aki ezt mondta. Én is kontakttal mentem és csak a fertőzött levelekre.
A minap a fekete rizlingen is láttam a fiatal levélzeten pár peronosz foltot, de nem olyan vészes. Ott a fürt tömöttsége végett erősen rothadni kezdett, de a teldor segített. Ez aug 25-én volt.
Most szeptemberbe már csak a csemegéket fogom leszórni rézzel, ha nem akar a peronosz megállni, de csak miután leszüreteltem!!
Elképedve nézem a fokokat, árakat, elveket... Én tavaly agyon terhelve 19 fokosan szüreteltem. Idén kevesebb mint fele annyi terheléssel megint a 19 fokot várom, és valamivel jobb minőséget a tavalyhoz képest.
Az ezerjót tavaly megettük, ott nem tudom mennyi volt a fok, de attól is várom a 19-20 fokot, és a novemberi szüret a cél.
Továbbá szeptember vége előtt csak akkor szüretelek, ha a dér annyira megcsípi h a levelek lefagynak.
Az idő jobb mint augusztusba, néha süt a nap, akkor meleg is van. Az esőfelhők nagyon riogatnak, de remélem kivárnak novemberig...
Valaki a közelmúltban írta, hogy még permetezett, Lehet, hogy eretnekség de peronoszpóra ellen én is tervezem. Azt reméltem, hogy megáll a fertőzés, de nem, már néhány öreg levelet is részben elszárított a fiatalokról nem is beszélve, melyek kezdenek lehullani. A termés még a tőkén van, de csak a fertőzött gócokat és a fiatal felső levelek permetezésére gondoltam kontakttal.
Nekem 3 tő magasművelésű Biankám van. Volt úgy hogy tavasszal a bogarak rágták a rügyeket, nyár elején pedig az atkák támadták meg de peronoszpórás, lisztharmatos, botrítiszes még sosem volt.
Aztán habzik a Varga család meg a többi sűrítményező, cukrozó, pancsoló tróger szája, ha előkerül ez a téma.
Nekik igazándiból a szőlőnek nema cukortartalma kell, hanem a származásija. Ha az megvan akkor a törvény minden lehetőséget megad nekik, hogy akár 12-es mustfokból is kihozzák a bort.
Akitöl az Irsait veszem azt mondta, hogy augusztus 15-en leszedi, mert akkora tud embereket szerezni a szüretre. Az, hogy eretlen a szölö az öt nem erdekli, mert a Varga ugyanannyit fizet ha 12-es, ha 17-es.
A cserszegit idehoztak nekem 13-es cukorfokkal, mert ha nem kell eladjak a Varganak.
Az irsaiert 130, a cserszegiert 120 forintot fizettem. Szerencsere minden mas fajta sajat ültetvenyen van es nem vagyok kiteve ennek a rossz alkupozicionak.
A szölömüveles szot nagyon sok embernek nem lenne szabad kiejtenie a szajan.
Egyébként nekem továbbra is szent meggyőződésem, hogy az alázóan alacsony felvásárlási árak egyik oka pont az, hogy hülyék lennének a pancsgyárak sokat adni a szőlőért és főleg a természetes cukortartalomért amikor tök legálisan fel tudják húzni a szar alapanyagot is.
El is árultad, hogy mi a probléma! Nincs is elérhető magyar szőlőből magyar bor!!!
Nem tagadom, hogy lehet merlotbol meg cabernet fajtákból jó bort csinálni. De azért a régi magyar fajtákat se kellene teljesen elfelejteni! Azt se állítom h csőlátásban kell gondolkozni és csak a magyar fajta legyen, még akkor is ha semmire se jó, de azért bizonyos szinten csak jó lenne ha visszatérnének és nem kellene bejárni az országot 1-1 ritka fajtáért! Nekem itthon a fekete rizling a zászlós bor szőlőm, de pl ebből nem fogok telepíteni 1-2 Ha-t, csak itthon a kertbe lesz pár tőke és kész.
Én nem olvastam 7-es tankönyvet, ez csak a személyes véleményem.