Szia, hivatalosan nagyatádi magyar tájfajta. Magokat a génbankból, Tápiószeléről lehet kérni, mint magyar tájfajtát megőrzik és fenntartják. Érdekessége, hogy ennek az alapfajtája az Andok környékéről származó, de német közvetítéssel és nemesítéssel Dunántúlra kerülő Andenhorn paradicsom. Ez adaptálódott az új körülményekhez és így alakult ki a nagyatádi, amit régebben éppen az eredete miatt "andi" paradicsomnak is hívtak. Időről-időre palántaként az Aldi is forgalmazza. Az enyém is innen volt tavaly és mivel közel teljesen azonos a nagyatádival, érdemes lehet figyelni az üzlet kínálatát április környékén, ha paprika jellegű paradicsom beszerzése a cél. Egy pár fotó róluk.
Valakinek van felesleges paradicsom magja, vagy olyan amit megunt és idén nem akar vetni, vagy olyan ami nagyon bevált és sok magot szedett? Szeretnék kísérletezni új fajtákkal. Válaszborítékért cserébe.
Valahol olvastam, hogy a paradicsom magon jelölt VF milyen két vírus betegség jelölése, illetve az ellene fennálló védettséget jelenti. /természetesen elfelejtettem/ ha valaki tudja megköszönöm a segítséget.
Évek óta aszalok jelentős mennyiséget, újabban meg téli eltevésre készítek sült paradicsomot. Nálam lassan átveszi az aszalt helyét annyira szeretjük, és nagyon sokoldalúan felhasználható.
Az egyik legjobban bevélt fajta nekem Roma VF.
A témáról jut eszembe, hogy találtam még 2011-es aszalt paradicsomot, már elég barnás színe volt. Botmixerrel pürésítettem csili paprikát is tettem bele, vissza ment az üvegbe.
Nagyon finom ételízesőt, szendvicsre való , saláták adaléka.
Az ötlet onnan jött, hogy a fiam hozott nekem Spanyol o.-ból ilyen egy kis üveggel, mint ottani specialitást, rákérdeztem az árára és padlót fogtam.
Ebből jött az ötlet, hogy ilyent én is tudok készíteni csak egy kicsit olcsóbban.
A paprika alakúnak annyira fenséges aromája van, és olyan húsos kevés maggal, hogy elsőrendű aszalni való. Legalábbis nekem az. :) Lehúzhatod a bőrét is, 4-be lehet vágni, szerintem ennél jobb nem is kell. Én a ZKI san marsanónak most adok egy esélyt, de kétlem hogy lenne annyira ízletes mint a paprika alakú.
Tavaly volt nekem először, a nevét én csak így ismerem hogy paprika alakú. Szerintem ez egy régi magyar fajta, és nagyanyáink így nevezték el. :) Mérete változó, nem mértem, volt kb 15 dkg-os, és fele akkora is. 2m magasan csíptem el mert nőtt volna tovább,én nem hagytam bokrosra, 2 szálon engedtem, így is sokat termett. Sajnos nálam sokat ki kellett dobni, mert a termések alján feketedett, behorpadt, és tönkrement.
A terrakerten is láttam paprika alakút, de az másmilyen volt mint az enyém. Rövidebbek és tömzsibbek a termései.
Judit, a paprika alakú paradicsomnak ez a "hivatalos" neve? Mekkora a mérete? Tavaly többen írtátok, hogy bevált fajta. (Én kapok majd un. nagyatádi paradicsomot, azt is paprika alakúnak írják.)
Neked is köszönöm a tapasztalatokat. Bár inkább az édesebb fajtákat szeretem, de elszántam magam, most kipróbálom én is a korallt.
Tavaly én is kaptam Schott lugast, de egy szem kelt ki, az is megadta magát. Nem is sajnálom. Viszont a Schott szív nagyon bejött, ebből most sok lesz. Ez, és a paprikaalakú ízlett tavaly a legjobban.
Roma FV is volt, azt akartam aszalni mert a San marsano előzőleg nagyon rossz volt, de a Románál minden szemnek a felső része sárga maradt. Ill. aminek sikerült elbújni a nap elől, azok bepirosodtak rendesen. Nem egy nagy szám, egyedüli előnye lehet, hogy nagyon sokat terem. A ZKI-s San marsanónak idén adok egy esélyt, mások dicsérték, előzőleg a rossz nem ez volt. :)
paprika alakút és szilva koktélt aszaltam, mennyei volt mindkettő, idén többet kell, mert tavaly fristiben megettem az összeset. 1 kis üveggel tudtam elrakni, azt most bontottam fel. :)
Judit, nekem ízlett a Korall, picit savanykás, nem kásás, hagyományos "paradicsomízű" . Vajas, vagy zsíros kenyérhez finom volt. Néhány éve már volt a kertünkben, gondosan elraktam a tasakját mert akkor ez ízlett legjobban, és sokat termett. A következő évben nem kaptam ilyen magot, aztán elfelejtkeztem róla. A tavalyi selejtezésnél vettem észre az üres tasakot, szerencsére eszembe jutott, miért raktam el, úgy hogy vettem belőle. A múlt évben Marmande, Shott lugas, Lugas F1, San Marzano, Jubileum , kerek és szilva alakú koktélparadicsom volt még a Korallon kívül, így össze tudtam hasonlítani őket. A felsoroltak közül az első kettőt biztosan nem fogom az idén elvetni, a többi marad.
Az ízlés persze nagyon eltérő, a családban mindenkinek más ízlett, de így kerek a világ.
Esetleg nem vásárolt valaki a megszűnt Baumax áruházban szilva alakú koktélparadicsom magot?
Én elvesztettem a zacskóját, aztán nyáron kiderült, hogy szinte fává nőtt, töméntelen termés volt rajta és ízletes, nagyon édes gyümölcse volt. Megszedtem a magját, de nem tudom, hibrid-e.
Tömegfajták közé tartozik szerintem, de azért elég jő az íze, de semmi extra. Savas és enyhén édes is egyszerre. Lecsónak, és lének jó. Enni mi inkább a koktélokat szeretem :)