Próbáltam olyan tőzeget ami el van látva műtrágyával is. Sokat nem ér. Ezen felül két állapotot tud a tőzeg, túl száraz és túl vizes. Nagyüzemi körülmények között más a helyzet, ott szabályozottabban megy az öntözés mint ahogy mi csináljuk, és a tápanyagadagolás is. Keverve talajlazításra jó, de hobbi szinten szerintem több baj van vele mint előny. Esetleg keltetni lehet még jó, amíg a sziklevél táplál, de ara is csak azért mert gyommentes.
A tőzegben szinte semmi nincs, ha nem teszik bele mesterségesen...
Tehát oda folyamatos tápanyag-adagolás is szükséges. Miután kimerül a sziklevél és az a minimális, ami a kis föld, vagy tőzeglabdában van, a növényke elkezd vegetálni.
A sima öntözővíztől meg nem fog megnőni... tápozni kell. Okosan. Nem mindegy milyen arányban kapja a műtrágyát...
Akkor nem is javaslod,hogy csak simán tőzegbe kerüljön a papríka illetve a paradicsom? Azért gondoltam erre,hogy idén megnézem így milyen eredményeim lesznek,mert tavaly szépen kikeltek a paprikék illetve a paradicsom de megálltak a fejlődésben. Egy bizonyos pont után nem akartak se nagyobbak lenni,se vastagodni nem vastagodott a száruk.Sima kerti földbe,amihez direkt vettem palánta földet,és kb felesbe volt keverve.
En mar 2-3 eve a Pennyben es a Lidl-ben kaphato magokat veszem fillerekert,semmi problemam nem volt eddig veluk.Februarban szokott megjelenni az emlitett boltokban.Tavaly 39ft volt egy tasak a Lidl-ben es 49 ft a Pennyben.En alap fajtakat szoktam onnan venni mint pl:Roma VF,Moneymaker es Marmande.
Több éve termesztek már paradicsomot, saját fogyasztásra. Mostanra lett elegem, hogy palántákat vásároljak, s azok kiszámíthatatlanságával vesződjek. Szeretnék magról nevelni, s azokat tavasszal kiültetni. Mit javasolnátok, honnan érdemes magokat rendelni? Megbízható forrásra gondolnék, ami azért nincs aranyárban.
Majdnem minden fajtát fogott magról vetek. Kb. 10 fajtánk szokott lenni. A 4 métert én sem tudom betartani, egész közel vannak egymáshoz a fajták, és nagyon ritka az átporzás. A nagybogyójú, tagolatlanabb levelű fajtánk magjából kelt már másmilyen növény, de a többi tő abból az adagból akkor is fajtaazonos lett. Mikor fogok magot, egyszerre több évre valót szoktam, lehetőleg még akkor, mikor az előző adagból is van vagy 2 évre való. Akkor ha netán kiderül, hogy nem azonosak a növények, vissza lehet nyúlni a régebbi magokhoz. De erre csak egyszer volt szükség az említett fajtánál, de ott is a magok nagy része jó volt.
A minimum 4 méter azt jelenti, hogy nagyon közel lehet őket ültetni, és nincs átporzás. A könyv nem házikerti termesztésre vonatkozik, kereskedelmi célú vetőmag termesztésnél szigorúbbak az előírások. Némely növényfajnál több száz méter az izolációs távolság, a 4 méter az semmi.
A keresztbe porzás ellen töröm én is a fejem valami megoldáson - mert a 4 méteres távolság nálunk kivitelezhetetlen. Szerintetek megoldható, ha tüllzacsiba zárok egy pár virágot, és amikor teljesen kinyílt, én magam porzom meg ecsettel? Aztán persze újra visszazárom, míg meg nem jelenik rajta a paradicsom. (Vagy rajta hagyom, nehogy a gyerekek pont azt egyék meg...)
Nekem is szimpi az oldal, de vannak furaságok, pl hogy lehet kapni nála Kumoto paradicsom magot. Ami azért furcsa mert ha jól tudom, a kumotot, csak kiváltságosak kaphatnak a Syngenta-tól és még lehet, hogy licenszesz is kell a termesztéséhez. De javítsatok ki ha rosszul gondolnám.
Évtizedek óta van nálam néhányféle paradicsom, de még sosem volt keresztbe porzás. Sőt, 2 féle megvan évtizedek óta, ők most is ugyanolyanok mint kezdetekkor.
A Johnnyseed-sre egymagam kevés vagyok, mert 175USD a minimum rendelés (de bennük legalább megbíznék), a Tomatofest nem tudom mennyiért szállítana Magyarországra és róluk nem sokat hallottam, csak itt a fórumban olvastam egyszer.
Idén az M-garden-től rendeltem, nagyjából elégedett voltam. A sárga paradicsomok beváltak (főleg a White Cherry), de a feketék nem voltak igazán olyanok, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva, például a Krími fekete az egyik ismerősöm szerint (aki termelt már előtte ilyet), nem annak nézett ki, de legalább finom volt.
De ugyan ez az ismerősöm a noveny.plejad.hu-ról rendelt pár éve White Cherry-t és neki meg az nem volt az igazi, kisebb volt és sárgább mint kéne.
Szóval nem tudom honnan lehetne 100% megbízható forrásból paradicsom magot rendelni. Ha van bevált hely ahonnan rendeltek, segítsetek!
Tényleg ha Heirloom paradicsomot rendelek és a kertemben lesz vagy 15 fajta ültetve vegyesen sárga/fekete/piros akkor van értelme magot gyűjteni? Idén nem gyűjtöttem, mert arra gondoltam, hogy úgy is keresztbe porozták egymást. Kell ettől félni? Vagy felesleges és simán ugyan olyan ízű és színű lesz mint előtte éven?
Régen, sok éve sok és sokféle paradicsomot termesztettem a kertünkben. De most csak ici-pici kertecském van. Úgyhogy csak kevés paradicsomnak van hely, maximum szerintem olyan 10 tőnek. Fogok rendelni néhány engem érdeklő magot, de, mivel mindegyik csomagban van kb. 20-30 mag, nekem egyértelműen nem kell ennyi, mert fajtánként csak 2-3 tőre jut helyem. Ha valakit esetleg érdekelne, írjon és megegyezünk. Ezeket vettem tervbe: Azoycka, Sweet pea currant, Grape, Tiny Tim, Andes, Black from Tula (innen: https://store.tomatofest.com/Heirloom_Tomato_Seeds_s/1.html).
Én kb. 10 éve csere-bere útján orosz táj fajta paradicsomot szereztem. Kisebb, mint a bolti, vastag a héjú, savas nagyon, piros és sokat terem. Vigyázok rá, mert szerintem ez az igazi paradicsom. A tavalyi esőt is ez bírta a legtovább.
Sajnos elfogyott a zölden ládába szedett pari. Tegnap az utolját még kiválogattam, pépesítettem, picit sóztam, és kevés sárga lenmag hozzáadásával kiterítettem a pépet 2 aszaló tálcán. Tetejére kevés bazsalikomot szórtam. Vékony lapocskák lettek. Finom szendvicsen, és salátába aprítva is.