A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nekem volt egy ilyen gépem, teljesen felújítottam az utolsó alkatrészig. Egy fórumos srácnál van pár éve, azóta is nagyon szeretik, az ő kérésére lett pirosra festve a burkolat.
Viszont azért azt tudni kell, hogy 5 lityós a kazán, eszi az áramot, a fej megvan 7-8 kiló simán, a kazánra van felfogatva, és folyamatosan kering benne a víz. Szerintem jól eltalált konstrukció, hűtőcsapolással, vagy melegedés közben elkapva szépen beállítható a kilépő vízhő, amit nagyon stabilan tart is. Amúgy a gép szép termetes, kell hozzá egy nagyobb konyha meg fanatizmus.. :)
Aki szereti a felújítós képeket görgetni, az ezen a linken kiélheti vágyát. :)
Szemből nézve a gőzkartól balra kicsit hátrébb, fent látható fekete műanyag karral a gőzt, a másik oldalival meg a teavizet lehet szabályozni. Pécsen a Széchenyi téren a Tornyos Pékségben van egy ilyen gép :)
41-es tampert én a Barista szaküzletben vettem a Rezső téren, olyan "leszedhető, letekerhető" fejeset. :-)...de szerintem a pécsi danettinél is valszeg lehet venni a webshopjukból.
Eredeti LM kosarakért pedig megint csak Simit javasolom megkeresni, lehet, talán még van is neki, ez persze nem biztos, de amúgy ő szokott sokunknak rendelni - ha összeiön annyi igény - Angliából... (asszem, II. Erzsébettől). :-)
Eladóvá vált Gaggia Classic masinám, 2013-as évjáratú, legalábbis akkor vásároltam. Megvan minden gyári tartozéka természetesen, doboza is, és amivel kiegészítettem egy naked és egy külön másik szűrőtartó + kar, ezek is benne vannak a pakliban tehát. A gépen nem moddoltam, teljesen alap állapotban használtam ezidáig. A karbantartások megvoltak vele, amit most az eladás előtt tettem még, hogy új kartömítést és felsőszűrőt raktam bele. Egy olyant néztem hogy a gőz köpköd-e alumínium szemcséket esetleg, hát ilyen nincs abszolút... szóval az alu paranoiát ezzel letudtam. Képet egyelőre nem készítettem még, de semmi izgalmasat nem tudnék fotózni mint egy jó állapotú classicot, ha szükséges lövök párat. Árban pedig 54.000-ért ajánlanám.
GC-hez szeretnék olyan szűrőt amivel 8-9 g-ből fincsi szimplát tudok készíteni. Most van egy LM-hez hasonló, de abba 11 g kell, ha hazaérek töltök fel róla képet. Ha a rendes LM szűrővel ennyiből lehet jót készíteni, hol tudok beszerezni a közepéhez kisebb átmérőjű tampert?
A mostaniba a 11 g úgy megy bele hogy a középső rész fölé is jut bőven őrlemény de még így sincs elég közel a felső szűrőhöz. Ez utóbbi lehet hogy nem baj, de csatornásodik, szóval valami biztosan nem ok. (az őrlő Ibi Challange és a duplákkal nincs semmi gond)
Ha VST-ből jó a szimpla az is érdekel, amennyiben tudtok mondani beszerzés forrást.
Egy Iberital volt az első darálóm (hernyócsavaros állítás), aztán egy Ascaso i-Mini (Iberital-klón, szóval azon is), most Bezzera BB005-öst használok (szintén hernyó :) ) - szóval akad azért ilyen ;)