Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17074

Amióta csak fóliába tartok paradicsomot azóta csak folyton növők vannak. Csak kb. 4 éve fényképezgetek. De keress rá az interneten .Küllemre hasonlít az SM-re.

Előzmény: Mariska néni (17071)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17073

Való igaz ez a kis sárgaság felül de nálam az SM-nél is volt ilyen.

 

Előzmény: 55judit (17072)
55judit Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17072

Nálam a Roma fv 160 cm-en vissza lett csípve hogy ne menjen tovább. Tényleg nem annyira potyogós, viszont nálam ahol teljes napot kaptak a szemek, ott a tetejük sárga maradt. csak levelek alatt lettek a szemek teljesen pirosak.

Előzmény: TINTUS (17070)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.19 0 0 17071

Köszi, akkor ezzel felváltom a SM-t, amíg szünetel a támrendszer. Esetleg képed nincs egy tőről, vagy egy termésről?

Előzmény: TINTUS (17070)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.18 0 0 17070

Elnézést ha bele vau. Roma vf. szerintem jó fajta, fagyokig életben tudtam tartani a bokrot ritkítással. Két emberes mert egyik átöleli a hajtásokat és felfelé megtartja a másik átköti. Bőven terem  nem potyog olyan könnyen mint a SM. Viszont a belseje nem üreges. 120-130 centi magasak a bokrok simán.

Előzmény: Mariska néni (17069)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.18 0 0 17069

Jövőre szeretném a támrendszereket babbal-uborkával beültetni, mert évek óta paradicsom volt alattuk, igaz hogy komposztban, de kis szünetet tartanék. Mivel ez a hely a legjobb fekvés szempontjából a támrendszernek, így a futó parik legalább egy részét ki kellene váltani alacsonyabbakkal. Ezért nagyon érdekel ez a Roma. Milyen magasra nő? Mennyiben tér el az SM-től? Szerinted ez is van olyan jó?

Előzmény: eeddie (17048)
Ranyu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 17068

Köszönöm szépen, érdekel. Jelentkezni fogok.

Előzmény: wilona (17067)
wilona Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17067

Nálam az idén is nagyon jó termése volt a Cleota Pink fajtájú paradicsomnak. A legnagyobb például 883 gr-os lett. Nagyon kedveljük frissen, salátának, de befőzni is szeretem. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. E-mail címem nyilvános

Előzmény: Ranyu (17043)
gergerg Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17066

Ha valakinek lenne esetleg kedve magot csereberélni, katt ide.

GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17065

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17064)
GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17064

Köszönöm mindenkinek, nagyon kedvesek vagytok! Mindenkire hallgatok, rosszul nem járhatok...

Ma reggeli képpel küldöm üdvözletemet az Óperenciás tengeren is túlról   -  V.S.

 

 

55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17063

No, Gazfickó, van miből választani. :)

A lényeg, legyen a mag érett pariból szedve, és szárazon eltéve. Tuti módszer! :)

CBNora Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17062

Mostanában én is így csinálom, csak saját levében buggyantom, nem rakok hozzá vizet.

De a papírra ragasztott, nem alaposan mosott magok is jól kelnek.

Előzmény: Rhéman (17058)
janijani Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17061

Én sem szoktam tisztára mosni a paradicsommagokat csak kipiszkálom, nagyjából lemosom és felragasztom egy papírra. A kelési arány így is közel 100%. Az utóérlelés akkor kell ha éretlenül leszedett (pl piacon vett) paradicsomból akarok magot fogni.

 

A paprika magot meg a csutkájában hagyva jól kiszárítom és így teszem el egy papírzacskóba. 

Előzmény: Lora1213 (17055)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17060

Így van kedves Rhéman, a te magjaid is ugyanolyan jól keltek mint a sajátom. :)

 

 

Előzmény: Rhéman (17058)
Rhéman Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17059

ciccot = cuccot

Rhéman Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17058

Én a magfogásra szánt paradicsomot az ablakpárkányon kicsit utóételem. 

 

A kiszedett magot, és a ráragadt ciccot pohárba teszem, kicsi vizet öntök rá, és pár napig lefedve tartom. Ezalatt az idő alatt penész réteg keletkezik a tetején. Ezt eldobom, a pohár tetejére került léha magokkal együtt. A penész lebontja a csírázást gátló anyagot.

 

A maradékot egy erre a célra tartott tea szűrőn leszürüm, kiterítve szárítom, felcímkézve zacskóba teszem.

 

Gyorsan kelnek, és magas százalékban. Sok embernek küldtem már magot, eddig senki nem panaszkodott.

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17052)
beetee Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17057

Másik vélemény - bár tényleg nem folytattam kísérleteket ez irányban - hogy a csírázásgátló mellett természetes gombaölők is vannak abban a mázban. Ami meg védené egy kicsit a csírázáskor.

 

Szóval ez lehet hogy se nem fehér, se nem fekete...

Előzmény: Lora1213 (17055)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17056

Tudom Lora, ezt már több helyen is olvastam, de ha így is kikél mind,ill. néha 1-1 nem, akkor nincs vele gond.

 

Az én módszerem magyarázata még Nagymamától ered. Miszerint az a mag sincs lemosva ami paradicsommal együtt kerül földbe, és ki lehet próbálni, szebb, életerősebb növények is fejlődnek belőle. Nagymama szerint a paradicsomnak jót tesz az a tápanyag, ami a paradicsomhússal a magokon marad. Egyetlen hátránya a helyben vetésnek az, hogy bő 1 hónappal később lesz rajta termés mint a palántaneveléses módszerrel. Én igazat adok neki, sok év óta én is ezt tapasztalom.

Ettől függetlenül tetszenek a mosott magok, de a tapasztalat szerint semmi előnye nincsen.

Előzmény: Lora1213 (17055)
Lora1213 Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17055

Nem csak a szépség miatt kell mosni a magokat. A felszínükön csírázás gátló anyag van, azt kell lemosni.  Jobb lesz a kelési arány.

Előzmény: 55judit (17054)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17054

Másik módszer ahogyan meg én szoktam:

Kikaparom a magokat egy tányérra, ami így nagyon leves. Rátenyerelek egy konyharuhával, a magok ráragadnak, erről átkaparom késsel egy papírlapra. Mire ott megszárad, rá is tapad. Ráírom a nevét, elteszem. Én sosem mosom. Bár egyértelműen szebb lesz a mag ahogyan Mariska tárolja majd, de nekem így is tetszik. :D

 

 

Előzmény: Mariska néni (17053)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17053

Jókor kérdezted, pont magot szedek. Amikor esszük a jó érett paradicsomot félbevágom,  kiskanállal kikotrom a magot egy edénybe. Beleteszem egy kis befőttes üvegnyi vízbe, és lezárva jól összerázom, így a magok szépen különválnak.

 

A tetején lévők a léha magok, ezeket le szoktam önteni, mert ezek tavasszal úgysem kelnének ki. Az alul maradók a jók, ezeket szitára téve megszárítom és elteszem egy dobozkába, zacsiba, bármibe. De van, aki még ennél is egyszerűbben csinálja. Egyébként nem zaklattál, jó érzés, hogy a világ másik felén is növöget a kedvenc paprika alakúm, és hogy ilyen gonddal ápolgatod:)

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17052)
GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17052

Valaki megmondaná nekem, mi a legjobb módszer, hogy a paradicsom magját eltegyem?

Meddig tartsam a szárán, és mit, hogyan?

(Lehet, hogy idétlen vagyok, de nem akarom Mariska nénit jövőre is zaklatni!)

Most olyan ablakpárkányom van, amit reggeltől délig süt a nap, és talán végre

  én is nevelhetek palántát!

Köszi, ha segítetek! 

GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17051

Idehoztam a Facebookról:

 

55judit Creative Commons License 2015.09.09 0 0 17050

Köszönöm, hátfahamut nem szórtam, viszont víz hiány nem volt. Úgy öntöztem mint a kis angyal.

Előzmény: bojnik (17049)
bojnik Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17049

Szerintem a mészhiány tünet nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs (elég) mész a talajban, hanem igen sokszor azért lép fel, mert nem elég nedves a talaj, így nem tudja a növény felvenni. Még savanyú talajon is, -kellő fahamu kiszórásával - elég mész kerül a talajba, már "csak" az kell, hogy oldott állapotban legyen..

Előzmény: 55judit (17041)
eeddie Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17048

Nem tudom, én már 4 éve ugyanazon zacskó Roma magjait vetettem. Jövőre vennem kell. De az biztos, hogy az idén vetettem a Rédei KErtimag által forgalmazott determinált San Marzano-t, és az bizony egy az egyben azonos volt a Roma Vf-el. Ha nem írtam volna rá, hogy mi-micsoda és nem rajzoltam volna térképet róluk, azt hittem volna, hogy összekevertem őket.

Előzmény: Ranyu (17047)
Ranyu Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17047

Köszönöm az infókat, felírom magamnak. Azt kérdezném még, hogy elfordul-e olyan, hogy azonos néven (Roma VF pl.) eltérő forgalmazó magjából eltérő minőségű növények lesznek?

Előzmény: eeddie (17046)
eeddie Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17046

Én is gyakran kísérletezek fajtákkal. Jövőre 3 fajta mellett biztosan megmaradok. ACE 55 bokorparadicsom, kifejezetten befőzni, de enni se rossz. 4 tő komoly mennyiséget terem egyszerre. Lugasparadicsomnak a Harzfeuer F1 és a Moneymaker fajtákat fogom a Lugas F1 helyett tartani. Mindkettőt a Lidl árulja tavasszal. Hagyományos kerek, nem túl nagy paradicsomok, a Moneymaker kicsit puhább. Még mindig szorgalmasan teremnek, bár már apróbbak a termések.

A Roma VF és a San MArzano enni nem finom, és tényleg ki kell vágni a kocsány körül, de nekem szárítani nagyon bevált, és salátának is kiváló. Kár, hogy a San Marzano későn lendül bele a termésbe, lekéste a nagy kánikulákat, nálam most hozza a nagy fürtöket.

Előzmény: Ranyu (17043)
somolya Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17045

Legnagyobb gond a paradicsom megtartása akkor, amikor teremni kezd, mert ilyenkor támadnak a legveszélyesebb kártevők: a paradicsomvész és a vándorpoloska.

Milyen tapasztalatok van ezekkel szemben a bio szerekkel?

http://bolthely.hu/biogyomber/id/00722_paradicsom_Buzau_50 

 

 

Somolya

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!