Amióta csak fóliába tartok paradicsomot azóta csak folyton növők vannak. Csak kb. 4 éve fényképezgetek. De keress rá az interneten .Küllemre hasonlít az SM-re.
Nálam a Roma fv 160 cm-en vissza lett csípve hogy ne menjen tovább. Tényleg nem annyira potyogós, viszont nálam ahol teljes napot kaptak a szemek, ott a tetejük sárga maradt. csak levelek alatt lettek a szemek teljesen pirosak.
Elnézést ha bele vau. Roma vf. szerintem jó fajta, fagyokig életben tudtam tartani a bokrot ritkítással. Két emberes mert egyik átöleli a hajtásokat és felfelé megtartja a másik átköti. Bőven terem nem potyog olyan könnyen mint a SM. Viszont a belseje nem üreges. 120-130 centi magasak a bokrok simán.
Jövőre szeretném a támrendszereket babbal-uborkával beültetni, mert évek óta paradicsom volt alattuk, igaz hogy komposztban, de kis szünetet tartanék. Mivel ez a hely a legjobb fekvés szempontjából a támrendszernek, így a futó parik legalább egy részét ki kellene váltani alacsonyabbakkal. Ezért nagyon érdekel ez a Roma. Milyen magasra nő? Mennyiben tér el az SM-től? Szerinted ez is van olyan jó?
Nálam az idén is nagyon jó termése volt a Cleota Pink fajtájú paradicsomnak. A legnagyobb például 883 gr-os lett. Nagyon kedveljük frissen, salátának, de befőzni is szeretem. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. E-mail címem nyilvános
Én sem szoktam tisztára mosni a paradicsommagokat csak kipiszkálom, nagyjából lemosom és felragasztom egy papírra. A kelési arány így is közel 100%. Az utóérlelés akkor kell ha éretlenül leszedett (pl piacon vett) paradicsomból akarok magot fogni.
A paprika magot meg a csutkájában hagyva jól kiszárítom és így teszem el egy papírzacskóba.
Én a magfogásra szánt paradicsomot az ablakpárkányon kicsit utóételem.
A kiszedett magot, és a ráragadt ciccot pohárba teszem, kicsi vizet öntök rá, és pár napig lefedve tartom. Ezalatt az idő alatt penész réteg keletkezik a tetején. Ezt eldobom, a pohár tetejére került léha magokkal együtt. A penész lebontja a csírázást gátló anyagot.
A maradékot egy erre a célra tartott tea szűrőn leszürüm, kiterítve szárítom, felcímkézve zacskóba teszem.
Gyorsan kelnek, és magas százalékban. Sok embernek küldtem már magot, eddig senki nem panaszkodott.
Másik vélemény - bár tényleg nem folytattam kísérleteket ez irányban - hogy a csírázásgátló mellett természetes gombaölők is vannak abban a mázban. Ami meg védené egy kicsit a csírázáskor.
Szóval ez lehet hogy se nem fehér, se nem fekete...
Tudom Lora, ezt már több helyen is olvastam, de ha így is kikél mind,ill. néha 1-1 nem, akkor nincs vele gond.
Az én módszerem magyarázata még Nagymamától ered. Miszerint az a mag sincs lemosva ami paradicsommal együtt kerül földbe, és ki lehet próbálni, szebb, életerősebb növények is fejlődnek belőle. Nagymama szerint a paradicsomnak jót tesz az a tápanyag, ami a paradicsomhússal a magokon marad. Egyetlen hátránya a helyben vetésnek az, hogy bő 1 hónappal később lesz rajta termés mint a palántaneveléses módszerrel. Én igazat adok neki, sok év óta én is ezt tapasztalom.
Ettől függetlenül tetszenek a mosott magok, de a tapasztalat szerint semmi előnye nincsen.
Kikaparom a magokat egy tányérra, ami így nagyon leves. Rátenyerelek egy konyharuhával, a magok ráragadnak, erről átkaparom késsel egy papírlapra. Mire ott megszárad, rá is tapad. Ráírom a nevét, elteszem. Én sosem mosom. Bár egyértelműen szebb lesz a mag ahogyan Mariska tárolja majd, de nekem így is tetszik. :D
Jókor kérdezted, pont magot szedek. Amikor esszük a jó érett paradicsomot félbevágom, kiskanállal kikotrom a magot egy edénybe. Beleteszem egy kis befőttes üvegnyi vízbe, és lezárva jól összerázom, így a magok szépen különválnak.
A tetején lévők a léha magok, ezeket le szoktam önteni, mert ezek tavasszal úgysem kelnének ki. Az alul maradók a jók, ezeket szitára téve megszárítom és elteszem egy dobozkába, zacsiba, bármibe. De van, aki még ennél is egyszerűbben csinálja. Egyébként nem zaklattál, jó érzés, hogy a világ másik felén is növöget a kedvenc paprika alakúm, és hogy ilyen gonddal ápolgatod:)
Szerintem a mészhiány tünet nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs (elég) mész a talajban, hanem igen sokszor azért lép fel, mert nem elég nedves a talaj, így nem tudja a növény felvenni. Még savanyú talajon is, -kellő fahamu kiszórásával - elég mész kerül a talajba, már "csak" az kell, hogy oldott állapotban legyen..
Nem tudom, én már 4 éve ugyanazon zacskó Roma magjait vetettem. Jövőre vennem kell. De az biztos, hogy az idén vetettem a Rédei KErtimag által forgalmazott determinált San Marzano-t, és az bizony egy az egyben azonos volt a Roma Vf-el. Ha nem írtam volna rá, hogy mi-micsoda és nem rajzoltam volna térképet róluk, azt hittem volna, hogy összekevertem őket.
Köszönöm az infókat, felírom magamnak. Azt kérdezném még, hogy elfordul-e olyan, hogy azonos néven (Roma VF pl.) eltérő forgalmazó magjából eltérő minőségű növények lesznek?
Én is gyakran kísérletezek fajtákkal. Jövőre 3 fajta mellett biztosan megmaradok. ACE 55 bokorparadicsom, kifejezetten befőzni, de enni se rossz. 4 tő komoly mennyiséget terem egyszerre. Lugasparadicsomnak a Harzfeuer F1 és a Moneymaker fajtákat fogom a Lugas F1 helyett tartani. Mindkettőt a Lidl árulja tavasszal. Hagyományos kerek, nem túl nagy paradicsomok, a Moneymaker kicsit puhább. Még mindig szorgalmasan teremnek, bár már apróbbak a termések.
A Roma VF és a San MArzano enni nem finom, és tényleg ki kell vágni a kocsány körül, de nekem szárítani nagyon bevált, és salátának is kiváló. Kár, hogy a San Marzano későn lendül bele a termésbe, lekéste a nagy kánikulákat, nálam most hozza a nagy fürtöket.
Legnagyobb gond a paradicsom megtartása akkor, amikor teremni kezd, mert ilyenkor támadnak a legveszélyesebb kártevők: a paradicsomvész és a vándorpoloska.
Milyen tapasztalatok van ezekkel szemben a bio szerekkel?