Paradicsomra minimum a 375 grammos tejfelest használom. Remélem a család szereti a fehérjét:))))) Tökfélékre meg a félliterest ott mélyebbre kell tenni ugye a magot.
Vaterán nem vettem még magot, de a sajátomat és a fórumtársaktól kapottat nem szoktam. Ha veszek magot, az csakis ZKI-s, ők pedig csávázottat árulnak, de akkor is tőlük venném, ha nem így lenne.
Ti szoktátok csávázni a házilag szedett paradicsom-vetőmagot? A Vaterán vettem egy csomó különleges fajta magját magánszemélyektől, persze csávázatlanok. A lakásban nem szívesen használnék mezőgazdasági vegyszert, mert a kipárolgással is gond lehet. mennyire kockézatos, ha nem?
Köszi. Igen, van folyosó, és ott van kint egy óriási terráriumom (a szárazföldi tekimé volt, sajnos tavaly elpusztult), abba bele tudom tenni őket, és ráhúzni a tetejére egy fóliát szükség esetén.
Nekem eddig a február közepi vetés is korainak bizonyult. Úgy gondolom, elég elvetni a magokat márc. első hetében. Ha a sziklevelek után megjelennek a maradandó levelek, pikírozok 2 dl-es poharakba. Márciusban már ki lehet rövid időszakokra tenni a palántákat levegőzni, napoztatni. Így lassan fognak nőni, viszont erősödnek. Április 20-a körül ha olyan az idő, már ki lehet ültetni, így elég a 2 dl-es pohár. Nem kell sokat öntözni, inkább szárazabb legyen mint lucsogjon.
Esetleg gyűjtsél a biztonság kedvéért addig nagy joghurtos, vagy tejfölös poharakat, hátha kell, de szerintem nem.
Akkor Nálad a minél későbbi vetés lenne jó. Mondjuk március közepén. Akkor még elég meleg a lakás a keléshez, de már jobbak a fényviszonyok. És közel van az az időpont, amikor jó idő esetén ki tudod pakolni őket a folyosóra (ugye van?), esetleg fólia alatt kint is hagyható ha elég védett a hely. Korainak pedig néhányat meg lehetne kockáztatni előbb, de azt akkor pátyolgatni kell.
Köszi szépen! Az a fő gondom, hogy a lakásban nagyon kevés olyan helyem van, ahol nagyjából megfelelőek e célra fényviszonyok, és attól tartok, hogy a PET-palackok nem férnének el. Determinált fajtáknak elég lehet a pohár végig?
Mekkora korig vannak el kétdecis pohárban? És az elvileg már kiültethető méret? Ha igen, esetleg lehetne úgy, hogy e szerint visszaszámolva úgy vetném.
Szia Caterina! Ez nagyban függ a fajtától, vetésidőtől, körülményektől. Ha kinövi a poharat, nagyon megteszi a a félbevágot PET palack, de lehet magasabbra is hagyni szükség esetén.
Sziasztok, üdv mindenkinek! :-) Az idén -- negyed százados kihagyás után -- újra bele szeretnénk vágni a házikerti paradicsomtermesztésbe. Először is meg szeretném kérdezni: paradicsompalántáknak elég lenne a kiültetésig 1,5 vagy 2 dl-es pohár? Ilyet sikerült találnom elfogadható áron, annál nagyobbnál már nagyon megugrik az ár. Megfelelne ez is?
Ismerem a San Marzanót, egyik első fajtáim közé tartozott, mindnél előbb volt nekem is gondom vele. Először az SM, aztán a K549-es, utána meg a gömbölyű fajták.
Termesztő közeges megoldás? Woooow! Grat, homok talajnál nem semmi megoldás!
Olvastam olyat, hogy öntözés esetén is voltak tápanyag felvételi gondok, de nem gondoltam, hogy ilyen hatása lehet egyes fajtáknál. Mondjuk én soha nem (mertem) használtam termesztő közeget.
Hadd javasoljak egy táplálási "receptet", ami nekem működött öntözéses körülmények között, igaz szabad földön, mondjuk az viszont nagyon gyenge volt, kellett a növényeknek a segítség.
A következőket tettem 10 l permetléhez a növényvédő szereken kívül:
A Komplex vagy Makro adott egy erős alapot. A komplexben jobb volt, hogy benne volt a mikro tápelemsor 90 %-a. A mi nem volt benne a kén, magnézium és kalcium. A turbo kálium mellett van egy nagy adag kén is, a turbo magnézium mellett sok foszfor van. A Cu-t én azért adtam/emeltem, mert mindig pöndörödött-sodródott a lomb, amíg külön réz mono oldatot nem adtam (réz hatóanyagú vegyszer nem használt erre). A kalcium meg a csúcsrothadás elkerülése végett.
Az eredmény egészséges növények, gyönyörű terméssel, ráadásul a magas kálium miatt jó édes is volt. Ha jól el voltam eresztve Komplex-el, akkor azt is tettem az öntöző vízbe, 1 kg-t 1000 liter vízhez.
Igen tényleg volt egy kis kálcium hiány, de nem zavart és valójában nem is Ca hiány volt. :) A megoldás a második képen látható, vagyis, hogy zsákban termesztettem a paradicsomot, mert nálunk a Dél-Nyírségben a homokkal nem éri meg küszködni. A zsákban viszont nagyon nehéz egyenletes vízellátást biztosítani, ami nagyrészt felelős volt a repedésért is. A nitrogén szintén lehet felelős, de más fajtákat is neveltem és ott ugyanolyan termesztő közegben és öntözés mellett ezt nem tapasztalta. Illetve egész évben egy berni rózsa paradicsom bogyó volt, ami Ca hiányos lett, a többi mind egészséges volt. A viszonylagos Ca hiányt is inkább vízellátás zavarának tudom be, mert a termesztőközegbe nagy mennyiségű alginitet kevertem, ami cirka ötödrészt kálciumból áll. E mellett kaptak az általad linkelt tápoldatból is. Sokkal több problémám volt a SAn Marzano fajtánál a Ca hiánnyal. Ott jelentős volt a terméskiesés és ezt semmivel sem tudtam mérsékelni. Nekem ebből az lett a következtetés, hogy a hosszú alakú és húsos paradicsomok, de különösen az SM, érzékenyebben reagálnak a Ca hiányára mint a többi fajta. De hogy ez miért lehet, amennyibe igaz a koncepcióm, azt nem tudom. Idén lesz Róma VF is, meglátjuk, hogy az mennyire érzékeny.
Mint arra figyelmeztettek, nem voltam egyértelmű, csak a megoldást írtam le. Most pótolom a hiányt, elnézést a nem megfelelő (bár segítő szándékú) "kritikáért".
A bogyók repedése még nem mérvadó. A kis mértékű zöldtalpasság is sok mindentől lehet, de a bibepont körüli kezdődő szövet elhalás (azon a képen nagyon jól látható, ahol kézben a 2 zöld meg 1 érett bogyó) viszonylag egyértelmű jele a tápanyag hiánynak. Kevés tápanyaghiánynak van egyértelműbb jele, mint a paprikán és paradicsomon a csúcs körüli, vagy bibepont körüli rothadás, pláne zöldtalpassággal. Az oka már változatosabb sajnos, lehet sima ca hiány, de lehet nitrogén antagonizmus is, vagyis amikor túl magas a talaj N szintje. Meg más is. A beteg bogyót már nem lehet gyógyítani, de a többinél elejét lehet venni a termés veszteségnek. Amit belinkeltem, azt nitrogén mentes mono oldat, van belőle nitrogénes is. A kijuttatott műtrágya ismeretének birtokában lehet válogatni, jó lehet az általános tápoldat plusz kalcium is a lombtrágyázásban.
Szép paradicsomok :) Viszont ha jól látom, egy kis kalcium hiányod van, mármint a paradicsomodnak. Javaslom, hogy adj neki Ca mono oldatot, mondjuk ezt itt. Lehet, hogy más tápanyag hiány is van, bár a repedést látva... mennyi vizet kapott? Nekem akkor repedtek, amikor túlöntöztem.
A Zlata retket szeretjük még ezek közül, azt kaptunk. Gyorsan nő és nem magzik fel olyan könnyen, mint a Szentesi óriás vaj. Az íze a Jánosnapira emlékeztet.
Egy zacskó hagymamagot én is szeretnék innen, a Globo nagyon finom. De 1070 Ft-os szállítással nem éri meg. A többi magot erre az évre már nagyjából beszereztük, ami még hiányzik, az bárhol lenni szokott.
Tavaly a Praktikerben vettük, idén nem volt. Még reménykedem, hátha kapnak, vagy valahol máshol is lesz.
Nem ez az egy fajtánk van, ha esős a nyár, és 2-3 rezes permetezés (legtöbbször max. kettőt kap) sem védi meg, akkor esszük a többi fajtát. De legtöbbször megmarad, ha nem is a szezon végéig. Ha csak saját fogyasztásra termelünk, fontos, hogy finom legyen, és ez tényleg az.
En elhiszem, meg tudom is, hogy szep meg jo izu..... de ami az erenye az a hatranya is ... ezeket PUSZILGATNI kell minden nap .... ha egy esosebb nyar van LEROTHAD minden (vagy ha permetezed.... kegyetlenul, mar pedig kelll !!!!!! akkor egyel belole :) )... ismerem mar az ilyesmit.. :)
U.I. En igy termelek szabadfoldon.....!!!!! :) :) :)