Keresés

Részletes keresés

CsendPenge Creative Commons License 2016.02.04 0 0 17211

Mint arra figyelmeztettek, nem voltam egyértelmű, csak a megoldást írtam le. Most pótolom a hiányt, elnézést a nem megfelelő (bár segítő szándékú) "kritikáért".

A bogyók repedése még nem mérvadó. A kis mértékű zöldtalpasság is sok mindentől lehet, de a bibepont körüli kezdődő szövet elhalás (azon a képen nagyon jól látható, ahol kézben a 2 zöld meg 1 érett bogyó) viszonylag egyértelmű jele a tápanyag hiánynak. Kevés tápanyaghiánynak van egyértelműbb jele, mint a paprikán és paradicsomon a csúcs körüli, vagy bibepont körüli rothadás, pláne zöldtalpassággal. Az oka már változatosabb sajnos, lehet sima ca hiány, de lehet nitrogén antagonizmus is, vagyis amikor túl magas a talaj N szintje. Meg más is. A beteg bogyót már nem lehet gyógyítani, de a többinél elejét lehet venni a termés veszteségnek. Amit belinkeltem, azt nitrogén mentes mono oldat, van belőle nitrogénes is. A kijuttatott műtrágya ismeretének birtokában lehet válogatni, jó lehet az általános tápoldat plusz kalcium is a lombtrágyázásban.

 

Előzmény: erdepeti (17201)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.04 0 0 17210

Szép paradicsomok :) Viszont ha jól látom, egy kis kalcium hiányod van, mármint a paradicsomodnak. Javaslom, hogy adj neki Ca mono oldatot, mondjuk ezt itt. Lehet, hogy más tápanyag hiány is van, bár a repedést látva... mennyi vizet kapott? Nekem akkor repedtek, amikor túlöntöztem.

 

Előzmény: erdepeti (17201)
CBNora Creative Commons License 2016.02.03 0 0 17209

A Zlata retket szeretjük még ezek közül, azt kaptunk. Gyorsan nő és nem magzik fel olyan könnyen, mint a Szentesi óriás vaj. Az íze a Jánosnapira emlékeztet.

Előzmény: Nagy-Imre (17207)
CBNora Creative Commons License 2016.02.03 0 0 17208

Egy zacskó hagymamagot én is szeretnék innen, a Globo nagyon finom. De 1070 Ft-os szállítással nem éri meg. A többi magot erre az évre már nagyjából beszereztük, ami még hiányzik, az bárhol lenni szokott.

Tavaly a Praktikerben vettük, idén nem volt. Még reménykedem, hátha kapnak, vagy valahol máshol is lesz.

Előzmény: Nagy-Imre (17206)
Nagy-Imre Creative Commons License 2016.02.03 0 0 17207

A keresztbe porzásnak csekély az esélye..

Előzmény: qpi001 (17117)
Nagy-Imre Creative Commons License 2016.02.03 0 0 17206

Én innen rendeltem jópár fajtát:)

http://www.kertirt.hu/webshop/

Előzmény: gryllotalpa (17128)
CBNora Creative Commons License 2016.01.31 0 0 17205

Tényleg érzékeny.

Nem ez az egy fajtánk van, ha esős a nyár, és 2-3 rezes permetezés (legtöbbször max. kettőt kap) sem védi meg, akkor esszük a többi fajtát. De legtöbbször megmarad, ha nem is a szezon végéig. Ha csak saját fogyasztásra termelünk, fontos, hogy finom legyen, és ez tényleg az.

Előzmény: Szerzo Laszlo (17203)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.01.30 0 0 17204

Es megis mindenki....... az agyon permetezett cuccot veszi erdekes ??????

 

AZ A BIO !!!! mondom en!!!!! (melette folias paradicsom ladaba..MESE.. ize tan meg jobbb ),  EZ A BIO!!!! meg is van repedve !!!!! :)

 

JAJJJ DE SZERETIK !!!!!

 

Adja Isten Egessegukre.... :)

 

 

Előzmény: Szerzo Laszlo (17203)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.01.30 0 0 17203

En elhiszem, meg tudom is, hogy szep meg jo izu..... de ami az erenye az a hatranya is ... ezeket PUSZILGATNI kell minden nap .... ha egy esosebb nyar van LEROTHAD minden (vagy ha permetezed.... kegyetlenul, mar pedig kelll !!!!!! akkor egyel belole :) )... ismerem mar az ilyesmit.. :)

 

U.I. En igy termelek szabadfoldon.....!!!!! :) :) :)

Előzmény: erdepeti (17201)
CBNora Creative Commons License 2016.01.29 0 0 17202

Ez tényleg hasonlónak tűnik, mint a mi paprika alakúnk. A lombja is mintha az a nagy, kornyadtas hatású lenne.

Előzmény: erdepeti (17201)
erdepeti Creative Commons License 2016.01.28 0 1 17201

Előzmény: erdepeti (17200)
erdepeti Creative Commons License 2016.01.28 0 0 17200

Szia, hivatalosan nagyatádi magyar tájfajta. Magokat a génbankból, Tápiószeléről lehet kérni, mint magyar tájfajtát megőrzik és fenntartják. Érdekessége, hogy ennek az alapfajtája az Andok környékéről származó, de német közvetítéssel és nemesítéssel Dunántúlra kerülő Andenhorn paradicsom. Ez adaptálódott az új körülményekhez és így alakult ki a nagyatádi, amit régebben éppen az eredete miatt "andi" paradicsomnak is hívtak. Időről-időre palántaként az Aldi is forgalmazza. Az enyém is innen volt tavaly és mivel közel teljesen azonos a nagyatádival, érdemes lehet figyelni az üzlet kínálatát április környékén, ha paprika jellegű paradicsom beszerzése a cél. Egy pár fotó róluk.

Előzmény: 55judit (17186)
zsebi41 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 17199

Köszi!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Mariska néni (17194)
TINTUS Creative Commons License 2016.01.26 0 0 17198

köszi akkor nem kísérletezek vele.

Előzmény: lizy72 (17197)
lizy72 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 17197

 

Sugar sweet cherry nekem volt. Nem volt sok különbség a cherollától. Nem voltam tőle elájulva. Repedésre hajlamos. 

Előzmény: TINTUS (17180)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 17196

Sziasztok!

Valakinek van felesleges paradicsom magja, vagy olyan amit megunt és idén nem akar vetni, vagy olyan ami nagyon bevált és sok magot szedett? Szeretnék kísérletezni új fajtákkal. Válaszborítékért cserébe.

Köszönöm előre is!

Tibi

törpicsekmama Creative Commons License 2016.01.25 0 0 17195

collekor60   17172.s bejegyése

Előzmény: zsebi41 (17193)
Mariska néni Creative Commons License 2016.01.25 0 0 17194
Előzmény: zsebi41 (17193)
zsebi41 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 17193

 

 

Valahol olvastam, hogy a paradicsom magon jelölt VF milyen két vírus betegség jelölése, illetve az ellene fennálló védettséget jelenti. /természetesen elfelejtettem/ ha valaki tudja megköszönöm a segítséget.

zsebi41 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 17192

Évek óta aszalok jelentős mennyiséget, újabban meg téli eltevésre készítek sült paradicsomot. Nálam lassan átveszi az aszalt helyét annyira szeretjük, és nagyon sokoldalúan felhasználható.

 

Az egyik legjobban bevélt fajta nekem Roma VF.

 

A témáról jut eszembe, hogy találtam még 2011-es aszalt paradicsomot, már elég barnás színe volt. Botmixerrel pürésítettem csili paprikát is tettem bele, vissza ment az üvegbe.

 

Nagyon finom ételízesőt, szendvicsre való , saláták adaléka.

 

Az ötlet onnan jött, hogy a fiam hozott nekem Spanyol o.-ból ilyen egy kis üveggel, mint ottani specialitást, rákérdeztem az árára és padlót fogtam. 

 

Ebből jött az ötlet, hogy ilyent én is tudok készíteni csak egy kicsit olcsóbban.

Előzmény: dorger (17187)
collector60 Creative Commons License 2016.01.22 0 0 17191

bocsi az it=itt

Előzmény: TINTUS (17180)
collector60 Creative Commons License 2016.01.22 0 0 17190

it találsz némi infót a fajtákról -- kulonleges-paradicsom.hu

Előzmény: TINTUS (17180)
Balage-81 Creative Commons License 2016.01.22 0 0 17189

Sziasztok!

 

Keresek Erdélyi ökörszív, Mexikói méz, Novosadski jabucar, Belga óriás + bármilyen fekete pari magot (kivéve Black prince).

Aki tud, kérem segítsen. Fajtánként elég lenne 10-20-30 szem.

Szívesen küldök cserébe másmilyen magokat. Nem csak paradicsomot, hanem egyéb zöldség/virágmagokat is, van sokféle.

55judit Creative Commons License 2016.01.21 0 0 17188

A paprika alakúnak annyira fenséges aromája van, és olyan húsos kevés maggal, hogy elsőrendű aszalni való. Legalábbis nekem az. :) Lehúzhatod a bőrét is, 4-be lehet vágni, szerintem ennél jobb nem is kell. Én a ZKI san marsanónak most adok egy esélyt, de kétlem hogy lenne annyira ízletes mint a paprika alakú.

Előzmény: dorger (17187)
dorger Creative Commons License 2016.01.21 0 0 17187

Igen, én is. Köszönöm. Elsősorban aszaláshoz keresek megfelelőt a San Marzano mellé.

Előzmény: 55judit (17186)
55judit Creative Commons License 2016.01.21 0 0 17186

Most keresgéltem utána a neten. Nagyatádi paprika alakú paradicsom néven találtam.

Előzmény: dorger (17184)
55judit Creative Commons License 2016.01.21 0 0 17185

Tavaly volt nekem először, a nevét én csak így ismerem hogy paprika alakú. Szerintem ez egy régi magyar fajta, és nagyanyáink így nevezték el. :) Mérete változó, nem mértem, volt kb 15 dkg-os, és fele akkora is. 2m magasan csíptem el mert nőtt volna tovább,én nem hagytam bokrosra, 2 szálon engedtem, így is sokat termett. Sajnos nálam sokat ki kellett dobni, mert a termések alján feketedett, behorpadt, és tönkrement.

A terrakerten is láttam paprika alakút, de az másmilyen volt mint az enyém. Rövidebbek és tömzsibbek a termései.

Előzmény: dorger (17184)
dorger Creative Commons License 2016.01.21 0 0 17184

Judit, a paprika alakú paradicsomnak ez a "hivatalos" neve? Mekkora a mérete? Tavaly többen írtátok, hogy bevált fajta. (Én kapok majd un. nagyatádi paradicsomot, azt is paprika alakúnak írják.)

Előzmény: 55judit (17183)
55judit Creative Commons License 2016.01.21 0 0 17183

Neked is köszönöm a tapasztalatokat. Bár inkább az édesebb fajtákat szeretem, de elszántam magam, most kipróbálom én is a korallt.

 

Tavaly én is kaptam Schott lugast, de egy szem kelt ki, az is megadta magát. Nem is sajnálom. Viszont a Schott szív nagyon bejött, ebből most sok lesz. Ez, és a paprikaalakú ízlett tavaly a legjobban.

Roma FV is volt, azt akartam aszalni mert a San marsano előzőleg nagyon rossz volt, de a Románál minden szemnek a felső része sárga maradt. Ill. aminek sikerült elbújni a nap elől, azok bepirosodtak rendesen. Nem egy nagy szám, egyedüli előnye lehet, hogy nagyon sokat terem. A ZKI-s San marsanónak idén adok egy esélyt, mások dicsérték, előzőleg a rossz nem ez volt. :)

paprika alakút és szilva koktélt aszaltam, mennyei volt mindkettő, idén többet kell, mert tavaly fristiben megettem az összeset. 1 kis üveggel tudtam elrakni, azt most bontottam fel. :)

Előzmény: nyugdijasss (17182)
nyugdijasss Creative Commons License 2016.01.21 0 0 17182

Judit, nekem ízlett a Korall, picit savanykás, nem kásás, hagyományos "paradicsomízű" . Vajas, vagy zsíros kenyérhez  finom volt.  Néhány éve már volt a kertünkben, gondosan elraktam a tasakját mert akkor  ez   ízlett legjobban, és sokat termett.  A következő évben nem kaptam ilyen magot, aztán elfelejtkeztem róla. A  tavalyi selejtezésnél vettem észre az üres tasakot, szerencsére eszembe jutott, miért raktam el, úgy hogy vettem belőle.  A múlt évben Marmande,  Shott lugas,  Lugas F1,  San Marzano, Jubileum , kerek és szilva alakú koktélparadicsom volt még a Korallon kívül, így össze tudtam hasonlítani őket.  A felsoroltak közül az első kettőt biztosan nem fogom az idén elvetni, a többi marad. 

Az ízlés persze nagyon eltérő, a családban mindenkinek más ízlett, de így kerek a világ.

Előzmény: 55judit (17169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!