tőkén tartani mihez? rozéhoz? cirka 16-17-es mustfoknál még tud 8-as savat.
a vörösborhoz idén nem tudtam 18 mustfok fölé vinni, mert rothadni kezdett. ekkor is megvolt simán
a 7-7.5 -es sav.
én olyan 3-4 órát áztattam, de lehet sok volt...bár az az igazság, hogy nekem jobban bejön a szép pirosas málnaszörp szín mint a bágyadt hagyma. de ez ízlés dolga. mondjuk bírálaton asszem nem szeretik a túl erős rozé színeket. valaki kommentelje ezt légyszi :-)
persze hogy kap ként. már cefre korában a pektinbontó enzim után 1 órával . 40-50-es ként.
rozé fajélesztő, élesztőtáp alap.
nem írom le a teljes technológiát, de nyálkázás alap, meg az egyenletes "reakció" 16 fokon (max) ehhez meg is zabált napi 5 kiló jeget.
A kekfrankost nem lehet egeszsegesen tartani sajnos növenyvedelem nelkül, föleg nem ilyen evekben mint az idei. Az ökologiai keszitmenyek pedig nem minden esetben hatekonyak. Szoval ez egy eleg nehez helyzet, viszont egy ökoszölesz tisztaban van azzal, hogy 10 evben akar 1-2 alkalommal kevesebbet szüretel, de akkor sem mergezi a környezetet es a sajat egeszseget.
Amugy a teljes vegyszermentesseg a Solaris szölöfajtanal tenylegesen azt jelenti, hogy a telepites ota semmilyen kezeles nem törtent. A szo legszorosabb ertelmeben csak napfeny, esö es madarfütty.
10 eve vizsgalom a fajtat es olyannyira rezisztens, hogy nem lehet megbetegiteni. Ezert is gondoltam ezt eltepeiteni.
Amugy eppen a fajtabejelentessel küzködök. Ne probalja utanam csinalni senki, ez nem embernek valo feladat.
Értem, köszi. Azért a Kékfrankos nem egyszerű történet, eléggé lisztharmat érzékeny, pláne a Balaton környéki párásabb (és enyhébb) mikroklímán igazi művészet lehet ezt egészségesen tartani teljesen nélkülözve a vegyszereket. Láttam idén mennyit küzdött rokonom Csopakon a rizlinggel (és mindenki a környéken) de gyalázatos a végeredmény, pedig zöldmunkáztak is, venyigét kihordták, elégették. Rambónak sem (volt) egyszerű az év....
Ez a vegyszermentesség és nulla permetezés Nálad azt jelenti hogy ként és egyéb bio kivonatokat, reguláló, stimuláló szereket sem kap a növény, csak zöldmunka? :O
Nem tudom mennyire kísérted a fórumot szemmel, de mint írtam korábban, bogyózó építését tervezgetem erőteljesen. Mint már írtad neked van ilyen gépezeted. Tudnál feltenni pár részletes képet róla? Esetleg tapasztalatot megírni? A bogyózó része a legfontosabb.
Lenne is pár kérdésem ha nem túl nagy gond:
Milyen hosszú a teljes bogyózó rész?
A perforált lemez furatai hány mm-esek?
A bogyózó "lapátjai" milyen kialakításúak? Pálcák vagy lapátok?
Milyen elhelyezkedésben vannak a tengelyen?
Milyen fordulattal dolgozik a bogyózó tengely?
A kocsány kihordását mi segíti elő? a fürtöt verő lapátok? esetleg pár fokos dőlése van a bogyózónak?
A kocsányt nem veri nagyon szét a bogyózó, hogy egyes darabjai a cefrébe jussanak?
ja ,még annyi eszembe jutott,hogy disznóölés szaga volt. én betudtam annak,hogy az antiflor vitte bele. Most meg valami egzotikus baktériumra gondolok, aztán majd kiderül. Az a furcsa hogy ha alkalmatlan rosénak,akkor hogy nyert aranyat? Kivonták belőle a necces karaktert? Bár manapság a borászat egy része
inkább vegyészet,szóval minden lehetséges...
május 29-én készült. A határt járva rengeteg képet készítek, mások szőlőjéről is, ami tetszik azt felrakom ide néha. Majd ezután jelzem, ami nem az enyém :)
Amint látszik, a természetes növényzet van meghagyva, ezt szoktam letárcsázni, ha nagyon megnő, ilyen esős évben mint az idei sűrűbben, aszályos évben ritkábban. Azt hiszem erről már írtam egyszer. Nem biztos, hogy a legjobb módszer, de én így tanultam és bevált. Így is ki szoktam érte kapni, hogy "nédda, a borásznak milyen gazos a szőlleje! " :)
Tavaly csináltam kemény 10litert és egy nagyon zavaró szag jelent meg a borban.
animális jegyek... lehet hogy megtámadta egy baci. (0 azaz nulla kénnel csináltam, még arra sem figyeltem hogy levegő van fölötte...)
az idén 50 liter van, kénszint 35-re belőve, kíváncsi leszek hogy mennyire lesz kerek, zavaró off flavour-től mentes. remélem hogy nem Néró specialitás, mert az egész ültetvényem Néró...
vöröset is csináltam/ csinálok belőle. tavaly elszúrtam, az idén egyelőre jónak tűnik, MLF-en már túl is van, egy részének már be is mutattam az új zalai tölgyet, mondjuk lehet hogy szétkapja, azért a Néró nem egy testes bor, ráadásul az idén úgy kellett lementenem 18-as mustfokkal....
A Néró rozet mar tavaly összekostoltuk paran. A baj csak az, hogy mindenki rozekeszitö volt a csapatban es nagyon szkeptikusak is egyben.
Nagyon szep bor volt, gyakrolatilag szinte mindene megvolt, ami egy mai "modern" rozebornak az ismertetöjegye. Hagymahejszin, palackozas elötti szensavadagolas, füszeres illat, roppanos savak. Szoval jol behütve kellemes ital, de...
Volt benne egy olyan illat (Off Flavour) amit nem tudtunk egyetlen szölöfajtahoz, borhoz, gyümölcshöz sem kötni. Valoszinüleg ez csak roze allapotban jön elö a Nerobol, mert vörösbort magam is keszitek belöle es ott ez nem jön elö. Ez az illat valoszinüleg a hetköznapi borfogyaszto szamara nem tünik fel, de a sok okleveles borvizsgalonak rögtön orrot szurt. Ezzel együtt nagyon jo bornak irtuk le, es szivesen fogyasztanank legközelebb is.
16-os mustfok, 8-as sav, ebböl meg akar egy jo roze is összejöhet :)
Én a természetes gyomflórát hagytam meg (jobb híján!), ugyanis nem tudtam megoldani a vetést. Ahogy a kolléga leírta, legjobb egynyári pillangósokat vetni, mert ezek megkötik a légköri nitrogént, és ezt odaadják a szőlőnek. http://biocont.hu/termek-kategoria/sorkoztakaro Még most is szedegetem a kezemből a juszap (mezei aszat) tüskéket (komolyan, most bukkannak elő a bőrömből, miután heteken át kínoztak).
A levágott részeket mulcsozni kellene, de ehez nincs szerszámunk a kézműves gazdaságban, így kaszáltunk. A sorok mellett rotáltunk és kézzel megkapáltattam a szőlőt. Jövőre szeretném valami módon lemulcsoztatni a szerprentét és a szalmát is (ha nem szarja össze magát ettől a gép) és akkor az így létrejött anyagot a préselés után maradó törköllyel megkomposztálnám. A komposztot adnám vissza a szőlőnek (berotálva a tőkék mellé).
Kövezzetek meg, az egyik Sauvignon Blanc. Nem vagyunk vilagfajta majmolok, de Edesapam rajong ezert a borert es bevallom en is szeretem a filligran Sauvignon borokat. Ebböl egy del-tiroli otvanykeszitö kollegam latott el szaporitoanyaggal. Többször eljött hozzank megnezni az ültetvenyeket, felterkepezte a klimatikus viszonyokat, a talajok összetetlet, a szölök eresdinamikajat es ket franci klon ajanlott. A masodik evben jarunk es gyönyörüen terem, ugy nez ki az ültetveny, mintha az ötödik evben lenne.
A masik egy Kékfrankos, amiböl mi rendszerint a rozet es a gyöngyözöbort keszitjük. Meg vagyunk gyözödve, hogy a mi borvidekünkön (Balatonfüred-Csopaki) a Kékfrankosbol lehet a legjobb rozeborokat kesziteni.
Aztan van egy ültetveny, ami egy eleg rossz talaju es mukroklimaju területbe került. Egy ultrakoran erö, nagyon magas reziszutenciaju feher fajta, amit a munkahelyemen allitottak elö a kollegaim 35 evvel ezelött. A fajta neve: Solaris. Meg teszt alatt van, nem osztalyozott fajta Magyarorszagon, de nagyon jok az eredmenyek es kezdeni fogom az allami elismereset.
Tovabba iden aprilisban kezdtem el a joföldim es baratom Dr. Csizmazia Darab József egyik elfelejtett fajtajanak kiserleti telepiteset, ami egyenlöre csak az E.CS. 36-os törzsszamot hordozza. Arra kert meg, hogy karoljam fel es telepitsek el egy fel hektaros ültetveny ebböl. Aztan ha eljutok az allami elismeresig, akkor legyen a fajta neve: Füredgyöngye
Jelenleg ezekkel a fajtakkal vagyok elfoglalva az otthoni ültetvenyeken, de a telepitsek folytatodnak. A kecskemeti kutatoval inditunk hamarosan egy tajkiserleti megallapodas kereten belül uj magyar rezifajtakat.
Ezt a nemet csak "Flachbogen"-nek hivja. Magyarul talan klosterneuburgi közepmagas kordonnak hivjuk.
Az also drot egy meter magasan van es a 80 cm-re kialakitott tökefejböl egy szalvesszö lesz erre egyenesen rahajtva. Az egymeteres töketavolsagbol adodoan es a rügyközöktöl függöen olyan 8-10 termövesszö alakul ki, amelyen vesszönkent 2-3 fürtöt termelnek.
Az en ültetvenyeimben is bevalik. Nagy elönye a csapra metszessel szemben, hogy metszeskor az egesz szalvesszöt levagom, amivel az esetleges vesszöben lappango betegsegeket nem viszi at a szölö a következö evre. Tovabba egy nagyon keskeny (20-25cm) fürtzonat tesz lehetöve, amit könnyen tudok geppel müvel, kilevelezni, lehalozni, szüretelni. Hatranya abbol adodik, hogy metszeskor több munkat igenyel.
Taníts minket kérlek! Mesélj a végtelen szlovák és cseh szőlőmezőkről besodródott konídium telepekről melyek a lombhullás után (!) tudtak még primer fertőzést okozni felénk. (Gúnyt félretéve; érdekelne milyen jól megválasztott fajtával érted el, és milyen fogyasztási értékei vannak a belőle készült bornak.)
Erdemes megfigyelni es felterkepezni, az öshonos növenytakarot a szölöültetveny környezeteben es ezeket, vagy ezek közvetlen rokonait elvetni.
Altalanossagban elmondhato, hogy ha olyan magkevereket szorunk ki a sorok köze, melyeknek a gyökerhorizontja 5-40 cm között teljesen behalozza a talajt, akkor egy morzsalekos talajszerkezetet tudunk kialakitani. Ha ezt a traktorral nem tömöritjük folyton, akkor a szivacsos szerkezetü talaj rengeteg oxigent es vizet tud megközni. Ez pedig nemcsak a talajlakok eletteret növeli meg, hanem a talaj nitrifikaciojaban es humuszkepzödeseben is jelentösen szerepet vallal. A sorok tisztan tartasa soraljmüvelövel, vagy kapalassal ettöl függetlenül fontos a teljes vegetacio alatt.
Erdemes odafigyelni azonban, hogy herefeleket, lucernat, pillangosviraguakat, vagy faceliakat ültetünk, mert mindegyik mashogy viselkedik es nemelyik vizkonkuranciat jelenthet a szölö szamara ha nem tartsuk alacsonyan a kulturajat.
Termeszetesen a talajtipus, a földhasznalat es a klima is befolyasoljak a nitrogenaramlast, kicserelödest a legkör es a felszin közuött, de pl. a teli here pl. egy hektaron egy ev alatt 400 kg nitrogent köt meg a levegöböl es ad at a talajnak. Ezt a legköri nitrogent a "földigilisztak" es a termeszetes talajfolyamatok viszonylag gyorsan at tudjak alakitani a szölönöveny szamara is felvehetö nitrogenne.
Az egyik ültetvenyemben sikeresen vetek be tavaly ota egy olyan magkevereket, amiben 15-20 fele füszer, gyogynöveny, herefelek, pillangosviraguak voltak. Az idei csapadekos ev segitett, hogy kaszalaskor több alkalommal is komoly mulcsreteget tudtam letrehozni a sorközökben. Ez a "szalmatakarasos" megoldas nalam eleg jol bevalt. A tavaly marciusi es decemberi talajanalizis között nincs nagy elteres, vagyis amit a szölö kivett a talajbol, azt a zöldtragyaval sikerült is közel visszapotolnom.
Füvet semmiképpen nem szabad vetni, ahogy szerintem semmilyen esetlegesen invazív tájidegen növényt nem szabad bevinni a szőlőbe. De olyan aljnövényvényzetet ami a környéken amúgy is őshonos azt érdemes vetni.
ha kérhetném picit konkrétabban. A blogodat rendszerresen olvasom, de nem jövök rá, hogy vetett a gyeped, vagy hagytad a helyi flórát kialakulni? Azt látom, hogy a sorát gyommentesen tartod, de a sorközt hogy műveled: kaszálod, betárcsázod?
Kap e külön tápanyag utánpótlást a gyep? Mert olvasom az irodalmakat amiben arról írnak, hogy talajerő utánpótlás szükséges a talajtakaró növényzetnek is.
A szekszárdi szőlőmben én is nyírok, kaszálok, de szinte hetente nyírtam ezen a nyáron, mert a sok esőtől nagyon nőtt. kb 10 cm-nél magasabbra még soha nem hagytam. Egészen rövidre vágom, leengedem a fűnyírót kb 2 cm-re. A damilossal a sor alatt és ott ahol nem tudtam nyírni. Füvet nem vetettem azt nyírom ami kinőtt. Az első években még régen kapáltam, de az eső mindig lemosta a lejtős területet. Most a növényzet megtartja és szellőzni is tud.
Ezekről a talajtakarós növényzetes témákról írhatnátok egy picit konkrétabban.
Én mint nagyon kezdő az idén semmi mást nem csináltam a szekszárdi löszön mint kaszáltam (damilossal meg sima fűnyíróval). Kb 5 centis tarlót hagyva. Ezzel meghagyva a legalacsonyabb fajtákat: pl komlós lucerna, fehér here.
A kaszálást akkor végeztem ha a takaró növényzet elérte a 30-40 centis magasságot.
Na ilyen fajtára kellene lecserélni az összes hulladék szart amivel sokezeren küzdenek és amiket programszerűen áztatnak be fukosima vegyszerrel. A hétköznapok ivósborát megcsinálni csak ilyen fajtából lenne szabad.