Így néz ki madártávlatból a szerkezet (bocs a zavaros háttér miatt).
A létrán lévő kannából egyszerű ráfolyással kapja az üveg oszlop tetejébe épített deflegmátor spirál a hűtővizet.
A fő hűtőnek meghagytam a bödönös, statikus megoldást.
Ezzel a kis csappal tudom szabályozni (kb 15 l/óra vált be).
Két helyen van hőmérő, egyik az oszlop tetején a gőzt, a másik meg a deflegmátor elfolyó vizét méri. Nagyon klasszul követhető és szabályozható a folyamat.
Balról a hűtővíz, jobbról a gőz (nyilván... :o)) Ha egyszer be van lőve a deflegmátor vizének az áramlása, akkor nem kell menet közben hozzányúlni, a kb 13 fok hőmérsékletkülönbség nagyjából megmarad a főzés folyamán.
Klasszul látszik, ahogy odabenn gurgulázik a gőz a visszafolyó flegmán keresztül, és elég jól be lehet lőni "bagolyszemre" a reflux arányt is.
A próba cefre mindenféle fagyasztott vegyigyümiből készült, almától a citrusféléken át szilváig minden volt benne. Pár üveg régi lekvár is került bele (tipikus téli "ínségcefre"). Lett belőle két felöntésnyi mennyiség, úgyhogy párhuzamosan megcsináltam normál páracsővel, meg az oszlopossal is.
A sima páracsöves kb. 60 %-osan indult, a vége 29 % lett (kb 10 %-osig engedtem), a narancstól fehér, mint a tej.
Az oszlopos 81 %-kal kezdett jönni, és 60 % lett a vége, szintén 10 %-ig engedve. Teljesen víztiszta, de már kevés víztől is kezd fehéredni.
Ez egyelőre csak játék volt, kíváncsi voltam a készülék teljesítőképességére. Az olajmentesítés miatt felhígítottam 25-re az összes alszeszt, holnap főzöm (szintén az oszlopossal).
Ha jön a szezon, ki akarom próbálni az egylépcsős főzést "normális" cefrén, aztán az eredmény ismeretében majd eldöntöm, hogyan tovább.
Jó, biztosan lehet szagolva is érezni kicsit, de százszor jobban ízlelni.
Jó példa erre a birs. Mikor kiöntöm a moslékot az üstből, igazi kompótos finom illata van. Pedig ami a végén jött ki belőle alkohol, az már csúnyán fazékízű lehetett.
Lehet hogy vajsavas volt a cefre(bár azt megérezni főzés előtt-közben is),vagy előtted főztek valami nem túl jó anyagot,pl kénhidrogénes bort(záptojás-fingszag),vagy a tároló edényeddel van valami gáz(víz volt benne, ami belebüdösött)
.......engedj meg egy kicsit mást,.....Nagyapáméknál voltam a tanyán ,--9-10 éves lehettem,---láttam ,hogy valami készül ,--pálinkafőzés ,----neked is feladatod van !.....figyeld a szomszéd
tanya kúzgémjét. ha az felfele áll akkor szólj azonnal,...... én figyeltem , akútgém mozdult
fel-le, én rohantam,.... Tata nézte , megnyugtatott,--- figyelj tovább---------
Ma én még csak tanulok,......MIÉRT is írtam ezt ?
A fiam ma szólt , hogy megkapta az engélyt a főző "legyártására".
Valamikor az volt!DBár minden kornak meg van a maga szépsége!
Az az igazság,sok az okos VASKALAPOS felénk.
A vissza térő viták,ahogy isten megadta anak úgy kell kiforrnia,25°alatt jönnek az ízek,pektinbontó?Nem rakok bele mérget,élesztő?Ne legyél ostoba!.......nem olvasok utána,mert a régi öregek tudták jól stb...!
Sajnos ez még most is vissza térő probléma,és sajnos 1-2 öreg főzdés is ebben él.Bár nem tudom őket hogyan oktathatták valamikor.
Gondolom nm csk az én környezetemben van ez a jelenség.Bár egyre ritkább az igaz.
Lehet hogy erősen fogalmazunk? Főzési hiba miatt nem lehet büdös. Lehet elő-utó párlatos, de az nem büdös csak hibás. Pontosan kellene megállapítani a hibát és akkor potosabb a diagnózis.
Köszönöm, az előpárlat elválasztással nehezen boldogultam, mindenkivel megszagoltattam a poharakat, majd eldöntöttük melyik mehet bele és melyik nem,legközelebb má menni fog magamtól is, az utópárlat elválasztás jobban ment ott éreztem kóstolással honnantol kezdett folyni a fanyar lé.
Köszönöm mindeki segítségét, megvan életem első saját pálinkája, sajnos a cefrém felét sikerült csak lefőzni, ebből lett 7,6 liter 57 fokos párlat, higítás után pedig 8,6 liter 50 fokos. Nagyon elégedett vagyok magammal, ihatóra sikerült. :) Kissé karcos még de remélem ez csak a friss mivolta miatt van. A hígítást csapvízzel csináltam, és kristály tiszta! A kozmaolaj szűrőm átalakítottam és úgy néz ki működik.
Végül az lett, hogy hozzáöntöttem, lett így kb 23 liter alszeszem. Feltettem finomítani, 70 fokon indult, lefolyt 2,5 liter eddig és még mindig 70 fokon áll. Illata jó.
Megkezdtem egy másik hordó cefrét, az alszesz 65 fokon indult de gyorsan leesett 40-re viszont ott stabilan áll jó ideje, jön belőle az alkohol viszont jellegtelen, szilvát alig érezni, csak a szeszt, kicsit fanyarkás. Az előző alszeszemmel köszönő viszonyban sincs. Hozzámerjem önteni vagy hagyjam az egészet, mert nem jó?
...úgy érted, hogy ha az olaj szintje magasabb, mint az üstben lévő anyag szintje???...és hogy az olaj nem ég-e meg, ott ahol nem védi az alszesz???...ha nem bolond módjára tüzel, akkor nem lesz semmi gond...igaz az olajnak sem tesz
Én nem engedem ki az olajat, mert macerás, mégsem ég oda, mert nincs mi odaégjen finomításkor. Az üstöt úgyis tisztára takarítom előtte, így nincs rajta szennyeződés. Esetleg kicsit megbarnul, de éppen csak. Égésre utaló illat, íz nem jelentkezik.
Kérdésem lenne ,----mi van akkor, ha mondjuk egy duplafalu üstnél az olajfelöntés annak a magasságának a kb. 80%-ig ér és finomításkor csak az üst negyedéig ér az alszesz felöntés
Ahol nem érintkezi az olajszint és az alszesz szint mekkora a leégés , befolyásolja -e ez a
mínőséget,vagy nem . Esetleg az a jó megoldás , hogy ilyen esetben le kell ereszteni az azonos szintre az olajat / ez elég macarás / ?
Na hát tudni kell viselni a ballépéseink következményeit is.Bár mentségemre szolgál hogy én szakmai összefüggések mentén jutottam oda ahol most vagyok!:)........az a másik dolog is lehet egy szakma, aztán azon lehet vitázni hogy mellik az élvezetesebb!:)))))
Írtátok, hogy a leeresztő csövet is duplikállni kell, enyém nincsen, ennek ellenére teljesen tiszta, semmi nem ég le benne! A duplikálás is jól müködik, legutóbb a főzés vége felé( cefrét főztem) rákapcsoltam jobban, és nem ég le az üstben.
A meglévőt tudom hogy nem szívesen cseréli ki az ember mert macerás egy alakítás, de az enyém vízfürdős és így ezen a keresztmetszeten már nem "bugyog" vissza .
...végre van valaki, aki néha vissza is olvas, mégha ez a téma itt egy kicsit "off"...persze látom, hogy az égetett szeszes oldalon is jártál már, így nem mondom, hogy ott kérdezd...
...lassan két éve 2011 májusában írtam azt a HSZ-t, de ahogy olvashattad én is "plagizáltam", mert mert ott ennek a THUMPER témának, ÖM és Kormoss az igazi értője...ők majd megmondják...
...a Thumper lényege a REKTIFIKÁCIÓ nevű fizikai jelenség, amit az egyoszlopos (egymenetes), főzőkben tálcákkal helyettesítenek...
...a kérdésedre visszatérve, őszintén megmondom, hogy nem tudom milyen whisky-t lehet főzni a kisüsti módszerrel, de gyanítom, hogy nem jót, mert ez nem arra való...vagy csak többszöri finomítással...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sziasztok! Ismét én :) A főző és a sisak összeállt részben fejben részben megvannak az alkatrészek :) a következő dolog a páracső. Olvasok sokmindent erről de nem lettem okosabb a méreteit illetően. Egy 50 literes üsthöz kellene én arra gondoltam hogy 4-5m,10x1 rézcsövet választok. Ha valakinek valami ötlete lenne vagy tapasztalata kérem ossza meg velem.Ajánljatok valamit.
Katt a belinkelt videó jobb alján a "youtube" gombra, aztán ha átlép a youtube-ra, ott a link, (fölül) amit a DownloadHelper programmal tudsz letölteni. Ügyes legyél:)
Az első főzésednél 20%-os alszeszed volt, az pont jó. Most tovább főzted, lehet vagy 15%-os. A kozma olaj ugyan annyi csak a hígabb alszeszben jobban látszik.
A kihozatalod olyan amilyen. Most sem lesz több pálinkád.
Jelentős kihozatali külömbség van ! Kérdésem az , hogy külön- külön kostoltad-e az alszeszeket, éreztél- e külömbséget ? H a igen ,milyen tapasztalataid lettek ?
A kozmaolajról majd véleményt mondanak a nagyobb tudással bírók !!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Tegnap is lefőztem kb 50 liter cefrét. Most tovább engedtem, kb 2-3 fokig, lett 10,5 liter alszeszem. A tegnapi főzésnél nem volt kozmaolaj, most viszont dőlt belőle, ezt nem értem mivel 1 hordóból való a két főzés alapanyaga.
Ja. A gabona szeszt fahordóban tárolják, ĄérlelikĄ, hogy legalább valami fára emlékeztető íze legyen, mert különben a kutya sem inná meg. (kipróbáltam, főztem malátát... egyszer, utoljára)
A pálinkának, (gyümölcs párlat) csak árt a fahordó, azt üveg edényben kell tárolni. (Vagy savállóban, de ahhoz nem tudok hozzászólni...)
Fa hordóban csak bort érdemes tárolni (persze, azt is csak megfelelő feltételek mellett).
A gyengébb aromájú pálinkát fahordóban lehet érlelni, ott kap egy kis plusz ízt, ami ha sikerül eltalálnod az érlelési időt még javíthat is a pálinka élvezhetőségén.
Összeszedtem gondolataimat, (és hozzáértők írásait) és csináltam egy videót, a kezdőknek, hogy mi is az az irányított erjesztés. Szívesen közreadom itt is, hátha a kezdőknek egy kis segítséget jelent eme szép tevékenység elsajátításában. Nyilván sokminden kimaradt belőle. Lehet, hogy nem teljes. De azt gondolom, mindenképp egy kis támpont a cefrézést most "kóstolgatóknak".
Elolvastam a Panyikné pálinkáról szóló írását, nagyon sok infót lehet találni benne, , többek közt a főzők anyagával kapcsolatosakat is.
"Az ipari berendezések fejlődése során azt tapasztalhattuk, hogy a desztilláló berendezéseketvörösrézből készítették, mindaddig, amíg a rozsdamentes anyagok használata nem terjedhetettel. A réz viszonylag ellenálló fém a cefre savaival szemben, jó hővezető képessége mellettfontos a cefre aromáját javító tulajdonsága is. Hátránya, hogy a korróziónak köszönhetőenelhasználódik, bizonyos időnként cserére szorul. A mai korszerű berendezések szinténkészülhetnek mindkét anyagból, de ha jó minőségű pálinkát, párlatot kívánunk előállítani,akkor az üstöt, a dómot és a sisakot, valamint a páracsövet készíthetjük rézből. A hűtő belsőelemeit azonban soha nem tanácsos rézből kialakítani, mivel a párlat savai, kénes vegyületeifeloldják és a párlat fémtartalmát növelik.A külső borítást az esztétikai megjelenés, a könnyebb tisztíthatóság miatt borítják, de csak külsőleg rozsdamentes anyaggal."
Én úgy gondolom, hogy egy kis házi főzőnél az ipari berendezésektől eltérően nem okozhat gondot a réz hűtőspirál használata, ha az előállított mennyiséget nézzük.
Arra volnék kíváncsi,hogy ha a kozmaolajat akarom eltávolítani és megcsinálom azt a dolgot,hogy 3/4 éig engedek egy literes üveget vízzel a többit feltöltöm alszesszel. Feltételezzük hogy eltünktettem a kozmaolajat róla akkor lesz egy liter folyadékom amit úgy ahogy van visszaöntöm a többi alszeszhez? Nem értem ezt!! Valaki elmagyarázná. Köszönöm szépen!! :-))))))
...milyen magok???...ha magon erjesztesz, a főzés előtt akkor is ki kell szűrni a magokat...még ha a magzamat miatt, pl. a szilvacefrébe vissza is teszel egy keveset (1-3%), az főzéskor úgy is alján marad...
...ha megnyugtat, akkor csináld, de ha megfelelően pépesítettél és még pektinbontót (nem vegyszer, enzim, bennünk is van) is teszel bele (ajánlatos), akkor semmi baj nem lehet...
...szia Kupeci uram...ha megvan, amit Miklós1 is írt, a (10-30% térfogatú sisak) meg a 22-es páracső, akkor legfeljebb
áthabzik a hűtőbe...nagy baj nem lehet...sajnos ezt még a cső alatti szűrő sem állítja meg, ha olyan az anyag (eper, cserkó stb...)
...Szilvakukc tudna mesélni, hogy ment át az eperhab, páracsövön, hűtőn...(gond nélkül)...
...a "lakótelepi" 20-asomnál is előfordult eper-áthabzás, pedig óvatosan fűtöttem...a 8x1mm-es hűtőcsövemnek a belseje csak 6mm, de ezen is átment és szépen átfolyt még az eprüvettán is...(persze azóta ilyen vékonyat nem csinálok, de ez is működött)...
A tavalyi cefrémben semmi sincs, csak a gyümölcsöt tettem bele , ami magától kierjedt, 1 kishordó körténél próbálgattam élesztőt csupán. A nyomástól meg félek, így , hogy ott az a parafa dugó - ami kézzel van belenyomva és simán kilöki egy kis nyomás is - megnyugtat.
Szia rézműves mester!Egy szép sisakot valóban nem csúfítanék el egy parafa dugóval én sem.
De ha az illető előre tudja hogy néha többet tesz az üstbe a kívánatosnál , főleg ha az habzásra is hajlamos,hát inkáb egy csunya dugó! Bár ha az a dugó egyszer elindul,lehet majd fókázni!:)))))
...nem értelek, miért félsz ennyire a "nyomástól'???...ha ezt a fórumot olvasod, akkor Te már tudod hogyan kell cefrézni...a "pépesítés", darálás az egyik legfontosabb cefrekészítési művelet...a pektinbontó, meg egyébként is, még a darálékot is, híg lekvárrá bontja... ha így csinálod, sosem lesz benne nyomás, mert nem ugrálnak fel almacsutkák, meg nagy gyümölcsdarabok, hogy eldugítsák a páracsövedet...
...EZ EGY NYITOTT RENDSZER...AZ EGYIK VÉGE MINDÍG "LUKAS"...
...tudom, hogy jobb félni, mint megijedni, de Te csinálod a cefrédet...akkor mitől dugulna el???...
...jó nedűt...
...ui:a leszorítócsavarokkal sem kell túlzásba esni, 4-darab elég...nem "gőzkazánt" csinálunk...
Fejből nem tudom, hogy át kell-e mosni első használat előtt, (egyébként még sose gyantáztam) azért adtam az utalásokat, hogy ott elolvasd, ha ott nem volt benne elég info akkor adok még:
Visszakeresési módszerek a fórumon (aki még nem tudná): -ha tudod, hogy kinek a hozzászólásai között akarsz keresni (a fentiek az enyémek) akkor az illető nevére kell kattintani és az adott topic melletti hozzászólás számra kell kattintani, így egy párszázból kell csak kibogarászni pár ezer helyett. -ha adott számú hozzászólásra akarsz ugrani akkor a böngésző címsorába kell belejavítani kézzel: http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9007484&na_order= Ez a sor akkor jelenik meg, ha egyszer valamelyik előző oldalra, majd vissza az első oldalra váltottunk. Egy oldalon 30 hozzászólás van (alaphelyzetben) és az oldalak sorszámai felül sorakoznak. Ebben a sorban a start=0 azt jelenti, hogy a megjelenítés a legfrissebb hozzászólástól kezdődjön. Ha a 0-t 21387-re javítjuk, akkor a legfrissebbnél 21387-tel kisebb számú hozzászólástól kezdődik a megjelenítés.
Igazihori, Kis Tirpák
A tegnapi réz témához fontos adalék (én tudományos bizonyítéknak tekintem):
Zozicska16375: Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt:
"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!! A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."
Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.
Azt csináltam végül, hogy a sisak tetejére a lemezre, fúrtam egy lukat és egy parafa dugó van benne, amit ki bír lökni ha nyomás lenne. Saválló a sisakom. A lábast ha le tudod jol tömíteni biztos jó lesz. Ha a nevemre rámész és a hozzászólásaimat megnézed látni fogsz képeket a leeresztőről.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Illetve elképzelhető, hogy nincs kozmaolaj a cefrében? Engedtem szúrőbe folyamatosan és semmi nem vállt ki, alszeszt is beraktam a hűtőbe de semmi nincs a tetején.
Köszönöm a segítséget! Cefre főzésnél, mennyi alszeszre kell számítani általában? Annak örülök, hogy legalább nem ecetes hanem finom szilva illatú az egész lötty. :)
Ott van hogy csak mezőgazdaságból főállásban élők vehetik igénybe. Nem kell a ferdítés. Legalább itt ne. Legyünk hálásak a mai rendszernek és reménykedjünk hogy nem lesz rosszabb mert jobb nem lesz.
Most végeztem életem első cefre főzésével. Felfűtési idő 1óra 5 perc volt, 2 óra alatt lejött 7,7 liter alszesz ami kb 20 fokos, 10 fok körül zártam el, mindez 40 liter szilva cefréből. Jó a kihozatal vagy kevés?
Olyan témában kérném a véleményedet,amit a kationcserélő műgyantáról írtál.Most rendeltem a neten házat,és hozzá 1kg műgyantát.
Első használat előtt is konyhasó oldatba kell átmosni?És jól értelmezem hogy sima bolti asztali só jó,és 90térfogat%víz+10tf%asztali só legyen az oldat.
Miklós1 köszönöm a válaszokat illetve a témába vágó hsz. számokat. Köszönöm a több fórumtagnak is, akik hozzászóltak. Akkor itt a váltás ideje, arccal a réz (ill. inox) felé!
Tárgyilagosan meg is mondjuk, hogy igen kikerül rézvegyület a pálinkába, réztartalom mérésére vannak is módszerek, de a fórumos cefrézési módszerek mellett elenyésző réztartalom van a pálinkában. Erre bizonyíték vasbicikli méréssorozta, aki nemrégiben összegyűjtött 28 pálinkát (a fórumról önkéntesektől) és együtt elvitte bemérni azokat.
Az eredmények nagyon alacsony réztartalmat mutatnak (81044 hsz.).
A romlott, ecetes cefréknél nőhet a réz tartalom, de a réz eltávolítására létezik az ioncserélő gyantás szűrés, amatőrök számára is elérhető: (14956(forrás), 18114(leírás), 19489hsz.)
Saválló acélból nem távozik semmi, de nincs íz katalizáló hatása.
Kis Tirpák
Sisaknak egy rézből készült kályhacső forma a legolcsóbb megoldás, a sisakformára még nem olvastam tudományos bizonyítást, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál (a Sólyom könyvben láthatsz minden féle hagymakupolát), naerreiszunk fórumtárs szerint a gömb formában a legjobb az áramlás, füsttel kikísérletezte.
Az üsttérfogatod 10-30%-a között legyen a sisak térfogata, ha nem sikerül rézből, akkor se fogsz rossz pálinkát kapni.
Akkor már elkészült a te főződ? Ha igen tudnál pár képet küldeni róla? A dugulás elhárítási módszered érdekelne meg a leeresztő csapod. Elég tanácstalan vagyok a sisakkal kapcsolatban..miből készült a sisakod? Esetleg egy saválló lábas is megtenné?
Sisak formákhoz én annyira nem értek, az enyém is kb-ra készült, és a szerelhetőségét tartottam szem előtt. Az én sisakom hozzá lett hegesztve a hordóhoz. Dupla falú 120 literes bojler belső tartályából lett csinálva a köpeny, pont jó hozzá.
Egyébként!
Jó lett az olaj, mostmár nem zubog, szép csendes, és a vizet is feltudtam benne forralni, átküldtem rajta egy vizes-ecetes mosást.
Hello Szkajvolker Lajos! Jó hogy rád találtam...én is egy ilyen főzőt szeretnék megépíteni. Az érdekelne,hogy hogyan rogzíted a sisakot a hordóhoz? Szerinted jobb lenne-e egy domború(olyan mezőgazdasági tárcsa lap) formájú sisak? Van mélyhúzásra lehetőségem nekem egyszerűbbnek tűnik csinálni egy olyat.Másik kérdésem az hogy az alját duplafenekűre csináltad vagy valami köpenybe rakod bele? (Láttam hogy az olajjal volt problémád: ismerősömnek trafó olaj van benne ha ezzel segítettem valamit.) Ezzel a sisak megoldással variálok egy kicsit remélem TE vagy a FÓRUMOZÓ TÁRSAK tudnak segíteni.
Nem a konkrét vegyületekkel van a baj hanem az általuk okozott előnyös vagy előnytelen katalitikus hatással. Elfogadott hogy az édes alapanyagokat a réz előnyösen módosítja a zsírokat előnytelenül.
Az alumínium hatása negatívan van értékelve. Az mindenképpen ellene szól hogy a gyenge savak és lúgok megtámadják. A fóliát is a zsírok, húsok takarására találták ki nem a gyümikre.
Természetesen egyetértek, ahogy mondják, az a jó cefréző edény, amelyik se nem ad, se nem vesz el az aromából. Talán manapság a műanyag a legpraktikusabb, persze, amelyikben előtte nem volt fűtőolaj :)
Hát igen, pont erre az egy és másra lennék kíváncsi, megy-e, vagy sem (vagy csak elhanyagolható mennyiségben). Sajnos nem vagyok vegyész, se kémikus. Viszont nem az alukanna védelmében, ez amúgy is csak szükségmegoldás, hanem tárgyilagosan akkor azt is ki lehet jelenteni, hogy egy rézüstből ilyen alapon rézvegyület is kikerülhet a párlattal, ami szintén nem túl egészséges.
Lehet feszegetni a határokat, de tudomásul kell venni hogy a cefréző edény minősége is befolyásolja a pálinka ízét. Nem mind egy hogy vashordóban erjedt vagy műanyagban.
Szívesen adnék én is tudományos tényekkel alátámasztott indoklást az alumínium kannához (meg úgy általában mindenhez), de eddig nem jutott el hozzám ilyen. Attól, hogy a desztillálás amolyan "jó megtisztító" folyamat, még egy és más átmehet, ezért abban sem lehetsz biztos, hogy a lepárlás során átmegy-e az alumínium. A rozsdamentes acélból, rézből nincs baj, az alumínium meg gyanús, nem ajánljuk a fórumon.
22-es a páracsövem , ezzel az a baj hiába van fent a dugó ha alul dugul el ahol a páracső kezdődik a sisakban. Azért gondoltam a sisakra ezt a dugót.A parafa dugó bírja a gőzöket?
Szeretnék hozzászólásokat, véleményeket kérni a 25 literes alumínium tejeskanna, mint üst használatáról. Régebben elég elterjedt volt a használata a háztájiban. Működik most is rendesen, ezzel nincs gond:) Mostanra gyakorlatilag leírták, mivel az alumínium származékok bizonyítottan egészségkárosodást okozhatnak. És itt a kérdésem: a párlattal hogyan kerülhetne át bármi egyéb a hűtőbe? Hiszen desztillálásról van szó. Lehet, hogy nem jól gondolom, ehhez szívesen vennék indoklásokat.
A páracső első függőleges szakaszának a végére ne könyököt, hanem T-t tegyél és a függőleges részt felül dugd be a dugóval. A pára mehet tovább 90 fokban, vagy ahogy beállítod.
Persze figyelj oda, hogy mennyire nyomod bele a dugót, nehogy a pára útját is lezárd. Ez a legegyszerűbb biztonsági szelep.
Ilyen sisakom van. A csavarokhoz úgy terveztem, hogy rugót rakok alá az esetleges eldugulás miatt, hogy meg bírja emelni a fedőlemezt, viszont a rugók nem bírják eléggé lenyomni a lemezt és ereszt. Középen jön ki a páracsövem ami 22-es. Arra gondoltam, fúrok mellé egy furatot melybe parafa dugót teszek, ez mennyire jó megoldás eldugulás ellen?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egyébként a leeresztő csap nagyon bevállt, örülök, hogy ráraktam, 10 perc alatt egyedül kiürítem a 45 liter cefrét és még ki is mosom teljesen tisztára.
A transzformátor olajnak nem CSAK és nem elsősorban a hőközvetítés (elvonás-átadás) a feladata. Az én alállomásomon csak 120000 V a legnagyobb feszültség, de Magyarországon előfordul még 220, 400, sőt 750 ezer Volt is. De ebbe nem akarok belemenni, mert nem ennek a fórumnak a témája.
Nem hagyott nyugodni, egy rossz disznóvágásnál használatos üstbe feltettem kb 12 litert és alágyujtottam. Elkezdett rotyogni pattogni, és felhabzani, abba a nagy üstbe felmászott 5-6 centiméternyit a hab, majd egy idő mulva elkezdett visszamenni, és naggyából el is tűnt a hab, a pattogás rotyogás is megszűnt, valószinüleg jó lesz.
No, azért van még itt valami: az üzemi hőfok. Azaz, melyiknek mennyi a forráspontja, ugyanis, amennyiben pálinkafőzőbe akarjuk tenni, a forráspontjuknak legalább 150 celsius felett kell lennie, mert fel akarjuk nyomni kb. 120-130 fokra a külső üsthőmérsékletet.
Ami "habozik", az vagy önmagában is elérte a forráspontját, vagy a benne lévő alacsonyabb forráspontú alkótórész (pl. víz) forr ezen a hőfokon. Sőt, a nem tiszta, hanem elegy anyagok forráspontja lehet ám alacsonyabb, mint a tiszta alkotóik forráspontja!
Ahol kihabzik,az gondolom a betöltőnyílás.Inditsd el üresen,csak az olaj legyen benne.Amg habzik,egy gumicsővel vezesd a habot egy edénybe.13-140 fokot simán ki kell bírnia.Ha az üst befelé lukas,észreveszed,ha nem,akkor egy idő múlva ki kell forrjon belőle a víz.
Az olaj első ízben habzása, nem egyedi eset! Már többször előfordult itt a fórumon. Általában ez csak előszőr fordul elő, ezért javasolt a hőközlésre szánt olaj, hevítése mielőtt a duplikációba kerülne. Sokaknál ez csak 1-szer fordult elő! Feltehetően távoznak egykét olajadalékanyag. Amúgy az olaj mennyiség kielégítő, nekem a duplikációban 13 liter mekis olaj van. 1000 üzemóra után a felfűtési időm semmit sem változott! A hasonló vizkozitású olajok mindegyike hasonló hővezető, max eltérő hőtűrő képességű. A motorolajok számtalan adalékot tartalmaznak, hogy a korom részecskéket lebegtessék, me képezzen lerakódást. Valószínű ezek habzása volt a hiba oka. Hevítsd fel újra, majd öntsd vissza, ha nem habzik már.
Anélkül, hogy utánanéztem volna, hogy műszakilag és egyéb paramétereiben mi a különbség a hőközlő olaj meg a tarfóolaj között, józan paraszti ésszel nézve mondok egyfajta véleményt:
Mindkettő célja a bevitt hőenergia átadása.
A hőközlőolajnak az a dolga, hogy a bevitt energiát minél kisebb veszteséggel adja át a melegíteni(vagy hűteni) szándékozott közegnek.
A trafóolajnak az a dolga, hogy a trafó üzemszerű hőtermelését segítse elvonni, és leadni a környezetének.
A két folyamat között én különösebb eltérést nem látok, lényeges a hatásfok, meg az, hogy ezt a feladatukat minél tovább tudják változatlan hatásfokkal elátni.
Igen gondoltam rá , hátha belülről megy kifelé, de forraltam benne ecetes vizet, akkor nem láttam bent olajnak nyomát. Szóval nem ereszt át. A bojler is tiszta volt.
Én fáradt olajat használok, nem is tiszta motorolaj, van benne lengéscsillapítóolaj, fékfolyadék is valamennyi. Biztos nem a legjobb hőátadó, de egyszer sem futott ki, vagy habzott vagy ilyesmi.
Mikor töltöttem fel, figyeltem, tiszta volt az olaj, vizet sem láttam benne úszni, én sem értem a hiba okát. A cefrét nem bírtam párolgásig melegíteni, mert kis lángon nem habzott csak ki, ha kicsit ráadtam már jött is kifele, ezt játszottam vagy 1,5 órán át aztán ráuntam. Fritőz olajat talán tudok szerezni és azt rakom bele ,arról tudom, hogy biztos jó és nektek is bevállt.
Miklós, köszönöm a választ, nem tudtam, hogy a bográcsokat lágyforrasztással rakják össze, így el kell vetnem ezt az ötletet, de mivel nagyon tetszene a dolog, keresem a lehetőséget, csak nem tudom hol tudnék csináltatni egy megfelelő darabot.
Lehet keményforrasztani, de az drága ezüstforrasszal történik, itt pl. Fontargen A314:
A réz fedélnek van egy acél pereme ezüstforrasztva.
Lehet csavarozni, ha olyan az illesztési lehetőség, a csavarozott részek közé ilyenkor semleges szilikonpasztát teszel és örökre tömít. Egyébként aggályos a bográcsodon a lágyforrasztás (az ón és ólom) a savas cefréktől ki fog fogyni egy-két szezon alatt.
Itt még nincs kifúrva a sisak teteje és nincs tömítve sem
Szkajvolker Lajos
Ha kihabzik a motorolajad akkor valami nem stimmel (motorolajnak jónak kéne lennie):
-Túlfűtöd az olajat, de ezt hőmérővel tudod ellenőrizni (max. 130°C)
-Szennyezett az olaj, akkor tényleg ki kell cserélni, pl. a fritőzolaj nekem bevált. A Brigéciolos kitakarítás után vizes öblítés kell, emiatt a második olajadban pattogni, durrogni fog a vízgőz egy-két főzésnél, aztán megszűnik.
szazhat1
Sokan főztek már narancsból, sokan meg is írták, ha visszakeresel okosabb lehetsz. A héján kívül még a fehér foszlányait is le kell szedni, és még akkor is keserű maradhat.
Persze, ekkora méretben a pálinkafőzés pepecselés volna, nem véletlen, hogy ott inkább borpárlat, cukorcefre és alkohol ízesítés fronton mozog a főzés. Na meg a két kezüket összetennék, ha legalább fele olyan minőségű gyümölcsük volna, mint amilyen nekünk van.
Nem hiszem, hogy nagyon nagy növekedésről lenne szó...3-5L-es főzővel még mindig nagy kihívás főzni, szerintem azok még inkább a dísz kategóriába tartoznak, ezért is tartom nevetségesen soknak azokat az árakat amikért ezeket kínálják. 10-15-nél nem adnék egyikért se többet.
~15 L amivel már lehetne valamit kezdeni. (bár ez csak egy magénvélemény)
A legjobb a hőközkő olaj, ugyanis "hőközlésre" van kitalálva. Csak egyszer kell megvenni és valószínűleg örök élet (páran tudják itt igazolni). Nekem trafó olaj van, mert az volt "óccón" , az is jó, nincs vele gondom, de azért egy trafó mégsem radiátor, mások az elvárások.
Egyébként egyik sem élelmiszer ipari termék, mert van akinél az is szempont lehet. De a pálma olaj, vagy fritőz olaj szintén nem éveken át tartó hőátadásra van kitalálva.
A motorolajat talán a Brigéciol kihozza, de utána azt is ki kell öblíteni majd valami tiszta olajjal. (szerintem)
Segítségeteket kérem, saválló a főzőm, csak a páracső réz, van egy réz kisbográcsom, ezzel szeretném javítani a készüléket a képen látható módon. Sajnos a fórum mesterei nem vállalnak ilyesmit. Kérdésem az lenne, hogyan lehet a savállót és a rezet egymáshoz rögzíteni? Lehet keményforrasztással, vagy szegecselni, esetleg csavarozni kell?
Úgy tudom, Németo.-ban 2016-ra ígértek valamilyen pozitív változást a főzők méretével kapcsolatban. Jelenleg akármennyi párlatot készíthetnek (nem csak pálinkát) bármennyi darab max. 0,5 liter üstméretű lepárlóval. Illetve mivel ott sem egységes a regionális szabályozás, attól függően, melyik vámhivatalhoz tartozol, kérhető és kapható engedély nagyobb lepárlók birtoklására is (ált. 3-5 literes méretet szoktak engedélyezni az engedékenyebb vámihivatalok).
A motorolaj hőközlőnek nem vállt be... Egyszerűen nem tudok alápörkölni rendesen mert kihabzik az olaj. Mit javasoltok? Fritőz is habzik? Motorolajat, hogy takarítsam ki maradéktalanul?
Azért azt nézd meg hogy ami példákat felhoznak ott milyen méretű főzővel lehet főzni... a németeknél pl 0,5 L-es főzővel...ezt nem nevezném szabad főzésnek...(http://www.destillatio.de/)
Sajnos itt is megy a ferdítés mint mindenhol máshol...hozzák a jólhangzó példákat, hogy ilyen olyan országban lehet csak azt felejtik el közöli hogy mivel és hogy.
A fokhagymás szesz és citrom recepteket kipróbáltuk, alkalmaztuk, jelenleg is, attól még vannak meszes ereink meg magas vérnyomásunk. Sose fogjuk megtudni, milyen lenne anélkül.
Nem a konkrét éjszakai jövedéki ellenőrzés lehetőségére utaltam, hanem egy esetleges ellenőrzés mellékhatásaként fellépő álmatlan éjszakákra.
Bár az általad idézett jövedéki törvényi hivatkozásban a "..lehetőleg nappal kellvégrehajtani..." nem zárja ki az éjszakai nyugalom direkt megzavarását sem!
Na, látjátok! Vannak a korral haladó közoktatási intémények is, ebben az oviban már tantárgy a jövedéki törvény, szakirodalmuk is van. Így indul a jövő magánfőzőinek képzése!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem kő azt keresgéni, én pölö mindennap megiszok hetvenkét felest, meg megzabálok három kiló fokhagymát. Eztet nekem egy Eszen Cia nevű varázsló monta, és igaza lehetett, me akárkinek elmeséltem ,mind azt válaszolta, hogy "Azt a Kúra életbe!":))
A háziorvosom meg felírt valami fokhagymakrémet 5000-ért, amit hétfón a jobb seggembe, kedden, a bal fülembe, szerdától má meg se merem mondani, hová kell cseppenteni!:DD
Kicsit olyan ez az ügy , mint Bözsi néni és az ügyvéd esete,......
....mikoris Bözsi néni megy az ügyvédhez és bizonygatja , hogy ügyében neki van igaza,
azonnal forduljanak bírósághoz,.......bár az ügyvéd tudja,hogy a tv-ek szerint bukott az ügy,
de mégis megírja a keresetet,....a tárgyaláson össze-vissza beszél mindent,.....az ítélet
elutasítás.
Megbeszélik adolgokat,.... látja Bözsi néni én mindent megtettem,...csak az a bíró nem értett meg semmit,.....hát ez van,...nade számoljunk el,......mert fizetni azért kell !!!!!
Szóval az volt a téma reggel a hírekben,hogy az EU nem nézi jó szemmel a Magyar pálinkafözést. Az a gondjuk,hogy ingyenes és nem fizetünk jövedéki adót. A jogtudor szerint büntetést fog kiszabni az EU M.országra és várhatóan fizetni fogunk minden deci után....
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A nagyfőzőmön a mai napig bevált a dolog, annyi kiegészítéssel, hogy a szikikonrétegre minden főzés előtt csirizt kenek körbe, vékonyan, mivel a főzőmön sajnos sem csatos, sem másmilyen fix zárási kialakítás nincsen. Működik, a szilikon jól tömít, nem kell pótolni, a vékony csiriz-réteg pedig könnyen eltávolítható a főzés után.
Nekünk megköt, igaz nem FSB, hanem a semleges áttetsző ecetszagú szilikonpaszta. Leírtam már évekkel ezelőtt, Feribá is ott olvasta (18051 hsz.)
"Tömítés -A száraz fedő peremét bekenem szilikon pasztával -Az olajozott szélű lábasra rányomom a fedelet -Megjelölöm a fedél helyzetét a lábason -Kötési idő elteltével óvatosan leveszem a fedelet -A fedélen marad minden szilikon, mert a lábas olajos volt -Két évi használat után hasonló módon javítom az esetleges hibákat"
Olajozás helyett lehet szalonnabőrrel bedörzsölni, mosogatószerrel kenni a lábos szélét.
- Jó emésztéshez sört iszom, - Étvágytalanság esetén fehérbort iszom, - Ha alacsony a vérnyomásom vörösbort iszom, - Magas vérnyomás esetén konyakozok, - és ha meg vagyok hűlve, pálinkázok.
- És mikor iszol vizet? - No olyan betegségem még sosem volt!
:)))))))) Vazze,a rímfaragásból jobban tudnál élni,mint ebből az agyonnyomorított pálinkafőzésből ! Kibének igaza van...én már
most úgy élek,mintha megint minden illegális lenne ! És ettől még mintha a páleszem is édesebb lenne,remélem nyáron kóstolhatjátok a ZD-n /ha még lesz kuktám.../ Satu
Innen üzenem az eu-s, brüsszeli cohnbanditista pedofil barmoknak! Amíg a benesi dekrétumokat elfogadhatónak tartják, addig nekik pofa alapállás, és kapják be!
Konkrétan arra gondoltam, hogy meg kell fontolni ki mit szeretne pálinkafőzéssel kapcsolatban eladni, és venni. Sajnos ugye van már személyes tapasztalatom, mint ismersz, ebből mertem véleményemet kifejteni. Ha pl egy "illetékes szeméy" akar spirált venni egy pálinkafőzés című fórumon a pálinkafőzőjéhez, lehet hogy találna törvénybe ütköző paragrafust, csak hogy birságolhasson, ha rosszmájú. Árulhatok mondjuk rézspirált vízdesztilláló készülékhez is, ki minek veszi. Én már nem merném hirdetni ha lenne eladó.
A hozzászólásom saját feltételezésű, nem törvényszerű, és kicsit talán gyanakvó is.
Remélem hasznára lesz törvény,-és Istentisztelő főzőtársainknak, mert azért azt ne felejtsük el, hogy aki illegálisan főz, azt megbüntetik, de aki nem főz, és nem iszik pálinkát, az a túlvilágon ezerszer átkozott lesz, és Mawlana nem ragadja fel a hajánál fogva Mohammed hét menyországa közül egyikbe sem.:DD
Ha már az éjszakai zaklatásnál tartunk, egy kis segítség:
2003. évi CXXVII. törvény XVII. fejezet 3. bek.:
"A vámhatóság az olyan jövedéki termék felderítése érdekében, amely után az adót nem fizették meg,
a helyiségbe való belépést és az ott folytatott ellenőrzést kéthatósági tanú jelenlétében, magánlakás esetén továbbá az ellenőrzött személy kíméletével, lehetőleg nappal kellvégrehajtani."
Sajnálom, hogy álmatlan éjszakát okoztam a hozzászólásommal, bár ez-szerintem-, még mindíg kisebb gond, mintha a NAV rongálná a Te, és bárki éjszakai alvókáját!
Egy ilyen poéta lekületű embernek nem tudom, mi lehet a gondja egy pár soros szöveg értelmezésekor.
Ráadásul az általad idézett első mondatot nem is én találtam ki, azt a füllentős feritől hallottam a rádióban, csak éppen kapóra jött beidézni.
Soraidból én elsősorban a féltést vélem kiolvasni, köszönöm, a cégér még jó helyen van ott, ahol van.
Én sem fogom azt mondani, hogy ez így törvényes, a törvény, illetve a jogszolgáltatás az másképp működik: annak van igaza, akinek a bíróság igazat ad! Csak az már régen rossz, ha eddig jutunk!
Ifjú ügyvéd dicsekszik az apjának, aki szintén ügyvéd: képzelje édesapám, megnyertem az első pert! De hülye vagy édes fiam, néhány évig még élhettél volna belőle!
Azért ezelőtt van néhány fokozat, nos én tudok erre vonatkozóan tanácsot adni.
Franyókám, mire gondolsz?? Milyen jogszabályok vannak ellene a pálinkás cuccok adásvételének? Nincs ellene, csak vannak bizonyos előírások, amit jó betartani a későbbi kellemetlenségek, no meg a húsbavágó komoly ezresek saját zsebünkben maradásának érdekében!
A törvény a pálinkafőző berendezés(helyesebben: alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés) készítését és értékesítését rendeli vámhatósági engedély meglétéhez.
Egy rézspirál-szerintem-nem pálinkafőző berendezés, annak értékesítéséhez-szerintem-nem kell vámhatósági engedély.
Nekem pl. van egy eladó, bátran merem hirdetni, érdeklődők jelentkezését várom!
Az EU-ba való belépésünk előtt 50%-nyi jöv. adót kellett fizetni a pálinkafőzéskor.Na,ezt csökkentettük 50%-kal,és eljutottunk a jogharmonizáció rögös útján a mához.Mi itt a gond?
Az őszön főztem némi vörös törkölyt, de nem igazán ízlett nekem. Félre is van téve, amíg van más nem azt isszuk.
Viszont a múltkor jártam egy ismerősnél, aki elővett egy üveg bolti bikavér törköly pálinkát, rá volt írva, hogy bronzérmet nyert valami pálinkaversenyen.
Hát, egy az egyben olyan íze volt mint az enyémnek, csak halványabb volt annál!
Most már tudom, hogy az enyém törkölynek egészen jó, csak én nem nagyon szeretem a törkölyt eze szerint . :-)
Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek. Na, erre nagy arrogánsan előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát.
- Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek, úgy hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak. - Jól van, értem én... - hunyászkodik meg az öreg.
A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve sprintel visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika! Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren közelebb kerül hozzá.
Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból ordítja neki:
- AZ IGAZOLVÁNYT! MUTASSA GYORSAN AZ IGAZOLVÁNYT!!!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kesztyűt kaptam, felveszem. Nem hülyéskedek, bár én is szeretem a viccet a maga helyén és idejében. Szerintem a humor feldobja az ember lelkét.
Nem jogi szaktanácsadást hirdettem, legalábbis nem ez volt a szándékom. Ha ilyen kifejezést látsz az eddigi megnyilvánulásaimban, kérlek segíts, mert visszaolvastam, nem találom.
Egyszeri miniszterelnöküknek is a fejére olvasták egy riportban, hogy mit mondott. Válasza az volt, hogy ő ilyet soha nem mondott, mégcsak nem is gondolt, de ha mégis megtörtént az hiba, ki kell javítani. Nem vagyok jogász, nincs jogi végzettségem, de jogszabály értelmezési és alkalmazási ismeretem és szaktanácsadói gyakorlatom van, ezeket bátran felvállalom.
Engem az, hogy az illetékesek sem értelmezik egységesen a törvényi előírásokat, nem riaszt el, sőt inspirál: valami nincs rendben azzal a törvénnyel. Ergo: van mit keresni, ha elmarasztalnak valakit, nem biztos, hogy azt szolgamódra el is kell fogadni.
Asszony nem ember, medve nem játék-mondá a székely, s milyen igaza van!
Én nem tettem senki szakértőnek gondolt véleményére elítélő véleményt, én sem várom el senkitől hogy az enyémről negatívan ítélkezzen. Nálam nem a tudás megszerzésének a módja a mérvadó, hanem maga a tudás, és ezt nemcsak magamra értem.
Örülök, hogy üdvözlöd az ötletemet, remélem, lesznek még páran, de leginkább az aktív párbeszédben bízom, hogy a végén izé.. mi is lesz, majd az idő eldönti.
Azért ez így elég necces. Főleg a segítségnyújtás, és a szaktanácsadó kifejezések szerintem. Arra mindenképp jó, hogy ne itt vitatkozzunk századszor is feleslegesen, hisz ahogy Kibé is említi, az illetékesek sem egységesen értelmezik.
Tanultam jövedéki jogot, és ezt csak azért mondom, mert ott a hallgatóság ugyanúgy felvetett sok kérdést, és elmondott sok történetet, amiken a tanáraink - akik pedig tényleg törvényértelmezők voltak, és nem ráérős éjszakákon autodidakta módon szerezték a tudást -csodálkoztak, hogy nem úgy kellett volna történni, ahogy történt.
De erről az itt jelenlévő hivatásos főzdések is tudnának mesélni.
Ha itt valaki rossz tanácsot kap, vagy rosszul értelmez valamit, legfeljebb megromlik a cefréje, vagy szar lesz a pálinkája.
De, a törvény, olyan mint a medve: Nem játék!
Ott egy hiba komoly következményeket von maga után, uram bocsá, emberi sorsokat is befolyásolhat.
Az ötlet jó, de mindenképp ki kéne hangsúlyozni, hogy nem jogi tanácsadásról van szó, csak izé miről is?:DD
Arról nem beszélve, hogy Fire példálózása is elgondolkodtató!
Én itt mint hülyéskedő hülyegyerek vagyok elkönyvelve, de ez most komoly.
Vicc: az öreg suszter kurvára unja már az inas pofázását. A kisinas az ajtó előtt áll, hozzá akarja vágni az öreg a kaptafát. A sunyi kölök leguggol, a kaptafa az éppen bejövő suszternét találja el.
Nem így gondoltam, de így is jó lesz, dörmögi az öreg!
Nem ezt kerestem, de ez is jó! A színes VPOP kiadványra vadászom, bejön majd az is!Abban több minden van, amit tervezek felhasználni!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Megszenvedtem a naranccsal. Nem tudtam, hogy mi az a kozmaolaj-szűrés, de elolvastam az itt ajánlottakat, vizbe engedtem az első kb. 3 dl-t. Betettem a fagyasztóba, neonzöld lett az egész folyadék:-))) Nem volt mit leszűrni róla, olajat nem láttam a tetején, furcsa szaga volt, kiöntöttem az egészet.
Idő hiányában most tisztázom. a biztonság kedvéért, az első 5 dl-t betettem a fagyasztóba, hátha lesz rajta olaj, amit le kell, hogy válasszak.
17 l-es főzőm van, amibe elvileg 13 l-t lehetne tenni, de két adagban főztem, és a 11-l-nél az első 2 dl-t simán átküldte, mint narancs dzsúz:-))) Gondolom, felhabzott, tehát más, mint pl. az alma.
Közben a tömitéseim is hol elolvadtak, hol eldeformálódtak.
Már mindent rendben találok, folyik a nedű, ez jónak tűnik:-)))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...látod erre való ez a fórum...én már ezt végigjártam, ezért is írtam le ilyen részletesen, mert sok bosszúságtól kímélheti meg magát az, aki egy "úttörő" nyomdokain halad...
...mindegyikünk (akik az elejétől visszaolvastak) sokat tanult, az itt összegyűlt tapasztalotokból...
Alig találtam ilyen tömszelencét múlthéten, elsőre nagyobbat vettem mint kellett volna (15-ös csőre) visszavittem, ami egyel kisebb méret azon meg tágítani kell, hogy jó legyen. :) Aztán pakolásztam a pincében és előkerült méretben pont jó tömszelence ,3 is...
...csatlakozom az előttem szólóhoz...tömszelence a megoldás, mert a szimering, az forgó tengelyek tömítésénél használatos...ide még az elektromos hálózatoknál gyakrabban használatos, (olcsó) műanyag tömszelence is jó...
...viszonylag passzentos lukat érdemes neki fúrni, hogy ne lötyögjön, mert ha vastag a műanyaghordó fala, akkor nem
nagyon marad elég menet a túloldalon, a kontraanyának és akkor csak a műgyantás rögzítés jöhet szóba... egyébként is érdemes pl. "szilózni", mert a gyenge menetecske nem mindíg szorít eleget és akkor szivárog...
...van fémből is, (többszörös áron), de a méretlépcsőkre mind a kettőnél érdemes odafigyelni, mert csak úgy lehet kapni,
hogy pl. 12-16mm-ig és ehhez hasonlóan...érdemes egy kis darab csövet a boltba elvinni és belepróbálni, hogy kellően szorít-e amikor meghúzod...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Tényleg??!! Ez nekem eddig fel sem tűnt!Viszont akkor gáz van, mert a "tisztelendő" értelmezésem szerint azt jelenti. Tisztelni való valaki. A "tiszteletes", meg egy tisztségviselő, aki lehet olyasmi is, mint én pölö a ZD csapatban: Udvari bolond.:DD
Abba meg bele sem merek gondolni, hogyan nevezzük a rabbit.:DD
"
A katolikus tisztelendő úr, a református tiszteletes és a rabbi győzködi egymást, hogy melyikük istenének nagyobb a hatalma. - Tegnap állok a templomkapuban, szakad az eső, és két kicsi gyerek hazafelé tartva majd megfullad a nagy vízben. Elmondtam egy imát, és 10 méteres sávban azonnal elállt az eső. - Ez semmi. - így a tiszteletes. - Tegnap állok a templomkapuban és látom, hogy a pokoli szélviharban a szomszédék terhes Julikája igyekszik a szülőotthonba, de a szél ellenében meg sem tud mozdulni. Elmondtam egy imát, 10 méteres sávban azonnal elállt a szél. - Ez még mindig semmi - szól a rabbi. - Szombaton megyek haza az istentiszteletről, és látom, hogy a földön egy 100 dolláros hever. Szombat lévén nem nyúlhatok pénzhez, hát elmondtam egy imát, és 10 méteres sávban azonnal szerda lett.:))
Ez elméleti kérdés. Foglalkozzunk a gyakorlattal, van gond ott is elég. Elméletben évente 86 L 50 %-os. De csak bele kötnének 500 L-es tételbe. Maradjunk az életszerű dolgoknál.
Mégegy kérdés, ami sztem megint nem egyértelmű. Ha minden évben kifőzetem/főzöm az engedélyezett mennyiséget, de nem iszom meg (ill. nem adom el, mert azt ugye tilos :), akkor mennyi az a mennyiség, amit egy család az otthonában még tárolhat? Biztos van ennek is felső határa?!
Most hülyéskedsz? Látszik, hogy nem a gyevi Bírógyula vagy, mert akkor Neked lenne a legtöbb pálinkád a faluban.:DD
2013. Január 1.-e óta 344 liter 50%-os gyümölcspárlattal rendelkezhetsz otthon adómentesen. Összefoglalva: Igen! Ráfőzhetsz még egy kicsit a tavalyira!:))))
Semmi extra nincs a dologban. Mint ahogy valamikor valami okos fejek megállapították, hogy milyen hosszú az egy méter, és az legyen mindenkinek annyi(kivéve a köcsög briteket, akiknek az agyát elárasztotta a sok eső, és köd), a jövedéki törvény szerint, a pálinka 37-86%-ig pálinka. Logikus, hogy erre a maximumra határozták meg az 50 liter adómentest, meg minden ilyesmit. A többi, csak matematika.
Barkócának van igaza.Amikor a pálinka kiadásra kerül a főzdében,fel kell tüntetni a szeszfokot-litermennyiséget,ezekből kiszámolni a hektoliterfokot,egytizedes pontossággal,majd a hektoliterfokot át kell számítani gyümölcsszesz mennyiségre,kétttizedes pontossággal.
86L 50%-os pálinka az pontosan 43hlf,ami meg pontosan 50L gyümölcsszesz.
Számítások:
Hektoliterfok=(liter x szeszfok):100 (86x50,0):100=43hlf
Gyümölcsszesz=(hektolitefok : 86) x 100 (43:86)x100=50 gyszesz.
Ezt a magyarázatot sehol sem találtam, de ezt viszont igen. És nem a kivánság, hanem a leírtak a mérvadók: 9§ (3) Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat [63. § (2) bekezdés 1. pont], feltéve, hogy az a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. 64. § (1) Az adó alapja az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etilalkohol (a továbbiakban: tiszta szesz) tartalommal hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége, illetve a magánfőzésben előállított párlat esetében a vámhatósághoz bejelentett alapanyag tömegben (szőlőbor esetén térfogatban) kifejezett mennyiségéből a 3. számú melléklet szerinti kihozatali arányszámmal számított tiszta szesz mennyisége, hektoliterben. (3) A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a továbbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 0 forint,
Ui: Szerintem jobb lenne, ha a törvényi előírások és meghatározások alapján értékelnénk a dolgokat. Nem kell kitalálni újabb fogalmakat, azt már megtették, van belőlük bőven.
Azért, mert 50 liter "gyümölcsszesz" készíthető adómentesen. A "gyümölcsszesz" pedig egy (EU-s?) jövedéki fogalom, és 86%-os alkoholtartalmú szeszt jelent. (Vö. a "tisztaszesz" nem a 100%-os, hanem a 96%-os alkoholtartalmú szeszt jelenti.) Csak a koherencia kedvéért, a törvényben a magángfőző által előállítható teljes alkoholmennyiséget (adómentes + adóköteles rész együtt) már nem gyümölcsszeszre, hanem hlf-re vonatkoztatva adják meg - ez a 200 hlf.
És igen, jól értjük, ay EU számára a mi kedves pálinkánk bizony, csak egyszerűen "gyümölcsszesz". :(
Hiba van a kréta körül! Úgyanis a jogszabály azt mondja, hogy 50 liter. De ez az ötven litert úgy kell érteni, hogy tisztaszesz. Mi is az adó mértéke? Nem a hlf? Vagy valamit rosszúl értelmezek? Ezek szerint nem 50 hlf szeszt főzhetek, hanem csak 43 hlf-ot? Naaa neee!
( ...ami megfelel 86 liter 50 fokos pálinkának... úgy e?)
Ezért kérdezem, mert nem szeretném azt a 10-edik évet átélni :D
De ha jólemlékszem, ha itthon főzök, annak meg bejelentési kötelezettsége van?! Nem akarok kockáztatni, mert emellett borászkodom is, és lenne mit vinniük :D
A főzdésednek igaza van, a bérfőzött pálinkát NEM SZABAD higítani. Persze egy-egy fok eltérés lehet, mint Cipurró írja, ha ennél több, hiába mutogatod a származásit, nem fogadják el, az azon lévő erősség a mérvadó, mint Mester írja. Viszont azt sem mondhatod, hogy Te főzted, mert együtt nem lehet a kettőt.
A nav a bérfőzőtt pálinkát származási papírok szerint ellenőrzi, bizonyos módosítással. Gombászok majd bemásolja.
Ha van olyan év hogy nem bérfőztél akkor a higított pálinka akkor készült, ha nincs ne hígítsd csak amit iszol. Mi a valószínűsége hogy az ellenőrzés bekövetkezik. Nálam is csak 10 évente, igaz akkor visznek mindent. :-)
Nem mindegy, hogy csapba szarni, vagy szarba csapni!
Az se mindegy, hogy házifőzést vendégnek, barátnak csinálni, vagy kínálni a házi főzésűt!
Ha nem nézznél le másokat, kiollózhattad volna pár hozzászólással elöbbről a 86 liter 50%-os pálinkát.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szavaidon felbuzdulva, pofán vágtam a jogászomat, én is leírom a fő csapás irányait a házifőzésre vonatkozóan:
- házifőző építése előtt kérjünk engedélyt a NAV-tól
- házifőzés csak saját/család/barát/vendég részére, helyben fogyasztásra, elvitelre tilos
- 50 Hlf az adómentes határ, ha több sikerül, szaladjunk el zárjegyért
- házifőzést és bérfőzést ne kombináljuk egy háztartáson belül
- ha megunt főzőnket eladnánk, előtte kérjünk engedélyt a NAV-tól
Ezeket a szabályokat betartva biztos nem zaklatnak(mai tudásunk szerint, ha változik, alkalmazkodni kell), a kreatívoknak meg ne vitassuk el a jogát attól, hogy érvényesüljenek, tegyék azt a saját kockázatukra. Azért arra kérem őket, csendben csinálják, óvatosságra inteném őket, mert a végén miattuk fognak jogszabályt szigorítani.
Kíváncsivá tettél a tavaszra vonatkozóan. Egy feltétellel jöhetsz csak: ha nem rohansz el, mint a múltkor, hanem le tudunk ülni egy kicsit az asztal mellé, enélkül meg se próbáld!
Ez is egy jó megközelítése a dolgoknak. Ez a jó valamiben, hogy minden ember kialakítja az álláspontját, csak nem tudom miért csodálkoznak egyesek, hogy az nem egyezik az ő véleményükkel. Pedig ez van.
Még egy bő hónap és "Gyümölcsoltó Boldogasszony" lesz, tehát jön az teremtés művészetének ideje! Bárkinek szívesen megmutatom, hogy mik a fő fogások:) Alvó szemzésre, meg már az idei cseresznyéből is kortyolhatunk...ha az idén sem fagy el!
Jöhetsz bármikor, akár a csillagdába, akár a birtokokra, várlak szeretettel! Szerencsére, már sok jó pálinkás fórumos barát megforgult nálam!
Há, má hogy haragudnék Rád, Kedves Barátom!Sőt! A tavasszal meg foglak látogatani,ha nem is örülsz nekem, üzleti ügyben. Eddig úgy voltam vele, hogy kicsit túlspilázod ezeket a törvényértelmezéseket, de látom, nem telnek téli iccakáid hiábavalóan!Érted, mitű döglik a légy!
1-1fok eltérés lehet felfelé-lefelé.Literre nem fogja megmérni, hiszen nyilván fogyaszt belőle az ember,tehát a hektoliterfokra átszámítás olyankor már nem fog egyezni a papíron szereplő számmal,ez természetes.Ha viszont a szeszfoka nem stimmel,akkor nincs is róla papírod,hiszen amit a főzdés kiadott,azon nem az szerepel,ergo nem tudod igazolni az eredetét.
Ki a rossebet érdekel hanyas, ha higítod vízzel a mennyiség is nől, a hektoliterfok nem változik! Ha meg megiszod addig, hogy annyi legyen mint amennyiről papírod van, akkor meg elment az ereje:))) Némi kreativitást már tessék bevetni! Mi lett volna veled pár évvel ezelőtt! :)
1. Miért akarná egyáltalán megvizsgálni a NAV a pálinkádat? Legfeljebb, ha valaki feldob, és rámozdulnak.Ha nem találnak mást, és többet, mint a bérfőzött, amiről ugye a főzde igazolást adott, nem is érdekli őket.
2. Ha annyi van, és olyan, nem tud belekötni.
3. Hígíthatod, ahogy jól esik, ezzel természetesen nő a térfogat, de nem változik az alkohol mennyisége, ami elvileg az adó alapja.
4. Csak akkor bírságol, foglal, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy több van raktáron, mint amiről származási igazolást tudsz felmutatni. A több alatt mindíg alkoholfokot értsél(azaz 100% szesz).
Nem gazdaságos nekik 50-60 liter körüli tételekre rárepülni, laborvizsgálatokat végezni, efelől nyugodtan aludhatsz.
Nem akarom értékesíteni, csak vissza akarom hígitani, így a papírtól el fogok térni. Gyengébb lesz, de a mennyiség a hígítás miatt növekszik. Ilyenkor mivan? Bírságolhatnak, foglalhtnak, vagy nem?
"Felhívás a jövedéki termékek adómértékének 2013. január 1-jével történő változásáról
.
.
A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a továbbiakban: bérfőzött párlat) adója a jövedéki adótörvényben az alkoholtermékek tekintetében meghatározott adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente:
legfeljebb 50 liter mennyiségig változatlanul 0 forint,
az 50 litert meghaladó mennyiségre az alkoholtermékre megállapított adóalapra 289 900 forintról333 385 forintra változik.
.
.
A magánfőzés keretében a magánfőző által évente 50 litert meghaladó mennyiségben előállított párlat, valamint a magánfőző által előállított 50 liter mennyiségen belül a jövedéki adótörvény szerinti adómentesség alá nem eső párlat adója a jövedéki adótörvényben az alkoholtermékek tekintetében meghatározott adóalapra számítva 289 900 forintról333 385 forintra változik."
Gondoltam, érdekelhet még valakit az idei szabályozás, ezért utánanéztem.
Tehát továbbra is 50 literig adómentes a magánfőzés és a bérfőzés, csak az adóköteles rész adója nőtt.
Csináltam egy epruvettát, utólag jutott szembe, hogy ólomments forraszanyagot olvastam itt valahol, hogy azzal kell forrasztani. Nos ami nekem van az nem tudom ólommentes-e. Na most használhatom-e?
Amennyiben azt a tételt mutatod meg nekik, amelyikről a bérfőzde kiállította az igazolást, semmi gondod nem lehet a hígításból, mindaddig, míg nem akarod értékesíteni.
Értékesítéskor a minőség és származás igazolására a bérfőzdei papír használható, persze a vonatkozó adót le kell előbb róni és bejelenteni a NAV-nak(zárjegy kérése)
Kérdés, amit nem találok sehol. Ha bérfőzési papíron 50 fok van, és kijön házhoz ellenőrízni a Nav, akkor nyilván a pálinka nem lehet erősebb, mint ami a papíron fel van tüntetve. De gyengébb lehet-e, mert a bérfőzdés azt állítja, hogy nem, a pípíron megjelölttől eltérni nem lehet. Számomra ez így logikátlan, és nem találok sehol magyarázatot.
Hát az már régen rossz, ha a befőttbe annyi tartósítószert raktak, hogy túl savas lenne a pH-ja, és lúgozni kell!
Persze, lehet mindent túladagolni, de ezt nem feltételezem egy gondos háziasszonyról.
Mivel nincs patikamérlegük, általában 1 késhegynyi/üveg a használatos, ez érdemben nem tolja el a pH-t.
A használatos szerek
-szorbinsav és sói (sav formájában legfeljebb patikában beszerezhető, háztartási célra K-, és Na-szorbát kapható)
-benzoesav és sói( ugyanaz érvényes, mint az előzőre)
-szalicil (szalicilsav, ezt már betiltották, ez tényleg sav, de gyenge szerves sav)
Lehet, hogy túl óvatos voltam, mikor a savazást is ajánlottam, de a vízzel történő hígítás miatt szükségét éreztem, egyébként az erjedés folyamatában nem feltétlen szükséges, hiszen mikrobiológiailag steril a befőtt de ajánlott a kiforrt cefre romlásának megakadályozására.
Új fórumtársunkról nem tudom, milyen eszközök állnak rendelkezésére, abból indultam ki, hogy nincsen házi laborja.
A savazással vigyázz. A tartósító szerek savas kémhatásúak. Lehet hogy lúgozni kell a 3-as pH-hoz. Befőtt pHt még nem mértem. A cukortartalmat mustfokolóval lehet beállítani 20-22 az optimális.
Esetleg a tartósítószer savakat kevés szódabikarbónával semlegesíteni és pH beállítás.
...valahogy az az érzésem, hogy te nem hiszed, amit írtam...nos hogy tudjad, aki itt hazudozik, az nem én vagyok...
...egyébként az ügyeletes tiszttel beszéltem és ő mondta...és utána csak annyit tett hozzá, hogy munka után kimennek (még ha messze is kell menni) és rálépnek a farkadra...
Azt a két kis kötőjelet azért tették oda, hogy azt is figyelembe kell venni a szabály értelmezésekor.
Én úgy értelmezem, hogy a magánfőzőberendezést NAV engedély nélkül lehet birtokolni, viszont előállítani és értékesíteni mindenféle desztillálóberendezést, amelyik alkoholtermék előállítására alkalmas, NAV engedéllyel szabad, tehát ez a szabály a magánfőzőre is vonatkozik.
Próbáld megtudakolni a készítőjét, tett-e bele tartósítószert, és kóstolással próbáld belőni a cukorfokát.
A cukortartalom miatt biztos hígítani kell, 20-30% körülire szokták a nagymamik cukrozni a befőttet.
Amennyiben vélelmezhető, hogy tartósítószer is van benne, amiatt is hígítani kell, úgyhogy feltétlenül vizezd fel, legalább kétszeres mennyiségű vízzel, esetleg a lé levétele után festékkeverővel törd össze a gyümit.
Ne sajnáld tőle a fajélesztőt(borélesztő), gazdaboltokban kapható, ezek jobban tűrik a magasabb cukorfokot, meg a tartósítómaradékot is. Ph-t állítsd be, egyszerűbb esetben 100 literenként tegyél bele 2 dl akkusavat, hígítva,és jól elkeverve, a cseresznye alapból is savszegény. Feltétlenül melegen (legalább 20 fokon) indítsd meg az erjedést, és később se hagyd 15 fok alá menni, míg forr. 24 órán belül be kell indulnia.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A címben semmi komolyabb gondolat sincs, ez rímelt a "boogie a zongorán"-ra(Ezt remélem 200 év múlva a verselemzők nem olvassák, és belemagyaráznak majd, valami fennkölt gondolatot:DD).
Persze, beszélhetünk komolyabb érdekvédelemről, bár törvénysértőket nem könnyű védeni, és köztünk azért nagy része az, legalábbis, aki bukik. Itt pölö, mit mondanál Franyó esetére egy tárgyaláson? Hogy "ügyfelem nem maga készítette a főzőt, csak viccelt"?
Már másodszor tisztelsz meg verseddl ,egy-egy véleményem után ,melyet nagy-nagy megtiszteltetésnek veszek.... LGT...... még az is lehet , hogy találkozunk a közelgő koncerten......,biztos jól lenne ......
De a cím:...dugi az én piám.....,ez a Te gondolatod e téma kapcsán , ezt erősíted továbbra is.
Pedig jobb lenne, ha a 82920, 82946 alatti véleményedet összevetnéd a tányekkel és a
82956-ban írt jegyzőkönyvi gondolataidat alapként vennéd egy vershez azzal a céllal ,hogy
azt olvasva mindenki szembesüljön a sajnálatos mai valósággal.
Az igényeknek, elsősorban a pénztárcának is megfelelő főző kiválasztása nehéz dolog.
Tavaly én is sokat keresgéltem, mire ráleltem és megvettem egy 30 l-es, fenékkeverővel ellátott nem duplafalú réz főzőt. Ezidáig mintegy 25 alkalommal főztem le rajta cefrét (alma, körte, szilva, sárgabarack, törköly és birs), és 9-szer finomítottam Nem nagy mennyiség, csak a kertben megtermő fölösleges, kevés gyümölcsöt főzöm ki, ezért is felel meg a 30 lityis.
Bátran merem ajánlani, még minimális leégés sem volt, és a pálesz minőségére sem volt panasz. árában is elfogadható, szerintem. Hivatalos forgalmazótól vettem, nem tudom, hogy itt közzé lehet-e tenni címét, ezért ezt inkább priviben megírom.
Itt a fő bibi az értékesítés szándéka volt, mert építeni és birtokolni, ENGEDÉLY NÉLKÜL is lehet, de értékesíteni nem!!!
Ezt már sokszor megvittattuk itt! Én meg is kérdeztem, felvázolva minden tényt, a válasz az volt építhetek de max 100 literest de csak magamnak!!! Magyarul el nem adhatom, mert ahhoz engedély kell a jogszabály szerint is!
Biztos vagyok benne hogy illetékes személyek voltak, miután bemutatkoztak az egyikük oldalán még pisztoly is volt, laptopot, nyomtatót, fényképezőt, mindent hoztak magukkal, valamint 1 órás volt az ügyintézés ...
..ez régen is így volt az ország különböző fertályain...csak egy jellemző példa: 30-évvel ezelőtt, még kis hazánkban
a személygépkocsi "gázosítása" sem volt engedélyezett...irígykedtünk is rendesen Yugó "testvéreinkre", mert ott engedték és nagyon sokan azzal jártak, akkor még fillérekért...de voltak sokan, akik nem csak irígykedtek, hanem stikába ők is beszerelték és a határ mentén, még sok Bajai rendőr is azzal járt...egészen addig, amíg el nem kaptak egy fazont (a gáz miatt), aki tudta, hogy kik azok a rendőrők, akik illegálisan gázzal járnak...és bosszúból fel is jelentette mindegyiket...a főkapitány nem tehetett mást, mindenkinek kiszedette a "gázos" cuccot a kocsijából...ami viszont ezután következett, az sokáig emlékezetes volt Baján és környékén...a "póruljárt" rendőrők, olyan írtást csináltak
a maszek "gázos" kocsik között, hogy sokáig nagyon olcsón lehetett itt ilyen cucchoz jutni a környéken...
...máshol az országban ilyenről hallani sem lehetett...a népszabadság sem írta meg...
...ilyen és ehhez hasonló "hatósági túlkapás" mögött, sokszor fellelhető személyes indíték...
Jól van, na! Ha a témafeldobó viccelhet, én mé nem? Meg egyébként is: Mivel nem szeretném, hogy túl sok hektoliterfokot találjanak nálam, folyamatosan alkoholos befolyás alatt kő állnom. Viszont, mint látod, ilyenkor a delírium tremens nálam olyanokt hoz elő, hogy még az LGT is felfigyelt rám, és velem íratták a "dugi az én piám" című daluk szövegét. Biztos hallottad már:
:(((( Nem semmi, mik vannak. Nagyon kell vigyázni, úgy látszik. Az emberek örülnek, hogy élnek, manapság, meg lyuk van a v...... , munka sehol sincs, megélni alig lehet. Aztán ilyesmivel foglalkoznak? Nem elég az autósoktól beszedett sarc? Minden hová elér a kezük? Sajnálom, ami veled történt.
Hát igen! Ezek azok az undorító módszerek, amilyen pölö én sosem tudnék lenni. Kihasználni a másik gyanútlanságát, védtelenségét. Utólag mindig könnyű okosnak lenni, hogy mit kellett volna mondani, és mit nem.
Tisztelt Fórumtársak!
Ha valaki oda kerül,nagyon lényeges, hogy mi kerül az aláírt jegyzőkönyvbe! "Már régen itt volt, azt sem tudtam, mi az, mikor szabad lett, felfigyeltem, és azóta használom" Akkor a készülékkel nem lehet baj. Má persze, ha a háromezer literes korr tartályt nem találják meg a hátsó kertben a fémkeresővel.:DD
Valami nem kerek a történetben.Mit akartak vásárolni?Olyan törvény nincsen, hogy veszel a tescoban akármit,számlával,és azt nem adhatod el.Akármi is legyen az.Vagy félreértettem valamit?Amikor elvitték,előtte kifizették?
Vásárlást imitáltak, kb 15 percet beszélgettem velük, mondta az egyik, hogy az apja mivel foglalkozik, meg hogy neki lenne, kérdezgették mi hogyan működik, vásárlónak bizonyultak, majd mikor fizetésről lett volna szó vették elő az igazolványt. Kicsit átvágva is érzem magam, meg szégyelhetik is magukat, hogy a családtagjaikat is belekeverik csak hogy az adófizető Polgárt jó magaviseletre tanítsák.
Igen így volt. Ha azt mondom, (de nem vagyok hazug) hogy vettem valakitől vagy kaptam, akkor sincssen róla papírom, akkor is szőnyeg szélére állítanak, ha a pl a tecscóba vettem akkor sem adhatom el engedély nélkül a mai tanultakból levonva, tehát mindenképpen meghurcolnak.
Tisztelt Fórumtársak! Vége a rettegésnek, vége a kényelmetlen rézvagdosásnak! Lepárlóberendezés megsemmisítése ingyen, garanciával! Tuti, hogy többé sosem fog hallani félelmet okozó készülékéről! Hívjon! Jövök érte!:))))
Most csinálnám a főzőm sisakjának tömítését, van nekem itthon fekete szilikon paszta, jó lehet nekem ez is? K2 bond silicon a neve, nem találtam neten sehol.
..azt mondták, hogy először menjek be az önkormányzathoz, szerezzek telephely engedélyt, és ha már mindenki "láttamozta" (köjál, tűzoltók-stb.), akkor jelentsem be nekik, hogy elkezdtem...
És mit mondtak mikor vissza mentél ezekkel az engedélyekkel?
Nem is rossz ötlet! Jogi védelmet a magánfőzőknek. Más ügyekben van már ilyen, sokszor nem is kell perre menni, ha meghallják, hogy ők védik az embert, már működik is a peren kívüli megegyezés. megcsináljuk! Gombászok pereskedik, én beszedem a tagdíjakat.:DD
Teljesen igazad van? Tényleg így működik. Ezért kell, ha úgy érezzük, köcsögök, bírósághoz fordulni. Ez csak akkor változna, ha egy elvesztett per költségeit rávernék az egyénileg törvényt értelmező közegre. De azt is mi, adófizetők álljuk.
Az a nagy helyzet,hogy ahány hivatal,annyiféle törvényértelmezés.Konkrét példa(talán már írtam egyszer):
X városi navos szerint nem kell bejelenteni 100 liter alatti berendezés esetén sem a gyártást,sem a főzést magánfőzés esetén,ha az évi 43hlf felett nem kerül főzésre párlat.
Y városi navos szerint,ha a magánfőző nem tudja bizonyítani(számlával,adásvételivel,stb.) hogy a berendezése olyan személytől származik aki redelkezik gyártási engedéllyel,elkoboznak mindent és büntetnek.
A két város egy megyében van,cca 40km-re egymástól.
Namost,ha az alább említett esetben Y városihoz hasonló navosokkal volt dolga a kollégának,akkor semmi jóra ne számítson.Amilyen vaskalaposok tudnak lenni,még a pálinkát is ráverik(adózás alól elvontnak minősítik), és a 15L meghaladja a kereskedelmi mennyiséget.
Szerintem, míg a NAV úgy értelmezi a 74.§ / 1/ bek-t, ahogyan értelmezi ,addig mi papolhatunk itt. Ezen csak egy törvény módosítás változtathat , vagy egy birósági ítélet a
javunkra, amely lagalább két év mire jogerőssé válik, addig viszont tv-t változtatni kell, mert
EU ezt előírta.A Pálinka Tanács már dolgozik ezen /korébban téma volt /.
Aki annyit főz ,hogy az interneten eladásra kínálja haszonszerzés végett , az meg is érdemli a sorsát !!!
A papírokat nem tanulmányoztam még át részletessen, köszönöm segítségedet, jelentkezem ha aktuálisnak látom, egyenlőre még nem tudom mihez van most jogom.
...lehet, hogy újból be kéne mennem a Rózsa utcába???...aki nem tudná, az a NAV központ...94-ben, lassan 20-éve
ott kaptam a jövedéki engedélyemet, (nem pálinkára)...
...két éve, amikor elhatároztam, hogy hivatalossá teszem a gyártást, személyesen voltam bennt érdeklődni, hogy miként megy ez, milyen engedélyre van szükségem...íme a válasz...nem adnak, vagyis nem kell!! NEKEM CSAK BEJELENTÉSI
KÖTELEZETTSÉGEM VAN FELÉJÜK...csak lestem kifelé a búrámból...azt mondták, hogy először menjek be az önkormányzathoz, szerezzek telephely engedélyt, és ha már mindenki "láttamozta" (köjál, tűzoltók-stb.), akkor jelentsem be nekik, hogy elkezdtem...
...lehet, hogy írásban kellett volna ezt a "tájékoztatást" kérnem???...talán csak nem csaptak be???...
Egyébként ha jól értem, nem a házifőzés csípi a brüsszeliek szemét, mert az évi 1000 hlf-nél kisebb termelésű kisüzemekkel nem foglalkoznak. A bérfőzdékben bérfőzés keretében adómentesen előállított pálinka az, amibe bele tudnak kötni. Sajnos. A magánfőzőknek ki kellene állniuk a bérfőzdésekért.
74. § (1)520 A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani, birtokolni, továbbá értékesíteni.
Így egy értelmű.Tegyük be azt a részt amit kihagytam(olvass vissza),más értelmezése van neki.
Került bele annak idején valamilyen tartósítószer? Bele volt keverve vagy csak a tetejére volt szórva? Ez utóbbi esetben a tetejét kanalazd le (be), a többi megér egy próbát. A tartósító sajnos a penészgomba mellett a fajélsztő gombáját is megöli és nem erjed meg.
A legjobb esetben csak dunsztolva volt, akkor mehet nyugodtan cefrének.
Lehet értékesíteni, ha bejelented nekik. ha nem jelentetted be, valóban hibát követtél el, de ez nem olyan nagy dolog. Elkobozni viszont nem lehetett volna, ha csak nem volt ott még valami:
-Sok páleszt találtak nálad
-Nem gyümit pároltál benne
-Páleszt is árultál
-100 liternél nagyobb volt
Ha ezek közül semmi nem volt, mindenképp fellebbezz, akkor felkerül a helyi bíróságra, és a bírók nem nagyon szeretik a lakosság hatóságok általi basztatását, mert csak nekik van vele gondjuk. Ha a legkisebb joghézag van, ellenük ítélnek. Ha viszont volt valami, akkor sajnos benyelik.
Sziasztok! Van kb. 100 befőttem vegyesen cseresznye és meggybefőtt, ezekből lehet pálinkát főzni? Cefrézni,érlelni kell vagy lehet egyből fözni? Ezek nagyrésze 3-4 évesek. Tapasztalatokat elöre is köszönöm. Üdv!
Facebook, apróhirdetés, sajnos figyelik a NAV-osok. Én magam is "leépítettem" az itthoni főzést. Jobb a békesség alapon. Szerintem idén már nem is főzök. Jövőre ha még lehet és elfogy akkar talán.
Régi mániám, hogy /és ezt már megosztottam itt többször / hasonlóképp mint írországban ahol szintén nemzeti értékként kezelik a szeszfőzést, meg kéne engedni az "otthonfőzést" Befizetem én ugyanazt az adót amit kell, de utána szabadon forgalomba hozhassam.
Ez a mostani helyzet senkinek se jó.
Az állam adótól esik el.
Én a korlátozott ideig értékesíthető gyümölcsöm egy részét ha pálinkaként árulom, "kitolhatom " a szezont.
Akkor kelljen fizetni ha eladom, nem akkor mikor főzöm. Akkor lehetne érlelt pálinkát akár három vagy hat éveset is készíteni.
Megoldaná automatikusan az otthonfőzést is, mert ha nem hozza forgalomba, maga issza meg akkor nem is fizet...
74. § (1)520 A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani, - a magánfőző desztillálóberendezése kivételével - birtokolni, továbbá értékesíteni.
, - a magánfőző desztillálóberendezése kivételével -