Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Alapvetően azon lepődtem meg, hogy a magas szeszfok (87 %) ellenére is különvált az olaj, nem oldódott. A lebegés inkább csak érdekesség, a fajsúlyok véletlen egybeesése.
De nincs jelentősége, kiöntöttem az előpárlat gyűjtőbe, miután jól rácsodálkoztam.
Egy nagyon kedves, rendes fórumtárs pálinka arzenálját teszteltem az imént...!!!
Ha valaki kételkedne a fórum szakmai gyűjteményében, azt szeretettel várom egy kostolóra! Ha a kezdők veszik a fáradságot és a Vf1 általi reggellink alapos tanulmányzása után körbeszimatolnak, nyitott szemmel járnak a fórumon, azok csodát alkothatnak! Le a kalappal, nem is tudok mit írni, ha versenyen bírálnák, akkor az ezüst lenne a "legrosszabb", amit kapna az egyik a 6 közül!!!
Még két hét és pálinkafákat alkothatunk:), itt az oltás ideje!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A kation cserélő(rézmentesítő) anyag használatának szabályai:
Ez az eszköz a hosszabb állás utáni első főzés kék pálinkáját, vagy a már kész, de kék pálinkát
javítja.
A granulátum használatának szigorú szabályai vannak, ezeket be kell tartani.
A vásárolt granulátumot használat előtt alaposan át kell mosni amíg tiszta lesz a mosóvíz. Mindenkori mosásra megfelel az ivóvíz.
Mosás után 10%-os nem jódozott finom só oldattal kell aktiválni. 1 L granulátum/10 L sóoldat.
A granulátumot átlátszó csőbe kell tölteni úgy hogy a magassága legalább 10 cm legyen. A cső
alját pamut vagy szeszálló műanyag szűrővel kell lezárni.
Minden használat előtt az ioncserélőt ivóvízzel alaposan át kell öblíteni.
Használat során a granulátum kékes- zöldes árnyalatot vesz fel. Amennyiben az egész cső ilyen
árnyalatú azt jelenti, hogy elvesztette a réz megkötő képességét és le kell regenerálni.
Ez úgy történik, hogy 10%-os finomított, nem jódozott konyhasó oldattal addig kell átmosatni
amíg a lejövő folyadék elveszti kék színét.
A granulátumot nem szabad keverni, mozgatni sem a használat sem a regenerálás alatt.
A cső hosszát és vastagságát úgy kell megválasztani, hogy az átfolyó pálinka teljes mennyisége
akadálytalanul haladjon át a csövön.
Figyelem: a vízzel átmosott granulátum a pálinkát hígítja a rajta lévő víz miatt.
A használaton kívüli csövet légmentesen le kell zárni. Pl. nejlon zacskó. A tartalék granulátumot is nedvesen kell tartani. Erre megfelel az optimális méretű pet palack.
Biztos rájöttél már. Ha megváltozik az alkohol szeszfoka vagy le vagy fel mennek. Minden a fajsúlytól függ. Ha nő a szeszfok vagy kevered be is oldódhat.
A nektirin nagyon kényes. Őszibe a sunkwist-ha jól írtam- és a sampion van. mindegyik finom de.... kompótba könnyebb feldolgozni a sampiont mert amikor a forrásba levő vizbe az egész barackot beleengedjük majd 2-3 perc után kivesszük akkor a sampion héja szinte leugrik a gyümölcsről a sunkwistról meg úgy kell lehámozni ez problémásabb.
Bergeronról annyit, hogy 2001-ben ültettem.minden évben szépen termett, 2011-ben pld.135 kilót egy fáról.Sajnos 2012 ben kezdett tönkremenni 3 fő gallyát is le kellett csonkolnom most féloldalas ám megjelentek rajta a géva gombák tehét talán még ez évben terem valamennyit és vége lesz. Alighanem a tavalyi fagyok a rossz idő-monília nem lehetett időben permetezni.....hol esett hol fujt... . mellé már letettem a kuresiát.
A barack igen értékes a kertben, pálinkának is. Ha évente pusztulna ki akkor is ültetnék, szerencsére azért erről szó nincs. Ősziből nekem a sárgahúsu fajták ízlenek jobban pálinkának pl. Redhaven. Ősziből érdemes azonban egymás után érő fajtákból ültetni, így folyamatos lehet a termés. Kajsziból tényleg nagyon jó választás a Bergeron, igen ízletes, jó állóképességű fajta. A gönci, és magyar kajszit nem szabad kihagyni ha van rá kapacitás, kitűnő lekvár , és pálinka alapanyagok, de e két utóbbi érzékenyebb sajnos. Jó ha körülnézel a környékeden, van e olyan kajszi, ami több évtizedet megérhet, és ízletes. Nálunk csipogó baracknak hívják ezt a fajtát, fajtakört , kertekben, szőlőkben terebélyes , több évtizedes fákat lehet találni . Igénytelen, de ízletes fajta, fajtakör, a gondozást meghálálja, a kertben öntözés mellett egész szép gyümölcsméretet tudok elérni, és persze a minőség is még jobb optimális vízellátás mellett.
Nyugodtan használj vízszereléshez használatos lágyforrasz anyagot, ez ólommentes, strapabíró, hosszú évek óta ezzel van a sisakom, a pára, hűtőcső forrasztva, kiválóan bír mindent, a felfröccsenő cefre savait is.. (A tilosban még a fagyot is ki kellett bírnia, olyan helyen volt eldugva...)
Kajsziból a Gönci magyart ajánlom, az óriásokat nem, Aurora-t nem ismerem,, megnézhetem. Ha találsz Bergeron nevű fajtát feltétlen vegyél, megbízhatóan terem és finom.
Ősziből: Ford fehér húsú, magvaváló, ajánlom, befőzni a Champion és az Elberta vált be nálunk, a Flavortop nekem ízetlen, a nektarinok kényesek, de finomak, ha van helyed, próbáld ki.
Szia. Nem könnyű az ideális fajtát kiválasztani. Mond meg mire szertnéd használni a gyümölcsét, melyik országrészen vagy és igyekszem neked megfelelő fajtát ajánlani. Barackokból - egyelőre - tökéletes fajta nincs.
A kertszomszédomnak gyönyörű őszibarack fái vannak, szépen is terem, ha el nem fagy. Az enyémek meg csak sínylődnek (a maradék kettő), a nektarinokat meg ki is vágtam tavaly, mert bármit csináltam, mindig megfertőtze a tafrina. És a moníliára is nagyon érzékenyek voltak. Igaz, hogy a szomszéd már nyugdíjas és szinte "ott él", én meg jó, ha két-háromszor lejutok havonta.
Minden esetre az őszibarackot én is a piacról szerzem be. (Pálinkának meg csak a sárgabarack való.)
Nem ültetnék barackot,pedig nekem is van.Hogy miért is? mert a sárgabarackom tavaly (pedig most teremne igazán 4-évesek) kicsit hamarabb lett megmetszve és a sebeken keresztül bejutottak a vírusok vegyesen baktériumokkal a tizen-pár fámból 5 el is pusztlt. Tudom ez az én hibám. Úgy is volt már hogy a világon mindent szakszerűen sikerült csinálnom, na akkor meg a fagy vitt el mindent.
Az őszi is nagyon finom, de ha azt nem permetezed a tetű mindent elvisz. Ha permetezed akkor meg tul dozízozod mert egy hátipermetezőbe nehéz belőni az ideális dózist.Ilyen és ehhez hasonló növények termesztését én meghagyom a nagyüzemeknek,ott nagyobb az esély a túlvegyszerezés elkerülésére.
A cefrével, és alkohollal érintkező részek forrasztása csak akkor problémás, ha ólom van a forrasztó anyagban? Pl. a Sn97-Cu3 tartalmú forraszanyaggal nincs gond?
Nem teljesen az a klasszikus pálinkafőzés kérdésem lenne, de ha úgy nézzük ezeken kkeresztül vezet az út arrafelé. Gyümölcsfa vásárlás előtt állok. Kajszi és őszi barack. (Ősziből nem tudom mennyire lehet jó pálinkát készíteni. Itt nem is ez az elsődleges cél, inkáb legyen finom, magvaváló, kompótnak elrakható)
Voltam ma egy kertészetben és rengeteg félét találtam:
Kajsziból: Ceglédi óriás, Ligeti óriás, Aurora, Gönci magyar. Melyiket érdemes ezek közül? (Nekem név alapján az első és az utolsó ismert. Göncit vennék.)
Mi gyártunk főzőket, engedéllyel, akár egyedi elképzelések alapján is..., sőt meglévő készülékeket is alakítunk át, ha valakinek csak arra lenne szüksége.
Ha gondolod, keress meg.
Ne publikus az emailcímed ezért reagáltam itt.......
Egyéni elképzeléseid vannak? Csak hogy miért nem a készek között keresel (bár tény, elég boprsos áruk van). Azt ne feledd, hogy papíron csak engedéllyel rendelkező készíthet-forgalmazhat ilyesmit, tehát ha nem ilyen az illető akkor megütheti a bokáját.
Lehet sietni akartál vele. Nem azonnal oldja, hanem órák, vagy 1 nap alatt. Főleg a 6%-os verzió, ami kereskedelmi forgalomban van. Működik, csak lassú.
Ha a patikában még kiadják, az jobb, mert 10-15%-os töménységűre emlékszek, hogy valamikor volt. Az Obi-s ammónium-hidroxid meg csak 6%-os, de ez is elvégzi a dolgát, csak lassabban, 1 nap biztosan kell neki. A rézszulfáttal pl. lila színű komplexet ad, feloldja. A zöld rézhidroxidot is oldja, és a fekete színű réz oxidot is.
Használj mosószódát, olcsóbb és jobb is. 20%-os oldat elég lúgos. De a mechanikus megoldás jobb. Bele kell dugni egy acél szálat, rákötni egy madzagot és visszahúzni.
Próbálj meg szalmiákszeszt szerezni, ami ammónium-hidroxid. Patika, ha még kapható ott, vagy obi festékes-hígítós részlege, itt biztosan van, múltkor láttam. A rézsókat oldja, a rezet nem. Dugd be egy parafadugóval a spirál alját töltsd fel vele, 1 napig áztasd. Utána vízzel öblítsd jól ki.
Háááát, értem, de biztos, hogy a vízkő, ami emlékeim szerint kalcium sója, rokon a réz szulfátos dolgaival, ami inkább savas? A "teleönteném" dolgot hogy képzeled egy vékony, ám hosszú cső esetében?
Kérlek, bocsássatok meg, de úgy gondolom, rövid bemutatkozással illendő kezdenem itteni létemet. Úgy estem ebbe a történetbe, mint Pilátus a Credoba, kezdőként tavaly már elkönyvelhettem első sikereimet. Édesapám 90. évében eltávozott körünkből, rám örökül hagyva házilag készült berendezését: kukta, vasvödör, rézspirál kombót. Először még sikerült meglehetősen fogyasztható nedűt előállítanom, ám amikor most ismét megpróbáltam az lett a vége, hogy egy meglehetősen kék folyadékot sikerült előállítanom. Fölidézve tanulmányaimat arra jutottam, hogy a lepárlott folyadékan több a réz(gálic), mint az kívánatos lenne. Úgy gondolom, a (spirál)csövet kellene kitisztogatnom, de nincs rá ötletem, hogyan. Lehet, van olyan vegyszer, tisztítószer, ami ezt a problémát megoldja? Ma próbáltam forró vizes átmosást, de még az utolsó is igen szép - bár már világoskék - színű volt. Tudom, hogy a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű rézre, de ezt a szintet kicsit túlzónak találom. Kérem a hozzáértők szíves tanácsát!
Ez csak ilyen szedett-vett cefre volt, nem gondoltam, hogy a benne lévő kevés narancshéjtól milyen drasztikusan olajos lesz, és ha már olyan volt, kellett vele valamit kezdeni.
Nem is vitattam én ezt,de én hámozva csinálom,mert a környezetemben így jobban tetszett a kóstolóknak köztük nekem is,és ha többet veszel el,kevesebb is marad,én inkább dolgozom vele,a fölösleges illóolajokat meghagyom a Dior cégnek!XD
Nagyon is fontos a megkülönböztetés, mert más anyagok elválasztásáról van szó (illó olaj - kozmaolaj). Nem főztem még narancsot ugyan, de ajánlnám figyalmébe a narancsfőzőknek azt a leválasztási módszert amit a borókánál jónak találtam: a vízre folyatást (81905 hsz.).
Második lepárlásnál az előpárlat gyűjtő pohárkákba 10ml vizet készítünk elő és erre csurgatjuk az előpárlat részeket, de a zavartalanság miatt lehetőleg a pohár falán. Borókánál ilyenkor a vízbe oldódik az illóolaj jó része és a felső alkoholos réteg 45%-ig hígítható homályosodás nélkül. Ha ez a rész a középpárlathoz keverhető akkor meg még jobban elenyészik az illó olaj tartalom. Remélem narancsnál is hasonlóan működik majd.
Bocs, de mielőtt bármit keversz a cefrédbe, figyelj oda Snapszmesterre. Honnan gondolod, hogy nem forrt ki a cefréd? Csak az alkoholos illat hiánya nem jelent semmit, hidegben az amúgy sem érezhető. Továbbá szagolj csak meg egy kis tisztaszeszt, meg fogsz lepődni, mennyire visszafogott az alkohol illata. Amit "alkoholos illatnak" nevezünk, az sok esetben inkább valami etil-észter.
Kóstold meg a cefrédet, hogy édes-e, vagy sem. Ez az egyetlen, igazi perdöntő teszt. Ha nagyon édes, akkor lehet, hogy nem is az élesztő hiánya miatt nam forrt ki, hanem egyszerűen túlcukroztad.
Ha elmegyek egy hagyománzos, kátrányos villanyoszlop mellett, és megcsap az illata, rögtön gyerekkoromban érzem magam a Dunán, nagyszüleim ladikjában... Irigyellek. :)
A legutóbbi cefrémben kb 1/4 arányban voltak citrusfélék, részben héjastól, úgyhogy szembesültem én is a problémával.
Az illóolajok ugye főleg a héjban vannak (nekem is kedvenc mutatványom a megtört narancshéjból spriccelő olaj, ellenfényben nézve, ki fogom próbálni ezt a gyufásat is :-)).
A narancspálinka opálosságát szerintem döntően az illóolaj okozza (tehát nem a kozma-). Technikailag kb. ugyanaz a történet (hűtés, lefölözés, szűrés útján lehet tőlük megszabadulni), csak az eredetük más. A kozmaolajok (az etilnél hosszabb szénláncú alkoholok) az élesztők nitrogén-anyagcseréjének termékei, az illóolajok jelenléte pedig nem függ össze az erjedéssel, eleve benne vannak a gyümölcsben. Mindezt csak a pontosság kedvéért, bocs ha tudálékoskodásnak tűnt ;-)
Egyébként azt tapasztaltam, hogy a narancsolaj jóval nehezebben szeparálódik szét az alszesztől, mint a "rendes" kozmaolajok. Egy része kiül ugyan a felszínre, de bőven marad a tejszerűen fehér alszeszben is. Lepárláskor viszont az első 1-2-3 % párlatban lejön az illóolaj nagy része, így elég jól ki lehet küszöbölni az opálosságot, meg az intenzív, kesernyés ízt is. Nekem az első dl. párlat tele volt olajjal, érdekes gyöngy formában lebegtek benne az illóolaj cseppek, majd teszek fel róla fotót. Kóstolgatással meg hígítási próbákkal (opálosodás) végül a szokásoshoz képest kb. 3-szoros előpárlat elvétele mellett döntöttem. Úgy vettem észre, hogy nincs nagy aromaveszteség, a narancs íz még így is dominál, de a fanyar-csípős-kesernyés mellékíztől elég jól sikerült megszabadulnom.
Bizonyos Dinnyéknek akár 13 - 15 brix értékei is lehetnek. A kései fajták biztosan ebbe a csoportba tartoznak, tht akár cukrozás nélkül is lehet belőle vmi. Persze savazás nélkül felejtős az egész.
Egy olajtemető!!!Mellesleg keserűbb is lesz tőle a párlatod.Én is főztem már héjastól,a komám csinálta NEKEM!De a hámozott mindenkinek jobban tetszett Ízre!A hámozatlan valami borzasztó volt.
Ja!És előbb válts Up-ra!A kozmaolajra meg figyelj,mert lesz rendesen!!
A dinnye gyalázatosan kevés cukrot tartalmaz. Amiből még most is van cefre az nagyon késői érésü lehet. Cukor nélkül 1 hét alatt meg is romlik, persze ezek a hidegek hátráltatják.
Hello.Már csináltam narancsból pálinkát,héjjastól és héj nélkül is cefréztem,szerintem héjjastól jobb volt.Cukrot tettem bele 30kg-ba olyan 2kg-ot.Nagyon sok bene a kozmaolaj,tisztázás ellött a főzöt nagyon kikell mosni,a pálinkája elég jó, Üdv jó főzést
Hozzájutottam kb 30kg narancshoz, tudnátok segíteni hogyan cefrézzem? Kell-e hozzá cukor? Akinek volt már tapasztalata naranccsal és megosztaná velem azt megköszönném. Szép estét!
Ez nem tudományosság, honem koklerság. A népi megfigyelés, ami évszázados tapasztalat alapján kristályosodott ki azt mondja, hogy: "Alkoholista az, akinek a körme alja fekete!" Azonnali vizsgálattal megállapithatod, hogy mely tábort gyarapítod. Nézd meg (most azonnal) a körmöd alját. Voala! Tudod már, hogy hová tartozol?
Ui: A teszt hamis eredményt ad, ha gyorsan elszaladsz és kipuculkodsz, különös tekintettel a körmöd aljára. :-DDD
100 literbe nem kell több, mint egy csomag. Elvégzi a munkáját. Többet hiába teszel bele, felesleges pazarlás. Persze, bele kell keverni. Ha egy nap alatt nem indul be, önts a cefréhez vizet, élesztőt már nem kell többet utána. De egy napot adj neki.
250 ft-ért van felénk. De az utolsó fillérig megéri az árát. Éppen csak picit langyos vízben, de a hideg víz is jó. Meleg víz nem szerencsés, megöli az élesztőt. Nagyon erős cukortalmú cefrénél majdnem 1 napot gondolkodik, nem történik látszólag semmi, de aztán forrni fog.
Egy tasak 20 grammos és 100 liter cefréhez, a leírás szerint. Gyakorlatilag fél tasak is elég, de nem drága amúgy. Én előtte 30 perccel fel szoktam futtatni 1 liter cukros vízben, felszaporítom, megvárom, míg felhabzik, úgy öntöm a cefrébe. Ha több időm van, akkor a felszaporított élesztőhöz teszek egy keveset a cefréből is, amibe belemenne. Ezután várok még 30 percet, és megy a cefrébe.
Szia! Nekem a Danstil-A borélesztő nagyon bevált, csak ajánlani tudom. 20% alkoholtartalmú cefrét lehet vele elvileg csinálni a leírása szerint, de 15,2%-os alkoholtartalmú cefrét már csináltam párat vele és bírta.
Anélkül, hogy kétségbe vonnám a Pálinka Nemzeti Tanács áldásos tevékenységét a Magyar Pálinka minőségének és hírnevének féltése érdekében, megkérdezném: van-e a Magyar Házipálinka Főzőknek valamiféle érdekvédelmi egyesülete??
Lehet, hogy most volna itt az ideje valami ilyesmit összebarkácsolni! Én pl. benne volnék!
Cseszegetnek bennünket innen-onnan, erre van egy régi latin mondás: Audiatur et altera pars! Hallgattasék meg a másik fél is!
Üdv. Raktam el sárgadinnye cefért, tettem hozzá pár kiló cukrot is, de nem alakult át alkohollá, nincs a cefrének alkoholos szaga, tudtok ajánlani valami élesztőt ami segíthetne még rajta?
Nem olvastam végig, de ha nem tudják kinél van hova mennek? Törvényt lehet módosítani, de betartatni szinte lehetetlen.
Egyszerű. Hoznak egy törvényt (mi az nekik, akik az alkotmányt is naponta módosítják), hogy bejelentési kötelezettséged lesz mindenről. Aki ennek nem tesz eleget ugyanolyan zugfőző lesz, mint régen. A betartatása? Eddig is a lakossági feljelentésekből éltek, meg lesz az azután is.
Minden törvény annyit ér amennyit számon lehet kérni. Aki főzőt akart annak van, de nem mehetnek ki minden háztartásba ellenőrizni. Vissza lehet hozni törvényben a régi rendszert, de ellenőriztetni már lehetetlen. Szerintem.
Ez saját fogyasztásra, de ha eladásra is akar valaki azt megtudják fogni.
" Kóstolgatom" az utolsó mondatodat,......".fegyverrel sem "........, gyanítom,hogy a visszacsináláshoz elég egy-két tollvonás, mondjuk hozzá még egy EU Bíróság elmarasztaló
Az öreg(régi) fórumozóknak is vissza kellene olvasni. 5 évvel ezelőtt elégedettek lettetek volna egy tetemes adóval csak ne keljen illegálisan főzni. A pnt javaslata még mindig az uniós keretek felett van. Visszatérni az elnyomatásba nem kellemes és talán nem is lehetséges. Ezt a lehetőséget már fegyverrel sem lehet visszacsinálni.
Így néz ki madártávlatból a szerkezet (bocs a zavaros háttér miatt).
A létrán lévő kannából egyszerű ráfolyással kapja az üveg oszlop tetejébe épített deflegmátor spirál a hűtővizet.
A fő hűtőnek meghagytam a bödönös, statikus megoldást.
Ezzel a kis csappal tudom szabályozni (kb 15 l/óra vált be).
Két helyen van hőmérő, egyik az oszlop tetején a gőzt, a másik meg a deflegmátor elfolyó vizét méri. Nagyon klasszul követhető és szabályozható a folyamat.
Balról a hűtővíz, jobbról a gőz (nyilván... :o)) Ha egyszer be van lőve a deflegmátor vizének az áramlása, akkor nem kell menet közben hozzányúlni, a kb 13 fok hőmérsékletkülönbség nagyjából megmarad a főzés folyamán.
Klasszul látszik, ahogy odabenn gurgulázik a gőz a visszafolyó flegmán keresztül, és elég jól be lehet lőni "bagolyszemre" a reflux arányt is.
A próba cefre mindenféle fagyasztott vegyigyümiből készült, almától a citrusféléken át szilváig minden volt benne. Pár üveg régi lekvár is került bele (tipikus téli "ínségcefre"). Lett belőle két felöntésnyi mennyiség, úgyhogy párhuzamosan megcsináltam normál páracsővel, meg az oszlopossal is.
A sima páracsöves kb. 60 %-osan indult, a vége 29 % lett (kb 10 %-osig engedtem), a narancstól fehér, mint a tej.
Az oszlopos 81 %-kal kezdett jönni, és 60 % lett a vége, szintén 10 %-ig engedve. Teljesen víztiszta, de már kevés víztől is kezd fehéredni.
Ez egyelőre csak játék volt, kíváncsi voltam a készülék teljesítőképességére. Az olajmentesítés miatt felhígítottam 25-re az összes alszeszt, holnap főzöm (szintén az oszlopossal).
Ha jön a szezon, ki akarom próbálni az egylépcsős főzést "normális" cefrén, aztán az eredmény ismeretében majd eldöntöm, hogyan tovább.
Jó, biztosan lehet szagolva is érezni kicsit, de százszor jobban ízlelni.
Jó példa erre a birs. Mikor kiöntöm a moslékot az üstből, igazi kompótos finom illata van. Pedig ami a végén jött ki belőle alkohol, az már csúnyán fazékízű lehetett.
Lehet hogy vajsavas volt a cefre(bár azt megérezni főzés előtt-közben is),vagy előtted főztek valami nem túl jó anyagot,pl kénhidrogénes bort(záptojás-fingszag),vagy a tároló edényeddel van valami gáz(víz volt benne, ami belebüdösött)
.......engedj meg egy kicsit mást,.....Nagyapáméknál voltam a tanyán ,--9-10 éves lehettem,---láttam ,hogy valami készül ,--pálinkafőzés ,----neked is feladatod van !.....figyeld a szomszéd
tanya kúzgémjét. ha az felfele áll akkor szólj azonnal,...... én figyeltem , akútgém mozdult
fel-le, én rohantam,.... Tata nézte , megnyugtatott,--- figyelj tovább---------
Ma én még csak tanulok,......MIÉRT is írtam ezt ?
A fiam ma szólt , hogy megkapta az engélyt a főző "legyártására".
Valamikor az volt!DBár minden kornak meg van a maga szépsége!
Az az igazság,sok az okos VASKALAPOS felénk.
A vissza térő viták,ahogy isten megadta anak úgy kell kiforrnia,25°alatt jönnek az ízek,pektinbontó?Nem rakok bele mérget,élesztő?Ne legyél ostoba!.......nem olvasok utána,mert a régi öregek tudták jól stb...!
Sajnos ez még most is vissza térő probléma,és sajnos 1-2 öreg főzdés is ebben él.Bár nem tudom őket hogyan oktathatták valamikor.
Gondolom nm csk az én környezetemben van ez a jelenség.Bár egyre ritkább az igaz.
Lehet hogy erősen fogalmazunk? Főzési hiba miatt nem lehet büdös. Lehet elő-utó párlatos, de az nem büdös csak hibás. Pontosan kellene megállapítani a hibát és akkor potosabb a diagnózis.
Köszönöm, az előpárlat elválasztással nehezen boldogultam, mindenkivel megszagoltattam a poharakat, majd eldöntöttük melyik mehet bele és melyik nem,legközelebb má menni fog magamtól is, az utópárlat elválasztás jobban ment ott éreztem kóstolással honnantol kezdett folyni a fanyar lé.
Köszönöm mindeki segítségét, megvan életem első saját pálinkája, sajnos a cefrém felét sikerült csak lefőzni, ebből lett 7,6 liter 57 fokos párlat, higítás után pedig 8,6 liter 50 fokos. Nagyon elégedett vagyok magammal, ihatóra sikerült. :) Kissé karcos még de remélem ez csak a friss mivolta miatt van. A hígítást csapvízzel csináltam, és kristály tiszta! A kozmaolaj szűrőm átalakítottam és úgy néz ki működik.
Végül az lett, hogy hozzáöntöttem, lett így kb 23 liter alszeszem. Feltettem finomítani, 70 fokon indult, lefolyt 2,5 liter eddig és még mindig 70 fokon áll. Illata jó.
Megkezdtem egy másik hordó cefrét, az alszesz 65 fokon indult de gyorsan leesett 40-re viszont ott stabilan áll jó ideje, jön belőle az alkohol viszont jellegtelen, szilvát alig érezni, csak a szeszt, kicsit fanyarkás. Az előző alszeszemmel köszönő viszonyban sincs. Hozzámerjem önteni vagy hagyjam az egészet, mert nem jó?
...úgy érted, hogy ha az olaj szintje magasabb, mint az üstben lévő anyag szintje???...és hogy az olaj nem ég-e meg, ott ahol nem védi az alszesz???...ha nem bolond módjára tüzel, akkor nem lesz semmi gond...igaz az olajnak sem tesz
Én nem engedem ki az olajat, mert macerás, mégsem ég oda, mert nincs mi odaégjen finomításkor. Az üstöt úgyis tisztára takarítom előtte, így nincs rajta szennyeződés. Esetleg kicsit megbarnul, de éppen csak. Égésre utaló illat, íz nem jelentkezik.
Kérdésem lenne ,----mi van akkor, ha mondjuk egy duplafalu üstnél az olajfelöntés annak a magasságának a kb. 80%-ig ér és finomításkor csak az üst negyedéig ér az alszesz felöntés
Ahol nem érintkezi az olajszint és az alszesz szint mekkora a leégés , befolyásolja -e ez a
mínőséget,vagy nem . Esetleg az a jó megoldás , hogy ilyen esetben le kell ereszteni az azonos szintre az olajat / ez elég macarás / ?
Na hát tudni kell viselni a ballépéseink következményeit is.Bár mentségemre szolgál hogy én szakmai összefüggések mentén jutottam oda ahol most vagyok!:)........az a másik dolog is lehet egy szakma, aztán azon lehet vitázni hogy mellik az élvezetesebb!:)))))
Írtátok, hogy a leeresztő csövet is duplikállni kell, enyém nincsen, ennek ellenére teljesen tiszta, semmi nem ég le benne! A duplikálás is jól müködik, legutóbb a főzés vége felé( cefrét főztem) rákapcsoltam jobban, és nem ég le az üstben.
A meglévőt tudom hogy nem szívesen cseréli ki az ember mert macerás egy alakítás, de az enyém vízfürdős és így ezen a keresztmetszeten már nem "bugyog" vissza .
...végre van valaki, aki néha vissza is olvas, mégha ez a téma itt egy kicsit "off"...persze látom, hogy az égetett szeszes oldalon is jártál már, így nem mondom, hogy ott kérdezd...
...lassan két éve 2011 májusában írtam azt a HSZ-t, de ahogy olvashattad én is "plagizáltam", mert mert ott ennek a THUMPER témának, ÖM és Kormoss az igazi értője...ők majd megmondják...
...a Thumper lényege a REKTIFIKÁCIÓ nevű fizikai jelenség, amit az egyoszlopos (egymenetes), főzőkben tálcákkal helyettesítenek...
...a kérdésedre visszatérve, őszintén megmondom, hogy nem tudom milyen whisky-t lehet főzni a kisüsti módszerrel, de gyanítom, hogy nem jót, mert ez nem arra való...vagy csak többszöri finomítással...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sziasztok! Ismét én :) A főző és a sisak összeállt részben fejben részben megvannak az alkatrészek :) a következő dolog a páracső. Olvasok sokmindent erről de nem lettem okosabb a méreteit illetően. Egy 50 literes üsthöz kellene én arra gondoltam hogy 4-5m,10x1 rézcsövet választok. Ha valakinek valami ötlete lenne vagy tapasztalata kérem ossza meg velem.Ajánljatok valamit.
Katt a belinkelt videó jobb alján a "youtube" gombra, aztán ha átlép a youtube-ra, ott a link, (fölül) amit a DownloadHelper programmal tudsz letölteni. Ügyes legyél:)
Az első főzésednél 20%-os alszeszed volt, az pont jó. Most tovább főzted, lehet vagy 15%-os. A kozma olaj ugyan annyi csak a hígabb alszeszben jobban látszik.
A kihozatalod olyan amilyen. Most sem lesz több pálinkád.
Jelentős kihozatali külömbség van ! Kérdésem az , hogy külön- külön kostoltad-e az alszeszeket, éreztél- e külömbséget ? H a igen ,milyen tapasztalataid lettek ?
A kozmaolajról majd véleményt mondanak a nagyobb tudással bírók !!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Tegnap is lefőztem kb 50 liter cefrét. Most tovább engedtem, kb 2-3 fokig, lett 10,5 liter alszeszem. A tegnapi főzésnél nem volt kozmaolaj, most viszont dőlt belőle, ezt nem értem mivel 1 hordóból való a két főzés alapanyaga.
Ja. A gabona szeszt fahordóban tárolják, ĄérlelikĄ, hogy legalább valami fára emlékeztető íze legyen, mert különben a kutya sem inná meg. (kipróbáltam, főztem malátát... egyszer, utoljára)
A pálinkának, (gyümölcs párlat) csak árt a fahordó, azt üveg edényben kell tárolni. (Vagy savállóban, de ahhoz nem tudok hozzászólni...)
Fa hordóban csak bort érdemes tárolni (persze, azt is csak megfelelő feltételek mellett).
A gyengébb aromájú pálinkát fahordóban lehet érlelni, ott kap egy kis plusz ízt, ami ha sikerül eltalálnod az érlelési időt még javíthat is a pálinka élvezhetőségén.
Összeszedtem gondolataimat, (és hozzáértők írásait) és csináltam egy videót, a kezdőknek, hogy mi is az az irányított erjesztés. Szívesen közreadom itt is, hátha a kezdőknek egy kis segítséget jelent eme szép tevékenység elsajátításában. Nyilván sokminden kimaradt belőle. Lehet, hogy nem teljes. De azt gondolom, mindenképp egy kis támpont a cefrézést most "kóstolgatóknak".
Elolvastam a Panyikné pálinkáról szóló írását, nagyon sok infót lehet találni benne, , többek közt a főzők anyagával kapcsolatosakat is.
"Az ipari berendezések fejlődése során azt tapasztalhattuk, hogy a desztilláló berendezéseketvörösrézből készítették, mindaddig, amíg a rozsdamentes anyagok használata nem terjedhetettel. A réz viszonylag ellenálló fém a cefre savaival szemben, jó hővezető képessége mellettfontos a cefre aromáját javító tulajdonsága is. Hátránya, hogy a korróziónak köszönhetőenelhasználódik, bizonyos időnként cserére szorul. A mai korszerű berendezések szinténkészülhetnek mindkét anyagból, de ha jó minőségű pálinkát, párlatot kívánunk előállítani,akkor az üstöt, a dómot és a sisakot, valamint a páracsövet készíthetjük rézből. A hűtő belsőelemeit azonban soha nem tanácsos rézből kialakítani, mivel a párlat savai, kénes vegyületeifeloldják és a párlat fémtartalmát növelik.A külső borítást az esztétikai megjelenés, a könnyebb tisztíthatóság miatt borítják, de csak külsőleg rozsdamentes anyaggal."
Én úgy gondolom, hogy egy kis házi főzőnél az ipari berendezésektől eltérően nem okozhat gondot a réz hűtőspirál használata, ha az előállított mennyiséget nézzük.
Arra volnék kíváncsi,hogy ha a kozmaolajat akarom eltávolítani és megcsinálom azt a dolgot,hogy 3/4 éig engedek egy literes üveget vízzel a többit feltöltöm alszesszel. Feltételezzük hogy eltünktettem a kozmaolajat róla akkor lesz egy liter folyadékom amit úgy ahogy van visszaöntöm a többi alszeszhez? Nem értem ezt!! Valaki elmagyarázná. Köszönöm szépen!! :-))))))
...milyen magok???...ha magon erjesztesz, a főzés előtt akkor is ki kell szűrni a magokat...még ha a magzamat miatt, pl. a szilvacefrébe vissza is teszel egy keveset (1-3%), az főzéskor úgy is alján marad...
...ha megnyugtat, akkor csináld, de ha megfelelően pépesítettél és még pektinbontót (nem vegyszer, enzim, bennünk is van) is teszel bele (ajánlatos), akkor semmi baj nem lehet...
...szia Kupeci uram...ha megvan, amit Miklós1 is írt, a (10-30% térfogatú sisak) meg a 22-es páracső, akkor legfeljebb
áthabzik a hűtőbe...nagy baj nem lehet...sajnos ezt még a cső alatti szűrő sem állítja meg, ha olyan az anyag (eper, cserkó stb...)
...Szilvakukc tudna mesélni, hogy ment át az eperhab, páracsövön, hűtőn...(gond nélkül)...
...a "lakótelepi" 20-asomnál is előfordult eper-áthabzás, pedig óvatosan fűtöttem...a 8x1mm-es hűtőcsövemnek a belseje csak 6mm, de ezen is átment és szépen átfolyt még az eprüvettán is...(persze azóta ilyen vékonyat nem csinálok, de ez is működött)...
A tavalyi cefrémben semmi sincs, csak a gyümölcsöt tettem bele , ami magától kierjedt, 1 kishordó körténél próbálgattam élesztőt csupán. A nyomástól meg félek, így , hogy ott az a parafa dugó - ami kézzel van belenyomva és simán kilöki egy kis nyomás is - megnyugtat.
Szia rézműves mester!Egy szép sisakot valóban nem csúfítanék el egy parafa dugóval én sem.
De ha az illető előre tudja hogy néha többet tesz az üstbe a kívánatosnál , főleg ha az habzásra is hajlamos,hát inkáb egy csunya dugó! Bár ha az a dugó egyszer elindul,lehet majd fókázni!:)))))
...nem értelek, miért félsz ennyire a "nyomástól'???...ha ezt a fórumot olvasod, akkor Te már tudod hogyan kell cefrézni...a "pépesítés", darálás az egyik legfontosabb cefrekészítési művelet...a pektinbontó, meg egyébként is, még a darálékot is, híg lekvárrá bontja... ha így csinálod, sosem lesz benne nyomás, mert nem ugrálnak fel almacsutkák, meg nagy gyümölcsdarabok, hogy eldugítsák a páracsövedet...
...EZ EGY NYITOTT RENDSZER...AZ EGYIK VÉGE MINDÍG "LUKAS"...
...tudom, hogy jobb félni, mint megijedni, de Te csinálod a cefrédet...akkor mitől dugulna el???...
...jó nedűt...
...ui:a leszorítócsavarokkal sem kell túlzásba esni, 4-darab elég...nem "gőzkazánt" csinálunk...
Fejből nem tudom, hogy át kell-e mosni első használat előtt, (egyébként még sose gyantáztam) azért adtam az utalásokat, hogy ott elolvasd, ha ott nem volt benne elég info akkor adok még:
Visszakeresési módszerek a fórumon (aki még nem tudná): -ha tudod, hogy kinek a hozzászólásai között akarsz keresni (a fentiek az enyémek) akkor az illető nevére kell kattintani és az adott topic melletti hozzászólás számra kell kattintani, így egy párszázból kell csak kibogarászni pár ezer helyett. -ha adott számú hozzászólásra akarsz ugrani akkor a böngésző címsorába kell belejavítani kézzel: http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9007484&na_order= Ez a sor akkor jelenik meg, ha egyszer valamelyik előző oldalra, majd vissza az első oldalra váltottunk. Egy oldalon 30 hozzászólás van (alaphelyzetben) és az oldalak sorszámai felül sorakoznak. Ebben a sorban a start=0 azt jelenti, hogy a megjelenítés a legfrissebb hozzászólástól kezdődjön. Ha a 0-t 21387-re javítjuk, akkor a legfrissebbnél 21387-tel kisebb számú hozzászólástól kezdődik a megjelenítés.
Igazihori, Kis Tirpák
A tegnapi réz témához fontos adalék (én tudományos bizonyítéknak tekintem):
Zozicska16375: Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt:
"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!! A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."
Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.
Azt csináltam végül, hogy a sisak tetejére a lemezre, fúrtam egy lukat és egy parafa dugó van benne, amit ki bír lökni ha nyomás lenne. Saválló a sisakom. A lábast ha le tudod jol tömíteni biztos jó lesz. Ha a nevemre rámész és a hozzászólásaimat megnézed látni fogsz képeket a leeresztőről.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Illetve elképzelhető, hogy nincs kozmaolaj a cefrében? Engedtem szúrőbe folyamatosan és semmi nem vállt ki, alszeszt is beraktam a hűtőbe de semmi nincs a tetején.
Köszönöm a segítséget! Cefre főzésnél, mennyi alszeszre kell számítani általában? Annak örülök, hogy legalább nem ecetes hanem finom szilva illatú az egész lötty. :)
Ott van hogy csak mezőgazdaságból főállásban élők vehetik igénybe. Nem kell a ferdítés. Legalább itt ne. Legyünk hálásak a mai rendszernek és reménykedjünk hogy nem lesz rosszabb mert jobb nem lesz.
Most végeztem életem első cefre főzésével. Felfűtési idő 1óra 5 perc volt, 2 óra alatt lejött 7,7 liter alszesz ami kb 20 fokos, 10 fok körül zártam el, mindez 40 liter szilva cefréből. Jó a kihozatal vagy kevés?
Olyan témában kérném a véleményedet,amit a kationcserélő műgyantáról írtál.Most rendeltem a neten házat,és hozzá 1kg műgyantát.
Első használat előtt is konyhasó oldatba kell átmosni?És jól értelmezem hogy sima bolti asztali só jó,és 90térfogat%víz+10tf%asztali só legyen az oldat.
Miklós1 köszönöm a válaszokat illetve a témába vágó hsz. számokat. Köszönöm a több fórumtagnak is, akik hozzászóltak. Akkor itt a váltás ideje, arccal a réz (ill. inox) felé!
Tárgyilagosan meg is mondjuk, hogy igen kikerül rézvegyület a pálinkába, réztartalom mérésére vannak is módszerek, de a fórumos cefrézési módszerek mellett elenyésző réztartalom van a pálinkában. Erre bizonyíték vasbicikli méréssorozta, aki nemrégiben összegyűjtött 28 pálinkát (a fórumról önkéntesektől) és együtt elvitte bemérni azokat.
Az eredmények nagyon alacsony réztartalmat mutatnak (81044 hsz.).
A romlott, ecetes cefréknél nőhet a réz tartalom, de a réz eltávolítására létezik az ioncserélő gyantás szűrés, amatőrök számára is elérhető: (14956(forrás), 18114(leírás), 19489hsz.)
Saválló acélból nem távozik semmi, de nincs íz katalizáló hatása.
Kis Tirpák
Sisaknak egy rézből készült kályhacső forma a legolcsóbb megoldás, a sisakformára még nem olvastam tudományos bizonyítást, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál (a Sólyom könyvben láthatsz minden féle hagymakupolát), naerreiszunk fórumtárs szerint a gömb formában a legjobb az áramlás, füsttel kikísérletezte.
Az üsttérfogatod 10-30%-a között legyen a sisak térfogata, ha nem sikerül rézből, akkor se fogsz rossz pálinkát kapni.
Akkor már elkészült a te főződ? Ha igen tudnál pár képet küldeni róla? A dugulás elhárítási módszered érdekelne meg a leeresztő csapod. Elég tanácstalan vagyok a sisakkal kapcsolatban..miből készült a sisakod? Esetleg egy saválló lábas is megtenné?
Sisak formákhoz én annyira nem értek, az enyém is kb-ra készült, és a szerelhetőségét tartottam szem előtt. Az én sisakom hozzá lett hegesztve a hordóhoz. Dupla falú 120 literes bojler belső tartályából lett csinálva a köpeny, pont jó hozzá.
Egyébként!
Jó lett az olaj, mostmár nem zubog, szép csendes, és a vizet is feltudtam benne forralni, átküldtem rajta egy vizes-ecetes mosást.
Hello Szkajvolker Lajos! Jó hogy rád találtam...én is egy ilyen főzőt szeretnék megépíteni. Az érdekelne,hogy hogyan rogzíted a sisakot a hordóhoz? Szerinted jobb lenne-e egy domború(olyan mezőgazdasági tárcsa lap) formájú sisak? Van mélyhúzásra lehetőségem nekem egyszerűbbnek tűnik csinálni egy olyat.Másik kérdésem az hogy az alját duplafenekűre csináltad vagy valami köpenybe rakod bele? (Láttam hogy az olajjal volt problémád: ismerősömnek trafó olaj van benne ha ezzel segítettem valamit.) Ezzel a sisak megoldással variálok egy kicsit remélem TE vagy a FÓRUMOZÓ TÁRSAK tudnak segíteni.
Nem a konkrét vegyületekkel van a baj hanem az általuk okozott előnyös vagy előnytelen katalitikus hatással. Elfogadott hogy az édes alapanyagokat a réz előnyösen módosítja a zsírokat előnytelenül.
Az alumínium hatása negatívan van értékelve. Az mindenképpen ellene szól hogy a gyenge savak és lúgok megtámadják. A fóliát is a zsírok, húsok takarására találták ki nem a gyümikre.
Természetesen egyetértek, ahogy mondják, az a jó cefréző edény, amelyik se nem ad, se nem vesz el az aromából. Talán manapság a műanyag a legpraktikusabb, persze, amelyikben előtte nem volt fűtőolaj :)
Hát igen, pont erre az egy és másra lennék kíváncsi, megy-e, vagy sem (vagy csak elhanyagolható mennyiségben). Sajnos nem vagyok vegyész, se kémikus. Viszont nem az alukanna védelmében, ez amúgy is csak szükségmegoldás, hanem tárgyilagosan akkor azt is ki lehet jelenteni, hogy egy rézüstből ilyen alapon rézvegyület is kikerülhet a párlattal, ami szintén nem túl egészséges.
Lehet feszegetni a határokat, de tudomásul kell venni hogy a cefréző edény minősége is befolyásolja a pálinka ízét. Nem mind egy hogy vashordóban erjedt vagy műanyagban.
Szívesen adnék én is tudományos tényekkel alátámasztott indoklást az alumínium kannához (meg úgy általában mindenhez), de eddig nem jutott el hozzám ilyen. Attól, hogy a desztillálás amolyan "jó megtisztító" folyamat, még egy és más átmehet, ezért abban sem lehetsz biztos, hogy a lepárlás során átmegy-e az alumínium. A rozsdamentes acélból, rézből nincs baj, az alumínium meg gyanús, nem ajánljuk a fórumon.
22-es a páracsövem , ezzel az a baj hiába van fent a dugó ha alul dugul el ahol a páracső kezdődik a sisakban. Azért gondoltam a sisakra ezt a dugót.A parafa dugó bírja a gőzöket?
Szeretnék hozzászólásokat, véleményeket kérni a 25 literes alumínium tejeskanna, mint üst használatáról. Régebben elég elterjedt volt a használata a háztájiban. Működik most is rendesen, ezzel nincs gond:) Mostanra gyakorlatilag leírták, mivel az alumínium származékok bizonyítottan egészségkárosodást okozhatnak. És itt a kérdésem: a párlattal hogyan kerülhetne át bármi egyéb a hűtőbe? Hiszen desztillálásról van szó. Lehet, hogy nem jól gondolom, ehhez szívesen vennék indoklásokat.
A páracső első függőleges szakaszának a végére ne könyököt, hanem T-t tegyél és a függőleges részt felül dugd be a dugóval. A pára mehet tovább 90 fokban, vagy ahogy beállítod.
Persze figyelj oda, hogy mennyire nyomod bele a dugót, nehogy a pára útját is lezárd. Ez a legegyszerűbb biztonsági szelep.
Ilyen sisakom van. A csavarokhoz úgy terveztem, hogy rugót rakok alá az esetleges eldugulás miatt, hogy meg bírja emelni a fedőlemezt, viszont a rugók nem bírják eléggé lenyomni a lemezt és ereszt. Középen jön ki a páracsövem ami 22-es. Arra gondoltam, fúrok mellé egy furatot melybe parafa dugót teszek, ez mennyire jó megoldás eldugulás ellen?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egyébként a leeresztő csap nagyon bevállt, örülök, hogy ráraktam, 10 perc alatt egyedül kiürítem a 45 liter cefrét és még ki is mosom teljesen tisztára.
A transzformátor olajnak nem CSAK és nem elsősorban a hőközvetítés (elvonás-átadás) a feladata. Az én alállomásomon csak 120000 V a legnagyobb feszültség, de Magyarországon előfordul még 220, 400, sőt 750 ezer Volt is. De ebbe nem akarok belemenni, mert nem ennek a fórumnak a témája.
Nem hagyott nyugodni, egy rossz disznóvágásnál használatos üstbe feltettem kb 12 litert és alágyujtottam. Elkezdett rotyogni pattogni, és felhabzani, abba a nagy üstbe felmászott 5-6 centiméternyit a hab, majd egy idő mulva elkezdett visszamenni, és naggyából el is tűnt a hab, a pattogás rotyogás is megszűnt, valószinüleg jó lesz.
No, azért van még itt valami: az üzemi hőfok. Azaz, melyiknek mennyi a forráspontja, ugyanis, amennyiben pálinkafőzőbe akarjuk tenni, a forráspontjuknak legalább 150 celsius felett kell lennie, mert fel akarjuk nyomni kb. 120-130 fokra a külső üsthőmérsékletet.
Ami "habozik", az vagy önmagában is elérte a forráspontját, vagy a benne lévő alacsonyabb forráspontú alkótórész (pl. víz) forr ezen a hőfokon. Sőt, a nem tiszta, hanem elegy anyagok forráspontja lehet ám alacsonyabb, mint a tiszta alkotóik forráspontja!
Ahol kihabzik,az gondolom a betöltőnyílás.Inditsd el üresen,csak az olaj legyen benne.Amg habzik,egy gumicsővel vezesd a habot egy edénybe.13-140 fokot simán ki kell bírnia.Ha az üst befelé lukas,észreveszed,ha nem,akkor egy idő múlva ki kell forrjon belőle a víz.
Az olaj első ízben habzása, nem egyedi eset! Már többször előfordult itt a fórumon. Általában ez csak előszőr fordul elő, ezért javasolt a hőközlésre szánt olaj, hevítése mielőtt a duplikációba kerülne. Sokaknál ez csak 1-szer fordult elő! Feltehetően távoznak egykét olajadalékanyag. Amúgy az olaj mennyiség kielégítő, nekem a duplikációban 13 liter mekis olaj van. 1000 üzemóra után a felfűtési időm semmit sem változott! A hasonló vizkozitású olajok mindegyike hasonló hővezető, max eltérő hőtűrő képességű. A motorolajok számtalan adalékot tartalmaznak, hogy a korom részecskéket lebegtessék, me képezzen lerakódást. Valószínű ezek habzása volt a hiba oka. Hevítsd fel újra, majd öntsd vissza, ha nem habzik már.
Anélkül, hogy utánanéztem volna, hogy műszakilag és egyéb paramétereiben mi a különbség a hőközlő olaj meg a tarfóolaj között, józan paraszti ésszel nézve mondok egyfajta véleményt:
Mindkettő célja a bevitt hőenergia átadása.
A hőközlőolajnak az a dolga, hogy a bevitt energiát minél kisebb veszteséggel adja át a melegíteni(vagy hűteni) szándékozott közegnek.
A trafóolajnak az a dolga, hogy a trafó üzemszerű hőtermelését segítse elvonni, és leadni a környezetének.
A két folyamat között én különösebb eltérést nem látok, lényeges a hatásfok, meg az, hogy ezt a feladatukat minél tovább tudják változatlan hatásfokkal elátni.
Igen gondoltam rá , hátha belülről megy kifelé, de forraltam benne ecetes vizet, akkor nem láttam bent olajnak nyomát. Szóval nem ereszt át. A bojler is tiszta volt.
Én fáradt olajat használok, nem is tiszta motorolaj, van benne lengéscsillapítóolaj, fékfolyadék is valamennyi. Biztos nem a legjobb hőátadó, de egyszer sem futott ki, vagy habzott vagy ilyesmi.
Mikor töltöttem fel, figyeltem, tiszta volt az olaj, vizet sem láttam benne úszni, én sem értem a hiba okát. A cefrét nem bírtam párolgásig melegíteni, mert kis lángon nem habzott csak ki, ha kicsit ráadtam már jött is kifele, ezt játszottam vagy 1,5 órán át aztán ráuntam. Fritőz olajat talán tudok szerezni és azt rakom bele ,arról tudom, hogy biztos jó és nektek is bevállt.
Miklós, köszönöm a választ, nem tudtam, hogy a bográcsokat lágyforrasztással rakják össze, így el kell vetnem ezt az ötletet, de mivel nagyon tetszene a dolog, keresem a lehetőséget, csak nem tudom hol tudnék csináltatni egy megfelelő darabot.
Lehet keményforrasztani, de az drága ezüstforrasszal történik, itt pl. Fontargen A314:
A réz fedélnek van egy acél pereme ezüstforrasztva.
Lehet csavarozni, ha olyan az illesztési lehetőség, a csavarozott részek közé ilyenkor semleges szilikonpasztát teszel és örökre tömít. Egyébként aggályos a bográcsodon a lágyforrasztás (az ón és ólom) a savas cefréktől ki fog fogyni egy-két szezon alatt.
Itt még nincs kifúrva a sisak teteje és nincs tömítve sem
Szkajvolker Lajos
Ha kihabzik a motorolajad akkor valami nem stimmel (motorolajnak jónak kéne lennie):
-Túlfűtöd az olajat, de ezt hőmérővel tudod ellenőrizni (max. 130°C)
-Szennyezett az olaj, akkor tényleg ki kell cserélni, pl. a fritőzolaj nekem bevált. A Brigéciolos kitakarítás után vizes öblítés kell, emiatt a második olajadban pattogni, durrogni fog a vízgőz egy-két főzésnél, aztán megszűnik.
szazhat1
Sokan főztek már narancsból, sokan meg is írták, ha visszakeresel okosabb lehetsz. A héján kívül még a fehér foszlányait is le kell szedni, és még akkor is keserű maradhat.
Persze, ekkora méretben a pálinkafőzés pepecselés volna, nem véletlen, hogy ott inkább borpárlat, cukorcefre és alkohol ízesítés fronton mozog a főzés. Na meg a két kezüket összetennék, ha legalább fele olyan minőségű gyümölcsük volna, mint amilyen nekünk van.
Nem hiszem, hogy nagyon nagy növekedésről lenne szó...3-5L-es főzővel még mindig nagy kihívás főzni, szerintem azok még inkább a dísz kategóriába tartoznak, ezért is tartom nevetségesen soknak azokat az árakat amikért ezeket kínálják. 10-15-nél nem adnék egyikért se többet.
~15 L amivel már lehetne valamit kezdeni. (bár ez csak egy magénvélemény)
A legjobb a hőközkő olaj, ugyanis "hőközlésre" van kitalálva. Csak egyszer kell megvenni és valószínűleg örök élet (páran tudják itt igazolni). Nekem trafó olaj van, mert az volt "óccón" , az is jó, nincs vele gondom, de azért egy trafó mégsem radiátor, mások az elvárások.
Egyébként egyik sem élelmiszer ipari termék, mert van akinél az is szempont lehet. De a pálma olaj, vagy fritőz olaj szintén nem éveken át tartó hőátadásra van kitalálva.
A motorolajat talán a Brigéciol kihozza, de utána azt is ki kell öblíteni majd valami tiszta olajjal. (szerintem)
Segítségeteket kérem, saválló a főzőm, csak a páracső réz, van egy réz kisbográcsom, ezzel szeretném javítani a készüléket a képen látható módon. Sajnos a fórum mesterei nem vállalnak ilyesmit. Kérdésem az lenne, hogyan lehet a savállót és a rezet egymáshoz rögzíteni? Lehet keményforrasztással, vagy szegecselni, esetleg csavarozni kell?
Úgy tudom, Németo.-ban 2016-ra ígértek valamilyen pozitív változást a főzők méretével kapcsolatban. Jelenleg akármennyi párlatot készíthetnek (nem csak pálinkát) bármennyi darab max. 0,5 liter üstméretű lepárlóval. Illetve mivel ott sem egységes a regionális szabályozás, attól függően, melyik vámhivatalhoz tartozol, kérhető és kapható engedély nagyobb lepárlók birtoklására is (ált. 3-5 literes méretet szoktak engedélyezni az engedékenyebb vámihivatalok).
A motorolaj hőközlőnek nem vállt be... Egyszerűen nem tudok alápörkölni rendesen mert kihabzik az olaj. Mit javasoltok? Fritőz is habzik? Motorolajat, hogy takarítsam ki maradéktalanul?
Azért azt nézd meg hogy ami példákat felhoznak ott milyen méretű főzővel lehet főzni... a németeknél pl 0,5 L-es főzővel...ezt nem nevezném szabad főzésnek...(http://www.destillatio.de/)
Sajnos itt is megy a ferdítés mint mindenhol máshol...hozzák a jólhangzó példákat, hogy ilyen olyan országban lehet csak azt felejtik el közöli hogy mivel és hogy.
A fokhagymás szesz és citrom recepteket kipróbáltuk, alkalmaztuk, jelenleg is, attól még vannak meszes ereink meg magas vérnyomásunk. Sose fogjuk megtudni, milyen lenne anélkül.
Nem a konkrét éjszakai jövedéki ellenőrzés lehetőségére utaltam, hanem egy esetleges ellenőrzés mellékhatásaként fellépő álmatlan éjszakákra.
Bár az általad idézett jövedéki törvényi hivatkozásban a "..lehetőleg nappal kellvégrehajtani..." nem zárja ki az éjszakai nyugalom direkt megzavarását sem!
Na, látjátok! Vannak a korral haladó közoktatási intémények is, ebben az oviban már tantárgy a jövedéki törvény, szakirodalmuk is van. Így indul a jövő magánfőzőinek képzése!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem kő azt keresgéni, én pölö mindennap megiszok hetvenkét felest, meg megzabálok három kiló fokhagymát. Eztet nekem egy Eszen Cia nevű varázsló monta, és igaza lehetett, me akárkinek elmeséltem ,mind azt válaszolta, hogy "Azt a Kúra életbe!":))
A háziorvosom meg felírt valami fokhagymakrémet 5000-ért, amit hétfón a jobb seggembe, kedden, a bal fülembe, szerdától má meg se merem mondani, hová kell cseppenteni!:DD
Kicsit olyan ez az ügy , mint Bözsi néni és az ügyvéd esete,......
....mikoris Bözsi néni megy az ügyvédhez és bizonygatja , hogy ügyében neki van igaza,
azonnal forduljanak bírósághoz,.......bár az ügyvéd tudja,hogy a tv-ek szerint bukott az ügy,
de mégis megírja a keresetet,....a tárgyaláson össze-vissza beszél mindent,.....az ítélet
elutasítás.
Megbeszélik adolgokat,.... látja Bözsi néni én mindent megtettem,...csak az a bíró nem értett meg semmit,.....hát ez van,...nade számoljunk el,......mert fizetni azért kell !!!!!
Szóval az volt a téma reggel a hírekben,hogy az EU nem nézi jó szemmel a Magyar pálinkafözést. Az a gondjuk,hogy ingyenes és nem fizetünk jövedéki adót. A jogtudor szerint büntetést fog kiszabni az EU M.országra és várhatóan fizetni fogunk minden deci után....
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A nagyfőzőmön a mai napig bevált a dolog, annyi kiegészítéssel, hogy a szikikonrétegre minden főzés előtt csirizt kenek körbe, vékonyan, mivel a főzőmön sajnos sem csatos, sem másmilyen fix zárási kialakítás nincsen. Működik, a szilikon jól tömít, nem kell pótolni, a vékony csiriz-réteg pedig könnyen eltávolítható a főzés után.
Nekünk megköt, igaz nem FSB, hanem a semleges áttetsző ecetszagú szilikonpaszta. Leírtam már évekkel ezelőtt, Feribá is ott olvasta (18051 hsz.)
"Tömítés -A száraz fedő peremét bekenem szilikon pasztával -Az olajozott szélű lábasra rányomom a fedelet -Megjelölöm a fedél helyzetét a lábason -Kötési idő elteltével óvatosan leveszem a fedelet -A fedélen marad minden szilikon, mert a lábas olajos volt -Két évi használat után hasonló módon javítom az esetleges hibákat"
Olajozás helyett lehet szalonnabőrrel bedörzsölni, mosogatószerrel kenni a lábos szélét.
- Jó emésztéshez sört iszom, - Étvágytalanság esetén fehérbort iszom, - Ha alacsony a vérnyomásom vörösbort iszom, - Magas vérnyomás esetén konyakozok, - és ha meg vagyok hűlve, pálinkázok.
- És mikor iszol vizet? - No olyan betegségem még sosem volt!
:)))))))) Vazze,a rímfaragásból jobban tudnál élni,mint ebből az agyonnyomorított pálinkafőzésből ! Kibének igaza van...én már
most úgy élek,mintha megint minden illegális lenne ! És ettől még mintha a páleszem is édesebb lenne,remélem nyáron kóstolhatjátok a ZD-n /ha még lesz kuktám.../ Satu
Innen üzenem az eu-s, brüsszeli cohnbanditista pedofil barmoknak! Amíg a benesi dekrétumokat elfogadhatónak tartják, addig nekik pofa alapállás, és kapják be!
Konkrétan arra gondoltam, hogy meg kell fontolni ki mit szeretne pálinkafőzéssel kapcsolatban eladni, és venni. Sajnos ugye van már személyes tapasztalatom, mint ismersz, ebből mertem véleményemet kifejteni. Ha pl egy "illetékes szeméy" akar spirált venni egy pálinkafőzés című fórumon a pálinkafőzőjéhez, lehet hogy találna törvénybe ütköző paragrafust, csak hogy birságolhasson, ha rosszmájú. Árulhatok mondjuk rézspirált vízdesztilláló készülékhez is, ki minek veszi. Én már nem merném hirdetni ha lenne eladó.
A hozzászólásom saját feltételezésű, nem törvényszerű, és kicsit talán gyanakvó is.
Remélem hasznára lesz törvény,-és Istentisztelő főzőtársainknak, mert azért azt ne felejtsük el, hogy aki illegálisan főz, azt megbüntetik, de aki nem főz, és nem iszik pálinkát, az a túlvilágon ezerszer átkozott lesz, és Mawlana nem ragadja fel a hajánál fogva Mohammed hét menyországa közül egyikbe sem.:DD
Ha már az éjszakai zaklatásnál tartunk, egy kis segítség:
2003. évi CXXVII. törvény XVII. fejezet 3. bek.:
"A vámhatóság az olyan jövedéki termék felderítése érdekében, amely után az adót nem fizették meg,
a helyiségbe való belépést és az ott folytatott ellenőrzést kéthatósági tanú jelenlétében, magánlakás esetén továbbá az ellenőrzött személy kíméletével, lehetőleg nappal kellvégrehajtani."
Sajnálom, hogy álmatlan éjszakát okoztam a hozzászólásommal, bár ez-szerintem-, még mindíg kisebb gond, mintha a NAV rongálná a Te, és bárki éjszakai alvókáját!
Egy ilyen poéta lekületű embernek nem tudom, mi lehet a gondja egy pár soros szöveg értelmezésekor.
Ráadásul az általad idézett első mondatot nem is én találtam ki, azt a füllentős feritől hallottam a rádióban, csak éppen kapóra jött beidézni.
Soraidból én elsősorban a féltést vélem kiolvasni, köszönöm, a cégér még jó helyen van ott, ahol van.
Én sem fogom azt mondani, hogy ez így törvényes, a törvény, illetve a jogszolgáltatás az másképp működik: annak van igaza, akinek a bíróság igazat ad! Csak az már régen rossz, ha eddig jutunk!
Ifjú ügyvéd dicsekszik az apjának, aki szintén ügyvéd: képzelje édesapám, megnyertem az első pert! De hülye vagy édes fiam, néhány évig még élhettél volna belőle!
Azért ezelőtt van néhány fokozat, nos én tudok erre vonatkozóan tanácsot adni.
Franyókám, mire gondolsz?? Milyen jogszabályok vannak ellene a pálinkás cuccok adásvételének? Nincs ellene, csak vannak bizonyos előírások, amit jó betartani a későbbi kellemetlenségek, no meg a húsbavágó komoly ezresek saját zsebünkben maradásának érdekében!
A törvény a pálinkafőző berendezés(helyesebben: alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés) készítését és értékesítését rendeli vámhatósági engedély meglétéhez.
Egy rézspirál-szerintem-nem pálinkafőző berendezés, annak értékesítéséhez-szerintem-nem kell vámhatósági engedély.
Nekem pl. van egy eladó, bátran merem hirdetni, érdeklődők jelentkezését várom!
Az EU-ba való belépésünk előtt 50%-nyi jöv. adót kellett fizetni a pálinkafőzéskor.Na,ezt csökkentettük 50%-kal,és eljutottunk a jogharmonizáció rögös útján a mához.Mi itt a gond?
Az őszön főztem némi vörös törkölyt, de nem igazán ízlett nekem. Félre is van téve, amíg van más nem azt isszuk.
Viszont a múltkor jártam egy ismerősnél, aki elővett egy üveg bolti bikavér törköly pálinkát, rá volt írva, hogy bronzérmet nyert valami pálinkaversenyen.
Hát, egy az egyben olyan íze volt mint az enyémnek, csak halványabb volt annál!
Most már tudom, hogy az enyém törkölynek egészen jó, csak én nem nagyon szeretem a törkölyt eze szerint . :-)
Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek. Na, erre nagy arrogánsan előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát.
- Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek, úgy hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak. - Jól van, értem én... - hunyászkodik meg az öreg.
A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve sprintel visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika! Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren közelebb kerül hozzá.
Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból ordítja neki:
- AZ IGAZOLVÁNYT! MUTASSA GYORSAN AZ IGAZOLVÁNYT!!!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kesztyűt kaptam, felveszem. Nem hülyéskedek, bár én is szeretem a viccet a maga helyén és idejében. Szerintem a humor feldobja az ember lelkét.
Nem jogi szaktanácsadást hirdettem, legalábbis nem ez volt a szándékom. Ha ilyen kifejezést látsz az eddigi megnyilvánulásaimban, kérlek segíts, mert visszaolvastam, nem találom.
Egyszeri miniszterelnöküknek is a fejére olvasták egy riportban, hogy mit mondott. Válasza az volt, hogy ő ilyet soha nem mondott, mégcsak nem is gondolt, de ha mégis megtörtént az hiba, ki kell javítani. Nem vagyok jogász, nincs jogi végzettségem, de jogszabály értelmezési és alkalmazási ismeretem és szaktanácsadói gyakorlatom van, ezeket bátran felvállalom.
Engem az, hogy az illetékesek sem értelmezik egységesen a törvényi előírásokat, nem riaszt el, sőt inspirál: valami nincs rendben azzal a törvénnyel. Ergo: van mit keresni, ha elmarasztalnak valakit, nem biztos, hogy azt szolgamódra el is kell fogadni.
Asszony nem ember, medve nem játék-mondá a székely, s milyen igaza van!
Én nem tettem senki szakértőnek gondolt véleményére elítélő véleményt, én sem várom el senkitől hogy az enyémről negatívan ítélkezzen. Nálam nem a tudás megszerzésének a módja a mérvadó, hanem maga a tudás, és ezt nemcsak magamra értem.
Örülök, hogy üdvözlöd az ötletemet, remélem, lesznek még páran, de leginkább az aktív párbeszédben bízom, hogy a végén izé.. mi is lesz, majd az idő eldönti.
Azért ez így elég necces. Főleg a segítségnyújtás, és a szaktanácsadó kifejezések szerintem. Arra mindenképp jó, hogy ne itt vitatkozzunk századszor is feleslegesen, hisz ahogy Kibé is említi, az illetékesek sem egységesen értelmezik.
Tanultam jövedéki jogot, és ezt csak azért mondom, mert ott a hallgatóság ugyanúgy felvetett sok kérdést, és elmondott sok történetet, amiken a tanáraink - akik pedig tényleg törvényértelmezők voltak, és nem ráérős éjszakákon autodidakta módon szerezték a tudást -csodálkoztak, hogy nem úgy kellett volna történni, ahogy történt.
De erről az itt jelenlévő hivatásos főzdések is tudnának mesélni.
Ha itt valaki rossz tanácsot kap, vagy rosszul értelmez valamit, legfeljebb megromlik a cefréje, vagy szar lesz a pálinkája.
De, a törvény, olyan mint a medve: Nem játék!
Ott egy hiba komoly következményeket von maga után, uram bocsá, emberi sorsokat is befolyásolhat.
Az ötlet jó, de mindenképp ki kéne hangsúlyozni, hogy nem jogi tanácsadásról van szó, csak izé miről is?:DD
Arról nem beszélve, hogy Fire példálózása is elgondolkodtató!
Én itt mint hülyéskedő hülyegyerek vagyok elkönyvelve, de ez most komoly.
Vicc: az öreg suszter kurvára unja már az inas pofázását. A kisinas az ajtó előtt áll, hozzá akarja vágni az öreg a kaptafát. A sunyi kölök leguggol, a kaptafa az éppen bejövő suszternét találja el.
Nem így gondoltam, de így is jó lesz, dörmögi az öreg!
Nem ezt kerestem, de ez is jó! A színes VPOP kiadványra vadászom, bejön majd az is!Abban több minden van, amit tervezek felhasználni!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Megszenvedtem a naranccsal. Nem tudtam, hogy mi az a kozmaolaj-szűrés, de elolvastam az itt ajánlottakat, vizbe engedtem az első kb. 3 dl-t. Betettem a fagyasztóba, neonzöld lett az egész folyadék:-))) Nem volt mit leszűrni róla, olajat nem láttam a tetején, furcsa szaga volt, kiöntöttem az egészet.
Idő hiányában most tisztázom. a biztonság kedvéért, az első 5 dl-t betettem a fagyasztóba, hátha lesz rajta olaj, amit le kell, hogy válasszak.
17 l-es főzőm van, amibe elvileg 13 l-t lehetne tenni, de két adagban főztem, és a 11-l-nél az első 2 dl-t simán átküldte, mint narancs dzsúz:-))) Gondolom, felhabzott, tehát más, mint pl. az alma.
Közben a tömitéseim is hol elolvadtak, hol eldeformálódtak.
Már mindent rendben találok, folyik a nedű, ez jónak tűnik:-)))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...látod erre való ez a fórum...én már ezt végigjártam, ezért is írtam le ilyen részletesen, mert sok bosszúságtól kímélheti meg magát az, aki egy "úttörő" nyomdokain halad...
...mindegyikünk (akik az elejétől visszaolvastak) sokat tanult, az itt összegyűlt tapasztalotokból...
Alig találtam ilyen tömszelencét múlthéten, elsőre nagyobbat vettem mint kellett volna (15-ös csőre) visszavittem, ami egyel kisebb méret azon meg tágítani kell, hogy jó legyen. :) Aztán pakolásztam a pincében és előkerült méretben pont jó tömszelence ,3 is...
...csatlakozom az előttem szólóhoz...tömszelence a megoldás, mert a szimering, az forgó tengelyek tömítésénél használatos...ide még az elektromos hálózatoknál gyakrabban használatos, (olcsó) műanyag tömszelence is jó...
...viszonylag passzentos lukat érdemes neki fúrni, hogy ne lötyögjön, mert ha vastag a műanyaghordó fala, akkor nem
nagyon marad elég menet a túloldalon, a kontraanyának és akkor csak a műgyantás rögzítés jöhet szóba... egyébként is érdemes pl. "szilózni", mert a gyenge menetecske nem mindíg szorít eleget és akkor szivárog...
...van fémből is, (többszörös áron), de a méretlépcsőkre mind a kettőnél érdemes odafigyelni, mert csak úgy lehet kapni,
hogy pl. 12-16mm-ig és ehhez hasonlóan...érdemes egy kis darab csövet a boltba elvinni és belepróbálni, hogy kellően szorít-e amikor meghúzod...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Tényleg??!! Ez nekem eddig fel sem tűnt!Viszont akkor gáz van, mert a "tisztelendő" értelmezésem szerint azt jelenti. Tisztelni való valaki. A "tiszteletes", meg egy tisztségviselő, aki lehet olyasmi is, mint én pölö a ZD csapatban: Udvari bolond.:DD
Abba meg bele sem merek gondolni, hogyan nevezzük a rabbit.:DD
"
A katolikus tisztelendő úr, a református tiszteletes és a rabbi győzködi egymást, hogy melyikük istenének nagyobb a hatalma. - Tegnap állok a templomkapuban, szakad az eső, és két kicsi gyerek hazafelé tartva majd megfullad a nagy vízben. Elmondtam egy imát, és 10 méteres sávban azonnal elállt az eső. - Ez semmi. - így a tiszteletes. - Tegnap állok a templomkapuban és látom, hogy a pokoli szélviharban a szomszédék terhes Julikája igyekszik a szülőotthonba, de a szél ellenében meg sem tud mozdulni. Elmondtam egy imát, 10 méteres sávban azonnal elállt a szél. - Ez még mindig semmi - szól a rabbi. - Szombaton megyek haza az istentiszteletről, és látom, hogy a földön egy 100 dolláros hever. Szombat lévén nem nyúlhatok pénzhez, hát elmondtam egy imát, és 10 méteres sávban azonnal szerda lett.:))
Ez elméleti kérdés. Foglalkozzunk a gyakorlattal, van gond ott is elég. Elméletben évente 86 L 50 %-os. De csak bele kötnének 500 L-es tételbe. Maradjunk az életszerű dolgoknál.
Mégegy kérdés, ami sztem megint nem egyértelmű. Ha minden évben kifőzetem/főzöm az engedélyezett mennyiséget, de nem iszom meg (ill. nem adom el, mert azt ugye tilos :), akkor mennyi az a mennyiség, amit egy család az otthonában még tárolhat? Biztos van ennek is felső határa?!
Most hülyéskedsz? Látszik, hogy nem a gyevi Bírógyula vagy, mert akkor Neked lenne a legtöbb pálinkád a faluban.:DD
2013. Január 1.-e óta 344 liter 50%-os gyümölcspárlattal rendelkezhetsz otthon adómentesen. Összefoglalva: Igen! Ráfőzhetsz még egy kicsit a tavalyira!:))))
Semmi extra nincs a dologban. Mint ahogy valamikor valami okos fejek megállapították, hogy milyen hosszú az egy méter, és az legyen mindenkinek annyi(kivéve a köcsög briteket, akiknek az agyát elárasztotta a sok eső, és köd), a jövedéki törvény szerint, a pálinka 37-86%-ig pálinka. Logikus, hogy erre a maximumra határozták meg az 50 liter adómentest, meg minden ilyesmit. A többi, csak matematika.
Barkócának van igaza.Amikor a pálinka kiadásra kerül a főzdében,fel kell tüntetni a szeszfokot-litermennyiséget,ezekből kiszámolni a hektoliterfokot,egytizedes pontossággal,majd a hektoliterfokot át kell számítani gyümölcsszesz mennyiségre,kétttizedes pontossággal.
86L 50%-os pálinka az pontosan 43hlf,ami meg pontosan 50L gyümölcsszesz.
Számítások:
Hektoliterfok=(liter x szeszfok):100 (86x50,0):100=43hlf
Gyümölcsszesz=(hektolitefok : 86) x 100 (43:86)x100=50 gyszesz.
Ezt a magyarázatot sehol sem találtam, de ezt viszont igen. És nem a kivánság, hanem a leírtak a mérvadók: 9§ (3) Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat [63. § (2) bekezdés 1. pont], feltéve, hogy az a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. 64. § (1) Az adó alapja az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etilalkohol (a továbbiakban: tiszta szesz) tartalommal hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége, illetve a magánfőzésben előállított párlat esetében a vámhatósághoz bejelentett alapanyag tömegben (szőlőbor esetén térfogatban) kifejezett mennyiségéből a 3. számú melléklet szerinti kihozatali arányszámmal számított tiszta szesz mennyisége, hektoliterben. (3) A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a továbbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 0 forint,
Ui: Szerintem jobb lenne, ha a törvényi előírások és meghatározások alapján értékelnénk a dolgokat. Nem kell kitalálni újabb fogalmakat, azt már megtették, van belőlük bőven.
Azért, mert 50 liter "gyümölcsszesz" készíthető adómentesen. A "gyümölcsszesz" pedig egy (EU-s?) jövedéki fogalom, és 86%-os alkoholtartalmú szeszt jelent. (Vö. a "tisztaszesz" nem a 100%-os, hanem a 96%-os alkoholtartalmú szeszt jelenti.) Csak a koherencia kedvéért, a törvényben a magángfőző által előállítható teljes alkoholmennyiséget (adómentes + adóköteles rész együtt) már nem gyümölcsszeszre, hanem hlf-re vonatkoztatva adják meg - ez a 200 hlf.
És igen, jól értjük, ay EU számára a mi kedves pálinkánk bizony, csak egyszerűen "gyümölcsszesz". :(
Hiba van a kréta körül! Úgyanis a jogszabály azt mondja, hogy 50 liter. De ez az ötven litert úgy kell érteni, hogy tisztaszesz. Mi is az adó mértéke? Nem a hlf? Vagy valamit rosszúl értelmezek? Ezek szerint nem 50 hlf szeszt főzhetek, hanem csak 43 hlf-ot? Naaa neee!
( ...ami megfelel 86 liter 50 fokos pálinkának... úgy e?)
Ezért kérdezem, mert nem szeretném azt a 10-edik évet átélni :D
De ha jólemlékszem, ha itthon főzök, annak meg bejelentési kötelezettsége van?! Nem akarok kockáztatni, mert emellett borászkodom is, és lenne mit vinniük :D
A főzdésednek igaza van, a bérfőzött pálinkát NEM SZABAD higítani. Persze egy-egy fok eltérés lehet, mint Cipurró írja, ha ennél több, hiába mutogatod a származásit, nem fogadják el, az azon lévő erősség a mérvadó, mint Mester írja. Viszont azt sem mondhatod, hogy Te főzted, mert együtt nem lehet a kettőt.
A nav a bérfőzőtt pálinkát származási papírok szerint ellenőrzi, bizonyos módosítással. Gombászok majd bemásolja.
Ha van olyan év hogy nem bérfőztél akkor a higított pálinka akkor készült, ha nincs ne hígítsd csak amit iszol. Mi a valószínűsége hogy az ellenőrzés bekövetkezik. Nálam is csak 10 évente, igaz akkor visznek mindent. :-)
Nem mindegy, hogy csapba szarni, vagy szarba csapni!
Az se mindegy, hogy házifőzést vendégnek, barátnak csinálni, vagy kínálni a házi főzésűt!
Ha nem nézznél le másokat, kiollózhattad volna pár hozzászólással elöbbről a 86 liter 50%-os pálinkát.