Keresés

Részletes keresés

bubozse Creative Commons License 2005.03.16 0 0 491

Sziasztok! Vége a hosszú henyélésnek :((( Nagyon örülök, hogy ránk találnak lassan a profik is :))))) Kösz az eddigieket is és persze ha ráérsz írj mindenféléről! Minden infó jól jön a bobikról!

A netboardos fórumot eleinte próbáltam követni, de mivel szinte szó sem esik a bobikról (és sokszor a kutyákról se, tiszta off....), így hamar elszoktam onnan. Itt már szerencsére van egy jó kis csapat, de tényleg sok esetben sötétben tapogatózunk.

Képzeljétek drága Dodó kutyám nagylány lett!!!!!! Pénteken vettem észre fésülködéskor, hogy vérzik. Remélem nem tör be az udvarunkba semmiféle udvarló.... ÍRJATOK!!! Sajnálom szegény kutyit, amelyik elveszett! Remélem jó helyre kerül. Egyébként tényleg kölyök kinézetű. Olyan sokszor képeken sötét szőrrel látom a felnőtt bobikat is, az enyém csak 10 hónapos, de már szinte teljesen kiszürkült!

poupette Creative Commons License 2005.03.16 0 0 490

Sziasztok, itt vagyok és próbálok válaszolni a kérdésekre.

 

Etetés:

az általam ismert bobtailok többségének nagyon érzékeny a gyomra (ez gyakorlatilag folyós hasmenést jelent...). Mindegyiknél más-más táp vált be. Amitől biztosan hasmenése van, az a tej (kivéve, ha savanyú), a konzerv és az ABC-ben kapható tápok. Lehet főzni nekik, de az elég macerás (hús+tészta v. rizs), de akkor adni kell különböző vitaminokat is, mert ez nem kiegyensúlyozott táplálás. A jó táp sajnos drága. Amivel érdemes próbálkozni: Eukanuba (bár ez sós, és néhány kutyánál veseproblémát okozhat), Royal canin, Hill's, Purina, Akana, Chikopee stb. Arról, hogy meddig kell a kölyöknek kölyöktápot ennie, megoszlanak a vélemények. A tápgyártók szerint jó sokáig - de több állatorvosnak és tenyésztőnek az a véleménye, hogy a kölyköt kb. 3 - 4 hónapos korig kell csak a baromi magas fehérje tartalmú táppal etetni, utána - egyéntől függő kálciumpótlással - jöhet egy alacsony fehérje tartalmú normál felnőtt táp. A természetes vitaminoknál nincs jobb - ezért még kölyökkorban jó rászoktatni a kutyát a zöldségekre és a gyümölcsre is. Elárulom, hogy még a narancsot is SZERETIK!!! A szőrükre lehet élesztőtablettát (gyógyszertárban kapható) és/vagy olajat (minél jobb minőségű annál jobban hasznosul és annál kevésbé okoz hasmenést) adni.

 

Copf: van olyan kutya, amelyik tűri a gumit (normál vékony hajgumi), és van amelyik nem a hajában. Amelyik nem lát, annak érdemes megpróbálni becopfozni a haját - "csurkát" csinálni neki. Nem történik a látásával semmi, ha elhúzod a függönyt a szeme elől. Ha meg utálja a nagy fényességet, úgyis kiszedi a hajából a gumit...

 

Nyírás: attól bobtail, hogy szőrben van. Az én véleményem az, hogy aki lusta fésülni, ne vegyen bobtailt. Annyi hasonlóan jó természetű rövid szőrű kutya van - aki nem akarja rászánni az időt a szőrápolásra, az vegyen mondjuk golden retrivert.

 

Kiállítás / tenyészszemle: érdemes először kutya nélkül kimenni és megnézni. Mind a két helyre csak ápolt és legalább az alapvezényszavakat ismerő kutyával érdemes elmenni. Amit a kutyától elvárnak, hogy tudjon megállni standard pozicióban és a gazdi bal oldalán nem Károly bácsi stílusban körbe tudjon futni. Fontos, hogy hagyja megnézni a fogait és ha kan, engedje megnézni a heréit is. Ezt mielőtt elvinnéd bárhová, otthon stabilan csinálnia kell, mert még így is előfordulhat, hogy stresszhelyzetben nem hajlandó csinálni semmit.

 

Első nekifutásra ennyi - szépen lassan próbálom majd válaszolni a többi kérdésre is.

 

P.

 

mantis_ Creative Commons License 2005.03.14 0 0 489

Ez a kutyus 6 éves? Ugy néz ki, mintha kölyök szőre lenne...mind1. Remélem sikerül neki gazdit találni valahogy!

mantis_

Előzmény: Zol (488)
Zol Creative Commons License 2005.03.14 0 0 488
Sziasztok!

A múlt héten Budakalász Szentistvántelepen találták a képen látható kb. 6 éves bobtail kan kutyát. Tetoválási számot nem találtak rajta. A farka nincs levágva és a legvégén fehér színű. Megtalálásakor szőre csapzott, összecsomósodott, hosszú volt, azóta megnyírták. Régóta kóborolhatott már. Emberekkel barátságos.
A gazdája - vagy aki szeretné befogadni - a következő telefonszámon érdeklődjön:
Tel: 06-30-378-8026
Sürgős lenne, ideiglenes befogadói nem tudják sokáig tartani.

(A kutya nem nálam van, csak a telefonszámon érdeklődjetek!)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.12 0 0 487

Megnéztem a netboardot hát nem egy kimondott bobtailos fórum.

Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.12 0 0 486

Szia poupette!

 

Nagyon jó hogy megtaláltál minket, igencsak szükségünk van a segítségre.

Ha ráérsz és egy kicsit és visszaolvasol, szerintem találsz egy csomo kérdést.

Amikre én emlékszem:

       - Kaja

       - Nyírás

       - Kiállítás (tenyész szemle)

       - Szőr a szem előtt

       - Széklet

       - Félelem (petárda, tüzijáték, vihar)

       - Tüzelés

       - Sétáltatás (húz mint egy gőzmozdony)

       - Kert felásás

       - Hol érdemes venni bobit (tenyésztő drága, szaporító betegségek)

Ha segítesz, biztos jut még eszünkbe kérdés.

Előre is köszi.

 

Sajó gazdi.

Előzmény: poupette (484)
mantis_ Creative Commons License 2005.03.11 0 0 485

Szia poupette! Te ki vagy? Honnan vagy még nálam is jobban informálva? Én nem is tudtam erről a szemléről, pedig klubnapon is voltam nemrégiben. :))

mantis_

Előzmény: poupette (484)
poupette Creative Commons License 2005.03.11 0 0 484

Véletlenül találtam meg ezt a topicot - a kutyások között ismertebb a netboardos fórum, bár a netboard angol pásztoros topicján alig fordul elő bobtailos.

Több mint 12 éve van bobtailom, 10 éve járom a kiállításokat.

"Dejavu" érzésem volt, amikor olvastam a "kezdők" problémáit.  Az első kutyával nagyon nehéz boldogulni segítség nélkül - szakirodalm magyarul gyakorlatilag nem létezik.(Az egyetlen magyarul is megjelent könyv Eva Maria Kraemer könyvecskéje, amelyben a bobtailt és a bearded colliet tárgyalja. Ez az a bizonyos zöld könyv.) A kozmetikusok többsége annyit ért a bobtailhoz, hogy hogyan lehet lenyírni... Azok a magyar kutyaápolási szakkönyvek, amelyek eddig megfordultak a kezemben, a szakszerű ápolás helyett nagyjából azt írják le, mit és hogyan nem lenne szabad csinálni a szőrrel.

 

Anno nekem segítettek - így számomra az a természetes, hogy amiben tudok, segítsek. Szakirodalmat - ha valaki megküldi az e-mail címét és a témát, ami érdekli, szívesen küldök, illetőleg szívesen válaszolok konkrét célzott kérdésekre is - persze csak akkor, ha tudok...

 

FRISS HÍR: a Bobtail Klub március 15-én a MEOE székház (Bp. Tétényi út 128.) udvarán tenyész-szemlét tart - akit érdekel, legyen szíves telefonon bejelentkezni a klub elnökénél, Hanol Istvánnál (30/4002110)

wandy5 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 483
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.10 0 0 482

Nagyon aranyos a kutyád, neki is kék szeme van. Mi amikor kutyát mentünk venni, akkor azt mondtuk hogy mindegy milyen bobi csak kékszemű nem. De melyik tetszett meg???? Hát persze hogy egy kékszemű.

Mi (Bp. mellett) Nagytarcsán lakunk.

Előzmény: Aysha Miskolcról (476)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.10 0 0 481

04.09-10. CACIB SZEGED MEOE Szeged,

Kiss Antal, 6756 Tiszasziget,Kossuth u. 1.
06-30/278-0197,06-62/254-156 (fax is)
E-mail: szegedebtenyésztok@vnet.hu

Előzmény: Haho74 (477)
Haho74 Creative Commons License 2005.03.09 0 0 480
  Azért tudom előlről is az őrzés tudományát gyakorolni.:)))
Haho74 Creative Commons License 2005.03.09 0 0 479

 

 Őrzöm a házat,-a tanya hátsó részében.:)))

Haho74 Creative Commons License 2005.03.09 0 0 478
 Berti fázik:))
Haho74 Creative Commons License 2005.03.09 0 0 477

 Sziasztok!

 

 Bubozse! Mikor lesz Szegeden kiállítás?És milyen kiállítás lesz?Angol fajta,angol pásztorkutya vagy mindenféle-fajta?Találkozhatunk,ha gondolod.Mi jól érezzük magunkat itt a tanyán.Itt nem megy el főút a ház előtt,nem halljuk a szomszéd tüsszentését,egyszóval nyugalom van.A lányok is nagyon élvezik a szabadságot.Itt nem pórázon sétálnak naponta 2-3-szor,hanem amikor ki akarnak menni,akkor mehetnek.Ja! És van itt macska.A két lány között időnként van nagyon durva verekedés,de a macskakergetésben nagyon nagy az egyetértés.:))))Egy kicsit féltem őket,nehogy a macs megkarmolja az orrukat,netalán a szemüket.Már sikerült nekik sarokba szorítani a macsekokat.:))De azt nem hagyom,hogy valami durvaságot kövessenek el rajta.Ha nagyon szorult helyzetben van az egérvadász,akkor egy pillanatra elterelem valamelyik kutty figyelmét és olyankor a macska el tud menekülni.Ha a háztetőn van,vagy valami olyan helyen ahol a lányoknak esélyük sincs bántani,akkor nem szólok rájuk.Kell egy kis szórakozás nekik is.:)))))))Nem???

Előzmény: bubozse (468)
Aysha Miskolcról Creative Commons License 2005.03.09 0 0 476
Aysha Miskolcról Creative Commons License 2005.03.09 0 0 475

Sziasztok!

Itt van két kép Aysháról 7 hónapos korában.Nálunk megint szakad a hó,sose lesz tavasz.:(((Egyébként ki melyik városból való?Borsodiak nincsenek?

bubozse Creative Commons License 2005.03.09 0 0 474

Sziasztok! Már korábban olvastam vhol, hogy ha az ember kertészkedik (pl. tavasszal virágültetés, vagy ásás), jobb, ha a kutya nem látja, mert ha látja, ő is "segíteni" akar és akkor szinte tuti, hogy ki lesz kaparva a virághagyma....stb. Persze, hogy nem ássa ki, azt nem garantálja ez az eljárás sem :))))))) Dorka eddig csak a homokban ásott, de gondolom tavasszal majd kedvet kap a virágoskertemben is :(((

Hahoék! Berta nem ásott csak Áfonya?

Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.09 0 0 473

De jó nektek nem kell tavasszal kertet ásni, mert megcsinálják a kutyák. :-))))))))

Nem tudom hol kopogjam le, de a mieink télen nem ástak. Gondolom majd tavasszal bepótolják.

Előzmény: Bullykaa (471)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.09 0 0 472

Mi is tervezzük, hogy megyünk a szilvásváradira, de csak nézőként.

Meg kirándulunk is egyet a környéken ha összejön.

Előzmény: Aysha Miskolcról (469)
Bullykaa Creative Commons License 2005.03.08 0 0 471
Segítek apukámnak ( HAHO ) "  ez még nem elég mély!!!  "  Jó dolog ám februárban -13 fokokban ásni:(
Bullykaa Creative Commons License 2005.03.08 0 0 470
Csak szeretnél még jönni kedvesem, de nem engedlek ám a géphő...hehe
Előzmény: Haho74 (467)
Aysha Miskolcról Creative Commons License 2005.03.08 0 0 469

Sziasztok! Újra itt vagyok és nálunk is van hó dögivel. A kutyink éppen tüzel de már a vége fele jár,remélem hétvégén már tudunk egy kicsit csavarogni.A szilvásváradi CACIB-ra jön e valaki? A tájjellegűről ha hall valaki írja meg!

bubozse Creative Commons License 2005.03.08 0 0 468

Reméljük mostmár akkor sűrűbben jössz Haho! Biztos előfordulnak a legnagyobb kutyabarátságokba is verekedések :((( Vhol azt olvastam, hogy a bobik nagyon durván tudnak játszani, tehát pl. két bobi esetében sok durvaságra kell számítani.... Én eddig csak azt vettem észre, hogy (főleg egy bernáthegyivel szokott játszani) örül a másiknak és egy darabig megy a rohangálás...stb, de ha megunta akkor durván elhajtja. Lehet, hogy nálatok is, mivel már idős Berta, nem annyira igényli a játékot és ezt Áfonya kicsit megsínyli. Gondolom élvezik a szabadságot, mi? És Ti? Jól érzitek ott magatokat? Lesz kiállítás Szegeden, remélem el tudok menni, esetleg tudnánk találkozni??!!

Várom a képeket!

Előzmény: Haho74 (467)
Haho74 Creative Commons License 2005.03.08 0 0 467
Sziasztok!!!! Itt vagyok.Sajna a teleházban nem tudtam feltenni képeket,nem tudtam telepíteni a bluetooth-omat.De 2 napi szenvedés után már van itthon is netünk.Igaz,hogy GPRS és kegyetlen lassú,de van.Naon sokat szenvedtem vele,de megérte.Programvásárlás,utánna uazt letölteni,össze-vissza beszéltek,de végül megoldódott.Na szóval.A lányok jól érzik magukat,bár előfordul,hogy verekednek.Bertin semmi nyoma sincs,de Áfonyán elég csúnyák a sebesülések.Ebcsont beforrr:)))) Egyébként a verekedés után a legnagyobb egyetértésben mennek ki az udvarra macskát kergetni,fácánt vadászni,bár utóbbi csak egy enyhe próbálkozás.Esélyük sincsen,de azért próbálkoznak.Most megyek,már kb 3 órája a gép előtt ülök és netet varázsolok.Próbálkozni kell és sikerül.Sziasztok,később jövök.
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.08 0 0 466
Ha tudsz rakj fel képeket. :-)))))))
Előzmény: Aysha Miskolcról (464)
bubozse Creative Commons License 2005.03.08 0 0 465

Sziasztok! Újra itt vagyok! Mantis! Kösz az infót!

Üdv az újaknak! Gyertek sűrűn! és persze képeket is kötelező feltenni :))))

Nálunk van hó :((( Sose lesz tavasz.....

Aysha Miskolcról Creative Commons License 2005.03.07 0 0 464

Sziasztok!

Nagyon örülök hogy rátok találtam, sajnos a mi környékünkön nincsenek bobtailosok. A mi kutyánk 8 hónapos kislány.Már voltunk vele februárban a CACIB-ra, ahol a bírónőtől "nagyon ígéretes" minősítést kapott.Ezentúl sűrűn ide látogatok hátha kicsit nagyobb lesz a forgalom.

Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.03.07 0 0 463
Nálunk nincs sok hó. Inkább napközben sár van, a hó olvad és ahol sokat mászkálnak a kutyuk, ott sár lesz. "Szeretem" ezt a sáros időt mert tiszta kosz a kutya, és persze mindig rá akar ugrani az emberre.
Előzmény: lhakhang (462)
lhakhang Creative Commons License 2005.03.07 0 0 462
Tényleg nem járnak erre vmi sokan mostanság, én ugyan itt vok, de csak, mint tiszteletbeli bobtail-os:) Nálatok van még hatalmas hó? Itt minden csupa fehér, a kutyákat is beleértve:) Még mindig megy a hancúrozás a 3 tibetke között, tüzelésnek sincs még vége... hát néha közbe kell lépnem!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!