Igen, ez "hobbi szőlős". Egyébként nem tudom, de mintha lehetne kék szőlőből bort készíteni és azt forgalmazni, csak nem Tokaji megnevezéssel. Aztán lehet, hülyeséget írtam, ill. gondolom van egy rakat előírás is, meg kitétel, ha mégis így van, nem néztem még utána.
A tőkék mind 20+ évesek, ráadásul 4 évig "regenerálódtak" mire termőre fogtam. Annyira nem lett leterhelve, hogy ne bírja ki. A narancs ízűn pl van hüvelyk ujj vastagnyi idei vessző! Talán az esős augusztusra lehet fogni, hogy a levélzet egy részét levitte a peronosz. De az itália egészséges és ott is csinálja. Az mégjobb kondiban van, mégis ott is tapasztaltam. Na majd jövőre hátha jobb lesz.
Az időre nem lehet panasz, süt a nap, meleg van, ahol van minek érni, az még érik :)
"Néhány csemege szőlőnél a félérett fürtök elkezdenek alulról (nem a szár felőli végétől) száradni. A bogyók savanyúak lesznek, megfonnyadnak. Általában csak a fürt egy része, nem a teljes része jár így."
Azoknál a nagy fürtű csemegeszőlőknél tapasztaltam, melyeknél a termővessző gyenge, vékony, valamint a levelek nem elég fejlettek. Nálam a Pannonia kincse egyes tőkéinél volt ilyen az idén, sajnos úgy néz ki, hogy egy tavaly zöldre fás oltott tőkét jobban megterheltem mint kellett volna. A vesszők is zöldek még, azok sem érnek be sajnos. Szerintem a sok vessző + sok fürt okozza, egy viszonylag gyenge/fiatal v. új/ tőkén.
Nem túl régen volt valami napi szerződéses akármi, ahol főnként 300-500 ft volt és semmi több. Ha vagytok 10-en, az max 5000 ft. Az még nem is olyan vészes.... De ha olyan helyen van a szőlő ahol nem jár a madár se, gondolom nem fognak az ellenőrök se arra vadászni...
Nem rokonok,haverok,munkatársak.Régebben tudom ,hogy bajok voltak ha valaki segített a másiknak és kapott egy ebédet,megivott pár üveg sört vagy fröccsöt.
Tabdi-Kiskőrös között van egy területünk,rendbe akarjuk vágni.Valamikor régebben szép kadarkánk és kárminunk volt itt.A szomszédba bianka van.Eléggé homokos.Az egyik fajtajelöltem a generosa.
Kordonon van. Hallottam egyesfüggönyt is, de azt még nem láttam. Szerintem jó fajta, érdemes telepíteni. A seregélyes úton(közvetlen az út mellett) valami Jung nevű emberkének van, ő ernyőművelést alkalmaz, abból ki lehet indulni.
Mármint a rothadást v a fürt száradást tapasztalod évente?
Természetesen megírom mi lett. Ma nem esett, de borongós az idő. Papíron esnie kéne, de reméljük nem fog...
A rothadást nálam a fürt tömörsége okozza főként. A jég eső is megtépte a hajtásokat picit, ettől a korai csonkázástól sok helyen mégtömörebb a fürt. Van ahol a fürt teljesen be volt levéllel takarva és mivel kicsi, lazább volt, semmi baja nem volt. A nagy fürtöket éri főként a gond. Idén alacsonyabb terheléssel dolgoztam mint tavaly, jövőre mégkisebbel fogok. De olyan fejművelésű tőkéknél is tapasztaltam, ahol 2 fürt/tőke a terhelés. Ez az év ilyen, rá kell tudni. Sztem az idei bort nem kell hordóban érlelni, érik üvegben néhány hónapot aztán megisszuk és elfelejtjük....
Holnap rothadás ellen leszórom, majd várok egészen a fagyokig.
3 lehetőség lesz:
1. Így is rothadt lesz és az évi miatt le se szedhetem és nem lesz semmi.
2. Megmentem a szőlőt, de a 2 hetes évi idő pedig az erjedésnél közbeszól.
3. Megmentem a szőlőt, nem fog tovább rothadni, és az erjedéssel se lesz gond.
Másik dolog:
Néhány csemege szőlőnél a félérett fürtök elkezdenek alulról (nem a szár felőli végétől) száradni. A bogyók savanyúak lesznek, megfonnyadnak. Általában csak a fürt egy része, nem a teljes része jár így. Ezt mi okozhatja?
Na ennyit a jó időről és a napi 25 fokról. Az időjárás kivételesen nem tévedett és az eső ideért napra pontosan. Elvileg 10-16ig esőt mond. Sajnos nagyon apró szemű lassú eső. Magas párát okoz, a rizlingnek nem tesz jót... Inkább esné ki magát 1-2 nap alatt aztán jöjjön a jó idő.
Kellene még 2-3 hét napsütés, hogy beérjen a fekete rizling. Az ezerjó elég jó, de még messze nem az amit várok tőle...
A csemege szőlőkről említést se teszek, az itáliát savanyúan esszük...
Na, most megtaláltam, bár ez a főoldalról elérhető, az szbki részén sehol sem találtam az általad említett menüt, csak más, hasónlóakat, de ott nem volt infó (korábban sem):
Most éppen ez: http://www.szbki.pte.hu/ bár ahogy hallottunk újra más gazdája lesz az intézetnek (visszaeinstandolja az állam) lehet hogy ez a link sem él sokáig. Itt az események, hírek? alatt található amíg ez aktuális volt.
A szüreti bemutató szept. elején van; a metszési március elején, akkor, ill. előtte 1-2 héttel érdemes figyelni az oldalt.
Azt nem erőltetik annyira, miután nem a saját munkájuk. Bár tudtommal volt magyar közreműködő a nemesítők/kiértékelők közt, illetve több magyar fajta is (kunleány, bianka) van a szülők közt. A hajósi borvidéken már rohamosan terjed, sztem a biankánál jóval komolyabb bort lehet összehozni belőle.