Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2016.02.06 0 1 17245

Itt a   rédeis  BUZAU 50 :

 

Na ezeket szaporán lehet feldolgozni

 

2014-ben először vetettem .A Rédei Kertimag küldte a magokat. Néhány órára beáztattam
vetés : március 2
kelés : március 8 kelési arány 80 %
pikírozás : március 15
kiültetés fóliába április 27
szedés : július 25-től
40-60 dekás termések, szépek formásak, gömbölyű picit lapított. Kell 180 centis támrendszer.Nálam ikersor volt , sortáv 50 cm, tőtáv 66 cm és 2 száron nevelve (a csepegtetőn 33 centinként vannak a lyukak ) A szár és levélzet erős és buja. Az alsó gyömölcsfürt ha elkezd érni szedjük le az alatta levő levelet és így haladjunk majd felfelé is. Ezzel a tápanyagot a termés veszi fel tehát gyorsítjuk az érést.
32 fok meleg felett öntözzünk mert bezár a hajtáscsúcs (ez a paprikafélékre is igaz).

 

beetee Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17244

Nekem évek óta az ACE55 a "tömegfajtám" lének.

Van akinél betegségérzékeny, nálam átlagos. A determináltsága okán befülledhet a bokor belseje, erre kell figyelni. Nem figyeltem rá, de szerintem több színből érős. Elég régi nemesítés.

Nagy, lédús, kellemes ízű (szubjektív) a termése.

Itt többen ugyanígy tartják, mint én. Vannak különlegességek, de ez a biztos pont befőzésre.

Keress rá itt a topik keresőjével is...

 

Én túl vagyok minimum 50 féle fajta tesztjén. Van ami csak egy évre volt, és vannak amik beváltak.

Többsége heirloom fajta.

 

A Roma a szegény ember San Marzanoja. Valószínű, hogy közeli rokonok.

Romam már rég volt, és nem egyszerre a SM-val.

Mint írtam: szószparadicsom. Annak jó.

A SM meg igazából egy alakkör. Több típusa van. Magyar magtermesztők is gyakran keverik... Volt év, mikor determinált, volt év, mikor folytonnövő fajtája volt egy cégnél... A zacsin meg csak a San Marzano megnevezés.

 

 

Előzmény: CsendPenge (17241)
TINTUS Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17243

Ha megengeded hozzászólok :

Marmande : nem szeretem mert alaktalan lesz, befőzésnél farigcsálni kell és szerintem kényes fajta.  Roma VF : enni inni befőzni mindenre jó nálam szabadföldön a fagyokig megmaradt viszont 150 centis karó kell hozzá és 2 hetente kötözni kell a belsejét meg ritkítani (de ez mindegyik szabadföldire igaz !!!!)   San Marzanó a folytonérős fajta potyogós éretten  tehát megfogod és máris a kezedbe marad.  Ace 55 jó választás.    BUZAU 50 fajta erős támrendszert igényel 45-60 dekás termést adó fürtös fajta. Ha ez érdekel akkor keresek képet. Alihanem rédei-s.

Pardon.

Előzmény: CsendPenge (17239)
TINTUS Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17242

Sziasztok  !

A   "SPENCER "   koktél paradicsom volt valakinek??  Royal  és a Blondy  tasakolja.

CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17241

Ace55? Szeretnék érdeklődni, hogy volt-e lehetőséged kipróbálni, személyes tapasztalatod van-e az adott fajtával? Egy színből érő fajta? Azért kérdezem, mert az új nemesítések egy részében már csalódtam, és hiába küszködök, nem tudok szerezni 2 normális fajtát, ami beltartalmilag tényleg jó - ergo ízben is.

Állítólag a több színből érő fajták genetikailag értékesebbek. Nem tudom biztosan, az Ökörszív egész jó volt, de valahogy nem az igazi, amit szerezni lehet.

A "Roma"-t illetően esetleg tudnál többet mondani? San Marzanótól nagyon különbözik? Ízre jobb? Rosszabb? Szósznak jó? Esetleg házi ketchupnak? Egy jó házi ketchup de jó lenne!

Előre is köszönöm a válaszokat.

 

Előzmény: beetee (17240)
beetee Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17240

A Roma befőzőparadicsom. A legideálisabb felhasználása szósznak, aszalni lenne, valamint paradicsomlé "dúsítására".

Szubjektív, de enni frissen nyersen azért nem az igazi, mert levetlen a megszokott paradicsomokhoz képest. Vagy úgy is jellemezhető, hogy "ikrás" a húsa.

Aki szereti az ilyet, annak hajrá.

 

Amit ajánlanék befőző (lé) paradicsomnak, az az ACE55. Nagy bogyójú, pont jó leveses, egyszerre érik az első (legfőbb) terméshulláma, nem kell többször nekiállni tartósítgatni.

Determinált! És azok közül is a nagyméretű bokrot nevelő típus. Kell neki a hely...

 

Marmande is volt már nálam, nekem nem jött be. Itt érzékenynek tűnt, és nem ezt a típust szeretem ízre.

 

 

 

 

Előzmény: CsendPenge (17239)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17239

Nálam a narancssárga szín ki van húzva a "megeszem" listáról. Megkóstoltam, nagyon finom, de egyszerűen nem megy.

 

Köszönöm a fajta leírást. A nagyatádi tájfajtával felkeltetted a kíváncsiságom, ha tudok szerezni magot, szerintem kipróbálom(azt is). Folyamatosan próbálgatom a fajtákat, bár ott még nem tartok, ahol te. Az a gondom, hogy nagyon is igaznak érzem a "Mitől jó a paradicsom? Régen és most" cikkben írtakat, szóval próbálok visszanyúlni a régi időkbe.

A legnagyobb kérdésem pedig a következő volna: a jugo befőző paradicsomot próbáltad-e? Palántásnál sajnos csak ezt lehetett kapni, kénytelen voltam beérni ezzel. Szóval minőségben hova tennéd a jugot? Jó? Semmit sem ér?

Marmande fajtáról tudnál valamit mondani? Ezen gondolkodok mint esetleges váltó fajtát befőzési vonalon.

Étkezésinek Roma VF? Jókat írtak róla, gyakorlatilag a San Marzanóval említik együtt.

 

A Berni rózsát lehet, hogy kipróbálom. Attól függ, hogy tudok-e magot szerezni :) Köszönöm az ötletet/véleményt.

Előzmény: erdepeti (17237)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17238

Biztosan a rédei féle maggal volt a baj, mert két évvel korábban más forrásból volt ökörszív palánta és az nagyon finom volt. Idén Budapesti kertimaggal próbálkozom, remélem ez is ízletes lesz. Na és peresze a narancssárga ökörszív az idei új szerezmény.

 

Mind lombtrágyázás, mind tápoldatozás volt. Palánta korban Gari bio zöldség tápoldat és folisol volt használva beöntözéshez, később meg mindaz, amivel lehetett tartani a 1:0,75:2 arányt a makroelemeknél. Egy kertészeti könyv szerint ez az optimális. Lombtrágyával főleg mikroelemeket és kálimot juttattam ki. Én kéthetente tápoldatoztam.

 

 

Előzmény: CsendPenge (17235)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17237

Nálunk kifejezetten az édes paradicsomok a nyerőek, így az, hogy mi a legfinomabb egy kicsit szubjektív. Az én ízlésem szerint a következőek a menők.

  - Berni Rózsa (berner rose): alpesi fajta, az a kifejezetten édes piros paradicsom. Átlag bogyósúly 100-150g, formája gömb alakú, de néha kihegyesedik mint az ökörszív. Nagyon fini, de kicsit leves. Egyetlen hátránya, hogy a magas cukortartalma miatt az összes rovar ezt támadta meg. A mellette lévő fajtákat meg se kóstolták, csak ez kellett nekik is. Viszont alig repedt.

 

  - Kellog's Breakfast: beefsteak jellegű, narancssárga és szintén kifejezetten édes. Állagara nekem kicsit krémes, de nem kásás volt a húsa. Ezt így elég nehéz körbeírni, de nagyon bejött. Szerintem az egyik legszebb színű paradicsom, és bőtermő is. Vastag a húsa és kevésbé leves, így már befőzésre is jó lehet, de ezzel nem próbálkoztam. A narancssárga szósz miatt idén lehet belevágok ebbe is. Abszolut kedvenc!!!

 

  - Malakhitovaya Skahtulka (Malakhit doboz): Zöldessárga, közepes termésű, szibériai paradicsom. És tegyük hozzá, hogy rosszul viseli a hűvős szeptemberi időt. Az íze viszont nagyon egyedi fűszeres mellékíze miatt. Ha kicsit hagyod túlérni, akkor szerintem már inkább trópusi ízvarázst kínál paradicsom helyett. Ezt csak a színe miatt választottam, de idén már az íze miatt ültetem. Sajátos ízvilága miatt viszont többen, akik megkóstolták, azt mondták, hogy ez nem is paradicsom. Tényleg nem úgy néz ki.

 

  - Supersweet 100 F1: Biztos sok szuperédes koktél létezik, de én ezt ismerem, ez jött be. Nagyon bőtermő és agilis növény. Tavaly július 20.-án elérte a fólia 3 méteres tetejét. Szóval létrás pariszüret volt. Túl sokat kellett kacsolni, ezért idén csak 1-2 tő lesz ebből. Ja és főliában hamar megpukkan a hőtől a termése.

 

  - Zöld Zebra: Ez is zöld és nem szokványos ízű fajta. Amikor megkostóltam azt mondtam, hogy tavasz íze van. A malakhit dobozzal ellentétben a tőbbség szerint ez már finom, főleg akkor, ha ezt is hagyja az ember kicsit túlérni és már halvány narancssárga-zöld csíkosan veszi le.

 

 

Befőzni korábban nem főztünkbe, ezért nem nagyon tudom milyen a jó beöző paradicsom, de a kevésbé magvas fajtát kellene javasolnom, akkor az Nagyatádi tájfajta/Andenhorn, Kellog's Breakfast, Ananas fajtákat mondanám. Több a húsuk, de kevesebb a levük. Szerintem ezek lehetnek jók. Utóbbi fajtárol annyit, hogy eszméletlen bőtermő és zsákban is nagyméretű 200-500 grammos bogyókat nevel, ezért könnyen lehet vele dolgozni.

Előzmény: CsendPenge (17236)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17236

Még egy kérdés! Ha már ennyi féle paradicsomot neveltél/termeltél, akkor elmondanád, hogy ízre melyik fajta a legjobb? Étkezési/befőzési külön-külön (is) érdekelne.

Előzmény: erdepeti (17234)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17235

Wow! 15 másik fajtával? :) Az nem semmi, jó kitartó vagy!

 

Az ökörszívről konkrétan nem tudok semmit, eléggé elfelejtett fajta, most kezd visszajönni, már amennyire én látom, legalábbis nehéz volt szerezni. Azt viszont valószínűnek tartom (tehát ez csak tipp/vélemény), hogy a fajta jellegből adódón, vagyis azért, mert igen nagy méretű bogyót rakosgat össze, tápanyag igényes a fajta. Én szabad földben tartva, öntözve, és az alant leírt tápoldatozási receptet hetente ismételgetve nagyon finom eredményt kaptam. Nem írtad, hadd kérdezzek rá, hogy tápoldatot vagy más egyéb termés növelő anyagot használtál? És ha igen, az öntözővízzel lett kijuttatva? Vagy lombtrágya?

 

Előzmény: erdepeti (17234)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17234

Igen kipróbáltam ökörszívvel is és még 15 másik fajtával. Rédei kertimag féle ökörszívet vettem, de csapnivaló izű volt. Viszont meglehetősen bőtermő és igencsak jól viselte a kiszáradást is. A csúcshajtások rendszeresen kókadtak, de nem volt virágeldobás vagy bármi más probléma. Ilyen körülmények között meglepő módon kevés volt a repedés is. Ca hiány ha jól emlékszem egyáltalán nem jelentkezett. Viszont pont az ökörszívnek nem jutott hely a nagy zsákokban, így az csak 10 literes tőzeges zsákba került ami minden tekintetben rossz választás volt. Nem is tudom miért gondoltam, hogy egy indeterminált növénynek az megfelelő. Az átlagos bogyósúly is 70-150 g közötti lett, miközben a fóliában 150-300 g volt. Magassága is csak 1,5m volt szemben a fóliabeliekkel, amelyek 3 méteresek voltak.

Előzmény: CsendPenge (17214)
caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17233

Köszönöm szépen!

Előzmény: TINTUS (17230)
hanga25 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17232

Mármint az íze nem tetszett, meg nagyon kemény volt a héja.

Előzmény: hanga25 (17231)
hanga25 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17231

Késői paradicsomnak tudnátok ajánlani valamit?

A Lugas F1 nálunk nem nagyon jött be.

TINTUS Creative Commons License 2016.02.05 0 1 17230

Paradicsomra minimum a 375 grammos tejfelest használom. Remélem a család szereti a fehérjét:)))))   Tökfélékre meg a félliterest ott mélyebbre kell tenni ugye a magot.

Előzmény: caterina3 (17217)
caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17229

Köszi szépen.

Előzmény: Mariska néni (17227)
caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17228

Mi sem permetezünk a kertben sem, az az igazság, mióta kerti tó van, különösen nem.

Előzmény: 55judit (17226)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17227

Vaterán nem vettem még magot, de a sajátomat és a fórumtársaktól kapottat nem szoktam. Ha veszek magot, az csakis ZKI-s, ők pedig csávázottat árulnak, de akkor is tőlük venném, ha nem így lenne. 

Előzmény: caterina3 (17225)
55judit Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17226

Nem szoktuk csávázni. Én a kertben is csak olyan szert használok, ami öko gazdálkodásnál is engedélyezett.

Előzmény: caterina3 (17225)
caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17225

Ti szoktátok csávázni a házilag szedett paradicsom-vetőmagot? A Vaterán vettem egy csomó különleges fajta magját magánszemélyektől, persze csávázatlanok. A lakásban nem szívesen használnék mezőgazdasági vegyszert, mert a kipárolgással is gond lehet. mennyire kockézatos, ha nem?

caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17224

Köszönöm szépen.

Előzmény: 55judit (17221)
caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17223

Köszi. Igen, van folyosó, és ott van kint egy óriási terráriumom (a szárazföldi tekimé volt, sajnos tavaly elpusztult), abba bele tudom tenni őket, és ráhúzni a tetejére egy fóliát szükség esetén.

Előzmény: Mariska néni (17220)
55judit Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17222

Ahogy Mariska írja, márc közepe is nagyon jó időpont. Nem késel vele.

Előzmény: 55judit (17221)
55judit Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17221

Nekem eddig a február közepi vetés is korainak bizonyult. Úgy gondolom, elég elvetni a magokat márc. első hetében. Ha a sziklevelek után megjelennek a maradandó levelek, pikírozok 2 dl-es poharakba. Márciusban már ki lehet rövid időszakokra tenni a palántákat levegőzni, napoztatni. Így lassan fognak nőni, viszont erősödnek. Április 20-a körül ha olyan az idő, már ki lehet ültetni, így elég a 2 dl-es pohár. Nem kell sokat öntözni, inkább szárazabb legyen mint lucsogjon.

Esetleg gyűjtsél a biztonság kedvéért addig nagy joghurtos, vagy tejfölös poharakat, hátha kell, de szerintem nem.

Előzmény: caterina3 (17219)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17220

Akkor Nálad a minél későbbi vetés lenne jó. Mondjuk március közepén. Akkor még elég meleg a lakás a keléshez, de már jobbak a fényviszonyok. És közel van az az időpont, amikor jó idő esetén ki tudod pakolni őket a folyosóra (ugye van?),  esetleg fólia alatt kint is hagyható ha elég védett a hely. Korainak pedig néhányat meg lehetne kockáztatni előbb, de azt akkor pátyolgatni kell.

Előzmény: caterina3 (17219)
caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17219

Köszi szépen! Az a fő gondom, hogy  a lakásban nagyon kevés olyan helyem van, ahol nagyjából megfelelőek e célra fényviszonyok, és attól tartok, hogy a PET-palackok nem férnének el. Determinált fajtáknak elég lehet a pohár végig?

 

Mekkora korig vannak el kétdecis pohárban? És az elvileg már kiültethető méret? Ha igen, esetleg lehetne úgy, hogy e szerint visszaszámolva úgy vetném. 

Előzmény: Mariska néni (17218)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.05 0 1 17218

Szia Caterina! Ez nagyban függ a fajtától, vetésidőtől, körülményektől. Ha kinövi a poharat, nagyon megteszi a a félbevágot PET palack, de lehet magasabbra is hagyni szükség esetén.

Előzmény: caterina3 (17217)
caterina3 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17217

Sziasztok, üdv mindenkinek! :-) Az idén -- negyed százados kihagyás után -- újra bele szeretnénk vágni a házikerti paradicsomtermesztésbe.  Először is meg szeretném kérdezni: paradicsompalántáknak elég lenne a kiültetésig 1,5 vagy 2 dl-es pohár? Ilyet sikerült találnom elfogadható áron, annál nagyobbnál már nagyon megugrik az ár. Megfelelne ez is?

TINTUS Creative Commons License 2016.02.05 0 0 17216

Az ilyenek nekem nagyon nem tetszenek...olyan email cím gyűjtő fillingje van.

Előzmény: Iszka (17215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!