Keresés

Részletes keresés

kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 656

Kósa: a rendszerváltáshoz mérhető az elmúlt két és fél év átalakítása.

 

Kósa Lajos szerint ki kell használni a magyar gazdaság helyzetében bekövetkezett kedvező fordulatot.

A rendszerváltáshoz mérhető az elmúlt két és fél év átalakítása - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a párt Országjárás című fórumsorozatának gyöngyösi állomását megelőző sajtótájékoztatón pénteken.

A következő másfél év legfontosabb feladata az átalakult alrendszerek stabilizálása, illetve annak a kedvező fordulatnak a kihasználása, amely Magyarország gazdasági helyzetében bekövetkezett - közölte Kósa Lajos.

Hozzátette: az a cél, hogy a magyar családok a nyugat-európai családokhoz hasonlóan csupán jövedelmük 6-8 százalékát költsék rezsire, a jelenlegi 25 százalékos aránnyal szemben. Mint mondta: ezt szolgálja a gáz és a villanyáram árának 10 százalékos csökkentése a jövő évtől.

Azt mondta, 2010-re világossá vált, hogy a rendszerváltás utáni 20 évet, a "posztkádári rendszert" le kell zárni. A Gyurcsány-Bajnai-kormány tevékenysége következtében ugyanis 8 ezer milliárd forintról 21 ezer milliárd forintra nőtt az ország adóssága, a családok egyharmada hitelcsapdába került, és megötszöröződött az önkormányzatok tartozása is - fűzte hozzá.

Az a veszély fenyegetett - mondta -, hogy Magyarország Görögország sorsára jut. Elengedhetetlenné vált az oktatási, a nyugdíj- és a választási rendszer átalakítása, mert világossá vált, hogy egyik sem tudja betölteni feladatát - közölte a politikus.

Hangsúlyozta: a külső eladósodást a kormány megállította és stabilizálta a magyar költségvetést, ennek következtében végre esély nyílik arra, hogy Magyarország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Stabilizálták az egészségügyi és a nyugdíjpénztárt is, és felszámolták a magánnyugdíjpénztár-rendszert, amely - mint mondta - a nyugdíjrendszer szétesését okozhatta volna.

Kósa Lajos kitért arra: az adórendszert úgy alakították át, hogy a hangsúlyt a jövedelemtípusú adókról a fogyasztási típusú adókra helyezték. Többi között az egykulcsos adónak és a családi adókedvezményeknek köszönhetően sikerült megfordítani a demográfiai trendet, így 2012-ben már várhatóan 3 ezerrel több gyerek születik, mint a megelőző évben.

A politikus kiemelte, hogy az alaptörvény elfogadásával új utat szabtak az alkotmányos működésnek, az alkalmatlanná vált választási eljárásról szóló törvények átalakításával, a feliratkozással pedig megteremtették annak a lehetőségét, hogy a jogszabályok azonos módon kezeljék a Magyarországon, a szomszédos országokban élő, illetve a Nyugat-Európában vagy a világon máshol dolgozó magyar állampolgárokat.

Az Országjárás keretében december 20-ig mintegy 40 fideszes politikus látogat el az ország 175 településére és ismerteti a kormányzat eddig elvégzett munkáját, továbbá a kormány előtt álló legfontosabb feladatokat.



Kapcsolódó cikkek

Előzmény: Derek (644)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 655

Cséfalvay: a német kkv-szektor felé nyit Magyarország

 

A német vállalatokra jellemző, hogy a nagyobb hozzáadott értékű termelés felé fordulnak, ami egybevág a kormány egyik fő gazdaságpolitikai céljával - mondta az államtitkár.

A német nagyvállalatok után minél több német kis- és közepes vállalkozást kell bevonni a magyar gazdaság fejlesztésébe - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára pénteken Berlinben, ahol beruházás-ösztönzési fórumon vett részt.

A Magyarországon hosszabb ideje tevékenykedő német vállalatokra jellemző, hogy fokozatosan a nagyobb hozzáadott értékű termelés felé fordulnak, ami egybevág a kormány egyik fő gazdaságpolitikai céljával, és a német beruházók részt vesznek a duális szakképzésben is. Ezért minél több német céget kell megnyerni magyarországi projektekhez - fejtette ki álláspontját Cséfalvay Zoltán.

Hozzátette: a német kis- és közepes vállalkozások más méretűek, és más dimenzióban tervezik a tevékenységüket, mint a magyarok. Amikor például telephelyet keresnek, Kínától Brazíliáig megvizsgálják a lehetőségeket. Magyarországnak ezen a globális piacon kell megszereznie a német befektetéseket, és a versenyben "nem állunk rosszul".

A kormány 500 milliárd forintos bürokrácia-csökkentési programjának például "már jönnek az eredményei", hiszen a német befektetők nem tartják nagynak a magyarországi adminisztrációs terheket és a bürokráciát nemzetközi összehasonlításban - tette hozzá.

A beruházók először az országot választják ki, majd az országon belül keresnek helyszínt tervezett projektjeikhez, ezért meghatározó elem az önkormányzatok, helyi hatóságok befektetőbarát hozzáállása, rugalmassága, munkatársaik nyelvtudása. Így van ez a magyarországi beruházást tervező német cégeknél is, és különösen a kisebb vállalatok számára fontos, hogy gyorsan el tudjanak igazodni a helyi szabályozási, engedélyezési rendszerben - mondta az államtitkár.

Az első számú elem azonban a munkaerő minősége. A német befektetők számára "a legfontosabb telepítő tényező a jól képzett, kreatív magyar szakember" - emelte ki Cséfalvay Zoltán. Ezért is fontos, hogy a kormány kialakította a duális szakképzés jogi, pénzügyi és intézményi kereteit - tette hozzá.

A kis- és közepes vállalkozások " közelebbi bátorítást igényelnek" a beruházási döntések meghozatalához, az NGM ezért Stuttgartban is tartott befektetés-ösztönzési fórumot, a jövő héten pedig München következik, és jövőre is tartanak majd Németországban hasonló rendezvényeket - mondta az államtitkár.

A fórumokon elsősorban Magyarországon működő német cégek vezetői számolnak be magyarországi vállalati tapasztalataikról. A pénteki berlini fórumon előadást tartott például a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosa, a Daimler AG kül- és közpolitikai kapcsolatokért felelős alelnöke, Martin Jdger. A rendezvényeken felszólalnak minisztériumi vezetők is, illetve a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) képviselői, akik a magyarországi beruházás-ösztönzésről tájékoztatják az érdeklődőket

Előzmény: Derek (644)
Derek Creative Commons License 2012.12.10 0 0 654

Hat akkor MO egy foldi paradicsom:-)0

Előzmény: kőkberky (652)
Derek Creative Commons License 2012.12.10 0 0 653

Erdekes egyszerre mennyire hitelesek lettek neked ezek az intezetek:-)

 

Az ugye nem tunik fel hogy ennek semmi koze a magyar kormany tevekenysegehez.

Előzmény: kőkberky (651)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 652

Egyre több fiatal dolgozik szolgáltatóközpontokban.

 

Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer, jellemzően 30 év alatti munkavállaló dolgozik szolgáltatóközpontokban, a létszámuk folyamatosan bővül – derül ki a Randstad felméréséből.

 

A szolgáltatóközpontok (shared service centerek – SSC-k) az átlagnál jobb juttatásokat biztosítanak a pénzügyi vagy informatikai ismerettel rendelkező, nyelveket beszélő pályakezdőknek, ráadásul folyamatosan bővülnek, ami az európai uniós elvárások teljesítését segítheti – vélekedik a személyzeti tanácsadó cég. A Randstad magyarországi felmérése szerint minden harmadik SSC több mint 500 munkavállalót foglalkoztat, és több mint 150 új alkalmazottat vett fel csak az idén.

„Ez különösen annak fényében fontos adat, hogy a fiatalok között az átlagosnál magasabb a munkanélküliségi ráta: a 25-29 éveseknél 13,7 százalék, a 20-24 éveseknél pedig 27,3 százalék a Központi Statisztikai Hivatal november végi adatai szerint, míg az országos átlag 10,4 százalék volt” – idézi a közlemény Baja Sándort, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatóját.

Előzmény: Derek (644)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 651

Megállíthatatlan a kamatcsökkentés

A Morgan Stanley globális befektetési szolgáltatási csoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára összeállított hétfői prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy „megállíthatatlannak” tűnik az MNB kamatcsökkentési lendülete, és az enyhítési ciklus valószínűleg még csak félúton jár. A ház londoni elemzőinek alapeseti előrejelzése szerint az MNB-kamat jövő nyárig 5,00 százalékra csökken tovább, de megvan annak az esélye is, hogy a monetáris tanács „még gyorsabb, és még nagyobb mértékű” enyhítést hajt végre.

A Morgan Stanley szakértőinek hétfői értékelése szerint akár az eddigi 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentés közvetett bírálataként is értelmezhető az eurójegybank (EKB) elnöke, Mario Draghi múlt heti budapesti kijelentése arról, hogy a jelentős devizaadósságú, nyitott gazdaságokban korlátozott a pénzügypolitika mozgástere.

Előzmény: Derek (644)
Derek Creative Commons License 2012.12.10 0 0 650

Az uzemanyagarak itt is csokkentek mert ment le a vilagpiaci ar, mi a fax koze van ehhez a kormanynak?

Előzmény: kőkberky (645)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 649

City: jelentősen lassul a magyar infláció.

 

Az üzemanyagárak csökkenése és a belépő bázishatások miatt valószínűleg jelentősen lassult az éves szintű magyarországi infláció üteme novemberben – jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni elemzők.

 

Az MTI felmérésébe bevont nagy citybeli házak felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai meglehetősen széles sávban mozgó előrejelzéseket adtak, de a legborúlátóbb prognózisban is 5,6 százalékra csökkenő tizenkét havi infláció szerepel novemberre az egy hónappal korábban mért 6 százalék után.

Előzmény: Derek (644)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 648

A kormány megállapodott a GE-vel.

 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött hétfőn Budapesten a magyar kormány és a General Electric (GE) Hungary Kft.

 

Az aláírási ünnepségen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány prioritásnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést (k+f), hogy így a magyarországi kis- és középvállalatok bekerüljenek a globális innovációs hálóba. „A kormány stratégiai szövetségi körében az első helyen mindenképpen a GE található, hiszen több mint két évtizede partnerünk.” Nagyon fontos, hogy a GE következő növekedési projektjeihez minél több magyar beszállítót nyerjen meg. „Mi az Eximbankon keresztül mindenfajta pénzügyi forrást biztosítunk ehhez. Mi ott vagyunk mögötte” – hangsúlyozta a miniszter.

Előzmény: Derek (644)
WYW Creative Commons License 2012.12.10 0 0 647

A kérédés az volt hogy miféle gazdasági sikerszéria van most éppen Magyarországon?

Előzmény: kőkberky (645)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 646

OECD: Magyarország túljutott a mélyponton.

 

Túllendült a konjunkturális mélyponton a magyar gazdaság, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) által készített, a magyarországi reálgazdasági ciklus változásait követő mutató szerint.

 

A magyarországi konjunktúramutató – a felülvizsgált adatok alapján – immár egymást követő második hónapban javult. Szeptemberben még csak kissé, az augusztusi 98,94 pontos mélypontról 98,98 pontra javult az értéke, októberben már markánsabban, 0,1 ponttal 99,08-ra emelkedett. Az augusztusi mélypontot megelőzően hat hónapon át romlott a magyar gazdasági konjunktúra. A mutató a gazdaság hosszú távú növekedési trendjét jelzi. A 100 pont alatti értékek azt jelentik, hogy a hosszú távú átlagnál lassabb növekedésre van kilátás, a 100 pont feletti értékek pedig gyorsabb növekedést vetítenek előre.

 

Forrás: MTI
2012. december 10., hétfő

Előzmény: Derek (644)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 645

Az októberi 6% után novemberben 5,4%-ra lassulhatott az infláció - derül ki a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők előrejelzéséből. Az egy évre visszatekintő indexet leginkább bázishatások húzhatták vissza, tavaly ilyenkor a jövedéki adók emelése megtolta a fogyasztói árindexet. Szintén az infláció mérséklődése felé hat az üzemanyagok árának további csökkenése, miközben az élelmiszerársokk mérsékelt maradhatott.

 

6,6%, 6%, 5,4%

A szeptemberi 6,6%, majd az októberi 6% után novemberben 5,4%-ra lassulhatott az éves inflációs index a szakértői vélemények konszenzusa szerint. Az 5,4%-os éves index nagyjából 0,1%-os havi drágulásnak felel meg. Ez a havi ütemű drágulás megegyező az előző hónapival. Az éves index további csökkenését elsősorban bázishatások okozhatják, hiszen tavaly ilyenkor több tényező hatására (jövedéki adók emelése, üzemanyagárak emelkedése, gyenge forint) volt egy megugrás.

 

A novemberi index csökkenését a bázishatáson kívül más tényezők is segítik. A korábbi hónapokhoz képest novemberben kisebb lehetett az élelmiszerárak, jövedéki termékárak emelkedése, az üzemanyagok árában csökkenést regisztrálhatott a KSH - vélik a CIB elemzői, Jobbágy Sándor és Trippon Mariann. A belső keresleti hatásokat és a forint árfolyamhatását részben tükröző tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai is inkább visszafoghatták az inflációt.


Csökkentek az üzemanyagárak

Az üzemanyagok árcsökkenése akár 0,35 százalékponttal is lehúzhatta az inflációs rátát, míg tavaly ilyenkor ezzel ellenkezőleg, 0,26 százalékponttal emelte - számít Ambrus Gábor, a 4Cast szófiai elemzője. Ez a hatás ellensúlyozza más komponensek infláció-emelő hatását. A nagy kérdés ezúttal is az élelmiszerek árai, a november ebből a szempontból jellemzően volatilis. A nyári aszály és rossz termésátlagok hatása már elkezdhetett átgyűrűzni az élelmiszerárakba, de az elmúlt két hónap alapján novemberben is elmaradhat a kiugró emelkedés.

Előzmény: Derek (644)
Derek Creative Commons License 2012.12.10 0 0 644

Milyen gazdasagi sikerszeriaROL BESZELSZ?

Előzmény: kőkberky (642)
WYW Creative Commons License 2012.12.10 0 0 643

Hol van az a gazdasági sikerszéria?

 

A főorvos úr mit mondott neked erről?

 

;-)

Előzmény: kőkberky (636)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 642

kőkberky válasz | megnéz | könyvjelző 2012.12.10 17:47:03 © (636)

A ballibák idegroncsok lettek a gazdasági sikerszériától.

 

Nem bírják a nemzeti kiképzést.

 

Libasorba mennek az ideggyógyászhoz.

Előzmény: fakapocs (634)

Előzmény: Derek (641)
Derek Creative Commons License 2012.12.10 0 0 641

Mitol?

Előzmény: kőkberky (636)
WYW Creative Commons License 2012.12.10 0 0 640

Nem.

Előzmény: newnikk (639)
newnikk Creative Commons License 2012.12.10 0 0 639

Te fordítva ülsz a lovon. A jó híreket sokallod, s vágyódsz a rosszra? Ejnye már no!

Előzmény: WYW (635)
fakapocs Creative Commons License 2012.12.10 0 0 638

a bécsihez  :)))

Előzmény: kőkberky (636)
armadillo Creative Commons License 2012.12.10 0 0 637

ez is azOrbán kézivezérlése, hogy a fideszisták óccsón mehessenek azAlpokba síelni.

Meg a medencét is gázzal fűttik.

Előzmény: kőkberky (633)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 636

A ballibák idegroncsok lettek a gazdasági sikerszériától.

 

Nem bírják a nemzeti kiképzést.

 

Libasorba mennek az ideggyógyászhoz.

Előzmény: fakapocs (634)
WYW Creative Commons License 2012.12.10 0 0 635

Köszönjük Neked ó Orbán Viktor!

 

 

 

(mikor emelik azt is kopizd be lécci!)

Előzmény: kőkberky (633)
fakapocs Creative Commons License 2012.12.10 0 0 634

Ez már tényleg sok,  és a forint is stabil.  :)))  csóri baloldali gyurcsányisták :)

Előzmény: kőkberky (633)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 633

Szerdától csökken az üzemanyagok ára.

 

Csökkenti szerdán az üzemanyagok literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., a héten a 95-ös benzin ára bruttó 2, a gázolajé 6 forinttal mérséklődik – értesült piaci forrásokból hétfőn a távirati iroda.

 

Forrás: MTI
2012. december 10., hétfő

WYW Creative Commons License 2012.12.10 0 0 632

Én is úgy láttam hogy koppantál!

 

:-)

Előzmény: kőkberky (631)
kőkberky Creative Commons License 2012.12.10 0 0 631

Kopp!

Előzmény: WYW (627)
newnikk Creative Commons License 2012.12.10 0 0 630

Igen! Minél kevesebbet fizetünk, annál kevesebb jut hedonizálásra és gigantikus jutalmakra a profithajhászat-függőknek, ez bizony felfogható megszorításként az életművész-haszonélvezeti körök szemszögéből.

Előzmény: kőkberky (625)
fakapocs Creative Commons License 2012.12.10 0 0 628

utána meg mehetnének regisztrálni, hogy többet akarunk fizetni a gázért, utáljuk a polgári kormányt  :)))))

Előzmény: fakapocs (624)
WYW Creative Commons License 2012.12.10 0 0 627

Te most miről beszélsz?

Előzmény: kőkberky (625)
fakapocs Creative Commons License 2012.12.10 0 0 626

Bízni kell abban, hogy kínaiak továbbra is gazdagodnak, autókat vesznek, és elképesztő mennyiségű benzint fognak vásárolni, na akkor hamar el fog fogyni a készlet.  :)

Előzmény: Törölt nick (623)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!