Garanciális témában írok, az I. ütemben lakom, és most hívta, hogy a festők, hogy felmérnék a falakat. Igazából elvesztettem a fonalat, most meddig van garancia, mert nem csak a festéssel lenne gondom, szóval valaki fel tudna világosítani garancia ügyben azt megköszönném.
A IV. ütemben szeretnék lakást venni, és érdekelne, hogy egy kb. 50-60 nm-es lakás esetében milyen rezsi költségre számíthatok?
Vki meg tudná mondani részletekre lebontva, hogy egy 50+ nm-es lakásnál mennyi a fűtés, víz, villany, közös költség, TV, internet, telefon stb?
Ha jól tudom ezt az ütemet még csak 30%-ban lakják, ez milyen hátrányt, plusz költséget jelenthet majd számomra?
Illetve, ha egy lakás a szélen van, és sem alatta, sem fölötte, sem mellette nem lakik senki, akkor igaz az, hogy a kis radiátorok nem képesek megfelelő hőmérsékletre felfűteni?
Illetve bármilyen egyéb pro és kontra érv érdekel a vétellel kapcsolatban. Egyébként nagyon tetszik a hely, tetszenek a lakások, a környék, csak olvasva a korábbi hozzászólásokat kicsit elbátortalanodtam, nem szeretném utólag megbánni, ezért szeretnék mindenről informálódni, mielőtt belevágok.
Ja és a Duna Terasz egyáltalán nem szép. Én mindig elcsodálkozom, hogy azt ki tudta ilyenre megtervezni. Például mi célt szolgál, hogy egy fura rácsozat fut az ablakok és erkélyek ELŐTT? Vagy az ilyen lakások kifejezetten szabadult elítélteknek lesznek majd eladva egyfajta rehabilitációként? Bizonyos erkélyek meg olyanok, mintha egy szoba lenne, csak az ablak keretestől kimaradt...
Szerintem fura az egész.
De remélem az aljában nyílik pár üzlet. Ami meg van, azt meg tessék életben tartani! Igenis rendeljetek néha a pékségtől...tök jó, odahozzák reggel a zsömlét az ajtódhoz. :)
Én nem itt lakom, de rendszeresen olvasgatok más fórumokat is tapasztalatgyüjtési céllal, és sajnos sok helyen azonosak a problémák.
Látom lakást szeretnél vásárolni, én véletlenül keveredtem ide a Zaragoza kertbe, azelőtt sosem jártam itt a XVIII kerületben. Kijöttem egyszer, megfogott a hely és június óta itt lakunk. Én ajánlani tudom, mert kellemes hely.
Duna Terasz az tényleg lakótelep, csak kicsit színesebb.
Marina Partot még nem írnám le. Nálunk a fűtés kifogástalan. A garázsban vettem helyet, így nem érdekel a kinti nyomorgás. Szuper a parti sétány, a játszóterek.
Persze sok tahó van, de hol nem?
A lakások ára még a válságban is nagyon jó szinten maradt.
Kedves Lioliom! Én egyetértek Veled, ha van pénzed, akkor meg fogod találni azt a helyet, ahol érdemes lakásra költeni...Naponta minimum egyszer kis híján belémrohan egy 'apucibömbiskisfia' mert persze egy percre nem húzódna félre, vagy lassítana le, amikor a sok paraszt úton parkoló miatt nem férnénk el...Lassan már nem is lesz út, mert mindenhová beállnak keresztbe kasul...A lakásban már hetek óta fagyoskodunk, mert a mini radiátor nem elég, hogy felfűtse a teret és még sorolhatnám...jelenleg bizonyos szinten kényszerből bérlek itt lakást, de az biztos, hogy amint lesz rá lehetőség máshol keresek. Ráadásul csak kíváncsiságból nézegettem nemrég a Duna Terasz honlapját, ha helyes a honlapjukon a grafika, és tényleg úgy beépítik itt a teret, ahogy látszik, akkor semmiben nem fog különbözni egy egyszerű panelrengetegtől...max az építőanyag szebb...ki akar egy túlzsúfolt épülettömeg közepén lakni...
Sziasztok kedves Lakók!Én csak terveztem még a lakásvásárlást itt,de a fórumotok alaposan elbizonytalanított.Pont tegnap voltam szétnézni ismételten,láttam lebontották a kaput.Nem jó hír,mégis csak volt valami szerepe.Feltünt,hogy életveszély közlekedni/aranyifjak csikorogtatták kerekeiket,20 perc alatt kb 5X akartak totálkárra törni. /.Itt valaki írta lassan Újpalota szintjére süllyed a part.Szerintem ez sértés Újpalotára nézve.Ott jóval kevesebb pénzzel sikerült ezt a szinvonalat elérni.Azt hiszem elállok erről a környéktő,pedig nagyon akartam.lKár érte!Kívülről már látszik egy újfajta gettósodás itt.Pedig az itt hozzászólók észrevételeiből látszik,hogy van itt egy Szűk!!!réteg aki nagyon kultúrált,érdekli a közösség,de kevesen vagytok.Sok sikert,bocsi,hogy bevatkoztam a belügyeitekbe,de talán nem volt tanulságmentes.
Köszönöm a rövid, tömör és velős összefoglalót. Pont ezt igyekeztem kicsit bő lére eresztett levelemben leírni, hogy nem csak üzemeltetni kell. hanem a közös érdekeket képviselni. Ez jelenleg pedig nem történik meg.
Tulajdonképpen a kérdés igen jó. Mit is csinál az üzemeltetés? Mert úgy tűnik, hogy az üzemeltetés mellett a közös képviseletet egyáltalán nem látja el.
A IV. ütemet sajnálom csak igazán! A IV. ütemben ki fogja majd a költésgeket megfizetni? A III. ütem példáján okulva a beruházó, építtető nem... Tehát marad a költségek megfizetése (pár lakó a több ezer négyzeméterre) a jelenlegi tulajdonosokra. Első ránézésre igen "drága" rezsível bíró ingatlanok lesznek hosszú távon (lásd III. ütem).
Érdeklődnék, hogy az üzemeltetés mi a lószart csinál?
III. ütem
- Ázik a garázs, folyik a vízköves trutyi az autókra a 3 milliós beállókban
- A garázsban teljes káosz. A portásoktól fű alatt vásárolt kártyákkal, beállóhellyel nem rendelkező szarháziak parkolnak össze-vissza.
IV. ütem
- Nyár óta még egyetlen elszámolás nem érkezett
- Fűtés elszámolás még soha nem jött. Majd egyszerre fognak kiküldeni százezres díjakat? Ki fogja az tudni befizetni? Nem elég, hogy az Autóker szemétkedik a befizetésekkel, még rátesznek egy lapáttal. A IV. ütem lesz a következő csődbe ment épület?
+ Hova lettek a III. ütem lelkes fiataljai? Utoljára abban maradtunk, hogy december elején lakógyűlés, azóta azt se mondták fapapucs.
Engem máris meggyőztél. Én a IV. ütemben lakom és teljesen jogosnak érzem amit arról mondasz, hogy olyasvalakinek kell a lakókat képviselnie, aki ismeri az itteni körülményeket és nem tartozik az építtető brigádjába. Szerintem semmit nem veszíthetünk azzal, ha sikerül leváltani a jelenlegi közös-képviselőt. Sőt inkább csak nyerhet ezen te is meg mi is! A másik meg, hogy legalább tudni fogjuk, hogy hogyan kell ilyet csinálni. :)
Ugyanis nekem jelenleg fogalmam sincs, hogyan kell egy ilyesfajta "vértelen puccsot" végrehajtani? Pályázol és mi meg szavazunk? Van valamiféle programod? Van erre a cégednél kapacitás, hogy ezzel foglalkozz?
Régóta követem a fórumra beérkező írásokat, sokkal több információhoz jut az ember, mint egyébként akár a közösképviseleten keresztül, akár más csatornák útján.
Három éve lakok a Marina Parton, igen sokat tudnék mesélni a három évvel ezelőtti és a mostani állapotok közti különbségről, a színvonal, valamint a hozzáállás változásáról, mind beruházói, mind üzemeltetési szempontból.
Apropó üzemeltetés: véleményem szerint az üzemeltetés sokszor nem igazán áll a helyzet magaslatán. Nem képviseli a lakók érdekeit kellő alapossággal sem a beruházóval, sem a hivatalos szervekkel szemben, továbbá az elvégzett munkák (Pl. takarítás) hagynak némi kívánni valót maguk után.
Egy biztos, hogy az itt lakók nem várhatnak semmivel többet a kötelezően elvégzendő feladatokon kívül - a minőséget és alaposságot most hagyjuk - attól a cégtől, mely a beruházó érdekeltségi körébe tartozik, és nyilván semmilyen garanciális javítást nem kíván és nem is fog - max. ha már muszáj - a beruházóval, építtetővel szemben érvényesíteni, max., ha már muszáj. Nem beszélve arról, ha van is garanciális hiba, arról úgyis hallgat. Majd a garanciális időszak lejárata után a lakók úgyis megfizetik a javítási hibákat, ha azt akarják, hogy rend legyen, házuk műszaki állapota szinten legyen tartva.
Egy kis adalék: a jelenlegi üzemeltető cég többségi tulajdonosa egy seychelles szigeteki off shore cég, továbbá egy lichtensteini - vélhetően szintén off shore cég. Hogy jó hírrel is szolgáljak, van magyar tulajdonosa is... (Természetesen az információ nem légből kapott, az a cégbíróságon megtekinthető, nyilvános adat.)
Miután a helyzetet én is megelégeltem - kutyagumi a játszótéren és járdán, össze-vissza parkoló autók, hóesés esetén le nem takarított járdák és utak, ötletszerűen, csak úgy éjjel megszólaló tűzjelző, büdös kukatárolók és kukák, zártterületből lett közterület, stb., stb. - sarkalltak a hozzászólásra.
Rengeteg ötletem, tapasztalatom gyülemlett fel a három évben, amióta itt vagyok. Mivel az építőiparban és épület üzemeltetésben utazok, továbbá aktív művelője vagyok a számvitel és pénzügy tudományának, ezért véleményem szerint sok mindenen lehetne spórolni, sok mindent be kellene hajtani, mint utólagos javítás a beruházón, továbbá megérne egy misét az üzemeltetési költségek nagyságának jogossága, a különböző jogcímek felülvizsgálata (pl. közös helyiségek fűtési díja) a megtakarítási lehetőségek kiaknázása. Márpedig a Marina Parton igen átfogó, komplex gondolkodásra van ahhoz szükség, hogy a jelenleg szerintem is magas költségeket le lehessen faragni mindenki megelégedettségére, továbbá rend legyen a közterületen és ne legyen pár év múlva egy "patkánytanya".
Ez az én, mi otthonunk, rajtunk múlik, milyen lesz, milyenné válik 1-2 vagy akár 5-10 év múlva.
Nem akarom reklámozni magam, de a sok hívjuk "érdekes" dolog arra késztetett, hogy felajánljam, és esetlegesen későbbi elfogadás esetén cégemmel elvállaljam a Marina Part III-as - a sok gondjával együtt, pl. hatalmas összegű tartozás behajtása kapcsán szembe menni a beruházóval, teremgarázs beázása okának feltárása. Amennyiben az kivizetelési hiba, elérni annak kijavítását beruházó, építtető által - üzemeltetését teljes egészében, természetesen a lakók szoros felügyelete mellett. Akár az összes épület üzemeltetését elvállalnám, mivel az összes lakástulajdonos - ha most nem is - hasonló cipőben fog járni, ráadásul a közterület közös.
Elegem lett őszintén szólva abból, ami itt folyik! Szerintem felháborító, és nem csak beszélni kell róla, hanem tenni annak érdekében, hogy a dolgok változzanak. Az előnyöm, hogy én itt lakok, nekem se mindegy, milyen környezetben élek, milyen összegeket fizetek ki havonta, ráadásul nem szívesen járnék nyakamat behúzva, arcomat égetve, hogy rosszul végzem a munkámat!
Száz szónak is egy a vége! Ha változtatni akarunk, akkor lépni kell most! Én, mint Marina Part lakó maximálisan partner vagyok abban, hogy történjen változás, aki az üzemeltetést fogja végezni, annak ne csak egy munka, egy feladat legyen, amiért megkapom a díjamat, hanem magáénak is érezze! Részt kívánok venni ebben akár oly módon, hogy átveszem az üzemeltetést, vagy akár oly módon, mint lakó. Sajnos, ha most nem figyelünk, pár év múlva, amikor a lakások teljesen leamortizálódnak műszakilag, szinte megfizethetetlen összegekbe fog kerülni az esetleges helyreállítás, és még garanciális jogainkat se tudjuk érvényesíteni! Tudom, mert mint említettem, az építőiparban és az üzemeltetésben dolgozok! Az ötleteimet, javaslataimat, természetesen szívesen megosztom veletek is. Pl. világítási költség csökkentés: azt gondolom, nem a lámpákat kell lekapcsolni - nem is elegáns megoldás -, hanem megfelelő, kis energiaigényű lámpákat, LED izzókat kell használni. Nem olcsó, de rövid idő alatt megtérül.
Régóta követem a fórumra történő beírásokat, sokkal több információhoz jut az ember, mint egyébként akár a közösképviseleten keresztül, akár más csatornák útján.
Három éve lakok itt a Marina Parton, igen sokat tudnék mesélni a három évvel ezelőtti és a mostani állapot közti különbségről, a színvonal, valamint a hozzáállás változásáról, mind beruházói, mind üzemeltetési szempontból.
Apropó üzemeltetés: miután "bőrömön" érzem nap, hogy az üzemeltetés sokszor nem igazán áll a helyzet magaslatán. Nem képviseli a lakók érdekeit kellő alapossággal a beruházóval szemben, továbbá az elvégzett munkák (Pl. takarítás) hagy némi kívánni való maga után.
Egy biztos, hogy az itt lakók nem várhatnak semmit a kötelezően elvégzendő feladatokon kívül - a minőséget és alaposságot most hagyjuk - attól a cégtől, mely a beruházó érdekeltségi körébe tartozik, és nyilván semmilyen garanciális javítást nem kíván és nem is fog - max. ha már muszáj - a beruházó, építtetővel szemben érvényesíteni, csak ha muszáj. Nem beszélve arról, ha van is garanciális hiba, arról úgyis hallgat. Majd a garanciális időszak lejárata után a lakók úgyis megfizetik, ha azt akarják, hogy rend legyen, házuk műszaki állapota szinten legyen tartva.
Egy kis adalék: a jelenlegi üzemeltető cég többségi tulajdonosa egy seychelles szigeteki off shore cég, továbbá egy lichtensteini - vélhetően szintén off shore cég. Hogy jó hírrel is szolgáljak, van magyar tulajdonosa is... (Természetesen az információ nem légből kapott, az a cégbíróságon megtekinthető, nyilvános adat.)
Miután a helyzetet én is megelégeltem - kutyagumi a játszótéren és járdán, össze-vissza parkoló autók, hóesés esetén le nem takarított járdák és utak, ötletszerűen, csak úgy éjjel megszólaló tűzjelző, büdös kukatárolók és kukák, stb., stb. - sarkalltak a hozzászólásra.
Rengeteg ötletem, tapasztalatom gyülemlett fel a három évben, amióta itt vagyok. Mivel az építőiparban és épület üzemeltetésben utazok, továbbá aktív művelője vagyok a számvitel és pénzügy tudományának, ezért elmondhatom, hogy sok mindenen lehetne spórolni, sok mindent be kell hajtani, mint utólagos javítás a beruházón, továbbá megérne egy misét az üzemeltetési költségek nagyságának jogossága, a megtakarítási lehetőségek kiaknázása. Márpedig a Marina Parton igen átfogó, komplex gondolkodásra van ahhoz szükség, hogy a jelenleg szerintem is magas költségeket le lehessen faragni mindenki megelégedettségére.
Ez az én, mi otthonunk, rajtunk múlik, milyen lesz, milyenné válik 1-2 vagy 5-10 év múlva.
Nem akarom reklámozni magam, de a sok hívjuk "érdekes" dolog arra késztetett, hogy felajánljam, és esetlegesen későbbi elfogadás esetén cégemmel elvállaljam a Marina Part III-as - a sok gondjával együtt, pl. hatalmas összegű tartozás behajtása kapcsán szembe menni a beruházóval, teremgarázs beázása okának feltárása, amennyiben az kivizetelési hiba, elérni annak kijavítását - üzemeltetését teljes egészében, természetesen a lakók szoros felügyelete mellett. Akár az összes épület üzemeltetését elvállalnám, mivel az összes lakástulajdonos - ha most nem is - hasonló cipőben fog járni.
Elegem lett őszintén szólva abból, ami itt folyik! Szerintem felháborító, és nem csak beszélni kell róla, hanem tenni annak érdekében, hogy a dolgok változzanak. Az előnyöm, hogy én itt lakok, nekem se mindegy, milyen környezetben élek, milyen összegeket fizetek ki havonta!
Száz szónak is egy a vége! Ha változtatni akarunk, akkor lépni kell most! Én, mint Marina Part lakó maximálisan partner vagyok abban, hogy történjen változás, aki az üzemeltetést fogja végezni, az ne csak egy munkának lássa a feladatot, hanem magáénak is érezze! Részt kívánok venni ebben akár oly módon, hogy átveszem az üzemeltetést, vagy akár oly módon, mint lakó. De ha igazán változást szeretnénk, váltani kell. A látszólagos langyos víz nem megoldás semmire! Pár év múlva, amikor a lakások teljesen leamortizálódnak műszakilag, szinte megfizethetetlen összegekbe fog kerülni az esetleges helyreállítás! Tudom, mert mint említettem, az építőiparban és az üzemeltetésben dolgozok! Az ötleteimet, javaslataimat, természetesen szívesen megosztom veletek is. Pl. világítási költség csökkentés: azt gondolom, nem a lámpákat kell lekapcsolni - nem is elegáns megoldás -, hanem megfelelő, kis energiaigényű lámpákat, LED izzókat kell használni. Nem olcsó, de rövid idő alatt megtérül.
Ezek már kiokosodtak azóta! Nem fogják lecserélni a radiátoraimat, ez biztos! Meg az is, hogy össze-vissza beszélnek. De egyben mindenki egyetért (közösképviselet, Stroy, Autóker), ők mindent jól csináltak, a csere nem lehetséges csak önköltségen.
Még a ház könyvelőjét is felhívtam de csak még jobban elkeseredtem. Mivel fűtésszámlát még sose kaptam, volt egy nagy rökönyödésem a beszélgetés alatt. Alapdíj + négyzetméter után rendelkezésreállási díj (csak télen) + amit elfűtesz.
Ez normális? Egy családi házat olcsóbban ki lehet fűteni, mint ezt az 50m2-t?
Igazán nem akarok senki zsebében turkálni, de ki mennyit szokott fizetni a fűtésért / hó?
Ahogy Windmill is írta, a csere nem volt nagy munka, bő egy óra meg némi takarítás.
Elzárták a csapokat, leszerelték a régit, odébbfúrták a tartókat, felszerelték az újat, visszanyitották a csapokat, majd légtelenítették a radiátort, ezután összepakoltak és mentek a régi radiátorral, én meg összetakarítottam utánuk.
Az új radiátor ugyanolyan, mint a régi, csak cca. 15 cm-el hosszabb.
Nekem is azt tanácsolták, hogy ne tekergessem sokat, mert a lakás újra felmelegítésével többet fogyasztok, mint ha csak tartja a meleget. Csak akkor érdemes a fűtést teljesen elzárni, ha 2-3 napra, vagy hosszabb időre elmegyek.
Windmill: Köszi szépen. Nekiugom és megpróbálok nagyobb radiátort intézni magamnak.
Syler: Na hát pont erről beszélek én is. Ennek szerintem is így kellene működnie. De ha így csinálom, akkor nem lesz meleg reggelig se és akkor meg ugye lehet kikapcsolni. Engem azzal hitegettek, hogy inkább mindig hagyjam 3ason vagy 4esen a radiátort és akkor az úgy jó lesz.
Az milyen, hogy néhány piti lakó belóg az autójával a garázsba és szanaszét parkol? Mercis, BMWs, Astrás tolvajok, már úton vannak a kerékbilincsek! Lehet kitakarodni!
Ha 30m2x2,75 m az 82,5 m3. Ezt a légköbmétert kell megszorozni egy viszonyszámmal ami 60 egy olyan lakásban ahol nagy a nyílászáró. Ez az érték 4950W, ennyi hőteljesítményre van szüksége a "szobának". Van egy radiátorkiválasztó táblázat amiben meg lehet nézni milyen és mekkora radiátorra van szükség. Ebben az esetben vagy 2 db 60 cmx100 cm-es kell vagy a közlekedőbe még egy 60cmx40cm-es a régiek mellé.
Meglátásom szerint alul vannak méretezve a radiátorok. A mostaniak 1400W-ak amiből kettő van. Ha összeadod 2800 W...ez hol van a 4950 W-os hőszükséglethez?
Egyébként ha a 60 cm magas radiátort hosszabra akarod cserélni akkor nem kell bontani falat vagy egyebet csak esetleg a tartó konzolt kell arrébb fúrni.
Windwill: Papíron a nappali-konyha olyan 26m2. De szerintem érdemesebb kb 30m2-rel számolni, az előszobával meg a kis közlekedővel együtt. Végülis ezek mind egy légtérben vannak. Igazam van? A belmagasság 2,75m. Gondolom számít az is, hogy az egyik fal szinte teljes egészében ablak (padlótól plafonig).
Jelenleg két „hatvanas” radiátor van az ablak mellé szerelve kétoldalt. Előre is köszi a számítást!
Ágica 33: Nagyon értékesek a tapasztalataid. Köszönöm! Amikor beszerelték az új radiátorokat, akkor az nagy munkával járt? Vagy csupán a kis radiátort le, a nagyobbat meg felcuppantották? Ugyanott voltak a ki- és bemenetek? Nem tudod véletlenül, hogy mekkoráról mekkorára cserélték a készülékeket?
Nekem is hasonló gondjaim voltak, én sem tudtam a lakást 18 fok fölé melegíteni.
Mikor először szóvá tettem, a radiátort a nappaliban nagyobbra cserélték, ekkor már elérte a 20-21 fokot is a hőmérséklet.
Mikor ezt is keveseltem, azt mondták:
"Ha akarok tehetek fel a saját költségemen mégnagyobb, esetleg több radiátort, de ők ezt már nem fizetik, mert a tervek szerint, az előírásoknak megfelelően lett minden kialakítva.", illetve "A ház fűtésrendszere úgy van beszabályozva, hogy a lakásokat max 23 fokra lehet fűteni (+- 1 fok eltéréssel)."
Állításuk szerint nálam azért nem érte el ezt a hőfokot, mert a szomszédos üres lakások sok hőt szívtak el. Ha melegebbet szeretnék, akkor kérjem meg a közös képviselőt, hogy állítsa följebb a kazánokat, de az a gazdaságosság rovására fog menni és aránytalanul megnőnek majd a fizetendő fűtésdíjak (minden lakásban).
Egyébként a helyzet valóban fokozatosan javult, ahogy az alattam, körülöttem lévő lakásokba is beköltöztek és elkezdtek ott is fűteni.
Én azt javaslom, hogy próbáld meg kiharcolni a nagyobb radiátorokat (nem lesz könnyű), vagy bírd ki addig, míg beköltöznek alátok is, de fölösleges kiadásokba ne verd magad.
Segítség kellene. Új vagyok itt és szerintem kicsit gyengén muzsikál a fűtésem. A lakásom 50m2 és az amerikai konyhás nappalit nem nagyon képes a 2 radiátor felfűteni 22C-nél többre. Még akkor sem ha gajra kinyitom mindkettőt.
Tudom, hogy ennél nem kell több, csak az zavar hogy ennél többet nem is tudnék még ha akarnék se?! Az szerintem nem frankó!
Sajnos alattam nem laknak, lehet h ez is közrejátszik. De akkor miért nem raktak fel teszem azt nagyobb radiátorokat. Miért függ a lakás hőmérséklete a szomszédtól. Villany sem csak akkor van amikor a szomszéd lakásokat is eladták....
Szóval nektek mik a tapasztalataitok? Hány radiátorotok van 50m2re?
Sajnálatos módon személyedre írtam az utolsó mondatot, elnézést kérek.
Hogy megértsük egymást: általában a magasan kvalifikált új gazdag tulajdonos úgy érzi, hogy rongálhatja szennyezheti környezetét. Sajnos ide tartonak a bérlők is, mert öket nem igazán érdeklik a ház gondjai, mivel ők csak bérlők. Így a tulajra hárul minden költség. Biztos vannak kivételek. Előbb a képviselet majd a tulaj emel költség díjat. Egy idő mulva nem lehet üzemeltetni a házat, le romlik minden kívül és belül. Értéke csökken a lakásoknak, majd jönnek a magyar kissebbség és a külföldi bevándorlók. Pár év és úgy fog kinézni mint újpalota.
Az utolsó mondatod nem igazán értem, mit csináltatok én meg a tulajjal úgy mégis? És mit sz***ok le?! Azon kívül, hogy én nem szemetelek, nem rakom le a zsákot, ha nincs ott a kuka, nem tolatok bele mások autójába, napra pontosan, sőt előre fizetem a költségeket és megtanultam köszönni, nem tudom, mit tehetnék. Cseréltessem ki saját zsebből a lift padlóját?! Vagy tegyek saját pénzből csúszásgátlót a lépcsőre, ami szabályosan életveszélyes ha kicsit esik az eső?! Ezért a helyért kizárólag azok tehetnének, akik nincsenek elég kultúráltak ehhez...ezért reménytelen :(
Ne törjön az pálcát felettem, aki saját maga sem tud helyesen írni. PL: 391 hozzászólás. Minden klaviatúra tudja az ékezetes betűket kezelni, csak te nem. Ez elég elszomorító. A Magyar Nyelvtanban a hosszú és rövid magánhangzók más jelentést és értelmet adnak a mondatnak. Ha neked ez a leg fontossabb, soha ne legyen nagyobb örömöd az életben.
Tudnám értékelni, ha továbbiakban helyesen, de legalább is helyesebben írnál magyarul, ha már ezt a nyelvet válaszottad a kommunikációd eszközének e fórumon.Pl. az "ár emelés" így külön, kicsit már durva...