Keresés

Részletes keresés

szegény Sudár Anni Creative Commons License 2009.08.31 0 0 216
Sajnálom, hogy nem tudom viszonozni a kedvességed.
Előzmény: tőr (212)
retlax Creative Commons License 2009.08.31 0 0 215
Mixi gvóf, a bavátod majd megmonnya...
Előzmény: Törölt nick (209)
retlax Creative Commons License 2009.08.31 0 0 214
Emellé még néhány bukfencet is vessél, hogy poén legyen, mert sajna nagyon gyenge szegény...
Előzmény: tőr (210)
tőr Creative Commons License 2009.08.31 0 0 213
kizárólag - kizáróan
Előzmény: tőr (210)
tőr Creative Commons License 2009.08.31 0 0 212
"...majdhogynem zárójelbe tett..."

Szórakoztató vagy.
Előzmény: szegény Sudár Anni (211)
szegény Sudár Anni Creative Commons License 2009.08.31 0 0 211
Az csak egy része volt a hozzászólásnak, majdhogynem zárójelbe tett.
Nem érdemes nektek többet mondani, mint 3 szó, mert ha valaki kicsit elkalandozik gondolatban, elkapjátok, mint Floki a lábtörlőt és rázzátok, mig ki nem fogytok a szuszból.
Jószándéku embernek elmegy a kedve a beírástól, mert az első hozzászólás után lehülyézik.
Majd, ha ki lesz írva a topikra, hogy csak tudományos akadémia tagjai szólhatnak hozzá, akkor írhatsz ilyeneket, addig ez csak egy társalgási csoport, ahol tiszteletben kell venni mások véleményét is.
Előzmény: tőr (208)
tőr Creative Commons License 2009.08.31 0 0 210
Egyébként a Kovács minden kétséget kizárólag angol eredetű szó (co-wax), amely a francia nyelv és a MOKÉP közvetítésével jutott el hozzánk is: Jean-Paul Belmondo a Kifulladásig című filmben jól hallhatóan Kovaksz-ot mond Kovács helyett.
Előzmény: szegény Sudár Anni (207)
tőr Creative Commons License 2009.08.31 0 0 208
Nem bizony, hanem a topictárs azon kijelentéséről, hogyaszongya "Egyébként nem is hallottam szerb, vagy szlovák emberről akit Kovácsnak hívtak volna...

Segítettem volna neki, de kicsit nehéz felfogású. Te ugye nem?
Előzmény: szegény Sudár Anni (207)
szegény Sudár Anni Creative Commons License 2009.08.31 0 0 207
Nem a szó eredetéről volt szó?
Mert akkor hiába sorakoztatod itt fel a sok Kovacot.
Előzmény: tőr (206)
tőr Creative Commons License 2009.08.31 0 0 206
Ne tessék hülyeségeket kérdezni.

* Aleksandra Kovač, Serbian singer/songwriter
* Boris Kovač, Serbian composer and multi-instrumentalist
* Kornelije Kovač, singer/musician/record producer from Serbia
* Kristina Kovač, Serbian singer/songwriter
* Mario Kovač, Croatian director
* Michal Kováč, former President of Slovakia
* Mirko Kovač, writer from Montenegro
* Mirko Kovač, Serbian basketball player
* Mišo Kovač, Croatian singer
* Niko Kovač, Croatian football player
* Radoslav Kováč, Czech football player
* Robert Kovač, Croatian football player
* Slobodan Kovač, Serbian volleyball player
* Tom Kovach, American author and activist of Carpatho-Rusyn descent

Szerinted nekik valójában nem is Kovač a nevük, mert nem a vasat verik?
Előzmény: kalóczy (203)
retlax Creative Commons License 2009.08.31 0 0 205
"Még mindig a dogmatikus nézetek vannak előnyben a T. Akadémia nyelvkutatás és magyar történelem szakmai körében."

Tessék őket békibe hagyni! Olyan jól elvannak... Minek törjék a fejüket?
A nyelv finnugor, a nép meg görbe lábú. (Bűgatyás, pályinkaszagú, mindent a dicső szláv népektől kaptunk... Kell ennél több?) Örüljünk, hogy luk van a seggünkön, oszt nem az orvos veszi ki...
Itt van pl. ez az aranyember, ez a glaccarcú glacc... Mi a gond vele?
Az igaz, hogy egy rendes melóhelyen a dolgozók eldugnák az uzsonnájukat előle, de hát nem lehet minden tökéletes...
Vagy a másik tökély, aki azt mondta, hogy '49-ben nem vittek magyar honvédeket Oroszországba. Hát kinek árt ő ezzel? Hogy elvtársa, Karikás Frigyes mást írt, az mellékes. Elvannak szépen a lekvárban, onnét moslékolnak, csak nem tesznek felelőtlen kijelentéseket? Még a végén az utcán találnák magukat!
Így aztán szépen, Pató Pálként leélik éltöket...
Az megint más, ha valaki ellenkezik!
Annak nekieresztik az ügyeletes fiatal csicskákat, a szépreményű, majdan az ő helyükbe kerülő csahosaikat. Működik ez!
Nem érdemes szót pazarolni rájuk. Az új külföldi kutatások eredményei, a másként való hozzáállások idővel a helyükre teszik őket. (Mint mindent. Sajnos belső tudományos forradalomra nem lehet számítani...)
Addig is érdemes ismertetni az érdeklődő művelt közönséggel amit lehet.
galuszidi Creative Commons License 2009.08.31 0 0 204
Makkay: Indul a magyar. részlet. 16.oldal.


A rómaiak a 3. század utolsó harmadában és a 4. század elején rávették az Alföld iráni szarmatáit-alánjait, hogy a birodalom érdekében is erődítsék meg északi és keleti határaikat a kvádok, gepidák, vandálok és gótok ellen. Ennek eredménye a helyenként még ma is látható legendás Csörszárok. Két, sőt több széles és mély árokból és a hozzájuk tartozó sáncból áll. Ezek a védművek a Dunánál kezdődnek Vác közelében, és futnak keletre egészen a Nyírségig. Nyíregyháza előtt hirtelen délre fordulnak, a debreceni Nagyerdő mellett mennek tovább le, a Marostól is délre a Bánátba, majd Aradon és Temesváron át az Al-Dunáig, Versecig és Titelig érnek. Sőt áthaladva a Duna-Tisza közén, Zenta környékén a Dunáig. A bácskai szakaszok neve a Nagy Római Sánc és a Kis Római Sánc. E nevek arra utalnak, hogy a hagyomány megőrizte azt, e védművek a római korban épültek. Nem hagyhatjuk említés nélkül az 1563 körül meghalt Benczédi Székely Istvánt és kiváló magyar történetét: Krónika ez világnak jeles dolgairól. Rápirítva az azóta eltelt négy évszázad minden tudósára, már 1559-ben pontosan megírta, kik (a szarmaták) és mikor (még a hun uralom előtt) építették az ormótlan Csörszárkot vagy Ördögárkot. Az árok bekerítette ugyan a szarmaták-alánok egész alföldi or-szágát, de mégsem tudta azt az egyre érkező keleti ellenségektől megvédeni. A keleti lovas népek minden jel szerint játszi könnyedséggel ugratták át lovaikat sáncon-árkon-bokron.
A szarmaták-alánok számban megszaporodva itt éltek az Alföldön a következő évszázadokban is, legfeljebb új és még újabb urakat kaptak. Elsősorban a germán gótok voltak azok, akik nem tudtak nyugton maradni. Néhány évvel 320 után áttörték a Csörszárok vonalát és behatoltak a Tiszántúlra. Constantinus császár ugyan még kiverte őket, de kénytelen volt rengeteg menekülő szarmatát és alánt betelepíteni a birodalomba. Részben a Dunántúlra, de az Adria mellékére, sőt magába Itáliába is.
Az Alföld iráni nyelvű népei a Kr. u. 3. és 4. század fordulóján komoly válságokat éltek át, háborúk törtek ki a szarmaták és alánok, valamint a gepidák, vandálok és gótok között. A gepidák jártak sikerrel, és 378 után az egész szarmata területen uralomra kerültek, ők lettek a szarmaták királyai. A vandálok viszont később, 401-ben bemenekültek a birodalomba, és Róma kirablása után megkezdték vandál vándorlásukat Gallián és Hispánián át egészen Karthágóig.
A szarmaták-alánok a kvádokkal szövetségben 357 telén, majd 374-375-ben, és 384-ben is, immár gepida király vezetésével megtámadták Pannóniát. A birodalomra azonban már nem ők voltak az igazán veszélyesek, hanem a gótok, akik 376-377-ben betörtek a Balkánra, és 378 augusztusában döntő vereséget mértek Hadrianopolis, a mai Edirne mellett a római seregekre. Maga Valens császár is elesett (állítólag egy kunyhóba menekült, amit rágyújtottak). Megnyílt az út a birodalom tartományai és belseje felé, mert területei a Fekete-tenger és a Kárpátok között teljesen védtelenek maradtak az Al-Duna mentén betörő keletiekkel szemben. Csakhamar meg is érkeztek oda a hunok.
Az iráni nyelveket beszélő régi és újabb népek ősidők óta a sztyeppen éltek a Kárpátok és a Volga között, és a hosszú évezredek során bőven nyílt alkalom arra, hogy találkozzanak, kereskedjenek, háborúzzanak, sőt tartós kapcsolatba lépjenek a magyarság mindenkori elődeivel. A tudomány ezekből a sztyeppi és erdős-ligetes sztyeppi, de minden esetben a Kárpátoktól keletre lezajlott érintkezések valamelyik szakaszából származtatja a magyar nyelvben meglévő iráni jövevényszavakat. Ezek között szókincsünk olyan darabjai vannak, mint arany, asszony, egész, ezer, gazdag, hét, híd, hús, kard, kert, méreg, nád, özvegy, részeg, sár, szarv, száz, szekér, tehén, tej, tíz, tölgy, üsző, üveg, vám, vár, vásár, vászon, verem, vért, zöld és mások.
kalóczy Creative Commons License 2009.08.31 0 0 203
És hol kapcsolódik a név a szó jelentésében foglalt mesterséghez?
Előzmény: tőr (183)
alfredoo Creative Commons License 2009.08.31 0 0 200

geyza

 

nagyon sziporkazol. nehogy langba boritsd itt ezt a hegykoszoruk koze szorult magyar hazat...

Előzmény: Geyza (181)
galuszidi Creative Commons License 2009.08.31 0 0 197
Azt nem tudnák letagadni. Csak a nyelvüket.
Előzmény: morbiczer (195)
abani Creative Commons License 2009.08.31 0 0 196
Csak röviden: A kultúra gyökere vagy, vagy lehet, hogy csak az utóbbi?
Előzmény: Törölt nick (192)
morbiczer Creative Commons License 2009.08.31 0 0 195
Az MTA tagadja, hogy itt régen szarmaták éltek?
Előzmény: galuszidi (194)
galuszidi Creative Commons License 2009.08.31 0 0 194
Milyen érdekes dolgok, hogy a t. mta erről sem tesz említést.

Részlet: Makkay. indul a magyar 12. old.

a Krisztus utáni első század közepén újabb iráni nyelvű telepesek érkeztek az Al-Duna vidékéről Erdély északkeleti-keleti szorosain-hágóin át és a Duna mentén: a szarmaták. A római birodalomtól engedélyt kaptak a beköltözésre az Alföldön, a Tisza völgyében: a Mátrától és a Bükktől kezdve a bihari hegyekig, délen egészen az Al-Dunáig, Titelig és Orsováig. Jócskán voltak közöttük a híres közép-ázsiai páncélos alán lovagokból is. Ők valahol a Dnyepernél, a Donnál vagy a Volgánál, és csak néhány évvel korábban, csatlakoztak európai szarmata rokonaikhoz.
A rómaiak jól ismerték a különféle hitszegő keleti népeket, és ezért megerősítették ellenük a Duna jobb partján a határerődöket, a limest. Az Alföldre beköltöző iráni népek létszámát nem ismerjük, de szaporaságukat igen, hiszen segít a régészet: ha Borsodtól az Al-Dunáig, a kedves Kőhegyi Mihály Katymárjától a Hortobágyig vagy a Budapestet övező M0-ig bárhol ásatáshoz kezd a régész, a szarmata-alán kunyhók romjait, szemetesgödreiket vagy eltemetett halottaik sírjait mindig megtalálja.
Előzmény: abani (191)
abani Creative Commons License 2009.08.31 0 0 191
Saját magadról állítottál ki szegénységi bizonyítvány.
Így legalább mindenki tudja, hogy mekkora balfék vagy. Bravó így tovább:-))))
Előzmény: Törölt nick (190)
tőr Creative Commons License 2009.08.31 0 0 189
Faszfej -> foszfej -> foszforos fejű gyufa -> Irinyi -> Irányi -> Irán = Suméria.

Ilyen egyszerű ez, feleim, nem kell ide a sok halszagú vaker.
Előzmény: Törölt nick (184)
abani Creative Commons License 2009.08.31 0 0 188
Nem, csak megkérem az illetékest, hogy az illető mellőzze a topikot.
Érthető nem?
Előzmény: Törölt nick (187)
abani Creative Commons License 2009.08.31 0 0 186
Az ilyen dumákat, ebben a rovatban be lehet fejezni!!!!!!
Előzmény: Törölt nick (184)
tőr Creative Commons License 2009.08.31 0 0 183
És olvasni olvastál róluk?

Kovač
Előzmény: kalóczy (162)
galuszidi Creative Commons License 2009.08.31 0 0 182
Sajnos nagyon tájékozatlan vagy.
Én nem Árpád népéről beszélek akik valóban kazárok, avarok, kabarok, turkok, stb..
voltak, hanem az ős földművesekről és parasztokról akik e hazában éltek és élnek a mai napig. A vezetőréteg jön és megy, de ők maradtak a KM -ben.
Erről senki sem veszt tudomást?
Előzmény: Geyza (180)
Geyza Creative Commons License 2009.08.31 0 0 181
A bajok azzal a hazátlan bitang Széchenyivel kezdődtek, hogy megalapította az MTA-t!
Előzmény: galuszidi (179)
Geyza Creative Commons License 2009.08.31 0 0 180

Értem.

Hazugság = az a nézet, ami nem a tiéd, hanem a tudományé.

 

Amúgy: Mi van akkor, ha valakinek az anyja kun volt, az apja meg félig székely félig román, vagy tán egészen az?

 

A II. vh alatt volt egy vicc az egyes népek közti különbségről.

 

Egy angol az egy gentleman, két angol az egy klub, három angol már egy gyarmatbirodalom.

 

Egy német az egy übermensch, két német egy dalárda, három német egy világháború.

 

Egy magyar az egy úr. Két magyar már három párt vezére - Három magyar? - olyan nincs, mert az egyik sváb, a másik tót, a harmadik zsidó.

Előzmény: galuszidi (178)
galuszidi Creative Commons License 2009.08.31 0 0 179
Szerintem, Te az a fajta vagy, akire gyurcsike is mondta: el lehet innen menni.
Az ilyen beszólások inkább hátráltatják, mint előbbre viszik hazánk (bár a tiéd nem tudom hol van) sorsát.
Előzmény: Geyza (177)
galuszidi Creative Commons License 2009.08.31 0 0 178
Ha esetleg még mindig nem értetted volna meg, itt hazánk elhazudott és meghamisított történelméről van szó.

Mindenki szeretné tudni az igazat származásáról és elődeiről. Bár lehet, hogy ez téged nem érdekel.
Előzmény: Geyza (176)
Geyza Creative Commons License 2009.08.31 0 0 177
Ez mondjuk érdekes dolog - esetleg, ha igaz, megkérhetjük az irániakat, hogy ingyen újítsák fel a paksi atomerőművet.
Előzmény: galuszidi (175)
Geyza Creative Commons License 2009.08.31 0 0 176

Azért hihetetlen, hogy a nagy magyarkodók szerint a fő ok a büszkeségre az, hogy a sumérek rokonai voltunk.

 

Azóta nem történt semmi?

 

Kosztolányihoz, Déry-Bláthy-Zipernovszky-hoz, Semmelweishez, Neumann Jánoshoz, József Attilához, Szabó Istvánhoz nincs kicsit legalább annyi közünk?

 

Mennyivel jobb, ha a sumérok, hunok vagy a szíriusziak voltak az elődeink, mintha az urali népek lennének?

 

Agybaj.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!