Köszi Hurkamáj.A kábitáshoz szólnék.Nekem ollós gyári kábitóm van.Áramerösséget nem tudok rajta állitani egyformán fogom a kicsit és a nagyot utóbbit tovább kb.25-30 mp. mikor kezdi a hátsó lábát kirugni akkor jó.De inkább mozgolodjon mint hogy dögre kábitsd.kábitásnál kell jól szúrni,ha nem jó a szúrás fel állhat,a lövésnél ha jól szúrják ha nem kimúlik.Óllos kábitóval az egyik pofa a szemén legyen amásik a toka tájékán igy kábul a legjobban ne a füle mögött a tarkoján.Kábitás közben én semmikép nem szúrnék nem azért mert ráz , ha nem úgy megfeszül az izom hogy jól eltalálni igy lehet.Vizezni meg mikor hogy én fogom szárazon is.De néha beugrik a hiba pont kifordul a fogóbol stb. ,ilyen elöfordul de csak azzal aki csinálja. Jó munkát.
Ezért érdekes ez a fórum mindig van aki nyíltan vagy burkolva ócsárolja a mások tudását. Ki kellene írni kire gondolnak a nagy tudású urak nem csak célozgatni. Példaként a különböző szalonnák készítését sokan és sokféle képen tanulták és készítik. Személy szerint nem vagyok tanult hentes, több mint 20 éve csinálom azt írtam le ahogy tanultam képzet hentesektől. Mai napig elmegyek tapasztalt akár fiatalabb henteshez is (Pl. csampi) tanulni.
Még valami eszembe jutott, ami t régóta meg akartam kérdezni.Lehet, hogy hülye kérdés, de az elektromosság nem kenyerem...
Ha a szóban forgó kábítót ráteszem a sertésre, és rajta tartom, ez alatt hozzáérhetek a disznóhoz? Pl. megemelni a lábát és megszúrni áram alatt?Remélem értehetően fogalmaztam,mit is akarok kérdezni.
Ma kezdtem olvasgatni a fórumot, és látom, hogy nagyon profi szakikhoz fordulhatok tanácsért elektromos kábítás témában!Olvastam már a témában hozzászólásokat, de elég nehéz a felfogásom mostanában...
Szóval van nekem egy kábító fogóm, az a típus, amit az expresszen hírdetnek, 110 v, 50w,50-70 hrc. A fizika nem tartozik az erősségeim közé, nem tudom, mit jelentenek ezek az adatok. Egyszer próbáltam még csak ki, egy kb 180 kg-os hízón.Lekapta rendesen a lábáról, úgy 15 s után gondoltam elég lesz, hát nem, még 10 s, az is kevés, még 10. Így már megszúrtam, de sajna szegény egy idő után igencsak magához tért. A másik két hízónál nem is mertem használni, mert nagyok voltak, gondoltam majd gyakorolok az apraján. Rövidesen vágok egy kb 100 és egy 130 kg-osat, talán most kitapasztalom a működését, de örülnék valaki tapasztalt szaki segítségének.
Elronthattam valamit, vagy csak kevés volt az idő?Mondjuk nem vizeztem a disznó fejét.Kb. meddig kell fogva tartani mondjuk egy 100 és egy 200 kg-os disznót?
Hát látszik a fórumozók szakértelme(tisztelet a kivételnek).De egyedül te T.Karijó35 Írtad le a tökéletes technológiát.Gratula:láttál már ilyet.Senki ne haragudjon meg,ki kell tanulni a szakmát!
Helló nagypapi mind a kettö ugyanaz a rész (oldalas,dagadó rajta a szalonna,borda kihuzva)a császár pácolt-füstölt-fött,a kolozsvári meg csak pácolt-füstölt.
A császárszalonna a csontosoldalas a borda kihúzva. A kolozsvári szalonna a csont nélküli oldalas lehetőleg rajta hagyni a dagadót. Nagyon sok nagy áruházban össze keverik a kettőt sokszor látni, hogy a csontos oldalasra ráírják, hogy kolozsvári.
Uram. Az erdélyi szalonna Pácolt, főtt, füstölt hasaja szalonna. A kolozsvári az oldalas csak csont nélkül és néhány helyen rajta szokták hagyni a és a dagadót, a császár a borda nélküli oldalas szalonna és bőr rajta van hagyva
kedves nagypapi51 a kolozsvári meg a császárszalonna szerintem ugyan az a hasaalán rajta van az oldalas és a bordák ki vannak húzva belőle csaka kettő más eljárással készül
Gratulálok a gyüjteményedhez igazán szp kollekciód van. Behivtam a drágámat és neki is megmutattam, mert mindig mosolyog mikor a sajátjaimat élezgetem,tisztogatom. Most is azt mondta nevetve akár az oviba kinek milyen MATCH BOX ai vannak.
Háát fene tudja,habár nevelöfater vett az aldiba 5 db kést 2500ft ért átvitte a szomszédhoz azt megélezte hisz még a papirt se akarta vinni azt olyan jo anyagbol van hogy 2 disznovágást böven kibirt még megint meg kelett élezni!!!
De majd a jobban hozzá értö emberek beszámolnak rolla jobba!