A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Alul van a daráló motor része. Ráteszed azt a gyűrűt, amin a fokozatok vannak felfestve úgy, hogy hátul a nyíl, meg a függőleges vonal egybe essen. Ezután behelyezed a kés állórészét tartó füles alkatrészt úgy, hogy a két pötty egybe essen. Végül elfordítod a külső gyűrűt úgy, hogy reteszelődjön. Ahogy most nálad van, abban az állapotban ki lehetne venni a kés állórészét, és az nem jó.
Köszi! Szóval ha jól értem és jól gondolom, akkor mielőtt visszateszem, az összeillesztéskor kell egymással szemben állniuk, mint ahogy a képen van, és amikor a helyére tekerem, akkor kerül a két pont egymás mellé?
Igen, annak a két pöttynek egymással szembe kell néznie, amikor összerakod. Ritka béna felhasználói útmutatója van ennek a darálónak (nekem is ez a típus van).
Jártas valaki Graef darálóban? Valószínűleg az összerakásnál valami nem oké, mert mióta szétszedtem, nem ugyanazt a finomságot darálja a szokásos értéken, jóval durvábbra őrli. Lehetséges, hogy annak a két jelzésnek egymás mellett kell lennie?
Ki lehet matekozni a rugó méretét, ha 16-os akkor leméred a fém csővég és műanyag túloldal távolságát (=16bar), aztán kitekerve is (=0 bar), arányosan elosztva megkapod azt a hosszt amit le kell vágni a rugóból. Ha 9 bar-t szeretnél, ez 0.56 * a mért különbség.
Saeconál bejött, egyedüli mellékhatás, hogy kézzel kell leállítani az adagot mert az áramlásmérő az OPV-n visszafolyó vizet is méri. Sebaj.
A benne lévő rugó vagdosásával lehet állítani, Simi és Lali.hu-is csinált ilyent korábban. Ha viszont van rá keret akkor jobb egy rendes állíthatót belerakni, amiből a FOT a legolcsóbb.
A limited pedig szerintem akár a 2000-res ezredfordulóra is készülhetett.
Az én mostani ős Coffeem talán az 1980-as évek formavilágát mutathatja, és erre épült rá, vette át a dizájnt aztán a Classic modell is.
Nem tudom, max. csak sejtem, Simi mit ügykezelt a gépemben :)), de már a harmadik tökéletes KV-t készítettem a géppel ma délután pid nélkül. Ráadásul full arabika Costából. :-) Abban viszont Simi is valszeg igazat adott Lalinak (legalábbis én úgy gondolom), hogy ez azért egy lebutított gép, amely esetben nem tudni a Gaggia fejlesztők szándékairól, mert a lehetőség adott volt már a Classic piacra dobása előtt is egy tökéletes gép létrehozására.
A KV azért még mindig keményebb dió a graef őrlőkúpjának, mint az a kis műanyag xar.
Javasolom, hogy mielőtt a zacsekból a gépbe öntöd a szemest (ez soha ne tedd! :-)/, előtte egy kis fehér tányérra, vagy épp alufóliára terítsd ki a szemeket, és így könnyebben ki tudod szűrni a KV-darálótól életidegen anyagot.
Siminek ismételten, x-edszerre is köszönöm a munkáját. :-)
Elsőre nekem talán az tűnt fel, hogy más a pumpa hangja (nem is emléxem, most hirtelen, hogy ezt cserélve lett-e?), mint a Classicé, amúgy szerintem iható (teljesen OK) és vállalható KV-t adott elsőre ez a narancs ős Coffee.
Az utóbbi pár évben /ahogy öregszem/ egyre kevésbé szeretek étterembe járni, mert azt gondolom, hogy amiért fizetek, az legyen jó minőségű - elvégre az étterem abból él, hogy főz. Most nem a Mekiről beszélünk és a sarki törökről, hanem "étteremről".
Főként azért van ez, mert ha megveszem a jó alapanyagot és rászánom az időt, akkor egészen ehető dolgokra vagyok képes - éppen ennél kellene alapból jobbat tudni mindenkinek, aki ebből él = étterem. Sajnos ez nem feltétlenül sikerül, bár tagadhatatlan, hogy sokkal több jó étterem van, mint 10 éve, de az igényeink is nőttek.
Szóval az Anyukám mondtában még egyszer sem voltam úgy, hogy "ne érte volna meg".
Beszélgettem egy alkalommal a tulajdonosokkal is és meggyőződésem, hogy a "kiválóság" az ő hozzáállásuk következménye. Nagyon is leér a lábuk a földre, reális, szorgalmas és "minőség mániás" alapállásuk van.
Nyilván abban is van marketing, hogy nincs marketing ;-) illetve lehet azon vitázni, hogy a Frasi féle kávé hűha vagy nem... erről nem szeretnék verdiktet mondani, mert nem vagyok erre felkenve. Nyilván az is marketing, hogy ezt a kávét márpedig csak egy régi Faemával lehet "igazira" főzni, stb. ezt mi itt tudjuk, de az ilyesmire szükség van a piacon.
Ezzel együtt bizonyítja a kávéjuk is a minőség mániát - és nem az a lényeg, hogy minden magára valamit adó étteremnek Frasit kéne tartani, nem. De minden magára valamit adó étteremnek túl kellene lépni a rioba, lavazza, illy stb szinten, 99 %-uk mégsem teszi.
/és még mielőtt ledorongol valaki: biztos vagyok benne, hogy az Anyukám mondtában sem mindig, minden tökéletes. Ott is emberek vannak.../
A Bűvös szakács-on olvastam róluk én is először, és akkor talán még nem is volt KV-juk (vagy legalábbis nem ez a spéci KV-juk), de milyen érdekes, hogy minden különösebb országos média marketing hiányában is egyre több embernek ha akár az olasz gasztronómia, akár Encs nevét hallja, akár együtt, akár külön-külön, ez az étterem jut az eszébe. Remek névválasztás (habár itt azért én érzek egy kis leheletnyi "lopkovics-feelinget", ha mondjuk, a milánói konzul régi reggeli műsorára gondolok), és megbízható minőség. Nagyjából mint Csókolom bácsi érdi cukrászdája volt régen, igaz, ez utóbbi szerintem a nemzethy gasztronómiai legendárium egy egészen másik útját járta be. :-)