Na meg azért, mert hajdanában nem mindenkinek volt fokolója, de 52 fokosra be lehet állítani fokoló nélkül is. Ilyen töménységen a pálinka "tartja a sorját", az az ha megrázod az üvegben sokáig megmaradnak a buborékok a pálinka fölött.
Nagyon egyszerű az ok. Ennél a töménységnél statisztikailag bizonyított hogy kevésbé lesz opálos a pálinka. Más részt, hígítani mindenki tud, de töményíteni már nem egyszerű.
Boldog nyuszit mindenkinek! Szia! Ha van kedved átjönni, szívesen megkínállak a meggyfa ízesítéssel készült italomból, már szűrve van. +2 szem aszalt meggy/liter, meg az egyik oldalán pörkölt kisebb meggyfa pálca, amit tőled kaptam. Nagyon finom lett. Kb. 8 nap várakozás:
(amúgy meg,,van nagyon finom abszinth alaplevem is, ízletes:-)) )
Madárberkenyét még nem ittam, de nagyon megkóstolnám!:-)
Egy kísérlet részeredményét teszteltem a minap az ünnepi ebéd bevezetése gyanánt. ROBI876 fórumtárunk, a gabonapárlatok lelkes úttörője, tőle származik a kísérlet alapja. Múltkoriban szólt, hogy ha tudok szerezzek neki meggyfa fahasábot, mert a gabonapárlatokhoz, állítólag nagyon kiváló ízt kölcsönöz. Hát meglepődtem én is, mikor megszagoltam a széthasogatott fát, hát annak annyira meggyes illata volt, hogy elképzelhetetlen, kedvem lett volna megenni:) Bevallom rágcsáltam is egy fogpiszkányit. Nagyon megtetszett, pár hasítékot beletettem egy kétliteres pet palackba, majd felöntöttem tömény törköly UP finomítvánnyal. Kb egy hét alatt szép barnás színt kölcsönzött a pálinkának, és megjelent a meggyfa jellegzetes illata is. Kihigítottam egy pohárnyit, és ámultam-bámultam. Rá se lehetett ismerni, nagyon kellemessé vált, kicsit wiskys beütéssel, az amúgy nem túl karakteres harmadszori főzet. Kapásból beleszórtam a maradék meggyfát 8 liternyi cabernet sauvignon törkölybe. Ami még érdekes volt, hogy amikor vizet kevertem a tömény érlelt pálinkához a színe vörösesebb árnyalatot kapott. A behigított 8 liter pálinkában az elszíneződés már fél óra múlva is látszott.
Amúgy a madárberkenye fájának, madárberkenye pálinka illata van:)))
Mindeninek kellemes nyulat!....sütve, vagy locsolva!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: