Keresés

Részletes keresés

brigó001 Creative Commons License 2016.02.10 0 0 17275

Tavalyról áttelelt (eddig még) Pyros nevű paradicsomom, ami strapabíró ugyan, de az íze és állaga nem igazán jött be, kevésbé lédús. Egy nevenincs balkon, ami ugyancsak erős ebből hagyok meg eredit is , illetve Roma amit nem akarok idén tartani.  Arra gondoltam a gyökereztetett hajtásaikat  ill. tőbe oltást kipróbálom. Nem akarok vetni speciálisan erre a célra, csak ezt ami van barkácsolgatni. Ahogy nézegettem ebben a témában a rézdrót is sokszor felbukkant, így most azon vagyok ezt is kipróbálom. 

Előzmény: beetee (17274)
beetee Creative Commons License 2016.02.10 0 0 17274

Volt már itt ilyen. Keress rá a keresővel!

Van alanynak való magod?

Előzmény: brigó001 (17272)
beetee Creative Commons License 2016.02.10 0 0 17273

Lehet neked is saját recepted, mert ez elég univerzális.

Fogsz egy tepsit, kicsit kikened olajjal (olíva a legjobb választás, de nem történik semmi ha napraforgó lesz)

szórsz bele ízlés szerint fűszert. Legjobb a kertből: bazsalikom, kakukkfű, zsálya, rozmaring, borsfű, oreganó, sok fokhagyma (ízlés dolga).

Terítesz rá paradicsomot, a koktélokat felezve, a nagyobbakat darabolva, de a lényeg, hogy ne legyen nagyon vastag a réteg.

Kicsit még megöntözöd olajjal, sózod, és mehet a sütőbe.

A lényeg, hogy a sütés során minél több lé párologjon el.

Mikor jól összetöppedtek, megsültek a paradicsomok, itt-ott lesültek, akkor kész. Lehet még melegen üvegekbe kanalazni.

Ha kialakul a tetején egy olajréteg az az igazi, még melegen lezárva sterilizált üveggel el szokott állni.

A tutibiztos: ez után még egy dunszt.

Előzmény: CsendPenge (17271)
brigó001 Creative Commons License 2016.02.10 0 0 17272

Oltott már valaki paradicsomot? 

CsendPenge Creative Commons License 2016.02.10 0 0 17271

De jól néz ki! :)

Ok, tehát mindkettő a Roma VF-ből van?

Megkérlek, légy szíves írd le a receptet. Az itt nem OFF, ugye?

Előzmény: zsebi41 (17269)
Atti6909 Creative Commons License 2016.02.10 0 0 17270

De jól néz ki..:) Ezzel lehet megpróbálkozom én is. :)

Előzmény: zsebi41 (17269)
zsebi41 Creative Commons License 2016.02.10 0 0 17269

Én a romából nem készítek levet, a nagy részéből a családi kedvenc a fűszeres sült paradicsom készül de rengeteg mert kell a mélyhűtőbe is, és ebből készül nálam az aszalt paradicsom is.

 

 

 

 Fűszeres, fokhagymás sült paradicsom

 

 

  Aszalt paradicsom

 

 

 

Előzmény: CsendPenge (17241)
vogiii Creative Commons License 2016.02.09 0 0 17268

Köszönöm.

Előzmény: erdepeti (17264)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 17267

Használt már valaki nyúltrágyát paradicsom alá? Ha igen, milyen tapasztalatokkal?

alfi13 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 17266

Köszönöm. Egy ismerősőm pont ma ment Szlovéniába és megbíztam hogy hozzon. Tavalyról még maradt annyi hogy idén elég lesz.

Előzmény: erdepeti (17265)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.08 0 0 17265

A kép bal felső sarkában látható gazda lábáról ismerős a csomagolás. Az egyik gazdabolt nálunk forgalmazza ennek a gyártónak a magjait. Ha gondolod rákérdezhetek, hogy ennek a fajtának a magjait tartják-e vagy be tudják-e szerezni.

Előzmény: alfi13 (17259)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17264

A cherokke purplet szerintem kizárhatod. Annak ellenére, hogy a neten néha tényleg csalókák a képek, a cherokee purple fajtának lilásnak kellene lennie, legalább a szár környékén.

 

Előzmény: vogiii (17263)
vogiii Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17263

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni egy paradicsom fajta beazonosításában.

Tavaly a palántákat sikerült összekevernem, a kiültetéskor már úgy voltam vele, hogy lesz ami lesz, majd a termésekről beazonosítom őket. Hát ez nem sikerül ennél:

A magok, amiket tavaly rendeltem, és hasonlítható ehhez: cherokee purple, marmande garnier rouge, mortgage lifter radiator charlie, provenzano. Mindegyik folytonnövő fajta volt. 

Első évem volt a kertben, így nem is tudom, hogyan kellene ezeknek kinézniük, a neten található képek néha csalókák. Az is lehet, hogy összeporzódott két fajta? Vagy esetleg nem az volt a magtasakban, amit rendeltem?

Előre is köszönöm a segítséget.

hanga25 Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17262

...és tényleg! :-D Kösz, hogy emlékeztettél!

Mert mindig elfelejtem elültetni a hónaljhajtásokat. :-)

 

Bár igaz, tavaly kimaradt egy ládányi paradicsom palántám, már kornyadoztak szegények, meg is álltak a fejlődésben, de nem volt szívem kidobni. Aztán felszabadult egy sornyi hely és  elültettem.

Mire ősszel a környéken mindenkinek leérett a paradicsom, ezek éppen ontották a termést. Mindenféle fajta volt közöttük.

Azt hittem, ez csak a "kezdők szerencséje". :-D

De akkor idén is így teszek.

 

A tejes permetezést tavaly kipróbáltuk a cukkinin és az uborkán, tökéletes volt a hatása.

Előzmény: trigi0722 (17261)
trigi0722 Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17261

Abból lesz késői, amit később ültetsz el :-D

Én a leszedett hónaljhajtásokból elültetek eső után 8-10 szálat és meggyökeresedik, majd fagyokig terem. A házikert lényege szerintem az, hogy nem vegyszerezem a növényeket.Állítólag jó a tejes permetezés gombás problémákra, de a fönti módszerrel mindig van paradicsomom a fagyokig.A paradicsommag   szabadföldön is pillanatok alatt kikel és gyorsan fejlődik, ha nincs lehetőség előnevelésre.

 

Előzmény: hanga25 (17231)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17260

Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz találni egy képet olyan több színből érő paradicsomfajtára, amin zölden látszik, hogy miről is van szó. Jó félórai keresés találtam egyet, meg rájöttem, hogy nem kellett volna olyan messzire mennem a megoldásért, ugyanis erdepeti 17234-es hozzászólásában jól látható a megoldás. A bal oldali kép bal oldalán felül, illetve középen felül látható olyan paradicsom, ami felül sötétebb zöld elszíneződéssel rendelkezik, mintha "ráfolyt" volna a szín.

A másik, amit találtam, ez a cikk:

Ízletes paradicsomot szeretne? Ültessen magának!

Itt az első képen látható, éretlen paradicsomokon figyelhető meg az elszíneződés.

Előzmény: alfi13 (17259)
alfi13 Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17259

Közben találtam egy képet is

 

Előzmény: alfi13 (17258)
alfi13 Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17258

Szerintem ezzel  "Jugo" paradicsommal kapcsolatban elég nagy káoszt tapasztaltam. Ilyen magot eddig még nem láttam de a piacon szinte minden palánta szaporítónál lehet venni. Hogy a magot honét vették arról mindenki össze vissza beszél. Tavaly több árustól is vettem 1-1 példányt de szinte mindegyikből más lett.

Ezt végül is azért tettem mert egyszer vásároltam egy "Novosadski" nevű magot ami az összes jugoszláv utód államban kapható de sajnos ez a bolt ahol megvásároltam egy Szlovén tulajdonú bolt volt ami megszűnt.

Ezt ismeri valaki közületek? Szerintem ez számomra az eddigi legfinomabb paradicsom (azt már persze eddig is megbészéltük mindenkinek más a finom szó jelentése)

Előzmény: erdepeti (17254)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17257

Szigorúan átnéztem a tavalyi listát, egy csomót kihúztam, végül ezek maradtak:

ACE-55

Ökörszív

Lugas F1

Paprika alakú

OSU Blue

San Marzano

Cirmos

Kecskeméti jubileum (újként)

Koktélok:

Schott szív

Mexikói méz

Sárga mini körte

Csoki sherry

 

CsendPenge Creative Commons License 2016.02.07 0 0 17256

Nem is tudom, mit mondjak, próbálok egy pozitív választ "barkácsolni", amiből valamennyire érthetővé válik, hogy mit keresek és miért.

Alapvetően én sem szeretem a "tudományoskodást", olyan szinten el lehet veszni benne, hogy abból még papír sem lesz, nem hogy zöldség, mondjuk paradicsom, hogy a példánál maradjak. Úgy hiszem, azt viszont ki lehet jelenteni, hogy számos dolgot előrébb vitt, hogy nem elégedtünk meg azzal, ami már ismert volt. Nem mindenki próbált változtatni, felfedezni. Volt aki igen, volt aki nem, ebből néha jó sült ki, máskor meg...más :) Én látok lehetőséget és szükséget is a zöldségtermesztés másként való megközelítésében. Szükséget azért, amire a GATE-s kutatás is rámutat, hogy az 1975-ös szinthez mérten 2005-ben a sárgarépa már csak 4%-os volt beltartalmilag, a burgonya 9.52%-os. Lehetőséget meg azért, hogy ne hiánybetegségektől megnyomorítva kínlódjunk, hanem egy jobb minőségű életet érjünk el. Van néhány fajta, amivel kapcsolatban már jelentős minőségbeli (itt ízre gondolok) előrelépést értem el, olyan mértékűt, amit korábban nem gondoltam lehetségesnek. Ez az alap kíváncsiságomat erősen motiválja, ezért is vagyok itt, ebben a topicban, meg azért is, mert lehetőséget látok, hogy több évnyi kísérletezés helyett néhány kérdéssel legyek előrébb. Az meg egész jó rövidítés, nem? :)

Majd keresek képeket, amin látható, hogy mire gondolok.

Amennyire a rendelkezésemre álló forrásokból kihámoztam, az egy színből való érést azért "nemesítették" ki, hogy (hatékonyabban) lehessen kombájnnal aratni a paradicsomot.

Előzmény: TINTUS (17255)
TINTUS Creative Commons License 2016.02.06 0 1 17255

Ennyire nem szeretek tudományoskodni.  A fene se figyelte az érés minden folyamatát. Akkor szedem le mikor piros és kész. Azt azért képzeld el rólam, ha nem lenne érdemes jó fajtaként közzétennem akkor nem tenném.   Írtam, hogy 2014-ben volt ez nálam és annyi parit befőztünk akkor, hogy még idén se kell befőznöm tehát minden apróságra már nem emlékezem. Mellesleg nem láttam még olyan piros parit ami zöldből előbb ne sárga lett volna majd aztán piros. . uff.

Előzmény: CsendPenge (17253)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17254

Determinált/féldeterminált fajtákkal korábban nem sokat foglalkoztam, ezért sok tapasztalatom nincs is. Jugo ról még nem is halottam, de a következő évi kívánságlistára fölvettem. Az ideire már nem fér fel mert közel 40 fajta van :). Az Ace 55-öt, ahogyan mások is tették előttem, dícsérni és ajánlani tudom. Marmanade-val én most probálkozom első alkalommal. Lesz még idén Rutgers és Szultán F1. Elvileg ezek is befözni valók, de ezek új szerzemények, így tapasztalatom még nincs, csak magas elvárásaim.

 

A nagyatádi miatt felmentem a tápiószelei génbank honlapjára, hogy megnézzem mikor lehet már magot kérni magyar tájfajta paradicsomokból, de sajnos 3 nap alatt le is zárták a magkérést. :( Olyan sok magot kértek, hogy ennyi idő alatt mindet kiosztották.

 

Berni rózsából meg talán palántát is lehet szerezni, ha a megint lesz különleges palánta mix az Aldiban. Onnan volt az andenhornom is a zöld zebrával a fekete krímmel és a ananász paradicsommal egyetemben.

Előzmény: CsendPenge (17239)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17253

Az egy színből érő paradicsomok genetikailag "értéktelenebbek". Alább két cikk, gyakorlatilag a mondani valója azonos, a Critical BioMass kicsit tudományosabb.

A rossz paradicsom az rossz

Szép, de rossz

Kimásolom ide a lényeget.

"

Mivel azonban a bejövő ingereink elsöprő többsége vizuális, a laikusabb vásárlók - és ők vannak sokkal többen - hajlamosabbak lesznek az esztétikailag többet nyújtó, szép kinézetű paradicsomokat megvásárolni, és max otthon rácsodálkozni - ha van összehasonlítási alapjuk - hogy, jé, ez mennyire szar.

Jó üzlet tehát szép paradicsomot termeszteni, nem véletlen, hogy az egyik boltba kerülő fajta a szerény "Moneymaker" becenevet viseli. Ez és a hozzá hasonló fajták abban különböznek a klasszikus fajtáktól, hogy olyan mutációkat hordoznak, amelynek következtében a gyümölcs már éretlen formában is egyenletesen pigmentált lesz (összességében halványabb, mint a klasszikus fajták és nincsenek a szár közelében sötétzöldebb foltok).

Az egyenletességért az ún. uniform ripening lókusz a felelős, amelynek homozigóta recesszív formája (u/u) biztosítja az esztétikailag előnyös fenotípus kialakulását, ha a domináns forma (U/-) jelen van, akkor a sötézöld foltok/sávok is megjelennek.

Hosszas térképezés végén a hetekben fény derült arra is, hogy az u lókusz az SlGLK2 gént rejti, egy olyan génnek a paradicsom ekvivalensét, ami a többi növényben a fotoszintézis során a kloroplasztiszok kialakulásáért felelős.

A paradicsomban két GLK gén található (SlGLK1 és SlGLK2), de csak az említett fejeződik ki nagyobb mennyiségben a termésben. A recesszív allélt hordozó növényekben a génben egy olyan pontmutáció jelent meg, amibek következtében nem keletkezik funkcionális fehérjetermék (a nagyon kíváncsiak kedvéért: egy nukleotidnyi inszercióról van szó, ami egy korai STOP kodont hoz létre, így a fehérje harmad olyan hosszú lesz, mint normál esetben). S mivel a kloroplasztiszok egyúttal az egyes növényi szövetek zöld színét is adják, a kirakós darabok a helyükre billennek: ezért nincsenek hát sötétzöld foltok a mutánsokban."

Előzmény: TINTUS (17249)
beetee Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17252

Nálam édeskés. Vannak édesebb fajtáim, de konzerválni tökéletes.

Azért írom hogy nálam, mert elképzelhető, hogy más termőhelyen máshogy alakul az íze is.

Volt már nem egy, hogy adtam másnak magokat, és teljesen más tapasztalatokat hallottam vissza tőle.

Itt homok van. Itt ilyen.

Előzmény: CsendPenge (17248)
beetee Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17251

Ha a sötétzöldből egyből pirosodik, akkor az érés során kihagy egy állapotot, ami során, most nem emlékszem, rákeresni meg nincs kedvem, valami hatóanyaga nem alakul ki normálisan.

Kvázi alacsonyabb a beltartalmi értéke, de szép piacos, tipikus ipari paradicsom.

 

Ha van átmenet a pirosodás előtt (világoszöld, sárga, narancs majd piros), akkor az még hagyományosabb fajta. És így elméletileg értékesebb.

 

Előzmény: TINTUS (17249)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17250

Nálam is alap az ACE-55 és az SM. Utóbbiból mindenbe igyekszem keverni, mert nagyon szépen sűrít. + aszalni is nagyon jó. Nekem a ZKI fajtája van, amit determináltnak írtak, de jó magasra felfut.

Előzmény: beetee (17244)
TINTUS Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17249

Miért érdekes, hogy hogyan szineződik?? Mindenhol piros és a kocsánya erős.  több képem nincs.  San Marzanó folytonnövőbe a RÉdei Kertimag-nak volt, a ZKI-s csak determinált.

Előzmény: CsendPenge (17248)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17248

Mennyire találtad édesnek? Nyersen és befőzve? Forrázás hatására könnyen adta a héját?

 

"A Roma a szegény ember San Marzanoja." Ezen jót nevettem. Remélem, folyton növő "verziót" találok majd ebből a lucullus jellegű paradicsomból.

Köszönöm az infót.

Előzmény: beetee (17244)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17247

Szép. :)

Nem szeretnék telhetetlen lenni, de erről a fajtáról nincs egy képed, amikor érni kezd? Hogyan színeződik? Esetleg egy ketté vágott bogyóról kép?

Köszönöm az információt.

 

Előzmény: TINTUS (17245)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17246

Köszönöm az információt. :)

A Marmandét már túlléptem, csak valahogy a tavaly ültetett fajták nem hozták azt az átütő minőséget, amit én keresek, és néha kínomban olyan fajtához is visszalépek, hogy mégis hátha... amit már lepasszoltam. Feleségem nagyon szereti a jugót, passzírozás/darálás nélkül, sima forrázás után kézzel csinál belőle sűrű szószt. Én mégis keresek régi fajtákat, belinkeltem már néhányszor, hogy az új nemesítések többsége laborban bizonyítottan nem az igazi, beltartalmat illetően. Valami átütően jó kell, ezt illetően igyekszem a ti tapasztalatotokra hagyatkozni. Jelenleg a Nagyatádi, Ace55 és a ROMA VF van a listán, amit ki szeretnék próbálni.

 

Egyszer - nem tudom, hogyan, talán madár tojta oda - nyolcadik emeleti erkélyen egy nagy cserépedényben egyéb növények mellett decemberben találtam egy paradicsom palántát. 5 centis volt, kétszer totál megfagyott napokra, aztán megsajnáltam, bevittem, elültettem. Bogarak kétszer visszazabálták tövig, de túlélte. A bogyói hasonlítottak a K-549-esre, talán nem volt annyira elnyújtott, folyton növő volt. Ha kettévágtam egyet, méterekről lehetett érezni az illatát, az íze olyan volt, amilyennek a tökéletes paradicsomot képzeltem. Az első évben volt, San Marzanó, K-549, Marmande és egyebek mellett. Azt gondoltam, hogy majd veszek magot, talán még jobbat is, ezért nem tetem el magot belőle. Sajnos azóta sem találtam hozzá foghatót ízben. Lehet, talán nem is fogok, ennyi év távlatából talán csak egy megszépült "emléket" kergetek... ki tudja? Azért nem adom fel, próbálkozok.

Köszönöm mindenkinek a segítséget. :)

Előzmény: TINTUS (17243)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!