Netről ismerem, már szinte mindent megnéztem ami neten van. De az enyém picikét nagyobbacska lesz. Ettől már max nagyobb lesz nem kisebb. A mostanit meg lehet csinálni 2 darálósra és nagyobb bogyózósra, de az én kis kézműves borászatom (ez a terv) nem használná ki.
Ha a vaslin prés működését látnám egyszer élőbe, azt is megcsinálnák :D De hát neten már 100-300 000-t látni szóval olcsóbb megvenni mint megcsinálni :)
Néha benézek ebbe a topikba is.A Terézről nekem nagyon jók a tapasztalataim.Még ebben a nagyon esős évben is 3 x permeteztem,és ez elég volt neki.Köszönhető ez a szüleinek:Seyve -Villard 12375 x Olimpia.
A rezisztenciáját a Seyve-Villard adja.
A fürt tömege/átlag/837 gr.Bogyó:/átlag/8,2 gr./23,7 x 18,1 mm./szine sárgás zöld-rózsaszínes pírral.
Gombás betegségekkel szembeni ellenállása kiváló.Jó a fagytűrése is.Zöldmunka igénye nem nagy.Átlagos években 2-3 permetezéssel megvédhető.
/Forrás:Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták/
Az Eszter/hivatalos nevén:Esther/ rezisztenciájáról annyit kell tudni,hogy az ő egyik szülője is Seyve-Villard.
/Seyve-Villard 12375 x Magaracsi/ A tömöttebb fürtje miatt hajlamosabb a botrytisre mint a Teréz.Előnye
Szeretnék vásárolni egy vontatott szüretelőkombájnt,tapasztalatok és vélemények érdekelnének ezzel a két géptipussal kapcsolatban:a.l.m.a. vagy a braud ami szóba jönne.Alkatrészellátásban esetleg valaki tud e valamit,és hogy melyik gépet javasolnátok?
Dehát mi is csak az eno 10 és eno 15 és WE286 bogyózókat néztük youtubeon és onnan alkottuk meg. A lapát, a tengely, a perforált lemez rozdamentes, a többi festett. Ha sok pénzem lesz a lemezek is rozsdamentesre lesznek cserélve de lehet csak jövőre. a váz festett lesz, mivel nem érintkezik szőlővel. Ha meg mégtöbb pénzem lesz cefreszivattyúra, a lábát lejebb vágjuk és teszünk alá egy befogadó tartályt...
Én úgy terveztem, hogy a csemegéket korán lekapom, aztán még ép, zöld leveles állapotban megpermetezem, hogy ne terjedjen tovább a gomba így még gyűjtött volna télére egy kis tápanyagot. Az őszi lemosó az egy másik dolog lenne! Ha már valaki őszi lemosózik, sztem a rezet se kellene kispórolni, mert bizonyos betegségek megelőzésében szerepet játszik.
Na de ezek nálam elmaradtak, egyelőre teljes energiával a bogyózóra koncentrálok. Szombatra vagy okt. 4-re tervezem a szüretet, addigra meg akarjuk csinálni teljesen.
A szőlő már nem fog érni, egy 18 fokos musttal számolok idén. Ezt nem kell hordóban érlelni, ettől vmi jobb évjáratot szánok a hordóba.
Akkor most szüret után kell a lemosó permeztezés és nem mindegy ,hogy hány foknál és milyen időbe kell megkell várni míg lehullanak a levelek hogy van ez.
Ha ősszel lemosót csinálsz akkor ne a peronoszpóra ellen hanem a lisztharmat ellen permetezz mert azok a spórák a rügypikelyekben vészelik át a telet. Ez azért is indokolt mert az idén nagyon erős lisztharmat fertőzés volt.
Az én álmom már félig kész van. A készítője után a varga szőlő bogyózó nevet fogja kapni. Már csak a lemezelés és a meghajtás van hátra. Mivel nem telt cefreszivattyúra így a teljes magassága közel 2 méter felett lesz, de nem baj.. Így aláfér egy 500 literes szüretelő kád is.
Van őszi lemosó permetezés is, csak szőlőnél nem nagyon használják. Én is akartam peronosz ellen a csemegéket szüret után, de végül elmaradt idő hiánya miatt. De a helyedbe én rámennék egy védelemre aztán tavasszal lemosót is adnék, hogy évközbe kevesebb gondod legyen. De ez csak az én véleményem!
Már korábban is meg akartam kérdezni, de mindig elfelejtettem mire idejutottam:
Nagy hülyeség lefújni valamivel azokat a tőkéket szüret után, lombhullás előtt amiket megfertőzött idén a lisztharmat és/vagy a peronoszpóra?
Off: (Haha, szüret után ... ha tudom hogy lelopják a szőlőm minden nap lefújtam volna valami extrahiperszuper egészségre ártalmas felszívódó cuccal ... )
Köszi a részletes leírást a bogyozóról. Én is egy bogyozóról álmodok, de egyelőre csak álöm marad, mivel mifelénk nem lehet kapni és én nem tudok készíteni, legalább is az idénre. Sok sikert a megvalosításhoz. Dijazom kitartásodat a szőlészet minden területén.
Nekem van négy tőkém, csak a fajta választék miatt. Nagyon finom muskotályos, de apró bogyójú és nálam a fürtök is kicsik. A borát is volt szerencsém többször kóstolni,
"könnyű desszert bor"- ként kínálta a tulajdonosa, helyi borversenyeken rendszeresen aranyat kapott érte, augusztusban szokta szüretelni 15-16 fokkal.
Újabban nagyon divatba jött, a szomszéd 170 ft-ért vette kilóját tavaly, miközben én 120-ért adtam el a Kékfrankost.
Az én tapasztalatom szerint nem különösebben fogékony egyik betegségre sem, általános növényvédelmi technológiával meg lehet védeni.
"Irsai Olivér" fajta szőlővel van esetleg valakinek tapasztalata? Mennyire kényes, érdemes vele próbálkozni kis területen hobbiként?
TINTUS
Nekünk csak egy kis szőlősünk van, papámtól vettük át, Zalagyöngye és Bianka nagyon jól bírta idén, Ezerjó sajnos nagyon kényes....ezek a fajták vannak jelenleg. Idén összesen 5xör permeteztünk tök alap szerekkel. Ehhez képest utóbbi évek legjobb termése lett.(persze csak 15-ös cukorfok.....) Szóval Biankát tudom ajánlani!
Ha új tőkét teszek a régi helyére akkor mi a helyes eljárás kiásom a régit úgy fél méter mélyen , elvágom és mellé teszem az újat ? de mennyi távolságot kell tartani ha kell? A kordonban 120 centire vannak a tövek egymástól.
Eszterről; nekem is van és idén nálam is beteg lett, elkapta még ha nem is nagyon a lisztharmat, pedig jutott rá még permetlé is. Az idei év azért felénk a ddunántúlon extrém lisztharmatnyomással telt, ez abból is látszik, hogy sokfelé a rezik, toleránsok is elhullottak. Valóban eléggé jól terem, én is visszafogtam a hosszúcsapozást; minden 2., 3. csapon van egy 2+3-4 rügyes csak, a többi szimplán 2 rügyes. De nem gondolom, hogy ez a nagyobb hozam jelentősen rontaná az ellenállóságát, inkább a valóban sűrűbb lomb okozhat ilyet; a nagyobb hozam inkább még semlegesebb ízt okozhat, ami valóban nem a legjobb, de látványban és koraiságban verhetetlen, aki eladásra gyúr annak ez szempont lehet. (Jó helyen júl. végén már érett, a hamvas acélkék bogyókkal teli fürtök eléggé ütősek)
A fajtát inkább vélem toleránsnak mint rezisztensnek (lisztharmatra von.) a rothadásra ellenállás a lazább fürtből és erősebb bogyóból adódhat, de a 150-200 mm eső érkezik a zsendülés után akkor nincs az a bogyó, és fürt ami ennek ellenáll.
más, srácok továbbra sem értem ezt a külön topikot a csemegeszőlőnek... :( a barackosok is hasadjanak attól függően, hogy lekvárt, pálinkát főznek belőle vagy frissen fogyasztják a gyümölcsöt??
Nem mindenhol egyforma az ízlés és az egyes fajok igénye is eltér. Lehet ami egyik helyen jó és szeretik, másik helyen nem jó, vagy nem szeretik.
Pl felénk a hamburgi muskotályt alig szereti valaki. Pedig már olvastam olyat, hogy a legfinomabb csemege szőlő. Szóval ne kíméld a kertet, vegyél pár oltványt és majd eldöntöd ;)
Tegnap a rizling próbaszürete 18 fokos volt. Tavaly szept 29-én 21 volt. Nem várok 21-et, de egy 19-20 jó lenne idén is. Ha az elkövetkező 2, de inkább 3 hét ugyanilyen kegyes lenne, akkor bízom benne hogy jó lesz. Azt már most elmondhatom, hogy idén a nyírségben a mezőgazdaság nagyon sok ágazata az országos szinthez képest nagyon jó!
A szőlőnél meg én peronosszal hibáztam, de jövőre tanulok belőle!
Nálam még nem terem (kora tavasszal ültettem) de a leveleinek az egészségi állapota alapján tényleg jó fajtának tűnik.
Nem véletlenül bleu ('blö') és nem blue, mert francia svájci eredetű és nem német. Ez viszonylag korai.
A Moldova is egész jól bírta idén a gyűrődést. Ez viszonylag késői, a pölöskei után érik. Levelei és fürtje is egész elfogadható állapotban vannak, annak ellenére, hogy ezt is túlterheltem.