NEm igazan van... inkabb az also resze - shank - lehet abbol veszek ha mas nincs.
Mi sem sokat szoktunk venni fustolt dolgot itt - otthon igen. Szerettuk, es csak a penz miatt nem ettunk tobbet belole. Papust vallatni lehetne vele... :))
Hát nem tudom, igazából részemről nem annyira vagyok érte oda, nekem évente egyszer bőven elég. Bár most újszerűen tervezem elkészíteni...:-) Főtt, füstölt csülök?
1 közepes fej savanyított, 1 kg szálas káposzta, 60-80 dkg darált s.lapocka, 10-12 dkg rizs, 2 fej hagyma, 1 tojás, só, bors, paprika, 1 pupeka liszt, zsiradék.-Megfőzöm sós vízben a rizst.-10 dkg füstölt szalonnát kiolvasztok. A pörcöt félreteszem, a zsírt megfelezem. Egyik részében apróra vágott hagymát pirítok, rádobom a darált húst, fehérre pirítom. Lehúzom a tűzről, sózom, borsozom, paprikázom, belekeverem a rizst. Mikor melegre hült, megkapja a tojást, elkeverem.-A káposztafejről leszedek 10-12 levelet, leöblítem vízzel. Éles késsel a levelek erejét vékonyra vágom, -1- maréknyi húst teszek, széleit fölhajtom, fölgöngyölöm, a tekercs végeit begyűröm.-A maradék fejet apróra szelem, a szálassal együtt átöblítem, kinyomom - ha nem túl erősen savanyú csak alaposan kinyomom. Felét a kizsírozott lábosba terítem, ráfektetem a tekercseket, beborítom a maradék szálassal, fölöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje és forrás után jó 2 órán át főzöm lassú tűzön.-A főtt tekercseket kiszedem egy tálra, rántást készítek a lisztből, paprikából, a maradék zsíron, és a rozyogó szálast berántom, majd a tekercseket visszateszem, és hagyom takarékon még vagy 1/2 órán át totyorogni, de gyakran megforgatom a lábossal, hogy ne kapjon le.Lehet bele oldalast, friss kolbászt, füstölt kolbászt, egyéb füstölt húsokat is főzni, de én nem szoktam. A toros töltöttkáposzta max karácsonyi nálunk. Ilyenkor már kissé lazítani kell(ene). :o)
Nálunk a töltött dagadó úgy készül, hogy én otthun fölszúrom, majd:Tejben áztatott zsemle kinyomva, villával elkapart csirkemáj, só, őrölt bors-majoranna-koriander-paprika jól összekeverve, és a dagadóba töltve, kívülről sóval lazán bedörzsölni, megsütni. Sütőzacsiban szoktam, csak a végén fölvágom, rápirítok. Frissen is jó, de mégjobb hidegen.
Lehet nekem csak nosztalgia, de amit az Anyu szokott csinalni a dagadoval... azt nagyon szerettem. Hidegen is - sot! Csodalatos tolteket csinalt, nekem nem sikerul olyanra akarmennyire is igyekszem!
A füstölt húst bele főzöm nagyon jót tesz neki. Mi szeretjük enni az aprójával a húst. Ősi receptek szerint "sertésdagadó" is kell bele, ami valami zsírosabb disznóhus darabot takar. Otthon volt ilyen is, nem ártott neki.
Nekunk mindig volt Mercedes, ahogy a gyerekem apja mondogatta anno, nemet auto az igazi auto. Persze itt a szerviz elegge koltseges, de szerencsere ritkan van szukseg ra, es a gyerek mar kereket is cserelt a Mercin, mert olyan egyszeru. Persze nem nekem...:-)
Nekunk nem jott be a kombi - de a nagyobbiknak igen. Illetve... nem is igazan kombi, egy Audi ALl Road van neki - ami az SUV es a kombi kevereke... szereti.
Tegnap megint bordat csinaltam - most sutoben sutottem 99%-ig, aztan mikor a gyerekek atjottek, ok tettek ra a grillre, csak megadni neki az utolsot... finom volt! Cuppogtunk rendesen :)).