......itt látható a lényege...a nyíl mutatja, hogy a
sisakból felfelé áramló gőzök, nekiütköznek a nyílás felett lévő homorú lemezbe, de csak akkor tudnak továbbmenni, ha
megkerülik és a vízzel hűtött, szintén homorú rézlemez alatt folytatják a kiömlő cső felé az útjukat...és itt jön az a sokat
emlegetett "deflegmáló-hatás", mert a vízzel hűtött "plafonon" a magasabb forráspontú összetevők, mint pl. a víz is, ott lecsapódva visszafolyik és ezzel erősödik, töményedik a továbbhaladó párlat...
...vigyázni is kell a deflegmáció mértékével (amit a víz hőfokával lehet szabályozni) mert már jártam úgy, hogy az elpárolgott víz pótlására, nem elég meleg vizet öntöttem és valósággal leállt a csurgás hosszú másodpercekre...
...gondolom vörösrézből vannak, mert akkor lenne két jó réztölcséred, ha csövet is forrasztanál hozzá...pisztórius tányér
semmiképpen nem lenne belőle, ahogy Hal mester is említi...a neve nem véletlen, mert 3-db enyhén domború, cintányérhoz hasonló lemez van összefordítva, de nagyon nem mindegy, hogyan, mert különben nem működik...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A többi hírportálon úgy adták elő, hogy a nielsen-statisztika beszámított minden gyümölcsízű szeszt, és a változást csak az okozta, hogy a 2011-es kommersztörvény után a gyártók minden kommerszt kimenekítettek a büntetőadó alól (ti. a törvény az általános „szeszes ital” megnevezést büntette, ezért most „ízesített vodka” néven futnak, mert 37,5% alkohollal már annak is megfelelnek). Na így történt, hogy „a vodka megelőzte a pálinkát”...
Ezek szerint a finomszesszel vágott gyümölcspárlatok (fütyülős/vilmos/estikornél, stb.) még mindig pálinkaként szerepelnek a statisztikában (már csak azért is, mert ha külön lennének, akkor önmagukban is helyezést értek volna el eddig), és akkor maga a pálinka valójában nem a 3. helyre esett vissza, hanem mindvégig a sor végén kullogott.
Én is csodálkoztam eddig, hogy a bánatba hoztak össze olyan statisztikát, hogy a bolti pálinka megelőzi a vodkát (vagy akár a whiskyt, tequilát és a fiatalok egyéb kedvenceit, ha reálisan nézzük), dehát így már érthető.
Nem tudom te főzöl-e és mennyit, de normál esetben egy otthonfőző nemigen állít elő annyit, hogy literszámra rendszeresen osztogassa. De ha úgy is lenne, ahogy írod, örülni kéne, hogy nem a pancsolt szemét fogy a boltban.
Viszont az eredeti téma az volt, hogy a pálinka, vagy az ízesített szeszesitalról lehet-e szó?
Tapasztalatom szerint, az a réteg, aki "megengedheti" magának a drága márkás italokat, nem fog sem otthon főzni, sem kommersz piát venni. Aki pedig csak a "vodka, szilva, barack, cseresznye" feliratot nézi az üvegen, szintén nem főz otthon, az neki túl macerás.
Nyilván mindkét kategóriában vannak kivételek.
Van viszont a harmadik kategória, akik eddig is pancsolták a szeszt, esetleg hozzájuk csapódott néhány félg-meddig legálisan otthonfőző, féligpálinkaelőállító.
Na ezeknek mindegy milyen a törvény, első számú szabály az üzlet.
Ááá, nem! Már meghagyom, míg bírja. Látványos a gyümölcse, lóbálom is magamat néha, - naaa, ezt nézd meg vaze - Egyébként a szomszédodnak ajánlom a Cacanska rana, - lepotica, - rodna fajtákat. Az összes fejte nagyon sikeres. Ezek érési edejük így sorba július elejétől szeptember elejéig tart. Biztosan termő nagyszemű, tetszetős, nem kényes fajták.
Király az ilyen király? Nem törödik az alattvalókkal aztán szészélednek. A fejét hagyjuk meg, hátha jó lesz még valamire, de a koronát az le kéne verni a fejéről. Lázadás lesz!(?)
Akik elkezdtek újabban főzni, előtte sem vettek 5-6-8-stb. ezer forint / liter márkás pálinkát
Nem pálinkát vettek ennyi pénzért, hanem vodkát és whiskeyt. Plusz egyéb "gyümölcsízű szeszesitalt", ahogy mondjátok.
Manapság egyre többen ajándékba kapnak házipálinkát, ezt a réteget ne felejtsétek ki a számításokból. Aki ajándékba kap 1 liter házi pálinkát -tök mindegy milyen alkalomból-, az nem fog 1-2-3 ezer forintért sem royal vodkát venni a hiperben.